Försommarens godaste smörgåstårta
ca 8-10 personer:
9 skivor vitt formbröd
Fyllning 1
200 g bredbar leverpastej
100 g färska champinjoner
1-2 msk sherry
Fyllning 2
3/4 dl creme fraiche
3/4 dl majonnäs
200 g kokt skinka
1 liten burk fruktcocktail à 440 g
Garnering
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
slanggurka
persilja
röd och gul paprka
apelsin
ca 12 skivor kokt skinka
port salut-ost
Hacka svampen fint. Rör ut leverpastejen med sherry.
Lägg ut 3 brödskivor. Bred leverpastejen över dem. Strö över svampen. Lägg 3 nya brödskivor på andra ledden över dem.
Låt fruktcocktailen rinna av. Tärna skinkan. Blanda samman creme fraiche och majonnäs.
Bred majonnäsblandningen över brödskivorna. Fördela skinka och frukt över dem. Lägg 3 nya brödskivor över på samma ledd som de treförsta.
Blanda samman majonnäs med creme fraiche till garneringen. Bred blandningen över och runtom hela smörgåstårtan.
Garnera efter eget huvud.
Tips!
Smörgåstårtan vinner på att göras dagen före och svepas in i lite folie. Garnera den samma dag som den ska ätas.
God smörgåstårta
1 st rund tårtbotten av vitt bröd ca 24 cm i diameter, eller 4 st tekakor med samma dimension.
Fyllning 1
2 hg leverpastej
0,5 dl bostongurkaev- lite grädde om man tycker att det blir för tjockt
Fyllning 2
1,5 hg strimlad skinka
1 st rivet äpple
en liten purjolök
2 dl majonäs
Fyllning 3
1,5 hg hackade räkor
en liten hackad gul lök
2 dl majonäs
2 dl creme fraich
1 msk torkad dill
Garnering
Skinka, ost, sallad eller liknande
Dela tårtbottnen i 4 delar om man gör den själv eller ta tekakorna.
Blanda fyllning 1, bred på den första bottnen lägg på nästa
Blanda fyllning 2, lägg på den.
Ta en ny botten och lägg på den.
Blanda fyllning 3, lägg på den ta den sista bottnen.
Stryk upp det hela med majonnäs.
Låt den stå i kyl tills nästa dag invirad i plastfolie.
Nästa dag kan man kanske få bättra på majonnäsen på utsidan, brödet suger åt sig fukten.
Garnera med det man har hemma för stunden kanske
lite sallad, skinka, ost eller något liknade.
Servera med en kall öl eller ett gott vitt vin.
Italiensk smörgåstårta
Ca 15 bitar
9 Skivor landgångsbröd
Fyllning 1
3 tomater
½ röd lök
125 g mozzarellaost
¾ dl pesto
Fyllning 2
100 g parmaskinka
40 g marinerade soltorkade tomater
125 g philalelphiaost
1 dl lätt creme fraiche
Överst
125 g cantasouost med vitlök
75 g philadelphiaost
1 dl lätt creme fraiche
Garnering
3 dl creme fraiche
50 g parmaskinka
50 g salami
cocktailkapris
några svart oliver
soltorkade tomater eller körsbärstomater
färsk basilika
ev. skivad gurka eller ruccolasallad
citronskivor
Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Hacka löken. Skär osten i små tärningar. Blanda allt med pesto.
Strimla skinka och tomater. Blanda med ost och lätt crème fraiche.
Skär bort kanterna på brödet. Lägg 3 brödskivor bredvid varandra.
Bred över första fyllningen och täck med 3 skivor . bred på nästa fyllning och täck med de sista skivorna.
Blanda cantadou, philadelphiaost och lätt crème fraiche. Bred det över de tre översta skivorna.
Vispa vanlig crème fraiche (lätt går inte), bred och spritsa på kanterna.
Garnera med skinka, salami, oliver, kapris, basilikablad, tomater, ev gurka/sallad och citronskivor.
Klassisk smörgåstårta
10-15 bitar
3 pkt landgångsbröd,
3 dl lättvispad tjock grädde,
275 g majonäs
4 hg leverpastej, skuren i små tärningar,
hackad smörgåsgurka,
3,5 hg rökt skinka,
1 burk fruktcoctail.
Till garnering
1 hg rostbiff,
4 hg potatissallad,
1,5 hg kokt skinka,
ost som kan hyvlas (typ port salut),
8 hårdkokta ägg,
7-8 hg räkor,
sallad, tomat, citron, persilja.
Mjukost till kanterna.
Lägg brödskivorna, 5 på rad.
Vispa grädden lätt, blanda med majonäsen.
Dela på blandningen till två lika delar, i den ena blandas leverpastej och
smörgåsgurka och i den andra strimlad rökt skinka och fruktcoctail.
Lägg blandningarna mellan brödskivorna.
