HJÄLP! Potatissallad med vinägrett
Nån som har nåt smarrigt recept?
Nån som har nåt smarrigt recept?
Den får det bli, lät helt ok och enkel. Tack för tipset.
Fransk Potatissallad
4 Portioner
10 Potatisar, bintje
2 Lökar, gula
3 tb Dill, eller persilja
Salladssås
2 tb Vinäger
1 tb Senap, fransk
1/2 ts Salt
1 pn Peppar
3 tb Olja
1 tb Vatten
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skala och finhacka löken. Hacka dill och persilja. Blanda ihop allt till såsen. Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål. Lägg lök och kryddgrönt mellan varje lager. Häll såsen över så att all potatis blir fuktad och får ordentlig smak. Låt salladen stå och servera den kyld till kötträtter
Fransk potatissallad med mozarellaost
Ingredienser
Kokt kall nypotatis (200gr per pers.)
1 stor rödlök, hackad
Färska paprikor i olika färger, tärnad, totalt 2 st.
Grovsalt
Grovmalen svartpeppar
Basilika färsk, några kvistar, hackad.
200 gram Mozarellaost i skivor
VITLÖKSVINÄGRETTSÅS:
Dijonsenap
Vanligt salt
Grovmalen svartpeppar
1 dl olja ex raps
Fnhackad kruspersilja
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl vatten
Tillagning
Mixa ihop vinägretten med en mixerstav så här:
2 msk dijonsenap lägges i en smal bunke. Tillsätt 1 msk vanligt salt och 1 msk grovmalen svartpeppar. Pressa i vitlöken. Slå på en skvätt olja och blanda snabbt ihop detta. Tillsätt sedan oljan och vattnet växelvis i fin stråle så den inte delar sig. Avsluta med att blanda i persiljan och smaka av den med något sött t.ex. strösocker.
Dela potatisen i klyftor. Blanda ner lök, paprika och basilika. Slå försiktigt på vitlöksvinägretten och bland sen bara lätt ihop det.
Servera med den skivade mozzarellan, nymalen peppar och grovsalt.
Fransk potatissallad
0,5kg potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
timjan (1 kvist eller 1/2 tsk torkad)
1 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk finskuren gräslök
Koka potatisen med skalen på. Skölj av dem med kallt vatten när de kokat klart och skala den. Under tiden som potatisen kokar, kokar du upp grovskuren lök, pressad vitlök och timjan i vinet. Skiva potatisen i en serveringsskål och häll den varma vinblandningen över potatisen. Blanda samman olja, salt, svartpeppar och gräslök och häll över.
Fransk potatissallad
4 pers
3/4 kg potatis
2 gula lökar
2 msk kapris
Dressing:
2 1/2 msk vinäger
1 msk vatten
2 msk svensk senap
5 msk olja
1 dl hackad dill citronpeppar
Skala och tärna potatisen och löken. Koka allt i Iättsaltat vatten tills potatisen är nästan mjuk. Häll bort vattnet. Koka inte potatisen för länge då potatissalladen lätt blir för mosig. Blanda ner kapris.
Blanda dressingen och häll den över den varma potatisen.
Servera med rökt fisk och garnera med tomat och dill.
Hallens franska potatissallad
Ingredienser 2 port.:
5-6 normalstora potatisar
vatten
salt
1/4 orange paprika
1 liten röd lök
3-4 kvistar basilika
2 msk kapris
Dressing:
2-3 msk olivolja
1-2 tsk fransk senap
1 krm salt
Att servera till:
chorizokorv
Så här gör du:
1. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
2. Hacka under tiden paprikan i fina tärningar. Skala och finhacka rödlöken och hacka även basilikan.
3. Rör samman olivolja, senap och salt.
4. Låt potatisen rinna av väl och lägg den i en skål. Häll över dressingen och blanda om försiktigt.
5. Blanda ner paprika, lök och basilika.
6. Servera potatissalladen med stekta eller grillade kryddiga korvar, till exempel chorizo eller picaro.
Jag brukar ha i lite hackade soltorkade tomater och även hälla i oljan och kryddorna som tomaterna ligger i. Gott och enkelt.
Tack för alla potatissallader. Imorrn blir det till att göra en stor bytta.