• Who am I

    Sås till lax och potatis?

    Någon som har ett gott recept på en sås som passar till lax och potatis? (Inga pulversåser)

  • Svar på tråden Sås till lax och potatis?
  • gemelli

    Gräddfil
    Dill
    Citron
    Citronpepper

    Så gott!

  • mermaid

    Bara Creme Fraiche, lite finhackad rödlök och röd stenbitsrom är väldigt gott till lax och potatis!

  • Danbala

    Någon kall sås baserad på gräddfil/crème fraîche med löjrom eller kaviar i är gott! Tyvärr har jag inga recept.

  • elims

    creme fraiche + lite gräddfil
    citronsaft
    forellrom
    citronpeppar
    örtsalt

    eller

    matyoghurt
    sweet chili
    salt och peppar

    elller

    matyoghurt + kesella (alt lite majo)
    grovriven gruka (som fått rinna av på hushållspapper)
    salt och peppar

  • Who am I

    Ingen som har någon varm sås? Letar förgäves efter kaviarsås..

  • Linda1976

    Cocossås:

    1 burk cocosmjölk
    lite saffran
    4 msk Ying sötsur sås (i glasflaska)
    1 msk arrowrot utrörd i lite av cocosmjölken.

    Koka ihop allt under omrörning - klart!!

    Dock godare med ris eller couscous!


    // Linda - faktafanatiker och språkpolis.
  • Who am I

    Linda1976: den lät god *ler*

  • Linda1976

    Den ÄR jättegod. Simpel, men supergod. Man tror att det är betydligt fler ingredienser!!


    // Linda - faktafanatiker och språkpolis.
  • Who am I

    Linda1979: ska nog prova den!

  • Linda1976

    Gör det! Kom ihåg att det måste vara Yings sötsura... Har testat med tex ICAs men det blir inte samma sak. Ying finns ju iofs överallt, så det ska inte vara så svårt att hitta.


    // Linda - faktafanatiker och språkpolis.
  • Who am I

    Linda1976: ska följa dina instruktioner slaviskt

  • Emis04

    1 1/2 dl vitt vin + 1 1/2 fiskbuljongtärning. Koka upp och låt såsen reduceras till det är ca 1 dl vätska kvar. Häll i 1 burk cremefraiche & hackad gräslök. Pressa i lite citron, samt peppra och ev salta. Det går även att använda citronpeppar istället för citron om man så önskar. Om såsen känns tunn, red av den med lite maizena.

    Denna är sås är grymt god till lax och pressad potatis *Slurp*

  • AnnaK

    Krämig vitlökssås

    1 pkt mellangrädde
    2-3 vitlöksklyftor
    salt & peppar
    Hacka vitlöken, blanda med grädden.
    Sjud grädden under omrörning ca 10-15 min tills den har reducerat till hälften. Smaka av med salt och peppar. Klart!

    Ankis apelsinsås
    Ingredienser 8 bufféport.:

    1 burk (2 dl ) crème fraîche
    2 msk koncentrerad apelsinjuice
    1 msk fransk senap
    1 tsk strösocker
    2 tsk torkad dragon
    1/2 dl matolja
    Så här gör du:
    Rör samman alla ingredienser

    Dillmajonnäs

    Ingredienser 8 bufféport.:

    3 dl majonnäs
    1 1/2 dl crème fraîche
    3 msk finhackad dill
    1/2 krm salt
    Så här gör du:
    Rör samman alla ingredienserna. Låt såsen dra minst 1 timme före servering.

    Gravlaxsås
    Ingredienser 8 bufféport.:

    1 dl svensk senap
    2 tsk fransk senap
    1/2 dl strösocker
    1/2 dl vitvinsvinäger
    2 1/2-3 dl matolja
    1 dl finhackad dill
    salt och vitpeppar
    Så här gör du:
    Rör samman senapssorterna, socker och vinäger. Vispa eller rör kraftigt ner matoljan. Blanda i dill och smaka av med salt och peppar.
    Låt såsen helst stå över natten så att smakerna hinner blanda sig.

    Hjortronsås till rökt lax
    Ingredienser 8 bufféport.:

    3 dl majonnäs
    1 dl mild yoghurt
    ca 1 dl hjortronsylt
    Så här gör du:
    Rör samman majonnäs och yoghurt. Tillsätt hjortronsylt efter smak.

    Sås till gravad lax
    Buffé nr 12 2001, sid 7

    Ingredienser
    2 dl crème fraiche
    2 msk grovkornig senap (helst osötad)
    2 tsk ljus sirap
    1-2 msk nymalen vitpeppar
    1-2 krm salt

    Gör så här
    Rör ihop alla ingredienser, i nämnd ordning.
    Rör/vispa tills såsen blir tjock. Ställ kallt

    Sås till inkokt lax
    Antal/Portioner

    15-20
    Temperatur

    Tid

    P/p

    2,5

    Ingredienser:

    5dl lätt creme fraiche
    5ägg
    150gr ättiksgurka
    300 gr fettfri majonnäs
    1½ dl finskuren dill
    1dl finskuren gräslök

    Gör så här:
    Vispa crème fraichen hårt, den ska vara riktigt fast.
    Hårdkoka äggen.
    Kyl, skala och grovhacka äggen.
    Hacka gurkan.
    Blanda den och ägghacket med majonnäsen och den vispade crème fraichen.
    Vänd ner dill och gräslök ca 1 timme innan såsen ska serveras.

