Broccolipaj
8 bitar
Ugn 200°
3 ½ dl vetemjöl
100 g margarin
2 msk parmesanost
1 krm salt eller örtsalt
1 äggula
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
ca 250 g broccolibuketter
140 g magert bacon
2 gula lökar
1 dl stark ost i tärningar
3 dl vispgrädde
3 krm salt
svartpeppar, chilipeppar
Hacka samman mjöl och margarin för hand eller i matberedare. Tillsätt parmesanost, salt, äggula och vatten till en smidig deg. Slå plast om och låt degen vila kallt ca 60 minuter.
Koka broccolin knappt färdig, låt rinna av och svalna. Skär baconskivorna i små bitar och stek dem knapriga. Låt svalna på papper. Skär löken i klyftor och låt den mjukna i lite baconfett eller margarin, låt även löken svalna. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
Kavla eller tryck ut degen så att den täcker en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
Fördela broccoli, bacon, lök och osttärningar i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen på nedersta falsen på 200° 40-45 minuter. Känn att den stannat mitt i. Servera pajen avsvalnad eller lätt uppvärmd.
Du kän göra pajen helt vegetarisk. Uteslut då bacon och tillsätt en påse grovhackade valnötter.
Grön skinkpaj
4 pers
Ugn 225°
Deg:
100 g grahamsmjöl
150 g keso
½ tsk salt
Fyllning:
200 g kokt eller rökt skinka (kan uteslutas för vegetarisk paj)
300 g purjolök i ringar
250 g squash, tärnad
3 ägg
50 g keso
1 tsk salt
Nymalen peppar
Blanda till degen och knåda den fast, rulla ut och lägg i en smord ca 24 cm pajform. Förbaka 10 min.
Koka purjo och squash ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av vatnet och låt rinna av.
Strimla skinkan och häll tillsammans med grönsakerna i pajskalet.
Blanda ägg, keso, salt och pepar med en gaffel och häll över fyllningen.
Baka i förvärmd ugn ca 30 min eller tills pajen är gyllenbun.
Kycklingpaj
4 personer
Ugn 200°
1 sats pajdeg
2 kycklingfiléer
1 msk smör
1 röd paprika
1 gul lök
1 broccolihuvud
1-2 msk fransk ljus senap
1 tsk sambal oelek
3 ägg
3 dl grädde
2 dl riven ost
salt och peppar
Gör pajskalet enligt recept. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem gyllen bruna i smöret.
Skiva paprikan och löken. Dela broccolihuvudet i buketter och förväll dem i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Sätt ugnen på 200ºC. Fördela kycklingen och grönsakerna i pajskalet.
Blanda samman senapen, sambal oeleken, äggen, grädden och osten i en bunke. Salta och peppra.
Häll blandningen i pajskalet och grädda i ugnen i 45 minuter.
Låt pajen svalna och servera med en sallad med exempelvis lite melon.
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform med cirka 23 cm i diameter, ställ formen i frysen. Sätt ugnen på 200ºC.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 5-10 minuter.
Lök- och brieostpaj
4pers
Ugn 200°
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesam frö
125 g smör
en pajform ca 26 cm i diameter
Fyllning:
1 gul lök
150 g purjolök
2-3 klyftor vitlök
smör
1 tsk finhackad peppar frukt
1 tsk salt 75 g brieost
½ kruka basilika
2 ägg
2 dl vispgrädde
Blanda vetemjöl, sesamfrö och smör i en matberedare och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Låt den stå kallt ca 30 min.
Hacka lök, strimla purjo och skiva vitlök. Fräs alltsammans i smör så det blir mjukt. Tillsätt finhackad pepparfrukt samt salt.
Häll över blandningen i pajskalet. Fördela bitar av brieost och basilikablad i pajen.
Vispa samman ägg och grädde och häll över pajen. Grädda ca 30 min. Servera den ljummen.
Mex paj
ca 5-6 personer
Ugn 225°
Denna paj är enkel att göra. Det tar ca 75 min. inkl. gräddning.
1 grillad kyckling - utan skinn
1-2 gula lökar
3 dl skuren vitkål
1 tsk salt
3/4 påse taco-kryddmix
1 burk créme fraiche
1 dl ädelvisp
1 msk olja att fräsa lök och vitkål i
1/2 dl riven ost
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125g margarin
2-3 msk kallt vatten
Börja gärna med degen och ställ den svalt en stund.
