• LindaHelen

    sockerfritt

    då min far har fått diabetes och är väldigt förtjust i kakor skulle jag gärna vilja ha några recept som inte är torra och tråkiga

  • Svar på tråden sockerfritt
  • AnnaK

    sockerfria sirapssnittar
    200 gr.smör el.margarin,1 3/4 dl. sukett strö,1 msk sirap,5dl. vetemjöl,2 tsk bakpulver. Rör smör och sirap poröst.Blanda i de torra ingredienserna.Rör till en smidig deg.Rulla ut i 4 st. långder.Lägg dom på smord plåt,platta ut dom lite.Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca.15 minuter.Låt svalna något skår sedan i sneda bitar

    sockerfria chokladsnittar
    2 1/2 dl. mjöl,1tsk bakpulver,1msk kakao,1 1/2dl.sukett strö,100gr.margarin eller smör.Garnering flagad mandel.Blanda alla ingredieneserna.Forma degen till 2 längder ca.20cm långa.Lägg dom på en plåt,platta till dom lite.Pensla med äggvita,strö på flagad mandel över.Grädda i 175grader i 10-15 minuter.Skär kakorna med vass kniv.

    sockerfria BAMSEKAKOR
    2hg.magarin eller smör,1 1/2 dl.sukettströ,2tsk vaniljsocker,1/2 dl hackade jordnötter el.solroskärnor,5 1/2-6 dl. vetemjöl.Rör margarin,vanilj och sötningsmedel smidigt.Tilsätt nötter el.solroskärnor.Rör ner mjölet.Trilla ut kulor som läggs på en bakpappersklädd plåt.Platta till kakorna med en gaffel.Grädda i 225gr. i ca 10-12 minuter.

    sockerfria chokladsnurror
    100g margarin el. smör,2msk canderel,2 1/2 dl.mjöl,1msk kakao.Rör margarin och canderel pösigt och blanda i mjöl.Dela degen i 2 lika stora delar,tillsaätt kakao i den ena.Rulla ihop till en marmoreradkaka.Låt stå kallt i 2 timmar.Skäres i skivor som gräddas i 200 grader i 5 minuter.

    sockerfri ostkaka
    400 gr. keso,1/2 dl.sötmandel,3 ägg, 1/2 dl. sukettströ,1/2 dl vetemjöl,2 dl. mjölk.Skålla och finhacka mandeln.Vispa ägg och sötningsmedlet.Rör ner mjöl,keso,mandeln och mjölk.Häll smeten i en smord ungsäker form,rymd 1 1/2 liter.Grädda i 175 grader i ca en 1 timme

    Chokladfudgekakor (20 bitar)

    100 g margarin
    3 dl Canderel (plus extra för dekorering)
    1,2 dl (50 g) siktad kakao
    125 g fint krossade vetekakor
    0,5 tsk vaniljessens
    2 äggvitor

    Klä en 20x10 cm stor form med plastfolie. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt Canderel och siktad kakao, och rör tills smeten är jämn. Tillsätt sedan kakorna, vaniljessensen och äggvitorna. Rör om med en träslev till en jämn smet.Häll över smeten i formen och jämna till smeten med baksidan av en sked. Ställ i frysen ca 2 timmar tills smeten är fast. Skär sedan i fyrkanter och sikta över lite Canderel före servering

    banankaka
    3 ägg,3 dl.sötmedel,1msk bytes ut med vanligt socker,1 dl hett vatten,3 dl vetemjöl,1 1/2 tsk bakpulver,2-3 mosade bananer,+ev.kaffe/kakao vanilj efter behag.Vispa ägg sötmedel och socker pösigt.Tillsätt det hetta vattnet i blandningen.Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta.Rör ner bananerna och ev. smaktillsats i smeten.rör om.Häll smeten i en smord form och bröad form (2 liters).Grädda i 175 grader i nedre delen i ugnen i ca 35 minuter.Låt svalna och stjälp upp.

    hallonkakor
    100 gr.smör,1/2 dl. sukettströ,2 1/2 dl.vetemjöl.Garnering:sockerfri hallonsylt.Rör smör ochsukett smidigt.Tillsätt mjölet och arbeta raskt ihop till en deg.F orma till små bollar och lägg dom på en bakplåts klädd plåt.Gör en fördjupning mitt i kakan.Fyll den med sockerfri hallonsylt.Grädda i 175 grader i ca 10 minuter på mittersta falsen

    mandelmusslor
    250 gr.smör,2 msk.strösukett 1 msk.skållad mandel(mald),3 droppar mandelolja,1 ägg,knappt 5 dl. vetemjöl.Blanda samman degen och låt den vila kallt en stund.Tryck ut degen tunt i smorda formar och grädda i 175-200 grader på näst nedesta falsen.

