• ZandraL83

    Nån som kan hjälpa mig med smörgåstårta?

    Vill göra en smörgåstårta.
    Utan lax och kaviar.

    Vad kan man ha i och hur ska jag göra?

    Märks det att jag aldrig har gjort nån

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-18 13:33:10:
    inte kräftor eller räkor heller.
    Resten antar jag man kan \"peta bort\" på tallriken isf.

  • Svar på tråden Nån som kan hjälpa mig med smörgåstårta?
  • AnnaK

    Försommarens godaste smörgåstårta
    ca 8-10 personer:

    9 skivor vitt formbröd

    Fyllning 1
    200 g bredbar leverpastej
    100 g färska champinjoner
    1-2 msk sherry

    Fyllning 2
    3/4 dl creme fraiche
    3/4 dl majonnäs
    200 g kokt skinka
    1 liten burk fruktcocktail à 440 g

    Garnering
    1 dl creme fraiche
    1 dl majonnäs
    slanggurka
    persilja
    röd och gul paprka
    apelsin
    ca 12 skivor kokt skinka
    port salut-ost

    Hacka svampen fint. Rör ut leverpastejen med sherry.
    Lägg ut 3 brödskivor. Bred leverpastejen över dem. Strö över svampen. Lägg 3 nya brödskivor på andra ledden över dem.
    Låt fruktcocktailen rinna av. Tärna skinkan. Blanda samman creme fraiche och majonnäs.
    Bred majonnäsblandningen över brödskivorna. Fördela skinka och frukt över dem. Lägg 3 nya brödskivor över på samma ledd som de treförsta.
    Blanda samman majonnäs med creme fraiche till garneringen. Bred blandningen över och runtom hela smörgåstårtan.
    Garnera efter eget huvud.
    Tips!
    Smörgåstårtan vinner på att göras dagen före och svepas in i lite folie. Garnera den samma dag som den ska ätas.

    God smörgåstårta
    1 st rund tårtbotten av vitt bröd ca 24 cm i diameter, eller 4 st tekakor med samma dimension.

    Fyllning 1
    2 hg leverpastej
    0,5 dl bostongurkaev- lite grädde om man tycker att det blir för tjockt

    Fyllning 2
    1,5 hg strimlad skinka
    1 st rivet äpple
    en liten purjolök
    2 dl majonäs

    Fyllning 3
    1,5 hg hackade räkor
    en liten hackad gul lök
    2 dl majonäs
    2 dl creme fraich
    1 msk torkad dill

    Garnering
    Skinka, ost, sallad eller liknande

    Dela tårtbottnen i 4 delar om man gör den själv eller ta tekakorna.
    Blanda fyllning 1, bred på den första bottnen lägg på nästa
    Blanda fyllning 2, lägg på den.
    Ta en ny botten och lägg på den.
    Blanda fyllning 3, lägg på den ta den sista bottnen.
    Stryk upp det hela med majonnäs.
    Låt den stå i kyl tills nästa dag invirad i plastfolie.
    Nästa dag kan man kanske få bättra på majonnäsen på utsidan, brödet suger åt sig fukten.
    Garnera med det man har hemma för stunden kanske
    lite sallad, skinka, ost eller något liknade.
    Servera med en kall öl eller ett gott vitt vin.

    Italiensk smörgåstårta
    Ca 15 bitar
    9 Skivor landgångsbröd

    Fyllning 1
    3 tomater
    ½ röd lök
    125 g mozzarellaost
    ¾ dl pesto

    Fyllning 2
    100 g parmaskinka
    40 g marinerade soltorkade tomater
    125 g philalelphiaost
    1 dl lätt creme fraiche

    Överst
    125 g cantasouost med vitlök
    75 g philadelphiaost
    1 dl lätt creme fraiche

    Garnering
    3 dl creme fraiche
    50 g parmaskinka
    50 g salami
    cocktailkapris
    några svart oliver
    soltorkade tomater eller körsbärstomater
    färsk basilika
    ev. skivad gurka eller ruccolasallad
    citronskivor

    Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Hacka löken. Skär osten i små tärningar. Blanda allt med pesto.
    Strimla skinka och tomater. Blanda med ost och lätt crème fraiche.
    Skär bort kanterna på brödet. Lägg 3 brödskivor bredvid varandra.
    Bred över första fyllningen och täck med 3 skivor . bred på nästa fyllning och täck med de sista skivorna.

    Blanda cantadou, philadelphiaost och lätt crème fraiche. Bred det över de tre översta skivorna.
    Vispa vanlig crème fraiche (lätt går inte), bred och spritsa på kanterna.
    Garnera med skinka, salami, oliver, kapris, basilikablad, tomater, ev gurka/sallad och citronskivor.

