• Ell

    Tips på kall matpaj?

    Hej alla!

    Ska snart ha dop för vår son och kommer att bjuda på en kall buffé. Vill gärna ha massor med tips på bra och kall mat som är lätt att laga och god såklart! Funderar på kallskuret m. potatissallad, pastasallad och kanske några kalla pajer (quiche?) Har nån recept så blir jag glad!!

  • Svar på tråden Tips på kall matpaj?
  • ebben

    om du vill ha det enkelt så finns det färdiga pajbottnar! bara att fylla o grädda!

  • Ell

    Problemet är att där vi ska ha kalaset efteråt inte har ett bra kök så maten vi tar med dit måste vara kall då det inte finns möjlighet att värma maten.

  • ebben

    Ja,men jag menar att du gör de färdiga hemma o tar med! nog går det göra så fast du har använt en färdigköpt botten .

  • Ell

    Okej jag förstår.... :)

    Vet du några pajer som är goda kalla?

  • ebben

    nä,inga recept........men skinka o broccoli är gott o det går ju att äta kall.......eller kyckling o paprika o fetaost.......

  • Nattviolen

    Dilldoftande räkentré - ca 6 pers

    Deg
    150 gr smör
    3 dl vetemjöl
    2 msk kalltvatten.

    Gör pajdeg och grädda pajskalet i 200 g ca 25 minuter

    Fyllning:
    5 - 10 hg räkor som skalas
    1 dl majonnäs
    1.5 dl vispgrädde
    2 hårdkokta hackade ägg
    1 dl hackad dill
    1 finhackad liten rödlök
    1 bit färsk gurka i små tärningar
    salt, peppar'
    ev 1 msk konjak

    Vispa grädden och blanda ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar och ev konjak
    Häll fyllningen i pajskalet strax innan servering

  • Ell

    Tack tack... är så dålig på att komma på bra mat, tacksam för att du tog dig tid att hjälpa mig! :)

  • Nattviolen

    Om du vill har jag recept på en jättegod pastasallad - vegetarisk, och en potatissallad på vinegrett, men då måste jag vänta tills lillan sover innan jag kan skriva ner dem.

  • AnnaK

    Broccolipaj
    8 bitar
    Ugn 200°

    3 ½ dl vetemjöl
    100 g margarin
    2 msk parmesanost
    1 krm salt eller örtsalt
    1 äggula
    2-3 msk kallt vatten

    Fyllning
    ca 250 g broccolibuketter
    140 g magert bacon
    2 gula lökar
    1 dl stark ost i tärningar
    3 dl vispgrädde
    3 krm salt
    svartpeppar, chilipeppar

    Hacka samman mjöl och margarin för hand eller i matberedare. Tillsätt parmesanost, salt, äggula och vatten till en smidig deg. Slå plast om och låt degen vila kallt ca 60 minuter.
    Koka broccolin knappt färdig, låt rinna av och svalna. Skär baconskivorna i små bitar och stek dem knapriga. Låt svalna på papper. Skär löken i klyftor och låt den mjukna i lite baconfett eller margarin, låt även löken svalna. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
    Kavla eller tryck ut degen så att den täcker en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
    Fördela broccoli, bacon, lök och osttärningar i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen på nedersta falsen på 200° 40-45 minuter. Känn att den stannat mitt i. Servera pajen avsvalnad eller lätt uppvärmd.

    Du kän göra pajen helt vegetarisk. Uteslut då bacon och tillsätt en påse grovhackade valnötter.

    Grön skinkpaj
    4 pers

    Ugn 225°

    Deg:
    100 g grahamsmjöl
    150 g keso
    ½ tsk salt

    Fyllning:
    200 g kokt eller rökt skinka (kan uteslutas för vegetarisk paj)
    300 g purjolök i ringar
    250 g squash, tärnad
    3 ägg
    50 g keso
    1 tsk salt
    Nymalen peppar

    Blanda till degen och knåda den fast, rulla ut och lägg i en smord ca 24 cm pajform. Förbaka 10 min.
    Koka purjo och squash ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av vatnet och låt rinna av.
    Strimla skinkan och häll tillsammans med grönsakerna i pajskalet.
    Blanda ägg, keso, salt och pepar med en gaffel och häll över fyllningen.
    Baka i förvärmd ugn ca 30 min eller tills pajen är gyllenbun.

