• MissDecember

    Budapest-tårta

    Hur bakar man budapest-tårta??

    Vore jättetacksam om någon vill skriva in receptet!!
    Ska åka och handla om en kvart för att kunna baka denna tårta ikväll så det vore super om ni vill hjälpa mig!

  • Svar på tråden Budapest-tårta
  • MissDecember

    Har googlat o sökt på nätet. Men inget resultat! Skumt, för allt annat finns ju att hitta på nätet...

  • Aaliyah

    Den brukar nog kallas Budapeststubbe, det är kanske därför du inte hittar den.

  • AnnaK

    bättre sent än aldrig...

    Budapestrulle
    8-10 skivor
    Ugnstemperatur 175º

    Ingredienser
    Botten:
    1½ hasselnötskärnor (ca 100 g)
    6 äggvitor (2 dl)
    3 dl socker
    1 dl vetemjöl
    2 msk kakao

    Fyllning:
    1 burk mandarinklyftor (ca 400 g), aprikoser eller persikor
    3 dl vispgrädde
    2 tsk socker
    2 tsk kakao

    Garnering:
    florsocker eller blockchoklad
    Tillagning
    Bottnen: Värm ugnen. Lägg ett bakplåts- eller smörgåspapper i långpannan. Hacka nötterna fint. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills det blir en tjock marängsmet. Blanda nötterna med mjöl och kakao.Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten. Bred ut den jämnt över papperet.

    Grädda i mitten av ugnen 15­20 min. Stjälp upp kakan på ett bakplåts- eller smörgåspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten. Låt kakan kallna under långpannan.

    Gör fyllningen under tiden: Häll frukten i en sil och låt lagen rinna av väl. Vispa grädden tjock tillsammans med socker och kakao. Blanda i frukten.

    Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den från ena långsidan. Låt den ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet. Låt den gärna stå i kylskåp eller frys den några timmar före serveringen.

    Sikta över lite florsocker eller ringla över lite smält blockchoklad strax före serveringen.

    Budapestrulle

    Ingredienser 10?12 bitar:

    5 äggvitor
    3 dl socker
    150 g finhackade nötkärnor
    1 dl vetemjöl
    1?2 msk kakao
    1 påse (50 g) mandelspån

    Fyllning:
    3 dl vispgrädde
    1 burk (300 g) mandarinklyftor

    Garnering:
    florsocker

    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.
    Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt hela tiden att vispa. Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner blandningen i äggviteskummet.
    Bred ut smeten i en långpanna,
    30 x 40 centimeter, täckt med lätt smort bakplåtspapper.
    Strö över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen 15?20 minuter.
    Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna under långpannan.
    Dra loss papperet ovanpå.
    Vispa grädden till fyllningen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl och vänd ner dem i grädden.
    Bred på fyllningen. Rulla ihop
    tårtan, utan att den spricker. Man måste rulla ganska löst. Sikta eventuellt över florsocker.

  • AnnaK

    Pernillas Budapestrulle
    Ca 8 Bitar

    Maräng:
    6 st äggvitor
    ½ tsk pressad citron
    3 dl strösocker
    2 msk marsanpulver (kallrörd vaniljsås)

    Fyllning:
    3 dl vispgrädde
    1 burk persikor (420 g)
    1 banan

    Garnering:
    Florsocker

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175° C. Vispa äggvitorna med citronsaft till hårt skumm. Tillsätt sedan sockret lite i taget undertiden man vispar. Spara ½ dl socker som blandas med marsanpulvret och vispa ner det på slutet. Fortsätt sedan att vispa på högsta hastighet till styvt skum.
    2. Spritsa ut smeten med 1 cm mellanrum på ett smort och lätt mjölat bakplåtspapper. Lämna en kant på 3 cm runt om. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt stå ca 5 min innan den stjälps upp på ett sockrat bakplåtspapper. Låt kallna.
    3. Vispa grädden ganksa hårt. Låt perikorna rinna av och skär dem i små bitar. Tärna bananen och blanda frukten med grädden. Bred ut över den kalla marängen och rulla försiktigt ihop från långsidan. Pudra över florsocker.

Svar på tråden Budapest-tårta