• veera

    recept med havtorn sökes...

    Jag en hel del djupfrysta hela havtorn och jag undrar om nån har något bra recept eller tips på hur de kan användas. Olika recept med havtornssaft har jag men nu vill jag använda hela havtorn. Eller så får det bli saft av bären igen en gång.

  • Svar på tråden recept med havtorn sökes...
  • Martea

    Hittade två recept med havtornsbär.

    KRÄM PÅ HAVTORNSBÄR
    `````````````````````
    200-300 g havtornsbär
    1 l vatten
    2 dl socker
    3 msk potatismjöl

    Koka bären med vattnet tills saften kokat ur dem. Sila, sockra o. avred med pot.mjöl utrört i litet kallt vatten. Koka upp krämen. Servera avsvalnad med gräddmjölk eller vispad grädde.

    HAVTORNSPARFAIT
    `````````````````
    4 äggulor
    1 dl socker
    4 dl grädde
    1½ dl havtornssaft

    Vispa äggulor och socker till hårt skum o. blanda i saften. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i ägg- och saftvispet. Skölj en kransform med kallt vatten och häll i smeten. Frys parfaiten 6-8 timmar.

  • AnnaK

    med saft...

    HAVTORNSGRÖT (6-8 pers.)
    1½ liter vatten + havtornssaft
    2 ¼ dl mannagryn
    1-2 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    Blanda saft och vatten och låt det koka upp. Tillsätt mannagrynen och låt koka i tio minuter. Smaksätt med socker och vaniljsocker. Vispa tills gröten blir ljus och pösig.

    HAVTORNSPARFAIT
    ½ dl havtornssaft
    2 äggulor
    ½ dl socker
    2 dl vispgrädde
    gul, grön och röd livsmedelsfärg
    vit och mörk choklad
    mandelmassa
    Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa över vattenbad till ca + 50 grader. Vispa kallt till ca + 25 grader. Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten, tillsätt havtornssaften och eventuellt litet gul- och röd livsmedelsfärg. Lägg i timbalformar, ställ dem i frysen så att de stelnar.

    Garnityr:

    Smält chokladen, spritsa kvistar och lägg i kylen så att chokladen stelnar. Färga mandelmassan grannorange och forma små bär. Färga mandelmassa grön och gör avlånga smala blad. Smält choklad och spritsa konturer av fjärilsvingar, låt stelna. Spritsa små prickar på vingarna av smält, mörk choklad. Vik ett papper som ett V och spritsa den mörka chokladen i V:et som kropp och spröt. Stick ner vingarna i chokladen och låt stelna. Vispa litet grädde. Stjälp upp parfaiten och lägg kvisten på fatet. Lägg bladen vid kvistarna och bären i små klungor vid kviständarna. Spritsa en liten klick vispgrädde ovanpå parfaiten och lägg fjärilen överst.

    HAVTORNSSORBET
    PÅ BÄDD AV HONUNGSMARINERADE TRANBÄR OCH BLÅBÄR (8 port)

    7 dl vatten
    6 dl socker
    5 dl havtornssaft
    saft av två citroner
    1 msk Triple Sec
    4 äggvitor
    Marinerade bär:

    1 liter tranbär
    1 liter blåbär
    1 dl honung
    lite vatten
    färsk citronmeliss

    Koka upp vatten och socker och låt kallna. Blanda i havtornssaften, citronsaften och Triple Sec. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen i ca 4 timmar. Efter halva frysningstiden vispas äggvitorna upp och blandas i. Fryser man i en form ska man vispa upp smeten då och då tills den stelnar. Mosa tranbären och blåbären lätt med en gaffel. Sila av spadet och spara detta. Rör ut honungen med lite vatten så att den blir flytande. Häll honungen över bären och låt dem stå kallt i ett dygn. Vid serveringen läggs bären som en bädd med en kula sorbet ovanpå, lite bärsaft läggs runt sorbeten och man garnerar förslagsvis med blad av färsk citronmeliss.

    UGNSFISK I HAVTORNSSÅS

    400 g färsk eller djupfryst fisk

    ½ dl dill
    1 tsk salt
    1 dl crème fraiche
    en nypa citronpeppar
    1 dl havtornssaft
    Lägg fiskfiléerna i en ugnsform och strö på finklippt dill. Blanda crème fraiche, salt, citronpeppar och havtornssaft och häll blandningen över filéerna. Grädda i ugnen i 200 grader ca 35-40 minuter.

    KOTLETTER I HAVTORNSSÅS

    4 griskotletter
    ½ tsk salt
    ½ msk senap
    1 msk ketchup
    ½ tsk paprikapulver
    ¼ tsk vitpeppar
    Buljong:

    2 dl köttbuljong
    2 msk ketchup
    1 dl grädde
    3 msk havtornssaft
    Blanda salt, senap, ketchup och kryddorna. Bestryk kotletterna på båda sidorna med blandningen. Lägg dem i en smord ugnsform. Häll buljongen över dem och grädda i 200 grader ca 30 minuter. Häll över spad på kotletterna nu och då under gräddningen.

