• Anonym (Mat)

    Hur kokar ni potatis?

    Kokar självklart potatis hemma men tycker aldrig det blir bra. Det blir ofta mycket vitt skum/bubblor? Är det stärkelse? Hur får man bort det?

  • Svar på tråden Hur kokar ni potatis?
  • Anonym (Hemkunskap)

    Du ska inte skumma av.

    Lägg potatisen i vatten, salta ordentligt. Högsta värme på plattan tills det kokar.

    På med lock och sänk till strax under hälften (du får testa lite spisar kan ha lite olika värme). Koka ca 20 min. Känn med en tandpetare (eller potatissticka) så den är mjuk.

    Är den hård koka lite till. Är den mjuk kan du ändra tiden eller värmen lite nästa gång.

    Häll av vattnet och servera.

  • Anonym (Jojo)

    Färskpotatis till den börjar röra sig mot vattenytan. Flytter de är det ofta panik att ta av de. mycket vatten och salt

  • Fjäril kär

    Kokar du så potatisen skummar kokar du på för hög värme. 

    Koka under lock på mellanvärme,  gärna locket lite på glänt om du vill. Det ska inte stormkoka. 

    Testa med sticka efter ca 20 minuter om det är klart. 

  • Anonym (Mat)
    Fjäril kär skrev 2025-05-27 18:46:03 följande:

    Kokar du så potatisen skummar kokar du på för hög värme. 

    Koka under lock på mellanvärme,  gärna locket lite på glänt om du vill. Det ska inte stormkoka. 

    Testa med sticka efter ca 20 minuter om det är klart. 


    Vad är de som skummar då? Stärkelsen? inget farligt och äta de eller?
  • Anonym (Hemkunskap)
    Anonym (Mat) skrev 2025-05-27 18:52:08 följande:
    Vad är de som skummar då? Stärkelsen? inget farligt och äta de eller?
    Inget farligt. Men man äter ju inte det eftersom man häller av vattnet på potatisen. 

    Det enda man inte ska äta när det gäller potatis är potatis som är grön. Den ska slängas. Inte ens skära bort det gröna.

    Skorvig potatis är inga problem att äta. Andra fläckar kan man skära bort. Men gröna potatisar äter man inte. Googla på solanin och potatis. 
  • Fjäril kär
    Anonym (Mat) skrev 2025-05-27 18:52:08 följande:
    Vad är de som skummar då? Stärkelsen? inget farligt och äta de eller?
    Ja stärkelse , vilket är ofarligt. Potatis ÄR ju stärkelse...  Vattnet häller du ju av sen när potatisen är klart . 
  • Anonym (Lotta)

    Jag kokar aldrig potatis, jag ångar den.

  • Anonym (H)
    Anonym (Hemkunskap) skrev 2025-05-27 18:30:46 följande:

    Du ska inte skumma av.

    Lägg potatisen i vatten, salta ordentligt. Högsta värme på plattan tills det kokar.

    På med lock och sänk till strax under hälften (du får testa lite spisar kan ha lite olika värme). Koka ca 20 min. Känn med en tandpetare (eller potatissticka) så den är mjuk.

    Är den hård koka lite till. Är den mjuk kan du ändra tiden eller värmen lite nästa gång.

    Häll av vattnet och servera.


    Så gör jag också.
  • Mayjel
    Anonym (Lotta) skrev 2025-05-27 21:16:43 följande:

    Jag kokar aldrig potatis, jag ångar den.


    Nån speciell maskin du använder då?

    Jag föredrar att ugnsbaka min potatis. Marinerar skalet med valnötsolja eller kokosolja först och sedan in i ugnen i 30 minuter på 200 c. 

    De få gånger jag kokar potatis så blir det också med skalet på då jag tycker det bevarar smaken bättre och potatisen blir inte vattnig. Räcker med att koka upp och sedan sänka till medelvärme 20 minuter, om potatisarna är i normal storlek då.
  • Anonym (?)

    Skalar och skär ner den i kvartar, kokar klart mycket fortare. Sticker dem med potatissticka. När den är genomkokt häller jag av den och viker HH-papper över kastrullen och på med locket.
    Tar typ en kvart att koka plugg till två, tre pers.På induktionshäll ska väl sägas.
    Är en fruktansvärd skillnad mellan att koka hela eller delade.
    Salta lite mer än du tror i vattnet.
    Potatis är nog fan det mest flexibla livsmedlet. Kommer att tänka på Forrest Gump och räkorna, haha
    Boiled schrimp, grilled schrimp, fried schrimp, deep fried schrimp .... o.s.v

Svar på tråden Hur kokar ni potatis?