• Jennie Brunflo

    Smördegsinbakad Oxfilé

    Jag ska göra det på lördag.

    Jag har sett förslag på det här i massor av trådar - men inget riktigt recept.

    Min främsta fråga = HUR vet man när den är färdig???

  • Svar på tråden Smördegsinbakad Oxfilé
  • AnnaK

    Smördegsinbakad oxfiléEn varmrätt från 80-talet.
    Ingredienser

    700 g oxfilé
    1 pkt smördeg
    2 msk portvin
    2 st schalottenlökar
    200 g champinjoner (eller karljohansvamp)
    2 dl vispgrädde
    smör
    1 tsk vinbärsgelé
    salt
    peppar

    Gör så här:
    Till såsen: Smält en klick smör i en såspanna. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.

    Helstek oxfilén och låt svalna.

    Kavla ut den halvtinade smördegen ganska tunt. Lägg på köttet och såsen och förslut. In i ugnen igen i 225-250 grader tills den fått färg. Servera med potatisgratäng och haricots verts.

  • Jennie Brunflo

    Ah....så smördegen ska liksom vara runt hela korven liksom.

    De recept jag sett ska det liksom bara vara som tak på filén.

    När man helsteker den.....hur vet man att den är klar?

  • danitra

    Köttermometer: 55 grader = blodig, 60 grader = rosa

  • Phyllis

    Gör skåror i filén och klicka i vitlökssmör, jättegott!!!!

  • danitra

    Jennie Brunflo: Varsågod och lycka till!

    Tänk på att sätta in termometern där filén är som tjockast!

  • Jennie Brunflo

    Phyllis:

    Innan man har på smördegen eller innan man steker den? Låter smarrigt!

  • mammacatta

    man kan göra medaljonger åxå, med lite grönmögelost på, sen vira in dem i smördeg.
    stek köttet lite, det behöver lite yta. sen på med osten, vira in i snördeg å pensla med ägg, sen in i ugnen tills färgen är gyllene. GOTT! å i portioner.

  • Jennie Brunflo

    Allt med ost går bort.......jag ska bjuda världens petigaste svärfar på mat nämligen.

  • Phyllis

    Jennie Brunflo:

    Jag använder cantadou( eller hur det stavas ) Först bryner jag filén så att den får färg, sen skär jag skåror i köttet som jag klickar ner vitlöksosten i, och sen virar jag runt smördegen, och sen in ugnen,  hur gott som helst!!!! Eftersom denna rätt är väldigt mättande så räcker det med sallad som tillbehör!!!!

  • Jennie Brunflo

    Psyllis:

    Hur länge har du den i ugnen då?
    Du steker den inte först utan bryner bara?

    Vitlökscantadou....mmmmmmm.....det kan jag nog lura svärfar med...

  • Phyllis
    Jag brukar bryna den bara, men det går bra att steka den också.

    Hur länge jag har den i ugnen beror ju på storleken på filén, men om du är osäker så stek köttet, och kör det sista i ugnen, risken är om man har den för länge i ugnen är ju  att smördegen bränns, och det vill man ju inte.
    225 grader i ugnen brukar jag köra på
    Slösa ordentligt med vitlöksosten.....mumma
  • Jennie Brunflo

    OK!

    Nu har jag nog så jag fixar det här.

    Håll tummarna för mig på lördag nu.
    Då ska det blir smördegsinbakad oxfilé och Jamie Olivers potatisgratäng. (om jag nu får ordning på det receptet också.)

  • Phyllis
      Hehe lycka till!!!

    Jag vill veta vad din svärfar tyckte om oxfilén!!!

    Håller tummarna
    Glad Påsk

    Easter Basket

Svar på tråden Smördegsinbakad Oxfilé