    Vårgrön sås:
    300 g färsk spenat
    1 knippa dill, ca 30 g
    2 msk konc. fiskfond
    2 msk rapsolja
    1 msk pressad saft av lime
    ev 1/2 tsk salt
    ev 1/2 krm svartpeppar

    Gör så här
    Skölj spenaten och grovhacka den. Grovhacka dillen. Häll fiskfonden i en kastrull, lägg i spenaten, värm försiktigt tills spenaten har mjuknat. Mixa spenat och dill i en matberedare eller med en mixerstav, tillsätt olja och limejuice. Smaka av med salt och peppar.

    Romröra
    Det här behövs:
    2 dl (lätt) cremé fraiche
    1 ask stenbitsrom
    1 msk finhackad röd eller gul lök
    vitpeppar och lite salt

    Gör så här:

    Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund.
    Du kan också blanda ner lite hackade räkor, hackade crabsticks eller kräftstjärtar och lite hackad dill.

    lättfil blandat med kessella toppat med nån dipmix

    Lättkesella, minimjölk (tills man för önskad konsistens) och finklippt gräslök, salt & peppar + ev. lite citron

    2dl frysta ärtor
    1 kycklingbuljongtärning
    Vatten så det precis täcker ärtorna/Koka upp dem lätt ca 2 min!

    Häll av "spadet" (i ett litermått tex..)
    Lägg ärtorna i en mixer, ha i delade 2 vitlöksklyftor, 2 stora matskedar minifraiche,salt&peppar,mixa till en slät puré. tycker du att den blev för tjock,testa att spä ut med spadet

    2 paprikor (röd eller oreange)
    1 dl matlagningsvin eller vatten
    1, 5 dl minimjölk (blanda i efter tycke, tjock eller inte?)
    1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
    salt, peppar, socker efter smak

    Hacka paprikan, koka upp den i vinet. den ska bli mjuk. Kör den i mixer tills den är en smet.
    Häll tillbaka i kastrullen, häll på mjölken, buljongtärningen och kryddorna, låt koka upp och sen sjuda några minuter. Funkar som kall sås med

    Sås:
    200 g majonnäs
    2 dl vispad grädde
    1 citron, saften av
    socker
    2 äpplen, rivna
    2 medelstora ättiksgurkor, finhackade
    1 msk hackad kapris
    1 liten gul lök, mycket finhackad
    1 knippe dill, finhackad
    Blanda majonnäs och vispad grädde. Smaka av med pressad citron och några korn socker.

    Vänd ner resten av ingredienserna och ställ såsen kallt fram till servering.

    Limesås till lax
    Antal/Portioner

    4
    Temperatur

    Tid

    P/p

    2,5

    Ingredienser:
    1 lime
    3 dl gräddfil
    1 msk fettfri majonnäs
    2-3 salladslökar
    2nypor socker
    salt, peppar

    Gör så här:
    Pressa saften ur limen.
    Finhacka salladslökarna.
    Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med socker, salt och peppar.
    Önskas magrare sås använd matlagningsyoghyrt eller fraiche 8 %, vilket ger 1,5 P/p istället.

  • AnnaK

    Kaviarsås:
    1 dl créme fraiche
    1 dl grädde
    80 g smör
    saften av 1/2 citron
    2 msk Kalles kaviar
    1 msk fint skuren bladpersilja
    salt och vitpeppar från kvarn

    Koka upp grädden. Sänk värmen. Smält créme fraichen i grädden. Häll i citronsaften.
    Vispa i det rumsvarma smöret klickvis när det börjar att sjuda. Rör i kaviaren.
    Smaka av med peppar och eventuellt salt. Lägg slutligen i persiljan.

    Kaviarsås, kall
    4 portioner

    2 dl gräddfil
    2-3 msk kaviar
    1 msk finhackad gul lök
    1 msk hackad dill
    salt och peppar

  • AnnaKlara

    Det är så surt att gå in i såna här trådar när man ätit gröt till lunch och ska ha fiskbullar till middag...

  • Valnöt

    Cidersås:

    2 dl torr äppelcider
    1 dl vitt vin
    1 tärning fiskbuljong
    2 dl matgrädde
    lite smör
    cayennepeppar
    mycket dill

    Koka cider, vin och buljongtärning tills det har reducerats till hälften. Tillsätt grädde och smör (eller bara grädde och skippa smöret). Smaka av med cayenne och dill.

  • PuhTiger

    Hummersås - mums!

    Koka ihop hummerfond och vispgrädde (ca 3 msk fond med 6 dl vispgrädde), red med lite maizena, smaka av med 1-2 msk konjak eller torr sherry och blanka av med 1 msk smör. Gott!!

Svar på tråden Sås till lax och potatis?