    choklad kokosrutor
    2 ägg,2dl strösötmedel,3dl vetemjöl,2 msk kakao,1 tsk bakpulver,1/2 dl vatten.Glasyr:1/2 dl kokt kallt kaffe,1 msk smält smör,1 tsk kakao,1 tsk strösötningsmedel,ca 1/2 dl koks el.hackad mandel.Vispa ägg och sötmedel rikligt länge ca 15 min.med elvisp,så blir kakan luftig.Vispa i mjöl blanda kakao ochbakpulver.Rör till sist i vattnet.Häll upp i smord form och bröad form ca 20 ggr 30 cm.G rädda i 200 grader i ca 8-10 min.Rör i hop ingerienserna till glasyren och häll den över kakan medan den är värm.Strö över kokos eller mandel .låt den kallna under duk.Skär upp i rutor. Tips:Baka kakan i en låg rund bakform och skär den i tårtbitar.

  • AnnaK

    Apelsin- och chokladrulltårta
    14 bitar

    3 ägg
    1 dl strösocker eller
    motsvarande mängd sötningsmedel
    2 msk potatismjöl
    2 msk vetemjöl
    2 msk kakao
    1 tsk bakpulver
    0,5 tsk vaniljsocker
    1 msk vatten

    Fyllning
    1 apelsin
    2,5 dl lättmjölk
    1 äggula
    2 msk potatismjöl

    Sätt ugnen på 250 grader. Skilj äggulor och -vitor. Vispa vitorna så hårt att bunken kan vändas upp och ner utan att något rinner ut.
    Vänd ner sockret i äggvitesmeten. Blanda i gulorna och vispa försiktigt.
    Tillsätt potatismjöl, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och vatten. Rör till en jämn smet.
    Bred ut smeten i en form klädd med bakpapper och grädda mitt i ugnen ca 5 min tills kakan känns klar.
    Vänd kakan upp och ner på bakpapper. Pensla ev med lite vatten för att den ska släppa pappret.
    Tvätta apelsinen, riv av det orange på skalet och pressa ur saften. Häll skal och saft i en rostfri kastrull.
    Tillsätt övriga ingredienser till fyllning. Vispa hela tiden. Sjud på medelstark värme under fortsatt vispning tills krämen tjocknat. Tag genast kastrullen från värmen. Låt fyllningen svalna.
    Bred fyllningen på rulltårtan och rulla samman från långsidan.

    Äppelmuffins (24 st)

    2 äpplen
    100 g mjukt margarin
    1 dl (90 g) socker
    ca 2 tsk flytande sötningsmedel (måste tåla uppvärmning)
    2 stora ägg
    4 dl (240 g) vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1,5 dl mjölk
    Strö över 0,5 tsk kanel blandat med 1 msk socker/sötningsmedel

    Skala äpplena och skär dem i små tärningar (motsvarande ca 200 g). Rör margarin, socker och sötningsmedel tills det blir vitt. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Sikta samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det växelvis tillsammans med mjölken. Rör försiktigt med slickepott eller sked. Tillsätt slutligen äppeltärningarna. Fördela smeten i muffinsformar så att de blir halvfulla. Strö över kanel och socker/sötningsmedel. Innehåll per muffins: Energi: 90 kcal, 4 g fett.

    Chokladbollar
    Barnsligt gott! I de traditionella recepten ingår mycket fett och socker.

    Här är fettet utbytt mot mager kesella och sockermängden är minskad.

    1 dl kesella
    4 msk strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 1/2 msk kakao
    2 krm salt
    3 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
    ca 2 msk mjölk
    Garnering: 2 msk kokosflingor
    Blanda alla ingredienserna och forma till ca 20 bollar. Rulla bollarna i kokos och förvara dem
    kallt i kylen.

    Kaneläpplen med vaniljyoghurt
    Äpplekaka med vaniljsås är ju jättegott men innehåller både mycket fett och socker. En magrare och mindre söt variant får man genom att utesluta degen och njuta äpplet tillsammans med vaniljyoghurt.

    1 äpple 1 port
    1/2 tsk kanel
    1/2 tsk socker eller sötningsmedel
    1/2 dl vaniljyoghurt
    Skär äpplet i tunna skivor och lägg i en portionsskål.
    Strö kanel och socker över. Tillaga på full effekt i mikrovågsugnen i 1 minut. Servera
    med yoghurten.

    Havreklimuffins/kaka
    Lite nyttigare muffins eller kaka. Havrekli är faktiskt jättenyttigt och innehåller hela 19% protein och 18% kostfibrer. Havre har tillskrivits en mängd gynnsamma egenskaper tex kolesterolsänkande effekt, befrämja en frisk tarmflora, ge jämnare blodsockersvar efter måltid, glutenfritt och antioxidativ effekt.