    Klassisk smörgåstårta
    10-15 bitar

    3 pkt landgångsbröd,
    3 dl lättvispad tjock grädde,
    275 g majonäs
    4 hg leverpastej, skuren i små tärningar,
    hackad smörgåsgurka,
    3,5 hg rökt skinka,
    1 burk fruktcoctail.

    Till garnering
    1 hg rostbiff,
    4 hg potatissallad,
    1,5 hg kokt skinka,
    ost som kan hyvlas (typ port salut),
    8 hårdkokta ägg,
    7-8 hg räkor,
    sallad, tomat, citron, persilja.
    Mjukost till kanterna.

    Lägg brödskivorna, 5 på rad.
    Vispa grädden lätt, blanda med majonäsen.
    Dela på blandningen till två lika delar, i den ena blandas leverpastej och
    smörgåsgurka och i den andra strimlad rökt skinka och fruktcoctail.
    Lägg blandningarna mellan brödskivorna.
    Bred mjukost runt kanterna och tryck fast finhackad persilja i osten.
    Låt gärna stå över natten.
    Garnera vackert med potatissallad, rostbiff, kokt skinka, ägg, räkor, ost och grönsakerna.
    Gott med vitt vin eller cider till!

    Mexi-tårta
    6-8 bitar:

    3 bottnar mjuk grov brödkaka c.a 25 cm diameter
    smör
    Fyllning 1
    1 ½dl gräddfil
    1 påse dipmix med tortillakryddning
    1 dl riven ost

    Fyllning 2
    1 liten burk champinjonkräm eller stuvning
    2 msk chilisås (het)
    1 tsk pizzakrydda

    Garnering
    2 msk majonnäs
    1 msk het chilisås
    24 mycket tunna skivor salami
    12 skivor pastrami eller rökt kött
    12 svarta oliver
    12 bitar god ost
    1 sharon-frukt i klyftor (kan ersättas med aprikos eller päron)
    basilikablad eller annat kryddgrönt
    ½ huvud isbergssallad

    Smöra bottnarna, blanda fyllningarna och bred fyllning 1
    på första botten, täck med bröd och bred fyllning 2 ovanpå.
    Täck med bröd och låt gärna tårtbotten vila i kyl inlindad
    i plast några timmar innan garnering. Bred majonnäs blandat med chilisås ovanpå. Lägg salamiskivor
    ovanpå runt tårtan, lite omlott.
    Rulla rökt kött/pastrami och spetsa fast med oliv på tandpetare.
    lägg ost skuren i trekanter och klyftor av sharon frukt i mitten.
    Stick basilkiblad runtom där det passar och tryck fast strimlad
    isbergssallad runtom tårtan

    Smörgåstårta

    12 pers

    9 skivor landgångbröd eller formfranska skuret på längden

    Fyllning 1:
    150 g ädelost
    100 g smör

    Fyllning 2:
    3 dl grädde
    ½ dl majonnäs
    200 g kokt hackad skinka
    ½ dl chilisås

    Garnering:
    2 dl grädde
    ca 2 tsk riven pepparrot
    12 skivor rökt renstek
    100 g skalade räkor, (ca 2 hg oskalade)
    2 kokta ägg
    1 salladshuvud2 tomater
    24 gurkskivor
    12 citronskivor (=2 hela citroner)
    2-4 paprikaringar
    12 ostbitar

    Fyllning I: Blanda ädelost och smör

    Fyllning 2: Vispa grädden lätt och rör i majonnäs, skinka och chilisås.

    Lägg tre brödskivor till en botten. Bred på ostfyllningen. Lägg tre brödskivor ovanpå. Bred på hälften av skinkfyllningen. Lägg på det översta brödlagret och bred på resten av skinkfyllningen. Vispa grädden till garneringen och bred hälften på kanterna. Smaksätt resten med pepparrot. Lägg en klick pepparrotsgrädde på varje rensteksskiva och vik ihop.
    Garnera med renstek, räkor, ägg, grönsaker, citron och ost.

    Smörgåstårta med kött
    Ca 12 bitar

    3 bottnar vitt matbröd. Ca 20 cm diameter
    Fyllning 1
    75 g hackat hamburgerkött
    ½ dl finhackad persilja
    1 msk riven pepparrot eller pepparrotsvisp
    100 g smältost

    Fyllning 2
    100 g bredbar leverpastej
    1 finhackad ättiksgurka

    Garnering
    200 g bredbar leverpastej
    1 dl grädde
    paprikastrimlor
    100 g skivat hamburgerkött
    2-3 msk pepparrotsvisp

    Blanda samman ingredienserna till fyllningarna, bred dem mellan bottnarna, var sort för sig.
    Rör leverpastejen till garneringen extra smidig med grädde. Bred sedan krämen ovanpå och runtom tårtan. Garnera med paprika
    Bred pepparrotsvispen på hamburgerköttet. Rulla samman skivorna till små rullar. Lägg dem gärna i frysen någon timme så går de lättare att skära. Dela dem tvärsöver
    i tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp på tårtan.
    Garnera tårtkanten med persilja.
    Tårtan går bra att frysa. Håller sig 1 månad.