Bred mjukost runt kanterna och tryck fast finhackad persilja i osten.
Låt gärna stå över natten.
Garnera vackert med potatissallad, rostbiff, kokt skinka, ägg, räkor, ost och grönsakerna.
Gott med vitt vin eller cider till!
Mexi-tårta
6-8 bitar:
3 bottnar mjuk grov brödkaka c.a 25 cm diameter
smör
Fyllning 1
1 ½dl gräddfil
1 påse dipmix med tortillakryddning
1 dl riven ost
Fyllning 2
1 liten burk champinjonkräm eller stuvning
2 msk chilisås (het)
1 tsk pizzakrydda
Garnering
2 msk majonnäs
1 msk het chilisås
24 mycket tunna skivor salami
12 skivor pastrami eller rökt kött
12 svarta oliver
12 bitar god ost
1 sharon-frukt i klyftor (kan ersättas med aprikos eller päron)
basilikablad eller annat kryddgrönt
½ huvud isbergssallad
Smöra bottnarna, blanda fyllningarna och bred fyllning 1
på första botten, täck med bröd och bred fyllning 2 ovanpå.
Täck med bröd och låt gärna tårtbotten vila i kyl inlindad
i plast några timmar innan garnering. Bred majonnäs blandat med chilisås ovanpå. Lägg salamiskivor
ovanpå runt tårtan, lite omlott.
Rulla rökt kött/pastrami och spetsa fast med oliv på tandpetare.
lägg ost skuren i trekanter och klyftor av sharon frukt i mitten.
Stick basilkiblad runtom där det passar och tryck fast strimlad
isbergssallad runtom tårtan
Smörgåstårta
12 pers
9 skivor landgångbröd eller formfranska skuret på längden
Fyllning 1:
150 g ädelost
100 g smör
Fyllning 2:
3 dl grädde
½ dl majonnäs
200 g kokt hackad skinka
½ dl chilisås
Garnering:
2 dl grädde
ca 2 tsk riven pepparrot
12 skivor rökt renstek
100 g skalade räkor, (ca 2 hg oskalade)
2 kokta ägg
1 salladshuvud2 tomater
24 gurkskivor
12 citronskivor (=2 hela citroner)
2-4 paprikaringar
12 ostbitar
Fyllning I: Blanda ädelost och smör
Fyllning 2: Vispa grädden lätt och rör i majonnäs, skinka och chilisås.
Lägg tre brödskivor till en botten. Bred på ostfyllningen. Lägg tre brödskivor ovanpå. Bred på hälften av skinkfyllningen. Lägg på det översta brödlagret och bred på resten av skinkfyllningen. Vispa grädden till garneringen och bred hälften på kanterna. Smaksätt resten med pepparrot. Lägg en klick pepparrotsgrädde på varje rensteksskiva och vik ihop.
Garnera med renstek, räkor, ägg, grönsaker, citron och ost.
Smörgåstårta med kött
Ca 12 bitar
3 bottnar vitt matbröd. Ca 20 cm diameter
Fyllning 1
75 g hackat hamburgerkött
½ dl finhackad persilja
1 msk riven pepparrot eller pepparrotsvisp
100 g smältost
Fyllning 2
100 g bredbar leverpastej
1 finhackad ättiksgurka
Garnering
200 g bredbar leverpastej
1 dl grädde
paprikastrimlor
100 g skivat hamburgerkött
2-3 msk pepparrotsvisp
Blanda samman ingredienserna till fyllningarna, bred dem mellan bottnarna, var sort för sig.
Rör leverpastejen till garneringen extra smidig med grädde. Bred sedan krämen ovanpå och runtom tårtan. Garnera med paprika
Bred pepparrotsvispen på hamburgerköttet. Rulla samman skivorna till små rullar. Lägg dem gärna i frysen någon timme så går de lättare att skära. Dela dem tvärsöver
i tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp på tårtan.
Garnera tårtkanten med persilja.
Tårtan går bra att frysa. Håller sig 1 månad.
Smörgåstårta med räkor i currygrädde
4 port
3 skivor vitt formbröd, skuret på längden
500 g räkor med skal
2 dl vispgrädde
½ dl finhackad dill
1 tsk curry
ev ½ tsk salt
1 hårdkokt ägg
dillkvistar
Skär hälften av räkorna i små bitar. Spara resten till garnering.
Vispa grädden.
Tillsätt de skurna räkorna och dillen.
Smaksätt med curry och ev salt.
Lägg samman brödskivorna med fyllningen mellan och ovanpå.
Garnera med hackat ägg. Räkor och dillkvistar.