    Kycklingpaj
    4 personer
    Ugn 200°

    1 sats pajdeg
    2 kycklingfiléer
    1 msk smör
    1 röd paprika
    1 gul lök
    1 broccolihuvud
    1-2 msk fransk ljus senap
    1 tsk sambal oelek
    3 ägg
    3 dl grädde
    2 dl riven ost
    salt och peppar

    Gör pajskalet enligt recept. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem gyllen bruna i smöret.
    Skiva paprikan och löken. Dela broccolihuvudet i buketter och förväll dem i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Sätt ugnen på 200ºC. Fördela kycklingen och grönsakerna i pajskalet.
    Blanda samman senapen, sambal oeleken, äggen, grädden och osten i en bunke. Salta och peppra.
    Häll blandningen i pajskalet och grädda i ugnen i 45 minuter.
    Låt pajen svalna och servera med en sallad med exempelvis lite melon.

    Pajdeg:
    150 g smör
    3 dl vetemjöl
    2 msk iskallt vatten

    Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare.
    Tryck ut degen i en pajform med cirka 23 cm i diameter, ställ formen i frysen. Sätt ugnen på 200ºC.
    Förgrädda pajskalet i ugnen i 5-10 minuter.

    Lök- och brieostpaj
    4pers
    Ugn 200°

    Deg:
    3 dl vetemjöl
    1 dl sesam frö
    125 g smör
    en pajform ca 26 cm i diameter

    Fyllning:
    1 gul lök
    150 g purjolök
    2-3 klyftor vitlök
    smör
    1 tsk finhackad peppar frukt
    1 tsk salt 75 g brieost
    ½ kruka basilika
    2 ägg
    2 dl vispgrädde

    Blanda vetemjöl, sesamfrö och smör i en matberedare och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Låt den stå kallt ca 30 min.
    Hacka lök, strimla purjo och skiva vitlök. Fräs alltsammans i smör så det blir mjukt. Tillsätt finhackad pepparfrukt samt salt.
    Häll över blandningen i pajskalet. Fördela bitar av brieost och basilikablad i pajen.
    Vispa samman ägg och grädde och häll över pajen. Grädda ca 30 min. Servera den ljummen.

    Mex paj
    ca 5-6 personer
    Ugn 225°

    Denna paj är enkel att göra. Det tar ca 75 min. inkl. gräddning.

    1 grillad kyckling - utan skinn
    1-2 gula lökar
    3 dl skuren vitkål
    1 tsk salt
    3/4 påse taco-kryddmix
    1 burk créme fraiche
    1 dl ädelvisp
    1 msk olja att fräsa lök och vitkål i
    1/2 dl riven ost

    Pajdeg
    3 dl vetemjöl
    125g margarin
    2-3 msk kallt vatten

    Börja gärna med degen och ställ den svalt en stund.

    Kycklingfyllningen görs så här:
    Skär lök och vitkål i centimeter stora bitar och fräs blandningen i stekpanna.
    Tillsätt därefter den, i små bitar, delade kycklingen, kryddor, créme fraiche och ädelvisp.
    Rör om och låt puttra en stund. Smeta nu ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och häll i kycklingröran.
    Avsluta med att strö på osten.
    Grädda i ugnenen. ca 25 minuter

    Paj med krabba och ädelost
    4-6 port
    Ugn 200° - 175°

    Pajdeg:
    40 g smör
    1 dl Kesella lätt
    2 - 2 ½ dl grahamsmjöl

    Fyllning:
    2 små päron
    1 burk krabba, ca 200 g
    1 knippe dill
    1 ½ dl Kesella lätt
    1 ½ dl mellangrädde
    2 ägg
    50 g ädelost

    Pajdeg:
    Smält smöret och låt svalna något.
    Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i kylen ca 15 min.
    Starta ugnen.
    Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175°

    Fyllning:
    Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av.
    Hacka dillen. Mixa samman ksella, grädde, ägg och ost.
    Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet.
    Häll över ost- blandningen. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.

