• Carro E

    Annanas paj, citron paj snälla hjälp!

    Hej!

    Är det nån som har nåt recept på annanas paj eller citron paj????

    Om inte har ni några tips vad man kan bjuda sambons släktingar som kommer och hälsar på???

  • Svar på tråden Annanas paj, citron paj snälla hjälp!
  • Jennie Brunflo

    Den här är såååå god!

    Pinjenötpaj

    Skal:
    115 gr smör
    1 2/3 dl florsocker
    1 nypa salt
    3 ¾ dl mjöl
    2 äggulor
    2 msk vatten eller mjölk

    Blanda allt ryckvis i matberedaren till det blir stora smulor. Häll i vattnet eller mjölken och kör 1 ryck. Forma degen till en boll. Slå in i folie och låt vila i kylen 1 timma. Kavla ut degen och täck en pajform med diameter 33 cm med degen. Täck med folie och ställ i frysen 1 timma. Pricka skalet tätt med gaffel och grädda 15min i 175grader.

    Fyllning:
    250 g pinjenötter
    250 g smör
    3 dl socker
    3 ägg
    4 msk honung
    2 dl mjöl
    1 nypa salt
    skalet av 1 apelsin
    ev. färska timjanblad

    Rosta pinjenötterna i 175 grader på en plåt i ugnen. Passa dom noga!!
    Kör smör, socker och honung ljust och fluffigt i matberedaren. Släpp ner äggen ett i taget. Vänd snabbt ner mjölet. Blanda i apelsinskalet, pinjenötterna och ev. timjan och häll smeten i pajskalet. Grädda till pajen är gyllenbrun i 175 grader. Servera med kräm fräsch och ev. jordgubbar.

  • Happy76

    Otroligt god ananaspaj:

    Marias Ananaspaj 150 gr smält smör3 dl vetemjöl1 dl socker1 tsk bakpulver425 gr krossad ananas, avrunnen1 ägg1 tsk vaniljsocker1 dl socker1 burk creme fraiche


    Ugn 200 grader. Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver till en deg, tryck ut i en pajform. Blanda sedan samman ananas, ägg, socker, vaniljsocker och creme fraiche. Lägg fyllningen i skalet och grädda i ca 25 minuter. Servera varm eller kall med vaniljglass!
  • AnnaK

    Ananaspaj

    Ingredienser -
    Till pajdeg:
    150 g smör eller margarin
    2 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Fyllning:
    2 dl creme fraiche
    1 burk krossad ananas (vikt 227g)
    2 tsk vaniljsocker
    ½ dl strösocker

    Gör så här -
    Smält smöret eller margarinet, rör sedan i socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en rund form (ca 24 cm)
    Rör ihop creme fraiche, ananas, vaniljsocker och strösocker häll det i formen.
    Grädda i 30 minuter i 175 grader.
    Låt pajen kallna helt innan den äts tillsammans med vispad grädde eller glass.

  • AnnaK

    Ananaspaj m kokos

    till pajdegen behövs:
    150 g smör
    1 dl socker
    3,5 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    till fyllningen behövs:
    1 burk krossad ananas (avrunnen)
    1 burk crème fraiche
    1 ägg
    0,5 dl socker
    ev 2 tsk vaniljsocker
    1 dl kokosflingor

    så här gör du:
    1. Smält smöret.
    2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen och blanda sedan i smöret. Kläm ut degen i en pajform.
    3. Blanda ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugn 175 grader i ca 30 minuter. Klart!

  • AnnaK

    Karibisk ananaspaj

    Ingredienser
    8 port
    3 dl vetemjöl
    100 g smör
    2?3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 stor färsk ananas, ca 1 kg eller
    1 burk ananas i skivor, ca 840 g
    1 msk smör
    1/2 dl råströsocker
    2 msk mörk rom
    eller saft av en pressad apelsin
    1/2 tsk mald kryddnejlika
    1/2 tsk riven muskot

    Kräm
    1 dl Arlaköket vispgrädde
    Ca 250 g Kesella
    1/2 dl råströsocker
    rivet skal av1 apelsin
    Gör så här
    Hacka samman mjöl och smör skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåpet ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst gärna en remsa aluminiumfolie runt kanten så den inte glider ner under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kallna. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar. Eller låt ananasskivorna rinna av och skär dem i små bitar. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull. Fräs ananasen ca 3 minuter. Tillsätt socker, rom och kryddor. Vispa grädden och rör ner Kesella, socker och apelsinskal. Lägg krämen i pajskalet. Fördela ananasfräset över och garnera gärna med myntablad

  • AnnaK

    Citronpaj
    Buffé nr 10 2001, sid 29

    Ingredienser
    Portioner: 8

    125 g rumstempererat smör
    1 dl strösocker
    1 ägg
    4 dl vetemjöl

    FYLLNING
    2 citroner (knappt 1 dl juice)
    3 äggulor
    125 g smör
    2 dl strösocker

    MARÄNG
    3 äggvitor
    2 dl strösocker

    Gör så här
    Mixa smör, socker och ägg smidigt.
    Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.

    Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter. Grädda i 10 minuter.
    Låt svalna.

    Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.

    Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, -skal och äggulor.

    Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
    Låt den kallna och häll i pajskalet.

    Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen.
    Grädda i ca 3 minuter.

  • AnnaK

    Citronpaj
    Ingredienser:
    Deg:
    100 g margarin eller smör
    2 ½ dl vetemjöl
    2-2 ½ msk vatten

    Till citronkrämen:
    1 ½ dl socker
    2 msk potatismjöl
    2 ½ dl vatten
    rivet skal av 1 citron + 3 msk citronsaft
    2 äggulor
    1 msk margarin eller smör

    Dekoration:
    Färska jordgubbar
    Skivad kiwi

    Gör så här:
    * Hacka matfettet i mjölet till en grynig massa i en skål med en matgaffel. Tillsätt vattnet och arbeta ihop allt ganska snabbt till en deg.
    * Ställ den kallt en stund så att den får vila (sisådär 30-60 min ungefär).
    * Kavla därefter ut degen till en rund kaka så att den passar till pajformens botten och kanter. Få inte panik om den går sönder, det går att lappa och har du kavlat den något för liten kan du trycka ut det sista upp mot kanterna med fingrarna.
    * Nagga den med en gaffel, grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 25 minuter. När du tagit ut den ur ugnen låter du den svalna.

    * Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Låt blandningen koka upp och rör hela tiden ordentligt. Bäst är en rostfri kastrull och en spiralvisp.
    * Låt krämen kallna.
    * Häll den därefter i pajskalet och dekorera med skivad kiwi och färska jordgubbar...eller annan frukt om du hellre vill ha det.

    Mums!

    Serveras med: Vispad grädde

  • AnnaK

    Citronpaj
    Ingredienser 6 bitar:

    Pajdeg:
    150 g smör
    3 dl vetemjöl
    2 msk strösocker
    1 äggula
    Fyllning:
    6 citroner
    2 1/2 dl strösocker
    200 g osaltat smör
    10 äggulor
    (eventuellt 2 msk maizena)
    Tillbehör:
    vispad grädde
    Så här gör du:
    Mixa samman smör, vetemjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt
    äggulan och samla till en deg. Kavla eller tryck ut den i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Nagga den och ställ den svalt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Baka pajskalet i 10 minuter tills det fått fin färg. Låt det svalna. Tvätta citronerna väl i ljummet vatten. Riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda skal, saft och smör i en kastrull och värm tills smöret smält. Tillsätt äggulorna och värm försiktigt tills krämen tjocknar. Tillsätt eventuellt maizenamjöl om den inte tjocknar. Häll krämen i pajskalet och låt den kallna. Skär den i bitar och servera vispad grädde till.

  • AnnaK

    Recept på mördeg:

    - Blanda:
    100 g socker
    200 g smör, rumstempererat
    1 äggula
    1 msk vatten
    - Tillsätt:
    300 g vetemjöl
    - Blanda ej för länge (vi vill ju inte att glutan skall formas, då degen blir seg).

    Recept (något förenklat):

    - Smörj en pajform med löstagbara kanter (en s.k. springform) och klä den med tunt utkavlad mördeg.
    - Klä insidan av pajen med aluminiumfolie, så att degen håller sig uppe under gräddningen.
    - Grädda i ugn 180 grader, 20 minuter.
    - Blanda under tiden ihop fyllningen.
    - Ta bort aluminiumfolien och häll fyllningen i det avbakta pajskalet.
    - Grädda 110˚C tills fyllningen precis har stannat, men fortfarande är lite lös i mitten, som en brûlée, ca 50 - 60 minuter.

    Fyllning:

    - Vispa ihop:
    9 ägg
    5 citroner, rivet skal från 3 och pressad juice från alla 5
    400 g socker
    2,5 dl grädde

  • Thursday

    Ananaspajen som Happy76 skrev receptet på är bara URGOD! Men jag brukar servera med vaniljsås. Åh, vad sugen jag blev nu, den är bara så god!

  • Floria

    Den bästa ananaspajen tycker jag blir med cheesecakebotten, krossade digestivekex och smör som man trycker ut, gör sedan fyllningen enligt de vanliga recepten, grädda, men ät kall... Underbart...

Svar på tråden Annanas paj, citron paj snälla hjälp!