    Smörgåstårta med räkor i currygrädde
    4 port

    3 skivor vitt formbröd, skuret på längden
    500 g räkor med skal
    2 dl vispgrädde
    ½ dl finhackad dill
    1 tsk curry
    ev ½ tsk salt
    1 hårdkokt ägg
    dillkvistar

    Skär hälften av räkorna i små bitar. Spara resten till garnering.
    Vispa grädden.
    Tillsätt de skurna räkorna och dillen.
    Smaksätt med curry och ev salt.
    Lägg samman brödskivorna med fyllningen mellan och ovanpå.
    Garnera med hackat ägg. Räkor och dillkvistar.
    Gör tårtan några timmar i förväg och förvara den kallt

    Smörgåstårta med tonfisk och räkor
    1 burk tonfisk (150- 200 g) i vatten
    200 g majonnäs
    175 g böcklingpastej
    3 msk kaviar
    5 dl vispgrädde
    48 skivor formfranska
    1/2 kg skalade räkor
    3 tomater
    1 citron
    1-2 slanggurkor
    dill, citronmeliss el. persilja
    400 g mjukost

    Lägg 12 skivor bröd på en bricka e.d. kanterna behöver inte skäras bort om tårtan får stå några timmar före serveringen.
    Bland majonnäs och tonfisk och bred över brödet. Stå inte bort vattnet i tonfisken utan blanda med detta.
    Lägg på ytterligare 12 skivor bröd och bred ut mjukosten på detta lager.
    Lägg på 12 skivor bröd till. Vispa 2 dl grädde och blanda med en tub böcklingpastej. Bred ut över brödet.
    Lägg på sista lagret med bröd. Vispa 3 dl grädde och blanda med kaviar. Bred ut över och på sidorna.
    Garnera tårtan ett par timmar före serveringen. Lägg på räkorna frusna. Täck sidorna med gurkskivorna, tomater, citronskivor och grönt ovanpå

    Supétårta
    10 pers

    6 längdskurna skivor vitt formbröd från "jättefranska"
    rumstempererat smör

    Till fyllningen:
    400g rotselleri
    5 äpplen
    2 påsar valnötter
    3 dl vispgrädde
    3 dl majonnäs
    ¼ pressad citron

    Till garneringen:
    2 dl majonnäs
    20 skivor rostbiff
    syltök
    grovriven pepparrot
    finklippt isbergssallat

    Skala, skiva och förväll sellerin i lättsaltat vatten.
    Låt den kallna och skär i små tärningar.
    Skär de skalade äpplena i små tärningar och grovhacka nötterna.
    Vispa grädden, blanda ned majonäs, selleri, äpplen, nötter och smaksätt
    med citron, salt och peppar.
    Lägg två skivor smörat bröd i botten, bred på hälften av salladen,
    Lägg på nästa två skivor och resten av salladen.
    Täck med de sista brödskivorna.
    Bred majonnäs över tårtan och fäst isbergssallat runt kanten samt garnera med rostbiff, syltlök och generöst med riven pepparrot.
    Låt gärna tårtan stå i kylennågra timmar innan du garnerar den så blir den extra saftig.

    Tårta i rött och grönt
    10-12 pers

    12 skivor vitt landgångsbröd, längdskurna.
    2 askar naturell mjukost
    300 gram skalade räkor
    100 gram hamburgerkött
    1-1½ dl vispgrädde
    riven pepparrot efter smak
    1 tub ädelostkräm (eller hemgjord av lite
    ädelost utrörd med grädde)
    1 liten röd paprika
    1 liten grön paprika
    1 knippe rädisor
    ½ citron
    1 bit slanggurka

    Tårtan görs i fyra lager.
    Finhacka de skalade räkorna och blanda dem med cirka 1½ ask mjukost.
    Lägg ut tre kantskurna brödskivor med långsidorna mot varandra.
    Bred första lagret med hälften av räkosten och täck med brödskivor.
    Vispa upp grädden, smaksätt den med pepparrot och vänd ned det finhackade hamburgerköttet.
    Bred andra lagret med denna fyllning.
    Bred tredje lagret med resten av räkosten och täck sedan med de resterande brödskivorna.
    Linda in i plastfilm och lägg den kallt till nästa dag.
    Bred mjukost runt om och ovanpå tårtan.
    Garnera runt kanterna med vackra bitar av citron och gurka.
    Ovanpå görs toppar av ädelostkräm runt kanten samt en spritsad rektangel.
    Garnera med skivor av rädisa och finhackad röd och grön
    paprika

