• Indianica

    Kaka på franska tema???!!!

    Ska på fest med franskt tema och alla ska ha med sig ett bakverk på samma!!!

    Någon med recept på något franskinspirerat som inte är allt för avancerat med ingredienser som går att finna i Sverige? Helst en kaka och ingen napoleonbakelse?!

  • Svar på tråden Kaka på franska tema???!!!
  • stjärnflocka

    En klassiker är ju Tarte Tatin, fast den är ju lite pysslig att göra...

    Tarte Tatin, 10 p

    Deg:
    3 dl vetemjöl
    1 dl strösocker
    1 ägg
    100 g smör

    Fyllning:
    40 g smör
    2 dl socker
    2 msk vatten
    6 normal stora äpplen
    1½ dl socker

    Gör så här:

    Nyp snabbt ihop alla ingredienser låt den sedan vila kallt minst 1 timme.
    Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull.
    När det börjar karamelliseras hälls det över i en 26 cm stor pajform, av till exempel glas med höga kanter. Karamellen ska täcka hela bottnen.
    Låt det svalna.
    Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
    Täck bottnen med äppelklyftorna, strö 1½ dl socker över och klicka på resten av smöret.
    Kavla ut degen, inte alltför tunt, och lägg den ovanpå.
    Tryck ner kanterna runt om.
    Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
    Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp.
    Servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vanilj socker.

  • AnnaK

    Fransk Äppelkaka
    12 Bitar

    2 1/2 dl Vetemjöl
    100 g Smör eller margarin
    1 tb Vatten

    Fyllning

    2 Stora äpplen
    3 tb Strösocker
    1 dl Aprikospure

    Montera kniven. Mät upp vetemjölet i skålen. Lägg i fettet, skuret i kuber. Sätt till vattnet. Blanda hastigt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca. 1 tim. Kavla sedan ut degen tunt till en rund kaka ca 22 cm i diameter. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i fyra delar. Montera skivaren. Skiva äpplena och lägg dem på degen. Strö över sockret. Grädda i 225 grader i ca 30 min. Bred aprikospure över den ännu varma kakan. Servera med vispad grädde som efterrätt eller till kaffet.

    En kaka räcker till ca 12 bitar.

    Viannes heta kryddiga choklad
    4 dl standardmjölk
    0,5 st vaniljstång, halverad på längden
    0,5 st kanelstång/stänger
    1 st chilifrukt, halverad och urkärnad
    100 g mörk choklad (70 %)
    råsocker, efter smak
    vispad grädde

    Tillagning:

    Häll mjölken i en kastrull, tillsätt vaniljstång, kanelstång och chili utan kärnor och låt det försiktigt sjuda i en minut. Riv chokladen och vispa ner den tills den smälter. Tillsätt socker om du måste men pröva utan. