blåbärskaka
Är de nån som har ett bra och enkelt recept på blåbärskaka eller nått annat bröd/kaka med blåbär ??
Är de nån som har ett bra och enkelt recept på blåbärskaka eller nått annat bröd/kaka med blåbär ??
Baka en sockerkaka och fyll med blåbär i.. muuuuuumms!
Ingredienser -
125 g margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl gräddfil eller filmjölk
3/4 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
200 g blåbär(ca 3 dl)
Gör så här -
Smörj och bröa en ugnssäker form.
Finfördela fettet i mjölet,bakpulvret,sockret och blanda sen i ägget.
Bred ut degen i formen.
Vispa ihop gräddfilen(filmjölken)med ägget,sockret och vaniljsockret.
Häll smeten över degen i formen och strö på blåbären.
Grädda kakan i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
Servera med vaniljsås till.
Amerikansk blåbärskaka
½ liter blåbär
250 g smör
5 dl socker
2 ägg
7,5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
saften och skalet av en citron.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen. Blanda i mjölken och citronen och till sist mjölet blandat med bakpulver. Vispa kraftigt. Häll sedan i blåbären. Häll smeten i en smord avlång form och grädda ca 20 min. i 190 grader. Låt kakan svalna. Stjälp upp på fat och pudra kakan med florsocker före servering. Kakan kan också dekoreras med en sockerglasyr eller med lönnsirap.
Blåbärssnittar
500 g blåbär,
Deg: 3 dl mjöl, 120 g smör, 1 dl socker, 1 äggula, salt, bakpulver.
Täcke: 4 äggvitor, 1¾ dl socker.
Gör mördegen så här: Hacka samman mjöl, socker, salt, bakpulver och fett på bakbordet. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop degen. Låt ligga kallt minst 30 minuter.
Kavla ut degen på en smord plåt och gratinera lätt i ugnen. Ta ut igen och bred ut blåbär över botten. Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum och stryk sedan ut detta över bären. Sockra ordentligt ovanpå täcket och ställ sedan åter in i ugnen. Ta ut när täcket är gyllenbrunt. Låt kallna och skär sedan i bitar.
Tysk blåbärskaka i långpanna
800 g blåbär
Deg: 4 dl vetemjöl, 15 g jäst, 1,25 dl mjölk, 1 äggula, salt, ¹/3 dl socker, ¹/3 dl flytande margarin.
Fyllning: 200 g skalad och mald mandel, 1 dl strösocker, 3 äggvitor, 2 cl rom.
Garnering: 3 dl mjöl, 1 dl socker, 100 g smör, ¼ tsk kanel.
Lös upp jästen i den ljumna mjölken. Tillsätt mjölet, äggula, salt, socker, flytande margarin och arbeta samman. Täck över och låt jäsa på varm plats.
Rör ihop mandeln med socker, rom och äggvita så att det blir en bredbar massa. Sätt ugnen på 220 grader. Blanda samman alla ingredienser till garneringen och smula sönder med fingertopparna.
Kavla ut den jästa degen i en långpanna och tryck upp deg även på kanterna. Bred ut fyllningen på degen och ovanpå denna ett lager blåbär. Till sist strös garneringen över kakan, som sedan gräddas i mitten av ugnen. (hur länge stod inte i den tyska receptboken)?
Blåbärsknyten, 24 st
Läckra små blåbärsknyten med mandelmassa och kardemumma. De går utmärkt att frysa
Ingredienser
75 g smör
3 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
1 krm salt
25 g jäst
9 dl vetemjöl, 540 g
Fyllning:
250 g mandelmassa
225 g blåbär, 4-5 dl
1 ägg till pensling
1-2 msk strösocker
.
Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt mjölk, kardemumma, strösocker, salt. Låt det bli 37° (fingervarmt). Finfördela jästen i en bunke. Häll den fingerljumma degvätskan över. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under duk ca 40 min.
3. Skiva mandelmassan i 24 ganska tunna skivor, ca 10 gram styck. Om mandelmasserullen är väldigt tjock kan den delas på längden innan den skivas. Skivan ska vara ca 5 cm i diameter.
4. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Dela sedan varje del i 12 bitar. Rulla till bollar och kavla sedan ut till platta kakor ca 10 cm i diameter.