    HAVTORN-OSTTÅRTA

    (utan ugn)

    Botten:

    100 g grahamkex
    35 g smält margarin

    Fyllning:

    1 ½ dl havtornssaft
    100 g Hovi ost
    150 g socker
    1 tsk vaniljsocker
    2 ägg
    2 dl grädde
    Beklä en 2 liters jämnbottnad form med bakplåtspapper. Blanda det smälta margarinet och de smulade kexen till en massa och bred ut massan på formens botten. Vispa äggvitorna till skum. Vispa också grädden. Blanda socker, äggulorna, osten och havtornssaften till en jämn blandning. Kombinera sinsemellan de vispade äggvitorna, vispgrädden och havtornsblandningen. Häll smeten på kexsmulorna och frys ner.

    GLUTENFRI KAKA

    200 g smör
    2 dl socker
    3 ägg
    2½ dl potatismjöl
    1 dl glutenfri mjölblandning
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    Glasyr:

    1 pkt florsocker
    5 msk havtornssaft
    på ytan mandelspån
    Vispa smör och socker till skum. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig vispning. Blanda mjölen, bakpulvret och vaniljsockret och sikta ner det i smeten. Lägg smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader ca 1 timme. Blanda havtornssaften och pudersockret och bred ut över den svala kakan.

    HAVTORNSMILKSHAKE

    3 msk havtornssaft
    2 msk honung
    saft av en apelsin
    saft av en halv citron
    2 tsk vaniljsocker
    ½ liter mjölk
    ¼ liter vaniljglass
    (1 banan)
    Mät upp saften, honungen och vaniljsockret i en skål och blanda. Tillsätt glassen i kuber och vispa med en mixer. ( om du inte har glass så tillsätter du en skivad banan). Vispa ner mjölken.

    HAVTORNSGELÉ PÅ SYLTSOCKER

    2 dl havtornssaft
    2 dl syltsocker
    Hetta upp saften och rör försiktigt ner lite socker i taget. Minska på värmen när blandningen börjar koka. Koka upp i 10 minuter och rör försiktigt om nu och då. Låt svalna i 30 minuter och rör ytterligare om ett par gånger. Fördela det i små burkar och förvara kallt.

    MANDEL-HAVTORNSTÅRTA

    2½ dl vetemjöl
    ¾ dl socker
    1 tsk bakpulver
    100 g smör eller margarin
    1 ägg
    Fyllning:

    50 g smör eller margarin
    1 dl socker
    2 ägg
    100 g mandel
    havtornssaft
    Glasyr:

    2 dl florsocker
    2 msk havtornssaft
    Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Tillsätt det mjuka margarinet och ägget. Bred ut smeten i en smord rund kakform. Vispa fettet och sockret till skum, tillsätt äggen ett i sänder. Tillsätt den finhackade mandeln och smaksätt med en aning havtornssaft. Bred ut fyllningen i formen och grädda i 200 grader 25-30 minuter. Gör av florsockret och havtornssaften en jämn kräm och spritsa ränder på den svala kakan.

    HAVTORNSSTRÖMMING

    400 g strömmingsfiléer
    ½ tsk salt
    1 tsk citronpeppar
    ½ dl dill
    1 lök
    ½ dl grädde
    ½ dl vatten
    1 dl havtornssaft
    Tag bort ryggraden på filéerna. Finfördela löken. Bred ut filéerna på arbetsbordet med skinnet neråt och strö på dem kryddorna samt dill och lök. Rulla ihop dem till rullar och lägg dem i en kastrull. Häll på blandningen av grädde, vatten och havtornssaft. Låt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Man kan tillreda rätten i ugn i 200 grader ca 20 minuter eller i mikrovågsugn på full effekt 9-10 minuter.

  • AnnaK

    Pajdeg:
    10 Digestivekex
    75 g smör

    Fyllning:
    2 ½ dl Kelda vaniljsås
    Havtornssylt - lättkokta havtorn och socker efter eget tycke.

    Gör så här:

    Krossa kexen, eller stöt dem i mortel. Mixa smulorna med smör. Tryck ut
    degen i en form och förgrädda 5 minuter i 200 grader. Låt svalna.

    Fyll därefter formen med hårt vispad vaniljvisp och havtornssylt.

    Ställ formen i frysen några timmar. Tina lite före servering.

    Garnera gärna med havtornsbär och sikta över florsocker.

    Maria Masoomis Fruktkyckling i lergryta
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    1 st festkyckling, tinad eller färsk stor kyckling (2-3 kg)
    4 st vitlöksklyftor
    1 st röd chilipeppar, grovhackad
    salt
    svartpeppar
    1 krm ingefära
    1/2 krm kanel
    1/2 krm gurkmeja

    Till fyllning:
    15 st katrinplommon, torkade
    1/2 dl russin
    1 dl bär, torkade eller färska, ex. lingon, havtorn, röda vinbär, persiska berberisbär, etc.
    5 st dadlar, och/eller torkade fikon (kan uteslutas)
    körsbär, (kan uteslutas)
    Gör så här:
    1. Blötlägg lergrytan i ca 30 minuter, längre tid om den är ny och oanvänd. Fyll kycklingen med frukten och bären, lägg den i lergrytan med bröstet uppåt.

    2. Salta och krydda kycklingen på båda sidor. Lägg vitlöksklyftor och chilipeppar i grytan.

    3. Sätt ugnen på 220 grader, lägg locket på grytan och ställ den i nedre delen av ugnen medan den fortfarande är kall. Låt den stå ca 1,5 timme.

Svar på tråden recept med havtorn sökes...