Man är alltid restriktiv vid införande av nya sötningmedel, såväl artificiella som naturliga. Vanligtvis godkänns sötningsmedel enbart för specifika produktgrupper, såsom konfektyr, drycker och dylikt och enbart om marknaden behöver produkten. En introduktion av ett nytt sötningsmedel kräver klinisk prövning, och just sötningsmedel behandlas nästan lika strängt som läkemedelslagstiftning.
Jag citerar livsmedelsverket om framtida sötningsmedel:
"Konstgjorda sötningsmedel har säkert kommit för att stanna. I framtiden kan man förvänta sig nya sötningsmedel med högre sötningseffekt än dagens, med olika karaktärer på den söta smaken, kemiskt stabilare och med högre ADI-värden. En sötningsfaktor flera tusen gånger sackaros är redan idag verklighet bland de sötningsmedel som utvecklas för morgondagens marknad. Några av dessa sötningsmedel framställs genom isolering av naturliga ämnen ur tropiska växter. De första av dessa nya sötningsmedel kan inom en nära framtid bli godkända som livsmedelstillsatser i Sverige. Fördelarna för livsmedelsindustrin är många, till exempel enklare och billigare transport, hantering och produktion. För konsumenten innebär en högre sötningseffekt att mindre mängder behöver ätas för att uppnå samma sötningseffekt. Kvaliteten på den toxikologiska dokumentationen som krävs av tillverkaren förbättras hela tiden genom högre krav och genom bättre och mer kontrollerade studier. Nya riktlinjer utarbetas för närvarande inom SCF. Genom dagens samordnade godkännande i EU-regi kan kvalitet och krav hållas högt och här har Sverige möjlighet att delta aktivt i bedömning och godkännanden av framtida tillsatser."
från: www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx
Så, jag tror mycket väl att Stevia kan komma att godkännas som livsmedelstillsats inom en snar framtid.