    Quiche med tomat och bacon
    4-6 port
    Ugn 200°

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    1 krm salt
    75 g kallt margarin eller smör
    1 litet ägg
    2-3 msk vatten

    Fyllning:
    4 skivor bacon
    4 schalottenlökar
    2 dl riven lagrad sveciaost
    4 medelstora tomater
    2 msk hackad persilja

    Äggstanning:
    4 ägg
    1 msk potatismjöl
    1 krmfinsmulad timjan
    4 dl gräddmjölk eller mjölk
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    persilja

    Blanda vetemjöl, salt och matfett skuret i bitar, i en matberedare eller bunke. Arbeta ingredienserna med kniven eller gaffel till en grynig blandning.
    Blanda i ägg och vatten. Arbeta ihop till en deg. Platta ut och vira in den i plastfolie. Låt degen vila kallt ca 1 tim.
    Kavla ut degen och klä botten och kanter på en paj- eller spring-form (med löstagbar botten), ca 25 cm i diameter. Låt den vila 10 min.
    Nagga bottnen, täck kanterna med aluminiumfolie och för-
    grädda pajskalet 10 min i 200° C. Ta bort folien.
    Strimla baconskivorna under tiden. Skala och hacka löken fint.
    Fräs hälften av baconstrimlorna och all lök i stekpanna tills blandningen är lite fast och "vätskan" kokat in.
    Häll blandningen i paj skalet. Fördela riven ost ovanpå.
    Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över. Skölj tomaterna och skär dem i skivor. Lägg på skivorna. Fördela resten av baconstrimlorna på tomaterna.
    Grädda quichen ca 30 min i 200° C, eller tills äggstanningen stannat och quichen har fin färg.
    Strö persilja över den och servera.

    Rotfrukts- och köttfärspaj
    6 pers
    Ugn 200°

    Deg:
    4 dl grahamsmjol
    180 g kallt smör
    1 msk kallt vatten
    en rund kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter

    Fyllning:
    500 g potatis
    250 g kålrot
    200 g morot
    1 gul lök
    2 msk smör
    500 g köttfärs
    2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    1 krm timjan
    200 g västerbottenost
    3 ägg
    1 dl mjölk
    1 ½ dl vispgrädde

    Blanda grahamsmjol och smör i en matberedare och kör helt kort till en smulig deg. Tillsätt vatten under gång. Tag upp degen och tryck ut den i ett jämnt lager i botten och på kanterna i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen minst 30 min.
    Skala potatis, kålrot och morot och skär allt i tändsticksstora strimlor. Skala och skiva löken.
    Hetta upp smör i en stekpanna och stek i omgångar rotsakerna ca 5 min tills de börjar mjukna. Fräs köttfärsen ca 5 min. Blanda den och de frästa rotsakerna i en bunke. Blanda ner salt, peppar, timjan och grovt riven västerbottenost.
    Lägg allt i formen med pajdeg. Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över pajen. Riv eventuellt lite extra ost överst.
    Grädda pajen i undre halvan av ugnen ca 1 tim. Lägg efter ca 30 min eventuellt på en bit ugnsfolie om den blir för mörk på ovansidan. Låt stå ca 10 min före servering.

    Scampi- och fetaostpaj

    4 pers
    Ugn 225°

    Deg:
    3 dl vetemjöl
    100 g smör
    1 msk pressad citron
    en pajform ca 26 cm i diameter

    Pesto:
    1 dl finhackad färsk basilika
    ½ dl finhackad persilja
    1 msk finhackad färsk timjan
    1 dl olivolja
    1 msk pressad citron
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    2 klyftor vitlök
    1 tsk finhackad peppar frukt

    Fyllning:
    270 g skalade scampistjartar eller räkor
    400 g fetaost
    1 röd paprika
    3 ägg
    2 dl vispgrädde
    2 tsk maizena majsstärkelse

    Blanda vetemjöl, smör och pressad citron i en matberedare och kör till en deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Låt stå kallt.
    Kör basilika, persilja och timjan i en mixer eller matberedare. Häll i oljan under gång samt citron, salt och peppar. Häll upp i en skål och blanda i pressad vitlök och finhackad pepparfrukt.
    Dela scampistjärtarna, skär fetaosten i kuber och paprikan i småbitar. Blanda alltsammans med peston och fördela det i pajskalet.
    Vispa samman ägg, grädde och maizena och häll över pajen. Grädda i undre halvan av ugnen ca 40 min.
    Låt svalna ca 10 min före servering.