Kycklingfyllningen görs så här:
Skär lök och vitkål i centimeter stora bitar och fräs blandningen i stekpanna.
Tillsätt därefter den, i små bitar, delade kycklingen, kryddor, créme fraiche och ädelvisp.
Rör om och låt puttra en stund. Smeta nu ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och häll i kycklingröran.
Avsluta med att strö på osten.
Grädda i ugnenen. ca 25 minuter
Paj med krabba och ädelost
4-6 port
Ugn 200° - 175°
Pajdeg:
40 g smör
1 dl Kesella lätt
2 - 2 ½ dl grahamsmjöl
Fyllning:
2 små päron
1 burk krabba, ca 200 g
1 knippe dill
1 ½ dl Kesella lätt
1 ½ dl mellangrädde
2 ägg
50 g ädelost
Pajdeg:
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i kylen ca 15 min.
Starta ugnen.
Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175°
Fyllning:
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av.
Hacka dillen. Mixa samman ksella, grädde, ägg och ost.
Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet.
Häll över ost- blandningen. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.
Quiche med tomat och bacon
4-6 port
Ugn 200°
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
75 g kallt margarin eller smör
1 litet ägg
2-3 msk vatten
Fyllning:
4 skivor bacon
4 schalottenlökar
2 dl riven lagrad sveciaost
4 medelstora tomater
2 msk hackad persilja
Äggstanning:
4 ägg
1 msk potatismjöl
1 krmfinsmulad timjan
4 dl gräddmjölk eller mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
persilja
Blanda vetemjöl, salt och matfett skuret i bitar, i en matberedare eller bunke. Arbeta ingredienserna med kniven eller gaffel till en grynig blandning.
Blanda i ägg och vatten. Arbeta ihop till en deg. Platta ut och vira in den i plastfolie. Låt degen vila kallt ca 1 tim.
Kavla ut degen och klä botten och kanter på en paj- eller spring-form (med löstagbar botten), ca 25 cm i diameter. Låt den vila 10 min.
Nagga bottnen, täck kanterna med aluminiumfolie och för-
grädda pajskalet 10 min i 200° C. Ta bort folien.
Strimla baconskivorna under tiden. Skala och hacka löken fint.
Fräs hälften av baconstrimlorna och all lök i stekpanna tills blandningen är lite fast och "vätskan" kokat in.
Häll blandningen i paj skalet. Fördela riven ost ovanpå.
Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över. Skölj tomaterna och skär dem i skivor. Lägg på skivorna. Fördela resten av baconstrimlorna på tomaterna.
Grädda quichen ca 30 min i 200° C, eller tills äggstanningen stannat och quichen har fin färg.
Strö persilja över den och servera.
Rotfrukts- och köttfärspaj
6 pers
Ugn 200°
Deg:
4 dl grahamsmjol
180 g kallt smör
1 msk kallt vatten
en rund kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Fyllning:
500 g potatis
250 g kålrot
200 g morot
1 gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm timjan
200 g västerbottenost
3 ägg
1 dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
Blanda grahamsmjol och smör i en matberedare och kör helt kort till en smulig deg. Tillsätt vatten under gång. Tag upp degen och tryck ut den i ett jämnt lager i botten och på kanterna i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen minst 30 min.
Skala potatis, kålrot och morot och skär allt i tändsticksstora strimlor. Skala och skiva löken.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek i omgångar rotsakerna ca 5 min tills de börjar mjukna. Fräs köttfärsen ca 5 min. Blanda den och de frästa rotsakerna i en bunke. Blanda ner salt, peppar, timjan och grovt riven västerbottenost.
Lägg allt i formen med pajdeg. Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över pajen. Riv eventuellt lite extra ost överst.
Grädda pajen i undre halvan av ugnen ca 1 tim. Lägg efter ca 30 min eventuellt på en bit ugnsfolie om den blir för mörk på ovansidan. Låt stå ca 10 min före servering.
Scampi- och fetaostpaj
4 pers
Ugn 225°
Deg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk pressad citron
en pajform ca 26 cm i diameter
Pesto:
1 dl finhackad färsk basilika
½ dl finhackad persilja
1 msk finhackad färsk timjan
1 dl olivolja
1 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 klyftor vitlök
1 tsk finhackad peppar frukt
Fyllning:
270 g skalade scampistjartar eller räkor
400 g fetaost
1 röd paprika
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 tsk maizena majsstärkelse
Blanda vetemjöl, smör och pressad citron i en matberedare och kör till en deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Låt stå kallt.
