Recept på skumtopp/skumraket/skumboll
Ja eller vad det nu heter.. Vitt, sött skum med choklad och kokos på. De där topparna, ni vet. Någon som har recept? Har letat på internet i en timme nu men hittar inget.
Tack till den som hittar!
Ja eller vad det nu heter.. Vitt, sött skum med choklad och kokos på. De där topparna, ni vet. Någon som har recept? Har letat på internet i en timme nu men hittar inget.
Tack till den som hittar!
1 ½ msk gelatinpulver
4 dl socker
1 äggvita
4 dl cocosflingor
1 ½ msak kakao
¤ Blanda gelatinpulver med 1 ½ dl vatten i en kastrull - låt svälla i 5 min.
¤ Smält gelatinet på svag värme och låt svalna.
¤ Blanda socker, gelatin och äggvita med 1 ½ dl kallt vatten i en bunke.
¤ Vispa med elvisp i ca 10 min.
¤ Blanda cocos + kakao, häll hälften i en form.
¤ Häll över massan, häll resten av cocosblandningen över.
¤ Låt stelna i frysen - skär i rutor!
MUMS MUMS
Liknar dem som man köper men är lite annorlunda. Det tar lite tid att göra dem, och de ska stå några timmar innan man äter dem.
3-4 äggvitor
1 dl strösocker
4 blad gelatin (eller gelatinpulver)
100 g choklad
25 g kokosfett
rån eller Mariekex till bottnarna
Lägg gelatinbladen i blöt i en stor skål med kallt vatten, eller följ
anvisningarna på paketen till gelatinpulvret.
Skär rånen i bitar eller rundlar, till exempel efter ett glas. Det går också bra att ha kex som bottnar.
Vispa äggvitorna till styvt skum.
Tillsätt sockret och fortsätt vispa minst 10-15 minuter till. Smeten ska bli riktig "seg".
Krama vattnet ur gelatinbladen, lägg bladen i en kastrull och smält dem på svag värme.
Häll över de vispade äggvitorna i det smälta gelatinet. (Med gelatinpulver brukar man göra tvärtom dvs hälla gelatinet i äggvitevispet. Läs på burken!)
Vispa tills massan är tjock och luftig.
Lägg lagom mycket smet på varje botten och låt "bollarna" stå svalt 3-4 timmar.
Nu är det dags för chokladöverdraget.
Bryt chokladen i små bitar och lägg dem en glasskål som tål värme.
Sätt skålen i en gryta med lite vatten. Värm upp långsamt och rör med en sked tills chokladen har smält.
Blanda i kokosfettet när chokladen har smält.
Doppa hastigt bollarna i chokladen eller använd pensel.
Låt överdraget stelna minst en timme
Mums-Mums
ca 40 st
4 ½ dl strösocker
¾ dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ msk gelatinpulver som rörs ut i
1 ½ dl kokhett vatten
Strössel
3 dl kokosflingor
1 msk kakao
Blanda alla ingredienserna utom de till strösslet i en skål.
Vispa med elvisp ca 30 min. häll lite av strösslet i botten på en långpanna (20 x 30 cm ).
Fördela smeten i långpannan och häll lite strössel över.
Låt massan stå kallt tills den stelnat.
Skär den i bitar. Doppa snittytorna i resten av strösslet
Skulle oxå vilja ha! Har ett gammalt på "skumrutor" om det kan vara intressant, men det blir inte alls så där luftiga som topparna man köper. Smaken är OK, men de blir betydligt stabbigare.
mmm... tack! :-d