Så här står det på livsmedelsverkets hemsida:
"Ät inte
abborre, gädda, gös, lake ål och (stor) hälleflundra, svärdfisk, haj, rocka och tonfisk (gäller ej konserverad tonfisk)
lever från torsk och lake
All odlad fisk kan du äta.
Ovanstående råd gäller även flickor och kvinnor i barnafödande ålder, med det undantaget att de fiskarter som kan ha förhöjda kvicksilverhalter (abborre etc.) kan ätas en gång per vecka.
Ät inte råa skaldjur eller gravad fisk om den inte är nygravad och inte tillhör någon av sorterna ovan. Undvik dessutom varmrökt eller kallrökt fisk, främst vakuumförpackad. "
"Fisk från vissa områden kan dock innehålla förhållandevis höga halter av t ex kvicksilver (metylkvicksilver), organiska miljöföroreningar (DDT, PCB, dioxiner m fl) eller radioaktivt cesium."
"Metylkvicksilver
Ett högt intag av metylkvicksilver under graviditeten kan - utan att påverka modern - skada fostrets nervsystem. Det beror på att nervsystemet under utvecklingsperioden är särskilt känsligt för påverkan. Även under de första levnadsmånaderna fortsätter nervsystemet att utvecklas. I utländska studier har man observerat fördröjd mental och psykomotorisk utveckling hos barn som under fosterperioden utsatts för relativt små mängder metylkvicksilver.
Eftersom metylkvicksilver stannar kvar i kroppen i flera månader är det befogat att även den allra första tiden av graviditeten avstå från sådan fisk som kan innehålla förhöjda halter av detta ämne, därför ges samma kostråd till kvinnor som planerar att skaffa barn snart. "
Läs mer på www.slv.se gå in på konsumentinfo; kostråd; mat för två kostråd för gravida.