5. Lägg på en skiva mandelmassa och vik upp kanten. Lägg på 1 msk blåbär och tryck till kanten. Jäs under duk ca 25 min.
6. Pensla kanten med ägg och grädda mitt i ugnen ca 12 min.
7. Strö sockret över blåbären.
Frusen blåbärscheesecake
Till 8-10 bitar
Ingredienser Botten:
8 digestivekex, 125 g
75 g smält smör
1 msk strösocker
Fyllning:
200 g Philadelphia- eller Desiréeost
2 dl strösocker
3 ägg, delade i gulor och vitor
2 dl vispgrädde
1/2 msk florsocker
1 1/2 dl färska eller tinade blåbär
Gör så här:
1. Mixa digestivekexen med socker i matberedare. Tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt.
2. Vispa samman ost, socker och äggulor i en skål, vispa grädden med florsocker i en annan. Slutligen vispas äggvitan med en nypa salt till hårt skum i separat skål.
3. Blanda ostsmeten med grädden; vänd sedan ner äggviteskummet med varsam hand.
4. Mixa blåbären och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen och frys minst 4 timmar.
5. Vid servering tas cheesecaken direkt ur frysen. Skär i lagom stora bitar och servera genast med lättvispad grädde och blåbär.
Blåbärskaka
Denna blåbärskaka är mycket lättlagad och kakdegen tar inte många minuter att blanda ihop. Istället för blåbär kan man ta t ex hallon, vinbär rabarber och krusbär. Kakan går fint att frysa.
Tid för tillagning: ca 35 min, varav 25 min i ugnen.
Ugnstemperatur: 250 grader.
Detta behövs för 4 personer:
Till smuldeg: 100 g Smör/Margarin 2-3 msk Socker 2 dl Vetemjöl Smör eller Margarin till formen.
Till fyllning: ca 3/4 l Blåbär ½-1 dl Strösocker 1 msk Potatismjöl
Gott att servera till: Starkt, nybryggt kaffe.
Gör så här:
1. Hacka ihop matfett, socker och vetemjöl till en grynig blandning.
2. Smörj en ugnssäker form med lite matfett och strö hälften av degen i botten. Lägg bären ovanpå.
3. Blanda samman socker och potatismjöl och strö det på bären.
4. Täck med resten av den smuliga degen och grädda kakan på lågt läge i ugnen tills degytan är vackert gyllenbrun.
5. Låt kakan svalna innan den serveras
Blåbärs Muffins
Ugn:180o 25-30 min.
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl socker
½ tsk. salt
1 ägg
125 gr. smält smör
2½ dl mjölk (gärna lika delar fil och mjölk)
125gr blåbär rullade i lite mjöl
Blåbärskaka med keso
1 Kaka
1 pk Blåbär; ett paket är 4-5 dl
3 Äggula
1/2 dl Socker
1 ts Vaniljsocker
1 tb Vetemjöl
1/2 dl Vispgrädde
250 g Keso
3 Äggvita
Lägg blåbären i en smord form. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner vaniljsocker och mjöl. Späd med grädden och rör i keson. Hårdvispa äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Häll över bären. Grädda i 175°,
ca 30 minuter.
Går bra att göra med hallon också
Snabb blåbärskaka
Ingredienser 4 port.:
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl smält margarin
1/2 dl vatten
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3-5 dl blåbär
1 msk florsocker
Så här gör du:
Ugn: 200 grader
Smöra och brödströ en slät rund kakform eller en liten gjutjärnspanna väl.
Rör ägg och socker pösigt. Arbeta in det smälta, svalnade margarinet blandat med vattnet. Blanda ner vetemjöl och vaniljsocker. Slå smeten i formen och grädda mitt i ugnen 15-20 min.
Vänd upp kakan, lägg på blåbären och sikta florsocker över. Servera genast. Vispad grädde eller vaniljglass är gott till.
Blåbärskaka
Ca 15 bitar
Tillagningstid ca 1 1/2 tim
175 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl gräddfil
1/2 l färska blåbär (eller 1 pkt frysta blåbär) eller hallon
Glasyr:
100 g cream cheese, typ Philadelphia
1/2 dl gräddfil
3/4 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 175º smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
2. Lägg smör eller margarin, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och gräddfil i en matberedare och kör tills allt är blandat och smeten börjar ljusna. Vänd ner hälften av blåbären.
3. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får svalna på galler.
4. Rör samman cream cheese, gräddfil och florsocker till en glasyr. Bred den över den kalla kakan och lägg på resten av blåbären.
Kakan håller sig bra ett par dagar i kylskåp.
