Smördegsinbakad Oxfilé
Jag ska göra det på lördag.
Jag har sett förslag på det här i massor av trådar - men inget riktigt recept.
Min främsta fråga = HUR vet man när den är färdig???
Jag ska göra det på lördag.
Jag har sett förslag på det här i massor av trådar - men inget riktigt recept.
Min främsta fråga = HUR vet man när den är färdig???
Smördegsinbakad oxfiléEn varmrätt från 80-talet.
Ingredienser
700 g oxfilé
1 pkt smördeg
2 msk portvin
2 st schalottenlökar
200 g champinjoner (eller karljohansvamp)
2 dl vispgrädde
smör
1 tsk vinbärsgelé
salt
peppar
Gör så här:
Till såsen: Smält en klick smör i en såspanna. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.
Helstek oxfilén och låt svalna.
Kavla ut den halvtinade smördegen ganska tunt. Lägg på köttet och såsen och förslut. In i ugnen igen i 225-250 grader tills den fått färg. Servera med potatisgratäng och haricots verts.
Ah....så smördegen ska liksom vara runt hela korven liksom.
De recept jag sett ska det liksom bara vara som tak på filén.
När man helsteker den.....hur vet man att den är klar?
Köttermometer: 55 grader = blodig, 60 grader = rosa
Danitra:
TACK!
Gör skåror i filén och klicka i vitlökssmör, jättegott!!!!
Jennie Brunflo: Varsågod och lycka till!
Tänk på att sätta in termometern där filén är som tjockast!
Phyllis:
Innan man har på smördegen eller innan man steker den? Låter smarrigt!
man kan göra medaljonger åxå, med lite grönmögelost på, sen vira in dem i smördeg.
stek köttet lite, det behöver lite yta. sen på med osten, vira in i snördeg å pensla med ägg, sen in i ugnen tills färgen är gyllene. GOTT! å i portioner.
Allt med ost går bort.......jag ska bjuda världens petigaste svärfar på mat nämligen.
Jennie Brunflo:
Jag använder cantadou( eller hur det stavas ) Först bryner jag filén så att den får färg, sen skär jag skåror i köttet som jag klickar ner vitlöksosten i, och sen virar jag runt smördegen, och sen in ugnen, hur gott som helst!!!! Eftersom denna rätt är väldigt mättande så räcker det med sallad som tillbehör!!!!
Psyllis:
Hur länge har du den i ugnen då?
Du steker den inte först utan bryner bara?
Vitlökscantadou....mmmmmmm.....det kan jag nog lura svärfar med...
OK!
Nu har jag nog så jag fixar det här.
Håll tummarna för mig på lördag nu.
Då ska det blir smördegsinbakad oxfilé och Jamie Olivers potatisgratäng. (om jag nu får ordning på det receptet också.)
Jag använda det här receptet från Ica:
www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=5057
Jättegott!