• fefferonin

    nässelrecept

    nässlorna börjar ju komma nu och jag skulle väldigt gära ha massor av nässelrecept. Dela gärna med er.

  • Svar på tråden nässelrecept
  • isisisis

    Jag brukar ta ett durkslag fullt ungefär,skölja dem väl,och sen koka i 10 min höns eller grösaksbuljong.
    Sen tar jag up dem och silar vattnet så att ev smuts försvinner.
    Hackar dem på en skärbräda,lägger tillbaka i buljongen och häller på valfri grädde.
    Krydda med salt och peppar och i med kokta ägghalvor! Mums!

  • fefferonin

    tackartackar..låter riktigt gott!! fyll gärna på med fler goa recept..

  • fefferonin

    någon som vet hur man torkar nässlor och vad man kan göra med dem??

  • AnnaK

    NÄSSELSOPPA (6 PORT.)

    250-500 g nässlor
    1 msk matfett
    3 msk vetemjöl
    2 l vatten el. vatten + mjölk el. grädde
    salt, peppar, socker

    Skölj nässlorna. Koka dem
    ca 15 min i litet vatten. Sila, spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl i en kastrull, tillsätt nässlorna och kokspadet och litet vatten, sammanlagt
    2 liter.
    Smaksätt och låt koka under lock ca 15 minuter.
    Soppan serveras het med kokta ägg och stekta brödkrutonger.

    NÄSSELSEMLOR

    1/2 l vatten el. mjölk
    50 g jäst
    1 dl vetekli
    1 dl sesamfrön
    2 dl havreflingor
    3 dl grahammjöl
    6-8 dl vetemjöl
    1/2 dl olja
    3 dl finhackade, förvällda nässlor
    1/2 tsk salt
    1 msk sirap

    Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt nässlorna, salt och sirap. Tillsätt sädesslagen i nämnd ordning. Tillsätt oljan till sist. Låt jäsa 1/2 timme. Baka ut till runda semlor, låt jäsa. Grädda i 225 grader,
    10-15 minuter.

    NÄSSELMJÖD

    Ett halvt ämbar nässlor (tätt packat)
    Ett par ämbar vatten
    40-50 g krossad ingefärsrot, el.
    50 g mald, torkad ingefära
    Socker, minst ett kg
    Jäst

    Koka nässlorna, häll kokspadet genom en sil i beredningskärlet. Låt svalna. Tillsätt 1-11/2 kg socker.
    Tillsätt ingefäran. Lös upp jästen i litet sockervatten, tillsätt i nässel-ingefärsblandningen. Låt jäsa.
    När mjöden har jäst hälls den upp på flaskor. Förvaras svalt.

    NÄSSELSTUVNING

    Koka de tvättade nässlorna i saltat vatten. Sila och finhacka eller mal. Smält fett i pannan och tillsätt vetemjöl. Häll i nässlorna, litet vatten (kokspadet) och mjölk. Låt koka några minuter. Krydda med salt, peppar, socker och ev. litet muskotnöt.
    Ovanpå stuvningen kan hackat ägg, dill eller ängssyra (Rumex acetosa) strös. Som utdrygning kan t.ex. svinmålla (ChenopÛdium ·lbum), kirskål (AegopÛdium podagr·ria) eller tistlar (Sonchus arvÈnsis) användas.

    NÄSSELPLÄTTAR

    2 ägg
    6 dl mjölk
    2 1/2 dl vetemjöl
    1 tsk salt
    (1-2 tsk socker)
    1 msk margarin
    finhackade nässlor

    Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Låt svälla en stund. Stek små eller stora plättar. Servera t.ex. till fisk.

    STIGS NÄSSELBULLAR

    50 g jäst
    5 dl surmjölk
    1 msk olja
    1 tsk ättikssprit
    2 tsk salt
    1 tsk stött fänkål
    1/2 l färska nässlor (el. 1 dl förvällda)
    1 ägg
    ca 12 dl vetemjöl

    Smula jästen, ljumma upp surmjölken och häll den över. Tillsätt övriga ingredienser liksom hackade färska nässlor eller förvällda urkramade. Arbeta upp en smidig deg och ställ den för jäsning 40 min under duk.
    Knåda degen och rulla ut ca 20 bullar, rulla dem i mjöl och lägg dem att jäsa på plåt under en duk en halvtimme.
    Grädda dem i 250 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under duk.

    Evas gräddstuvade nässlor
    Buffé nr 4 2005, sid 17

    Ingredienser
    3 l nässlor
    salt
    vatten
    1 msk smör
    1 1/2 dl grädde
    1 1/2 dl mjölk
    Gör så här
    Rensa och skölj nässlorna. Koka dem mjuka i saltat vatten, ca 10 minuter. Häll av och hacka dem grovt. Fräs nässlorna i smör, späd med grädde och låt puttra under lock en stund. Späd ytterligare med mjölk. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Gott även med spenat om nässlorna låter vänta på sig

    Tortilla med potatis och nässlor
    I Meny vecka 21

    3 medelstora potatis
    3 ägg
    olivolja + lite smör
    2 salladslökar
    1-2 vitlöksklyftor (hackade eller rivna)
    ½ liter förvällda nässlor, spenat eller ruccola
    salt och nymalen vitpeppar
    ½ tsk stött fänkålsfrö

    Skala potatisen och skär i ganska tunna skivor. Strimla salladslöken och hacka grovt igenom nässlorna. Värm upp olivolja och smör i en panna och lägg ner potatisskivorna. Fräs i ca 2 min. utan att de får färg, tillsätt den strimlade salladslöken, vitlöken och ca ½ dl vatten, salta och peppra och strö över fänkålsfrön. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt det bräsera i ca 10 minuter, skaka runt lite då och då. Tillsätt sedan nässlorna, spenaten eller ruccolan och låt det vara med någon minut och dra av. Vispa upp äggen i en skål och rör ner potatisfräset, blanda ihop väl och låt det stå och vila i ca 10 minuter. Torka ur pannan och droppa ner lite mera olivolja. Häll tillbaka potatis- och äggsmeten i pannan och låt den stelna på svag värme. Sätt ev. in pannan i 200° varm ugn en stund. Tag fram locket eller en tallrik, lägg över pannan och vält om tortillan så den brynta sidan kommer upp. Skär ev. i tårtbitar och sätt fram på tapasbuffén. Extra fyllig blir tortillan om man blandar lite lagrad riven ost med i smeten

Svar på tråden nässelrecept