Krusbärspaj?
Någon som har ett gott recept på krusbärspaj och vill dela med sig lite?
Någon som har ett gott recept på krusbärspaj och vill dela med sig lite?
Tack!
Krusbärspaj
0,5 kg krusbär
1 tsk vetemjöl
3 st äggula(or)
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
Förbered pajdegen (sök Mördeg).
Fyll formen med krusbären i ett tätt lager. Häll ingredienserna till gräddfyllningen i en skål och vispa ihop dem. Häll fyllningen över krusbären. Grädda 30-35 minuter i 200°C.
Lyft ur pajen ur formen medan den ännu är varm. Servera pajen kall överströdd med socker.
Krusbärspaj
Deg:
3 dl (180 g) vetemjöl
125 g margarin el smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 liter mogna krusbär
1½ - 2 dl socker (den större mängden till omogna bär)
(½ msk potatismjöl)
Hacka samman mjöl och matfett, tillsätt vattnet arbeta snabbt tillsammans till en deg som får stå kallt en stund.
Kavla ut degen och klä en smord pajform med 2/3 av degen
Lägg krusbären i ett lager över hela bottnen
Strö sockret över (ev blandat med potatismjöl)
Kavla ut resten av degen och gör remsor som lägg som ett galler över bären.
Ugn 225 ° 35-40 minuter
Serveras ljummen med vaniljssås, glass eller grädde
Krusbärspaj med mandel
INGREDIENSER
(8-10 bitar)
Pajbotten:
100 g smör
2 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 äggula
Fyllning:
400 g krusbär, röda och gröna
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk citron, pressad saft
Dekoration:
25-50 g mandelspån
SÅ GÖR DU:
1 Mixa snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl, socker och äggula till en deg i matberedaren, med kniven monterad.
2 Ta upp degen och tryck ut den i en avlång pajform med löstagbar botten, cirka 10x30 centimeter. Ställ formen kallt 30 minuter.
3 Skölj och snoppa krusbären och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, muscovadosocker och citronsaft. Koka upp och låt koka samman under omrörning, cirka 10 minuter. Låt svalna.
4 Lägg fyllningen i pajskalet och strö över mandelspånen. Grädda pajen mitt i ugnen, 200 grader, cirka 20 minuter.
5 Servera pajen ljummen med vaniljglass.