    Skinka och ostpaj
    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 g margarin
    4 msk vatten
    Förgrädda 12 minuter 200°, fäst aluminiumfolie på kanterna

    Fyllning:
    3 ägg
    3 dl mjölk
    2-3 dl riven ost
    100 g bogskinka
    Svartpeppar

    Ugn 200°

    Vispa ägg och mjölk, i med osten och skinkan.
    Grädda i 30 minuter 200°C.

    Smulpaj med skinka och broccoli
    4-6 port

    150 g rökt skinka, bog eller kassler
    400 g broccoli
    4 ägg
    2 1/2 dl matlagningsgrädde

    1 dl mjölk
    2 dl riven ost
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    Smuldeg:
    2 dl vetemjöl
    50 g smör
    1 msk vatten

    Sätt ugnen på 200°.
    Skär det rökta köttet i tärningar.
    Dela broccolin i bitar. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg den sedan i en smord pajform (ca 24 cm i diameter).
    Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar.
    Strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen.
    Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
    Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg.
    Strö degen över pajen och grädda ytterligare 20 min. Servera med sallad.

    Tomat & salamipaj
    4-6 port
    Ugn 225°

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    100 g smör el. margarin
    3 msk kallt vatten

    Mät upp vetemjöl och matfett i en matberedare. Kör på högsta hastigheten en kort stund tills matfettet är finfördelat.
    Häll i vattnet, arbeta samman degen till en boll. Låt degen vila kallt, inlindad i plast 30 min. innan den bakas ut.

    Fyllning:
    125 g dessertost, 4 sorters peppar
    1 dl mjölk
    1 dl crème fraiche
    3 ägg
    1 msk sweet chilisås
    ½ tsk salt
    1 ½ dl riven ost
    1 ask cocktailtomater, 250 g
    150 g skivad pepparsalami

    Tryck eller kavla ut pajdegen så att den täcker en pajform, 22-24 cm i diam.
    Klä formen med degen och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

    Fyllning:
    Blanda dessertost, mjölk och crème fraiche till en jämn massa.
    Blanda i ägg, sweet chilisås och salt. Tillsätt osten.
    Häll aggstanningen i pajformen
    Halvera tomaterna. Lägg tomathalvor och salamiskivor på pajen.

    Tomatpaj med ost och skinka
    5-6 pers
    Ugn: 200°

    50 g smör
    1 dl grahamsmjöl
    3 dl vetemjöl
    3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    500 g gul lök
    2 msk olja
    1/4 tsk timjan
    salt och peppar
    200 g riven grevéost
    200 g kokt skinka
    10 tomater

    Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop degen. Tryck ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
    Skala och skiva löken tunt. Fräs lökringarna mjuka i olja på svag värme. Rör i löken då och då. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
    Skär skinkan i små tärningar och tomaterna i klyftor. Bred ut lökröran i botten på pajskalet. Strö på riven ost och hackad skinka och täck med tomatklyftor. Salta och peppra. Grädda pajen i 50 minuter mitt i ugnen.
    Servera pajen ljummen.

    Vegetarisk fetaostpaj
    Antal portioner: 6
    Tillagningstid: 1 tim 30 min

    PAJDEG
    200 g smör
    4 dl vetemjöl
    3 msk vatten

    FYLLNING
    200 g fetaost
    2 st gula lökar
    2 st röd paprika
    1 st grön paprika
    200 g färska champinjoner
    2 dl riven ost
    3 st vitlöksklyftor
    4 dl cremé fraiche
    1 st ägg
    peppar
    salt

    Blanda ihop pajdegen och låt den ligga svalt i minst 30 minuter.

    Tryck ut degen i en ugnsform (en pajform blir för liten).

    Förgrädda pajskalet i 5 - 10 minuter i 225 grader.

    Hacka löken och paprikan (löken kan du försteka lite om du vill) och lägg hacket i skalet.

    Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem tills vattnet försvunnit. Lägg dem sedan över löken och paprikan.

    Hacka fetaosten och lägg den överst.

    Strö den rivna osten över.

    Vispa ihop (för hand) cremé fraiche, ägg, vitlök och kryddor och häll över fyllningen.

    Grädda pajen i 30 minuter i 225 grader.

    Låt den gärna stå en stund i eftervärmen.

    Servera med en sallad.

Svar på tråden Tips på kall matpaj?