Gör tårtan några timmar i förväg och förvara den kallt
Smörgåstårta med tonfisk och räkor
1 burk tonfisk (150- 200 g) i vatten
200 g majonnäs
175 g böcklingpastej
3 msk kaviar
5 dl vispgrädde
48 skivor formfranska
1/2 kg skalade räkor
3 tomater
1 citron
1-2 slanggurkor
dill, citronmeliss el. persilja
400 g mjukost
Lägg 12 skivor bröd på en bricka e.d. kanterna behöver inte skäras bort om tårtan får stå några timmar före serveringen.
Bland majonnäs och tonfisk och bred över brödet. Stå inte bort vattnet i tonfisken utan blanda med detta.
Lägg på ytterligare 12 skivor bröd och bred ut mjukosten på detta lager.
Lägg på 12 skivor bröd till. Vispa 2 dl grädde och blanda med en tub böcklingpastej. Bred ut över brödet.
Lägg på sista lagret med bröd. Vispa 3 dl grädde och blanda med kaviar. Bred ut över och på sidorna.
Garnera tårtan ett par timmar före serveringen. Lägg på räkorna frusna. Täck sidorna med gurkskivorna, tomater, citronskivor och grönt ovanpå
Supétårta
10 pers
6 längdskurna skivor vitt formbröd från "jättefranska"
rumstempererat smör
Till fyllningen:
400g rotselleri
5 äpplen
2 påsar valnötter
3 dl vispgrädde
3 dl majonnäs
¼ pressad citron
Till garneringen:
2 dl majonnäs
20 skivor rostbiff
syltök
grovriven pepparrot
finklippt isbergssallat
Skala, skiva och förväll sellerin i lättsaltat vatten.
Låt den kallna och skär i små tärningar.
Skär de skalade äpplena i små tärningar och grovhacka nötterna.
Vispa grädden, blanda ned majonäs, selleri, äpplen, nötter och smaksätt
med citron, salt och peppar.
Lägg två skivor smörat bröd i botten, bred på hälften av salladen,
Lägg på nästa två skivor och resten av salladen.
Täck med de sista brödskivorna.
Bred majonnäs över tårtan och fäst isbergssallat runt kanten samt garnera med rostbiff, syltlök och generöst med riven pepparrot.
Låt gärna tårtan stå i kylennågra timmar innan du garnerar den så blir den extra saftig.
Tårta i rött och grönt
10-12 pers
12 skivor vitt landgångsbröd, längdskurna.
2 askar naturell mjukost
300 gram skalade räkor
100 gram hamburgerkött
1-1½ dl vispgrädde
riven pepparrot efter smak
1 tub ädelostkräm (eller hemgjord av lite
ädelost utrörd med grädde)
1 liten röd paprika
1 liten grön paprika
1 knippe rädisor
½ citron
1 bit slanggurka
Tårtan görs i fyra lager.
Finhacka de skalade räkorna och blanda dem med cirka 1½ ask mjukost.
Lägg ut tre kantskurna brödskivor med långsidorna mot varandra.
Bred första lagret med hälften av räkosten och täck med brödskivor.
Vispa upp grädden, smaksätt den med pepparrot och vänd ned det finhackade hamburgerköttet.
Bred andra lagret med denna fyllning.
Bred tredje lagret med resten av räkosten och täck sedan med de resterande brödskivorna.
Linda in i plastfilm och lägg den kallt till nästa dag.
Bred mjukost runt om och ovanpå tårtan.
Garnera runt kanterna med vackra bitar av citron och gurka.
Ovanpå görs toppar av ädelostkräm runt kanten samt en spritsad rektangel.
Garnera med skivor av rädisa och finhackad röd och grön
paprika
Tårta med ostkräm och skinka
10-12 pers
6 skivor vitt landgångsbröd
6 skivor mörkt bröd av fullkornstyp, samtliga bröd längdskurna.
Försök att hitta eller baka bröd av samma storlek som vita landgångsbrödet.
200 gr rökt skinka
400 gr rumstempererat smör eller margarin
1 msk grov senap
200 g ädelost
200 g lantbrie
1 knippe rädisor
100 g gröna druvor
1 liten burk mandarinklyftor
1 påse valnötskärnor
Gör först i ordning en skinkkräm av den finskurna skinkan blandad med 200 gr smör smaksatt med senapen.
Gör en mjuk ostkräm av ädelosten, lantbrien och resten av smöret.
Tårtan görs i fyra lager.
Varva
Först tre vita kantskurna brödskivor med långsidorna mot varandra
bred med skinkkräm.
Andra lagret mörkt bröd med ostkräm,
tredje lagret vitt bröd och skinkkräm.
Täck med resten av de mörka skivorna.
Slå in i plastfilm och låt ligga i kylen till nästa dag.
Bred kanterna och ovansidan ostkräm och garnera med spritsade toppar av ostkräm runt kanten.
Garnera sidorna med halverade druvor och rädisskivor.
Ovansidan dekoreras med mandarinklyftor, halverade druvor och valnötskärnor
samt rädisor i tunna skivor i varje spritsad osttopp