Energiinnehållet i havregrynsgröt vs banangröt är grymt stor.
Sedan är ju banangröten en sockerbomd utan dess like, liksom att den är en fettbomd.
MEN, betänker man att man har fruktpuré och ev lite olja i den hemgjorda gröten så får man exakt samma "bra" innehåll som i den industritillverkade. Sedan slipper man ju massa tillsatt jox om man gör den själv. Man kan tom minska sockernivån rejält och även själv avgöra hur mycket och vilka vitaminer man vill ge till sitt barn.
Det finns INGENTING (rent näringsmässigt) i industritillverkad mat som du inte kan ge ditt barn genom att laga maten själv.
Innehållet i banangröt = nedanstående.
Gjorde man banangröten själv borde man alltså kunna koka rismjöl + vetemjöl + banan för att få till det hela.
Tillsätter man sedan fett och masssor med socker/banan så får man samma innehåll som i den industritillverkade gröten.
Rismjöl,
skummjölkspulver,
veg.olja (palm, raps, solros),
bananpulver (13%),
maltodextrin,
vetemjöl*,
mjölkprotein,
mineralämnen (kalcium, järn),
emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider),
vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, pantonensyra).
Innehåll / 33gram:
Energivärde, KJ 1950/650
Energivärde, kcal 470/150
Protein, g 12/4,0
Kolhydrat, g varav 59/19,5
varav Sockerarter, därav 22/7,3
därav Mjölksocker, g 12/4,0
druvsocker, g 2,0/0,7
fruktsocker, g 1,5/0,5
socker, g 6,0/2,0
Fett, g varav 20/6,6
Mättat, g 6,2/2,0
Enkelomättat, g 8,4/2,8
Fleromättat, g 4,2/1,4
Kostfiber, g 1,5/0,5
Vitamin A, ug 350/115
Vitamin D, µg 8,5/2,8
Vitamin E mg 7,0/2,3
Vitamin C, mg 80/26
Tiamin, mg 0,7/0,2
Riboflavin, mg 0,5/0,2
Niacin, mg 3,5/1,2
Vitamin B6, mg 0,4/0,1
Folsyra, µg 45/15
Vitamin B12, µg 1,0/0,3
Pantotensyra, mg 2,5/0,8
Kolin, mg 100/33
Natrium, mg 120/40
Kalium, mg 600/198
Klorid, mg 300/99
Kalcium, mg 600/198
Fosfor, mg 300/99
Järn, mg 8,5/2,8
Magnesium, mg 55/18
Zink, mg 1,5/0,5
Jod, µg 50/17
AXA Havregryn
Näringsvärdesdeklaration per 100 gram
Energivärde 1450 kJ
Energivärde 340 kcal
Protein 13 g
Kolhydrat 56 g
- varav sockerarter 1,3 g
Fett 7 g
- varav mättat fett 1,5 g
Kostfiber 10 g
Natrium 0,001 g
Tiamin 0,7 mg 50 %*
Niacin 4,0 mg 22 %*
Fosfor 420 mg 52 %*
Järn 5,2 mg 38 %*
Magnesium 130 mg 43 %*
Zink