    Tårta med ostkräm och skinka
    10-12 pers

    6 skivor vitt landgångsbröd
    6 skivor mörkt bröd av fullkornstyp, samtliga bröd längdskurna.
    Försök att hitta eller baka bröd av samma storlek som vita landgångsbrödet.
    200 gr rökt skinka
    400 gr rumstempererat smör eller margarin
    1 msk grov senap
    200 g ädelost
    200 g lantbrie
    1 knippe rädisor
    100 g gröna druvor
    1 liten burk mandarinklyftor
    1 påse valnötskärnor

    Gör först i ordning en skinkkräm av den finskurna skinkan blandad med 200 gr smör smaksatt med senapen.
    Gör en mjuk ostkräm av ädelosten, lantbrien och resten av smöret.
    Tårtan görs i fyra lager.
    Varva
    Först tre vita kantskurna brödskivor med långsidorna mot varandra
    bred med skinkkräm.
    Andra lagret mörkt bröd med ostkräm,
    tredje lagret vitt bröd och skinkkräm.
    Täck med resten av de mörka skivorna.
    Slå in i plastfilm och låt ligga i kylen till nästa dag.
    Bred kanterna och ovansidan ostkräm och garnera med spritsade toppar av ostkräm runt kanten.
    Garnera sidorna med halverade druvor och rädisskivor.
    Ovansidan dekoreras med mandarinklyftor, halverade druvor och valnötskärnor
    samt rädisor i tunna skivor i varje spritsad osttopp

  • Krickelin

    Jag har tagit runda kakor, typ hönökakor eller vad det kallas och gör en rund tårta i stället för en fyrkantiga landgångsbröd eller formfranska, har fått för mig att det är enklare.

    Sedan kan man ju kanske ha leverpastej och hackad gurka på ett lager och någon smet med rökt skinka, röd lök och gräddfil...
    Ville du inte ha räkor heller? Annars är det jättegott med hackade räkor, philadelphia, creme fraiche, hackad röd lök blandat till en smet.

    Sen garnerar man med gräddfil/majjonäs, eller kanske kesella eller mjukost. Och skinka, körsbärstomater, ägg, gurka, vindruvor, paprika, olika frukter och lite vad man tycker om...

    Förresten kan man göra det lite i förväg så att brödet blir saftigt av fyllningen...

  • ZandraL83

    Oj hjälp va många recept Tack så jättemkt

  • E l l a

    Jag är också kräsen då det gäller skaldjur och annat krimskrams så jag brukar göra en fyllning på tonfisk som är mycket god.

    Blandar
    2 burkar tonfisk i olja
    1 burk majskorn
    3 dl gräddfil
    några skedar majonäs
    någon sked bostongurka
    lite dill (fryst eller fäsk, men kan uteslutas)
    3-4 hårdkokta hackade ägg
    citronpeppar och svartpeppar grov
    Blanda allt, smaka av med mer kryddor och ev mer majonäs. Bred på fyllningen på landgångsbröd eller vanliga ihoppusslade skivor franskbröd (rostebröd). När du byggt klart så kletar du in hela tårtan med majonäs, finhackar isbergsallad eller kruksallad och trycker upp det mot kanterna/sidorna så att det fastnar och täcker hela sidan. Dekorerar uppe med ägg, tomat, gurka. Enkelt och gott.

  • Sammet

    Jag vill också, liksom Krickelin, tipsa om att ta Hönökakor el. likn. som botten, jättegott!
    Lycka till

  • marmelade

    Jag brukar blanda leverpastej och creme fraische till ett lager och tonfisk (i vatten avhälld) och creme fraische till ett lager sedan blir det creme-fraische och lite majonäs ihopblandat till att bre på över innan jag lägger på sallad, gurka, ost, skinka och vad man nu vill ha på. Lätt som en plätt! (Räkor, lax m.m kan man lägga på fat vid sidan omför dem som vill ha.)

  • Sigrid

    Vi har haft köttbullar och rödbetssallad uppepå smörgåstårta och det har varit jättegott.

  • Krickelin

    Ja.. man kan ta ungefär precis vad man tycker om. Nästan allt är ju gott på smörgåstårta och nästan allt passar ihop, faktiskt... Eller ja... inom rimliga gränser... :)

  • ZandraL83

    Hehe nu har jag "lite" mer att gå på Tack så mkt

Svar på tråden Nån som kan hjälpa mig med smörgåstårta?