Kör basilika, persilja och timjan i en mixer eller matberedare. Häll i oljan under gång samt citron, salt och peppar. Häll upp i en skål och blanda i pressad vitlök och finhackad pepparfrukt.
Dela scampistjärtarna, skär fetaosten i kuber och paprikan i småbitar. Blanda alltsammans med peston och fördela det i pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde och maizena och häll över pajen. Grädda i undre halvan av ugnen ca 40 min.
Låt svalna ca 10 min före servering.
Skinka och ostpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
4 msk vatten
Förgrädda 12 minuter 200°, fäst aluminiumfolie på kanterna
Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
2-3 dl riven ost
100 g bogskinka
Svartpeppar
Ugn 200°
Vispa ägg och mjölk, i med osten och skinkan.
Grädda i 30 minuter 200°C.
Smulpaj med skinka och broccoli
4-6 port
150 g rökt skinka, bog eller kassler
400 g broccoli
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smuldeg:
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 msk vatten
Sätt ugnen på 200°.
Skär det rökta köttet i tärningar.
Dela broccolin i bitar. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg den sedan i en smord pajform (ca 24 cm i diameter).
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar.
Strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg.
Strö degen över pajen och grädda ytterligare 20 min. Servera med sallad.
Tomat & salamipaj
4-6 port
Ugn 225°
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör el. margarin
3 msk kallt vatten
Mät upp vetemjöl och matfett i en matberedare. Kör på högsta hastigheten en kort stund tills matfettet är finfördelat.
Häll i vattnet, arbeta samman degen till en boll. Låt degen vila kallt, inlindad i plast 30 min. innan den bakas ut.
Fyllning:
125 g dessertost, 4 sorters peppar
1 dl mjölk
1 dl crème fraiche
3 ägg
1 msk sweet chilisås
½ tsk salt
1 ½ dl riven ost
1 ask cocktailtomater, 250 g
150 g skivad pepparsalami
Tryck eller kavla ut pajdegen så att den täcker en pajform, 22-24 cm i diam.
Klä formen med degen och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
Blanda dessertost, mjölk och crème fraiche till en jämn massa.
Blanda i ägg, sweet chilisås och salt. Tillsätt osten.
Häll aggstanningen i pajformen
Halvera tomaterna. Lägg tomathalvor och salamiskivor på pajen.
Tomatpaj med ost och skinka
5-6 pers
Ugn: 200°
50 g smör
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g gul lök
2 msk olja
1/4 tsk timjan
salt och peppar
200 g riven grevéost
200 g kokt skinka
10 tomater
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
Skala och skiva löken tunt. Fräs lökringarna mjuka i olja på svag värme. Rör i löken då och då. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
Skär skinkan i små tärningar och tomaterna i klyftor. Bred ut lökröran i botten på pajskalet. Strö på riven ost och hackad skinka och täck med tomatklyftor. Salta och peppra. Grädda pajen i 50 minuter mitt i ugnen.
Servera pajen ljummen.
Vegetarisk fetaostpaj
Antal portioner: 6
Tillagningstid: 1 tim 30 min
PAJDEG
200 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk vatten
FYLLNING
200 g fetaost
2 st gula lökar
2 st röd paprika
1 st grön paprika
200 g färska champinjoner
2 dl riven ost
3 st vitlöksklyftor
4 dl cremé fraiche
1 st ägg
peppar
salt
Blanda ihop pajdegen och låt den ligga svalt i minst 30 minuter.
Tryck ut degen i en ugnsform (en pajform blir för liten).
Förgrädda pajskalet i 5 - 10 minuter i 225 grader.
Hacka löken och paprikan (löken kan du försteka lite om du vill) och lägg hacket i skalet.
Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem tills vattnet försvunnit. Lägg dem sedan över löken och paprikan.
Hacka fetaosten och lägg den överst.
Strö den rivna osten över.
Vispa ihop (för hand) cremé fraiche, ägg, vitlök och kryddor och häll över fyllningen.
Grädda pajen i 30 minuter i 225 grader.
Låt den gärna stå en stund i eftervärmen.
Servera med en sallad.