• miss aiv

    godaste rabarberpajen

    skulle vilja ha ett recpet på en god rabarbergpaj...

    ,mIss Aiv

  • Svar på tråden godaste rabarberpajen
  • AnnaK

    Rabarberpaj - smulpaj med rabarber Enkelt och gott

    Tid: 35 minuter

    4 portioner

    Du behöver:
    3 stjälkar rabarber
    2 msk potatismjöl
    3/4 dl socker

    Smuldeg:
    3 ½ dl vetemjöl
    1 dl kokosflingor
    1 dl socker
    150 g margarin

    Gör så här:
    Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och socker.

    Gör smuldegen: Blanda mjöl, socker och kokos. Tillsätt margarinet skuret i mindre bitar. Finfördela margarinet med händerna till en grynig massa. Fördela den jämnt över rabarbern.

    Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

  • AnnaK

    Mammas rabarberpaj
    Buffé nr 8 2001, sid 27

    Ingredienser
    Portioner: 10

    TILL FYLLNINGEN
    6 rabarberstjälkar
    4 msk socker

    TILL DEGEN
    150 g smör
    3 dl vetemjöl
    1 dl socker
    ½ tsk bakpulver
    1 krm salt

    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°C.

    Skär av de yttersta ändarna på rabarberstjälkarna och skala bort det yttersta, tunna skalet. Skär rabarbern i små bitar, ungefär 2 centimeter långa.

    Häll ett par matskedar vatten i en kastrull. Lägg i rabarberbitarna och sockret. Koka i 5-10 minuter eller tills rabarbern blir mjuk. Smaka av och känn efter om du vill ha mer socker.

    Lägg smöret i en liten kastrull och smält det på låg värme.

    Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i bunken och rör om ordentligt.

    Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en deg.

    Lägg degen i en pajform och platta ut den med händerna så att den täcker botten och går upp en bit på kanterna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

    Ta ut pajen ur ugnen och fyll med rabarbern, bred ut dem i ett jämnt lager. Ställ in pajen i ugnen igen i ytterligare ca 10 minuter.

    Ät med glass, vaniljvisp eller grädde.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med kardemummakräm
    Buffé nr 5 2001, sid 24

    Ingredienser
    2 ½ dl vetemjöl
    ½ tsk bakpulver
    2 msk socker
    100 g smält smör
    500 g rabarber
    1 dl socker
    1 tsk kanel
    2 tsk kardemumma
    1 msk vetemjöl
    3 dl grädde

    Gör så här
    Blanda vetemjöl med bakpulver, socker och smält smör till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter.

    Ställ in i kylen. Sätt ugnen på 175°C. Skär rabarber i bitar (skala först). Blanda rabarberbitarna med socker, kanel, kardemumma, vetemjöl. Sprid ut fyllningen i formen.

    Ställ in i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och häll på grädde och grädda i ca 20 minuter till. Fyllningen ska vara lite lös och krämig. Man kan ta andra frukter och bär om man inte har rabarber, men gärna sådana med lite syrlig smak.

  • AnnaK

    Rabarberpaj
    8 Portioner

    Mördeg

    2 1/2 dl Vetemjöl
    100 g Smör
    3 tb Florsocker
    1 Äggula

    Rabarbergel

    700 g Rabarber; utan blast
    3 dl Vit sirap
    8 Gelatinblad; en per dl -kompott

    Vaniljkräm

    6 Äggula
    1 1/2 dl Vit sirap
    1 ts Vaniljsocker
    3 dl Kaffegrädde
    2 tb Potatismjöl

    Garnering
    Rostad, flagad mandel

    Arbeta snabbt samman samtliga ingredienser till mördegen och låt den vila minst en timme. Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter till 8 portioner), med minst 3-4 cm höga kanter. Kavla ut degen och klä formen med denna. Pressa degen väl mot kanten med en gaffel och nagga degen i bottnen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar. Sjud rabarbern tillsammans med sirap i en rostfri kastrull, tills rabarbern är mjuk. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem till rabarbern. Rör om tills gelatinet har smält. När rabarbergelén börjar stelna hälls den i mördegsskalet. Vispa samman allt till vaniljkrämen, utom vaniljsockret, i en rostfri kastrull. Sjud krämen på svag värme tills den tjocknat. Tillsätt vaniljsockret. Låt kallna. Bred vaniljkrämen över rabarbergelén och strö över den rostade mandeln.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med mascarponekräm
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    Pajdeg
    200 g vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    2 msk socker
    150 g smör, rumstemperat
    2 st äggulor
    2 msk mjölk
    2 msk mjöl, till utbakning

    Rabarber
    1/2 kg rabarber
    3 msk maizena, eller potatismjöl
    2 msk socker*

    Mascarponekräm
    2 dl mascarponeost
    2-3 msk socker
    1 msk färskpressad citronjuice, alternativt limejuice

    Gör så här:
    Lägg mjölet på bakbänken eller i en djup skål. Tillsätt bakpulver och socker. Rör ihop. Gör en liten grop i mitten och tillsätt smöret. Rör ihop degen med fingrarna till en smuldeg. Tillsätt sedan äggulor och mjölk. Arbeta ihop till en deg med händerna (tillsätt eventuellt lite mjöl). Ställ in degen i kylskåpet i ungefär 30 minuter.

