Recept på marängtårta och långpannetårtbotten
Har någon recept på bra marängtårta (ej med Ricecrisp) i långpanna? Skulle även vilja ha ett grundrecept på tårtbotten i långpanna...
Har någon recept på bra marängtårta (ej med Ricecrisp) i långpanna? Skulle även vilja ha ett grundrecept på tårtbotten i långpanna...
Grundrecept till tårtbotten i långpanna
1 Tårtbotten
4 Ägg
2 dl Socker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 ts Bakpulver
Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vänd ner det i äggsmeten. Grädda kakan i väl smord och bröad långpanna i ugnen i ca 20 minuter eller tills kakan fått lagom färg och känns torr.
Tackar!
Citron- och marängtårta
Försvinnande god ? gör 2 för 25 gäster!
Ingredienser
14 bitar
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.
MARÄNGTÅRTA MED HALLON
Sockerkakssmet:
190 g Margarin
1,5 dl Strösocker
3 st Äggulor
1,5 dl Mjölk
2,25 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
Marängsmet
3 st Äggvitor
2,75 dl Strösocker
1,5 tsk Vanilijsocker
Hasselnötter
2 pkt Hallon (djupfrysta)
3 dl Vispgrädde
Sätt ugnen på 170 grader
Smörj ett bakplåtspapper i storlek av en långpanna med olja
Hacka hasselnötterna
Sockerkaksbotten:
Rör margarin och socker pösigt
Tillsätt äggulorna en i sänder under vispning
Blanda vetemjöl och bakpulver
Blanda ner mjölblandningen i smeten omväxlande med mjölken
Bred ut blandningen på bakplåtspapperet
Maräng:
Ta en ny bunke samt se till att diska visparna ordentligt så att inget fett kommer med
Vispa äggvitorna till hårt skum
Rör ner strösockret och vanlijsockret
Bred ut marängsmeten på sockerkakssmeten
Strö över hasselnötterna
Grädda tills marängen fått fin färg, cirka 15 minuter
Låt svalna och dela sedan bottnarna i två delar
Lägg hallon och grädde på den ena halva
Lägg den andra halvan uppe på
Ett enkelt recept på en mycket god tårta. Passar både på barnkalaset och för de vuxna.
Vad behövs:
125 g margarin
1 dl mjölk
1 dl socker
2 äggvitor
2 äggulor
1 3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl vispgrädde
ca 300 g bär eller sylt (jag brukar använda frysta blåbär eller hallon)
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör margarin och socker poröst. Blanda i äggulor, vetemjöl, bakpulver och mjölk. Vispa till en slät smet och bred ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till hårt skum. Bred ut blandningen över smeten i långpannan. Grädda i ca 30 minuter.
Tag tårtan av plåten och låt kallna. Dela tårtan på mitten. Vispa grädden hårt och bred ut den över den ena marängbotten. Strö över bären och lägg på den andra botten (med marängen uppåt i båda lagren).
Tårtan går även bra att frysa.
Markisens marängtårta (10 Bitar )
Bottnar
4 Äggvitor
1/2 Krm bikarbonat
1/2 Krm salt
2 dl Socker
3 tb Maizenamjöl
50 g Mandel; skållad, mald
Fyllning och garnering
4 Äggulor
1 Apelsin; rivet skal av och -saften av
1/2 Citron; saften av
2 tb Socker
3 dl Vispgrädde
1 l Färska jordgubbar; hallon, -Blåbär, vinbär eller björn- -bär går också bra
Vispa äggvitorna till hårt, fast skum tillsammans med bikarbonatet och saltet. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Blanda maizenamjölet och mandeln och vänd ner i marängsmeten. Bred ut den på bakplåtspapper till två runda bottnar, ca 21 cm i diameter. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 150°, ca 1 tim. Låt kallna på galler.
Förbered under tiden fyllningen. Blanda i en rostfri eller teflonbelagd kastrull äggulorna, apelsinskalet, saften från apelsinen och citronen samt sockret. Sjud krämen tjock under vispning på svag värme. Låt krämen kallna. Vispa grädden. Skölj och dela jordgubbarna i halvor. Bred citronkrämen över den understa bottnen strax innan servering och täck med jordgubbshalvor. Lägg på nästa botten. Garnera kanten med spritsade gräddtoppar och halverade jordgubbar. Servera tårtan genast!
Chokladtårta med nötmaräng
Botten
50 g Smör
1 1/2 dl Socker
3 Äggulor
3/4 dl Mjölk
2 tb Kakao
1 1/2 ts Vaniljsocker
1 1/2 ts Bakpulver
1 3/4 dl Vetemjöl
Nötmaräng
1 dl Hasselnötter (65 g)
3 Äggvitor
1 1/2 dl Socker
Börja med bottnen. Sätt ugnen på l75°. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, 25 cm. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och rör om kraftigt. Häll i mjölken. Blanda kakao, vaniljsocker, bakpulver och mjöl och sikta ner det. Rör till en jämn smet. Bred ut den i formen
NÖTMARÄNGEN: Mal nötterna. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner socker och nötter. Bred marängen över kaksmeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.
lycka till!!!
Nu blir det baka av!