    5 dl havrekli
    2 tsk bakpulver
    3 dl lätt- eller minimjölk
    2 msk sirap
    1 msk olja
    3 äggvitor
    2 msk torkad frukt, hackad
    Vispa samman mjölk, sirap och olja. Blanda havrekli och bakpulver och rör ner i vätskan. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd försiktigt ner i smeten. Lägg några bitar torkad frukt i 15 st pappersformar eller strö i en smord och bröad sockerkaksform.
    Fördela smeten i formarna.
    Muffins gräddas i 225° ca 10 minuter.
    Kakan gräddas i 175° ca 45-50 minuter.

    Tårta!

    Det går att servera tårta utan massor av grädde och socker. Denna variant kanske inte smakar precis som den klassiska gräddtårtan men blir mycket god ändå. Välj de bär och frukter till fyllning och garnering som du tycker bäst om. Här är tårtan garnerad med en sk gräddersättning. Man kan naturligtvis låta bli att garnera tårtan och bara dela den och göra en fyllning av mosade bär. Ett alternativ är att koka vaniljkräm på mjölk och en liten mängd socker och använda krämen till garnering eller som fyllning. Lightglass går också bra att använda som garnering.

    Tårtbotten
    2 ägg
    1,8 dl fruktsocker
    1,3 dl lätt- eller
    minimjölk
    1,5 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl
    Vispa ihop ägg och fruktsocker. Tillsätt mjölken. Rör samman bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Blanda allt noga. Häll smeten i en smord, bröad tårtform. Grädda i ugn 150° i ca 50 minuter.
    Låt kakan svalna under formen. Dela kakan och fyll med mosade bär.

    Gräddersättning
    175 ml lättyoghurt
    125 ml keso
    2 msk kesella
    1/2 tsk citronsaft
    1 1/2 tsk strö Suketter
    Vispa ingredienserna väl i en snabbmixer till dess att konsistensen är jämn och slät. Bred över tårtan. "Grädden" smakar också friskt och gott att servera till frukt och bär.

  • Alcarinque

    AnnaK: Du har alltid så himla många bra recept Vart får du allt ifrån?! *s*

  • AnnaK

    KANELSKORPOR
    40 st

    Skorporna är mycket enkla att baka
    och håller sig fi na länge i en burk med
    tättslutande lock.

    1 påse flagad mandel
    50 g mjukt smör
    1 dl strösocker el. sötningsmedel
    2 ägg
    2 tsk mald kanel
    5-6 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Så här gör du:
    Värm ugnen till 200°. Rosta mandeln ljusbrun i torr stekpanna eller i långpanna i ugnen, ca 5 min under passning.
    Rör ihop smör, socker och ägg. Tillsätt mandel, kanel och mjöl blandat med bakpulver.
    Rulla ut degen till två längder. Lägg de på bakplåtspapper och platta ut till ca 5 cm
    bredd.
    Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 min.
    Ta ut och skär längderna på snedden i 40 skivor. sänk ugnsvärmen till 100° och
    torka skorporna med ugnsluckan på glänt ca 15-30 min eller tills skorporna är
    torra och spröda.

    Bärfromage
    Välj sommarens färska frukter och bär

    6 port

    5 gelatinblad
    3 ägg
    4 msk strösocker eller motsvarande
    mängd sötningsmedel
    2,5 dl mosade bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär + några bär till garnering

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
    Vispa äggen riktigt fluffiga, tillsätt socker och vispa ordentligt. Blanda i bärmassan.
    Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme.
    Häll gelatinet i en fin stråle i äggblandningen. Vispa kraftigt under tiden.
    Häll upp i portionsglas eller skål. Ställ kallt någon timme att stelna.
    Garnera med bär och servera.

    Bananmuffins
    12 st muffins
    2 ägg
    2 små äpplen
    1 medelstor banan
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk kanel
    0.5 dl vetegroddar
    0.5 dl havrekli
    0.5 dl lättfil
    40 g flytande margarin

    Så här gör du:
    Vispa äggulorna.
    Riv äpplen grovt och mosa bananen med gaffel.
    Blanda frukten med äggulorna. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dem tillsammans med filen ohc matfettet i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i 225 grader i ca 10 till 15 minuter.

    Näringsvärde per muffins:
    Energi 94 kcal
    Kolhydrater 12 g
    Fett 4 g
    Protein 3g.

    Små hallonpajer
    Självklart ska man unna sig dessert. De här pajerna är gjorda med ganska lite fett och Kesella. Ät inte mer än en men njut riktigt ordentligt av den!