    Skala och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor. Lägg i en bunke. Strö maizena (eller potatismjöl) och socker över rabarbern. Mixa ihop och låt stå i kylskåpet i en till två timmar. Häll av eventuell vätska.

    Kavla ut pajdegen (tillsätt eventuellt lite mjöl) och tryck ut den i en smörad pajform/springform. Spara en liten bit deg att toppa med.

    Grädda pajskalet på 200 grader i ungefär tio minuter. För att inte pajdegen ska resa sig kan du lägga torra hårda ärtor (t.ex. kikärtor) på ett bakplåtspapper ovanpå pajdegen så att den pressas ner.

    Lägg rabarbern i pajskalet. Tillsätt lite mjöl i den sparade degen och smula till den. Strö smuldegen över rabarbern och grädda pajen i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

    Mascarponekräm:
    Blanda mascarponeost, citronjuice och socker med en sked. Servera till ljummen rabarberpaj.

    *Vill du ha en något sötare paj tillsätt lite extra socker.

  • AnnaK

    Jordgubbs- och rabarberpaj
    100 g smör
    3,5 dl vetemjöl
    3 dl socker
    4 st äggula(or)
    100 g vit choklad
    350 g rabarber
    1 l jordgubbar
    vispgrädde

    Tillagning:

    Hacka ihop smör, mjöl och 1.25 dl socker och tillsätt äggulorna. Låt degen vila i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och klä en form med löstagbar botten(ca 24 cm i diameter). Nagga bottnen och grädda den i 15 minuter tills pajskalet får en gyllene färg. Låt den sedan kallna.

    Smält chokladen i en skål i vattenbad, pensla pajskalet med ett tunt chokladlager och låt det kallna. Koka upp de skalade rabarberskivorna med 1½ dl socker, rör om och låt allt sjuda på svag värme. När purén tjocknar är den klar och du kan ställa den åt sidan och låta den kallna.

    Ta fram pajskalet, bred ut purén över chokladen och lägg jordgubbarna ovanpå.

  • AnnaK

    Elsies rabarberpaj

    Ingredienser 4 port.:

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    100 g smör eller margarin
    2 1/2 msk grädde eller vatten
    Smet:
    75 g malen eller finhackad sötmandel
    75 g smör eller margarin
    1 1/2 dl socker
    2 ägg
    1 msk vetemjöl
    1 dl havregryn
    1 tsk bakpulver
    Fyllning:
    4-5 dl ansad, finskuren rabarber
    socker
    kanel
    Så här gör du:
    Mät upp mjölet i en skål. Fördela smöret i mjölet till en grynig massa. Häll i grädde eller vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Det går också utmärkt att använda matberedare. Låt degen vila cirka 1 timme på svalt ställe.
    Gör smeten under tiden. Skålla och skala mandeln och mal eller finhacka den. Arbeta samman samtliga ingredienser till smeten. Använd matberedare.
    Kavla och tryck ut pajdegen i en form, cirka 30 cm i diameter.
    Förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 10 minuter. Fyll sedan skalet med finskuren, skalad rabarber. Strö över socker och kanel och häll till sist över smeten. Grädda kakan i 150 grader i 40-60 minuter.

  • AnnaK

    Cheesecake med rabarber

    Kakan: 75 gr mjukt smör 200 gr digestive kex 1 tsk kanel

    Rabarberkräm: 400 gr rabarber 5 msk strösocker 1 tsk kanel

    Fyllning: 500 gr philadelphia ost 1 tsk vaniljsocker 4 msk strösocker 3 ägg 1 dl rabarberkräm

    Topping: 2 dl cremé fraiche 4 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker

    Garnering: 2 dl rabarberkräm 2 gelantinblad 1/2 dl flagad mandel

    Smält smöret i en kastrull. Mixa digistivekexen i en foodprocessor. Tillsätt smöret och kanelen. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, ställ formen kallt en stund.

    Skala och strimla under tiden rabarbern och koka den med 5 msk strösocker och kanelen under lock till en syrlig kräm. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda Philadelphiosten, vaniljsockret och resten av strösockret i en bunke. Vispa upp äggen och rör ner dem i ostsmeten, tillsätt sedan 1 dl av rabarberkrämen.

    Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan svalna en liten stund.

    Gör under tiden toppingen. Blanda creme fraiche, sockret och vaniljsockret och bred över kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt kakan kallna.

    Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Hetta upp rabarberkrämen. Krama ur gelantinbladen och låt dem försiktigt smälta i krämen. Fördela krämen på den kalla kakan. Strö över den flagade mandeln.

  • pippin

    HÄr kommer en jätte enkel men skitgod rabarberpaj.
    DEt här behöver du:
    1 sockerkaksmix typ kungsörnens
    Rabarber
    Smör

    Varva rabarber och sockerkakspulvret i en ugnsform. Skiva på smöret överst.
    In i ugnen 200 grader tills den fått fin färg och rabarbern är färdig.
    Lättare än så blir det inte..och gott är det.
    Kramiz

  • Tessy

    Har inte receptet här men Rosendahls trädgårds rabarberpaj där det är mandelmassa och grädde i är suverän! Och självklart är den onyttig- den är ju god!

Svar på tråden godaste rabarberpajen