• Anonym (novis)

    Bo i sommarhus permanent

    Vad bör man tänka på vid permanent boende i sommarhus?
    Hur vet man att el och vatten/avlopp fungerar året runt? Om det står i en annons att det är åretruntstandard, är det tillräckligt för att klara en svensk vinter?
    Kan det vara någon risk med enskilt vatten och avlopp? El är det rentav en fördel?

  • Svar på tråden Bo i sommarhus permanent
  • Fjäril kär

    Med risk för att låta krass kan åretruntstandard avse att det finns element i stugan samt att vatten och avlopp är tillgängliga.  Huruvida det betyder att huset är tillräckligt isolerad eller inte för att bo där permanent  kan man dock  inte garantera. .. 

  • Anonym (Frida)

    Jag håller med.
    Vår sommarstuga är vinterbonad.
    För oss innebär det att den är så pass väl isolerad att den går att hålla på en minimumnivå temperaturmässigt och att rören därmed inte fryser. 
    Vi kan komma dit på vintern, dra på element och elda i brasan ett par timmar så är stugan varm och skön att vistas i.
    Vi har egen borrad brunn med värmeslinga ner som vi kan sätta på så att vattnet inte fryser och så att vi kan få upp vatten i kranen även under vintern. 
    Vi har egen avloppsanläggning med tömning regelbundet (ej kommunalt alltså).

    Förutsättningar finns alltså att bo där men om det vore rimligt långsiktigt är inte samma sak. Det är inte alls säkert att brunnen "bär" en familj på fyra pers som flyttar in och som ska duscha och all matlagning mm som blir till exempel. 
    Vi skulle dessutom sakna tvätt-och diskmaskin. Absolut inget måste men definitivt en standardhöjare, framför allt tvättmaskin. 

  • MammaTillDansband

    Det är svårt att svara på generellt, så du får ställa konkreta frågor till mäklarna helt enkelt:
    Är huset isolerat? Använder nuvarande ägaren huset på vintern? Går det att värma upp huset till en rimlig kostnad under vintern med värmepump eller eldstäder, eller finns det bara direktverkande el-element? Behövs några särskilda frostvakter eller värmekablar för att vattnet ska fungera även på vintern?

    Är det enskilt vatten, fråga om vattenprov så du vet om det är drickbart, eller om det behövs filter. Är det enskilt avlopp, kontakta kommunens miljöförvaltning och fråga om avloppet på fastigheten har tillstånd, eller om det måste göras om (kan bli dyrt).

  • MammaTillDansband
    För det första strider det mot forumreglerna (åtminstone på normala forum, inte nödvändigtvis här) att posta enbart en länk utan att skriva något själv, och för det andra är mycket som står i den länkade texten inte sant. Kan vara AI-genererad text, det verkar lite så.

    Det finns ingen lag som förbjuder permanentboende i ett tidigare fritidshus, och man behöver inte ansöka om bygglov för att flytta in i sommarstugan på heltid! Citat från sidan:
    "Om du ändå väljer att bo permanent i en sommarstuga där det inte är tillåtet, riskerar du att drabbas av omfattande problem. Du kan få svårt att få tillgång till nödvändiga tjänster som vatten, avlopp och el. Dessutom kan du bli föremål för böter och tvångsåtgärder från kommunen.

    I vissa fall kan du ansöka om dispens från reglerna för permanentboende i sommarstugor. Dispensansökan behandlas individuellt och det är inte säkert att den beviljas. Det är viktigt att vara medveten om att kommunen kan ändra sina regler när som helst, så även om du får dispens kan det vara tillfälligt och inte gälla på lång sikt."
     
    Det här är 100% trams och påhitt av AI:n. Det finns ingen svensk kommun som bötfäller folk för att de bosätter sig i sommarstugan! Det finns ingen dispens att söka eftersom det inte finns några regler som förbjuder bosättning i fritidshus! 
    Det finns fler felaktigheter i länken, så det är bäst att bortse från innehållet helt och hållet. Hur tänker du som postade detta? Eller är det din hemsida? Då har du lite att jobba med, minst sagt.

    Man kan folkbokföra sig precis var som helst, så länge det finns en adress till stället: en camping, en industrilokal, en sommarstuga. 

Svar på tråden Bo i sommarhus permanent