    12 st

    1,5 dl vetemjöl
    1,5 dl havregryn
    3 tsk strösocker eller motsvarande
    mängd sötningsmedel
    40 gram flytande margarin
    2 msk Kesella (1%)
    ca 2 msk kallt vatten
    0,5 l Lightglass
    2 dl färska eller frusna, osockrade hallon
    citronmeliss till garnering
    12 små pajformar av teflon

    Häll mjöl, havregryn, socker och margarin och kesella i en matberedare och mixa. Tillsätt vatten så att det blir en smidig deg.
    Dela degen i 12 lika stora delar och tryck ut dem i formarna. Ställ kallt ca 1 timme.
    Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
    Tag ut formarna ur kylen och nagga försiktigt med en gaffel. Grädda de tomma skalen 10-15 min tills de har fått vacker färg.
    Låt svalna något.
    Fyll formarna med glass och garnera med hallon och citronmeliss. Servera genast.

    Syrlig chokladmousse
    En fluffig, len mousse som innehåller lite socker och Kesella istället för grädde - visst låter det som en lockande avslutning på en fin middag?
    6 port

    3 msk vatten
    1,5 msk kakao
    45 gram mörk blockchoklad
    350 gram Kesella (10%)
    3 äggvitor
    3 tsk strösocker
    Garnering: Färsk frukt

    Koka upp vattnet i en kastrull, blanda i kakao och rör om.
    Bryt chokladen i små bitar, lägg dem i en skål och smält över vattenbad. Tillsätt kakaoblandningen, rör till en slät massa och låt svalna.
    Blanda försiktigt Kesella med chokladblandningen.
    Vispa äggvitorna så hårt att bunken kan vändas upp och ner utan att det rinner ut.
    Blanda i sockret mot slutet och vänd ner äggviteskummet i chokladblandningen.
    Fördela i portionsglas och dekorera med färsk frukt.

  • AnnaK

    Cheesecake
    (av Gunnar Ullhag)
    Cheesecake blir godast om den får stå kallt några timmar. Servera den i sällskap med t ex jordgubbar eller hallon.

    15 st Digestivekex (testa gärna att minska antal kex och blanda med osockrade pepparkakor)
    1 tsk kanel
    60 g smör
    FYLLNING

    300-350 g Philidelphiaost "light"
    2 ägg
    1 tsk vanillinsocker
    1/2 dl sötningsmedel (eller strösocker)
    KRÄM

    2 1/2 dl gräddfil
    1 tsk vanillinsocker
    1 msk sötningsmedel (eller strösocker)
    FORM
    Rund och gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter

    UGNSTEMPERATUR OCH GRÄDDNINGSTID
    175 grader i 15 min, 225 grader i 5 min.

    Krossa kexen till fina smulor, tillsätt kanelen och det smälta smöret.
    Rör om.
    Pressa samman smulorna i botten och upp på sidorna i formen. Ställ in formen i frys eller kyl så att smeten stelnar.
    Fyllning:

    Rör osten mjuk, gärna med elvisp
    Tillsätt ett ägg i taget samt socker och vanillisocker.
    Ta fram den kalla smulformen och häll fyllningen i den.
    Grädda i 15 min i 175 gr.
    Ta ut kakan som inte alls bör ha fått någon färg.
    Värm nu ugnen till 225 gr.
    Kräm:

    Blanda gräddfil med socker och vanillinsocker och bred krämen ovanpå kakan.
    När ugnen är 225 gr ställs kakan in. Efter exakt 5 min är kakan färdig.
    Låt kallna.
    TIPS Byt ut Digistivekexen mot 25 st pepparkakor.

    Glassmaräng
    ca 8 bitar

    4 äggvitor
    1 tsk pressad citron
    1 1/2 msk kakao
    2 dl sötningsmedel alt 1 dl socker+1 dl sötningsmedel
    2 paket lightglass, GB
    Sätt ugnen på 150 grader.
    Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Blanda kakao och socker.
    Vispa ner det lite i taget.
    Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med hjälp av en rund form, ca 23 cm i diameter.
    Bred ut smeten i rundlarna men lämna 2 cm eftersom bottnarna flyter ut något.
    Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme.
    Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar.
    Lägg en marängbotten i formen.
    Rör glassen mjuk.
    Bred ut glassmeten och lägg på den andra marängen.
    Låt glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Sikta över kakao och servera med marinerad frukt

  • fefferonin

    Anna K: Jag testade den sockerfria ostkakan, va jättegod, vet du om man kan frysa den???

  • Me76

    helt underbar tråd jag hittade =)
    Jag fick diabetes i nov o har sen dess knappt ätit nåt bakverk, nja lite har jag väl fuskat men nu har jag ju massa recept. va lite som kan göra en glad =) tack AnnaK

  • LindaHelen

    men sirap är alltså bättre än strösocker är även honung det?

Svar på tråden sockerfritt