Blåbärs- och crème fraichekaka
Ett recept ur Guldkorn
Kvantitet:
1 stor kaka
Beskrivning:
Detta blir en mycket saftig och fin blåbärskaka. Med fullkornsvetemjöl och råsocker så blir den dessutom lite mustig i smaken.
Ingredienser:
3 ägg
3 dl råsocker, strö
150 g Svenskt Smör
2 dl Crème Fraiche
4 dl fullkornsvetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl frysta blåbär
1 msk mjöl
Instruktioner:
Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en stor sockerkaksform noggrant. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Blanda i crème fraiche och smält smör i äggvispet.
Rör därefter ner mjölblandningen försiktigt. Rulla frysta blåbär i lite vetemjöl och blanda ner i smeten. Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan känns klar med en provsticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Blåbärskaka
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
3 msk sesamfrö
125 g smält smör eller margarin
Ca 200 g djfr blåbär
½ - 1 dl socker
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, vanillinsocker och sesamfrö.
Rör ner blandningen tillsammans med smör.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Blanda de nästan tinade blåbären med sockret och bred dem över smeten.
175 grader 55 min
Sikta florsocker över kakan när den ska serveras.
Ät som den är eller med vispad grädde till.
Toscapaj med hallon och blåbär Smaskens till efterrätt
Tid: 1 timme
ca 10 bitar
Du behöver:
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker
Fyllning:
2 dl bär, färska eller frysta, t.ex. hallon och blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
Toscasmet:
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel
Gör så här:
Gör först pajdegen: Smält matfettet och låt det svlana.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget.
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200 grader.
Gör fyllningen: Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
Gör toscasmeten: Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Smeten ska tjockna något. OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.
När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och klicka ut smeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
Blåbärsmuffins - muffins med blåbär, hallon eller andra bär Goda stora amerikanska muffins med bär. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna, ger god smak och är nyttigare än vanligt socker. I mina muffins använde jag mig av skogsbärsblandning från affärens frysdisk och det blev riktigt gott.
Tid: 35 minuter varav 20 i ugnen
12 st stora
Du behöver:
125 g margarin eller smör
2 ½ dl farinsocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl färska eller tinade frysta bär, t.ex. blåbär, hallon, skogsbär
Gör så här:
Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.
Du kan använda elvisp för att göra dessa muffins så går det snabbt.
Rör matfett och socker till en jämn smet.
Rör i äggen, ett i taget.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop.
Rör i vetemjölet. Kör försiktigt med elvispen och sluta om det blir för tungkört och tillsätt mjölken.
Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet. Det är viktigt att sluta röra/köra med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte rör/kör för länge.
Sluta använda elvisp och vänd ner bären med en sked och rör runt lite grann.
Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.
Grädda i ugn 18-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
Låt svalna. Ät och njut!
Fruset blåbärsfluff
Ingredienser
2 port
1 dl blåbär
1 dl Kesella lätt
1 äggvita
3 msk strösocker
rivet skal av 1/4 lime
1/2 dl blåbär
Gör så här
Blanda blåbär och Kesella. Vispa vitan till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter. Blanda Kesella, uppvispad äggvita och limeskal snabbt. Häll upp i 2 portionsglas. Ställ glasen i frysen ca 1 timme. Garnera med blåbär och ev rivet limeskal.
Mazariner med blåbär
Deg till formarna
200 g smör
7 dl vetemjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, ju mindre du knådar degen
desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen lagom tjockt (cirka 3 mm) i formar.
Fyllning
200 g smör
5 ägg
400 g mandelmassa
lite sylt
Ställ fram smör och ägg så att det blir rumsvarmt, annars är det lätt att fyllningen skär sig. Om det ändå händer kan du värma den lite, gärna i mikron, och därefter fortsätta röra i den, då brukar den gå ihop.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör samman smör och mandelmassa till en smidig deg, tillsätt äggen ett i taget och låt det bli en slät blandning.
Fyll formarna till 3/4 och grädda i cirka 10 minuter.
Låt formarna svalna och ta ur dem genom att knacka dem mot bordet. Då släpper de lätt.
Stryk på ett tunt lager med sylt.
Glasyr
3 1/4 dl (200 g) florsocker
1 msk citronsaft
1/4 dl vatten
Blanda ingredienserna och värm på spisen till 40 grader innan du stryker glasyren
på mazarinerna.
Ohhhhhh, lägger genast till favoriter.
AnnaK i högform !!! Du är grym
!
tackar.....