Sås till lax och potatis?
Någon som har ett gott recept på en sås som passar till lax och potatis? (Inga pulversåser)
Någon som har ett gott recept på en sås som passar till lax och potatis? (Inga pulversåser)
Gräddfil
Dill
Citron
Citronpepper
Så gott!
Bara Creme Fraiche, lite finhackad rödlök och röd stenbitsrom är väldigt gott till lax och potatis!
Någon kall sås baserad på gräddfil/crème fraîche med löjrom eller kaviar i är gott! Tyvärr har jag inga recept.
creme fraiche + lite gräddfil
citronsaft
forellrom
citronpeppar
örtsalt
eller
matyoghurt
sweet chili
salt och peppar
elller
matyoghurt + kesella (alt lite majo)
grovriven gruka (som fått rinna av på hushållspapper)
salt och peppar
Ingen som har någon varm sås? Letar förgäves efter kaviarsås..
Cocossås:
1 burk cocosmjölk
lite saffran
4 msk Ying sötsur sås (i glasflaska)
1 msk arrowrot utrörd i lite av cocosmjölken.
Koka ihop allt under omrörning - klart!!
Dock godare med ris eller couscous!
vitvinssås kanske?
Linda1976: den lät god *ler*
Den ÄR jättegod. Simpel, men supergod. Man tror att det är betydligt fler ingredienser!!
Linda1979: ska nog prova den!
Gör det! Kom ihåg att det måste vara Yings sötsura... Har testat med tex ICAs men det blir inte samma sak. Ying finns ju iofs överallt, så det ska inte vara så svårt att hitta.
Linda1976: ska följa dina instruktioner slaviskt
1 1/2 dl vitt vin + 1 1/2 fiskbuljongtärning. Koka upp och låt såsen reduceras till det är ca 1 dl vätska kvar. Häll i 1 burk cremefraiche & hackad gräslök. Pressa i lite citron, samt peppra och ev salta. Det går även att använda citronpeppar istället för citron om man så önskar. Om såsen känns tunn, red av den med lite maizena.
Denna är sås är grymt god till lax och pressad potatis *Slurp*
Krämig vitlökssås
1 pkt mellangrädde
2-3 vitlöksklyftor
salt & peppar
Hacka vitlöken, blanda med grädden.
Sjud grädden under omrörning ca 10-15 min tills den har reducerat till hälften. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Ankis apelsinsås
Ingredienser 8 bufféport.:
1 burk (2 dl ) crème fraîche
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk fransk senap
1 tsk strösocker
2 tsk torkad dragon
1/2 dl matolja
Så här gör du:
Rör samman alla ingredienser
Dillmajonnäs
Ingredienser 8 bufféport.:
3 dl majonnäs
1 1/2 dl crème fraîche
3 msk finhackad dill
1/2 krm salt
Så här gör du:
Rör samman alla ingredienserna. Låt såsen dra minst 1 timme före servering.
Gravlaxsås
Ingredienser 8 bufféport.:
1 dl svensk senap
2 tsk fransk senap
1/2 dl strösocker
1/2 dl vitvinsvinäger
2 1/2-3 dl matolja
1 dl finhackad dill
salt och vitpeppar
Så här gör du:
Rör samman senapssorterna, socker och vinäger. Vispa eller rör kraftigt ner matoljan. Blanda i dill och smaka av med salt och peppar.
Låt såsen helst stå över natten så att smakerna hinner blanda sig.
Hjortronsås till rökt lax
Ingredienser 8 bufféport.:
3 dl majonnäs
1 dl mild yoghurt
ca 1 dl hjortronsylt
Så här gör du:
Rör samman majonnäs och yoghurt. Tillsätt hjortronsylt efter smak.
Sås till gravad lax
Buffé nr 12 2001, sid 7
Ingredienser
2 dl crème fraiche
2 msk grovkornig senap (helst osötad)
2 tsk ljus sirap
1-2 msk nymalen vitpeppar
1-2 krm salt
Gör så här
Rör ihop alla ingredienser, i nämnd ordning.
Rör/vispa tills såsen blir tjock. Ställ kallt
Sås till inkokt lax
Antal/Portioner
15-20
Temperatur
Tid
P/p
2,5
Ingredienser:
5dl lätt creme fraiche
5ägg
150gr ättiksgurka
300 gr fettfri majonnäs
1½ dl finskuren dill
1dl finskuren gräslök
Gör så här:
Vispa crème fraichen hårt, den ska vara riktigt fast.
Hårdkoka äggen.
Kyl, skala och grovhacka äggen.
Hacka gurkan.
Blanda den och ägghacket med majonnäsen och den vispade crème fraichen.
Vänd ner dill och gräslök ca 1 timme innan såsen ska serveras.
Vårgrön sås:
300 g färsk spenat
1 knippa dill, ca 30 g
2 msk konc. fiskfond
2 msk rapsolja
1 msk pressad saft av lime
ev 1/2 tsk salt
ev 1/2 krm svartpeppar
Gör så här
Skölj spenaten och grovhacka den. Grovhacka dillen. Häll fiskfonden i en kastrull, lägg i spenaten, värm försiktigt tills spenaten har mjuknat. Mixa spenat och dill i en matberedare eller med en mixerstav, tillsätt olja och limejuice. Smaka av med salt och peppar.
Romröra
Det här behövs:
2 dl (lätt) cremé fraiche
1 ask stenbitsrom
1 msk finhackad röd eller gul lök
vitpeppar och lite salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och ställ kallt en stund.
Du kan också blanda ner lite hackade räkor, hackade crabsticks eller kräftstjärtar och lite hackad dill.
lättfil blandat med kessella toppat med nån dipmix
Lättkesella, minimjölk (tills man för önskad konsistens) och finklippt gräslök, salt & peppar + ev. lite citron
2dl frysta ärtor
1 kycklingbuljongtärning
Vatten så det precis täcker ärtorna/Koka upp dem lätt ca 2 min!
Häll av "spadet" (i ett litermått tex..)
Lägg ärtorna i en mixer, ha i delade 2 vitlöksklyftor, 2 stora matskedar minifraiche,salt&peppar,mixa till en slät puré. tycker du att den blev för tjock,testa att spä ut med spadet
2 paprikor (röd eller oreange)
1 dl matlagningsvin eller vatten
1, 5 dl minimjölk (blanda i efter tycke, tjock eller inte?)
1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
salt, peppar, socker efter smak
Hacka paprikan, koka upp den i vinet. den ska bli mjuk. Kör den i mixer tills den är en smet.
Häll tillbaka i kastrullen, häll på mjölken, buljongtärningen och kryddorna, låt koka upp och sen sjuda några minuter. Funkar som kall sås med
Sås:
200 g majonnäs
2 dl vispad grädde
1 citron, saften av
socker
2 äpplen, rivna
2 medelstora ättiksgurkor, finhackade
1 msk hackad kapris
1 liten gul lök, mycket finhackad
1 knippe dill, finhackad
Blanda majonnäs och vispad grädde. Smaka av med pressad citron och några korn socker.
Vänd ner resten av ingredienserna och ställ såsen kallt fram till servering.
Limesås till lax
Antal/Portioner
4
Temperatur
Tid
P/p
2,5
Ingredienser:
1 lime
3 dl gräddfil
1 msk fettfri majonnäs
2-3 salladslökar
2nypor socker
salt, peppar
Gör så här:
Pressa saften ur limen.
Finhacka salladslökarna.
Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med socker, salt och peppar.
Önskas magrare sås använd matlagningsyoghyrt eller fraiche 8 %, vilket ger 1,5 P/p istället.
Kaviarsås:
1 dl créme fraiche
1 dl grädde
80 g smör
saften av 1/2 citron
2 msk Kalles kaviar
1 msk fint skuren bladpersilja
salt och vitpeppar från kvarn
Koka upp grädden. Sänk värmen. Smält créme fraichen i grädden. Häll i citronsaften.
Vispa i det rumsvarma smöret klickvis när det börjar att sjuda. Rör i kaviaren.
Smaka av med peppar och eventuellt salt. Lägg slutligen i persiljan.
Kaviarsås, kall
4 portioner
2 dl gräddfil
2-3 msk kaviar
1 msk finhackad gul lök
1 msk hackad dill
salt och peppar
Det är så surt att gå in i såna här trådar när man ätit gröt till lunch och ska ha fiskbullar till middag...
Cidersås:
2 dl torr äppelcider
1 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
2 dl matgrädde
lite smör
cayennepeppar
mycket dill
Koka cider, vin och buljongtärning tills det har reducerats till hälften. Tillsätt grädde och smör (eller bara grädde och skippa smöret). Smaka av med cayenne och dill.
Hummersås - mums!
Koka ihop hummerfond och vispgrädde (ca 3 msk fond med 6 dl vispgrädde), red med lite maizena, smaka av med 1-2 msk konjak eller torr sherry och blanka av med 1 msk smör. Gott!!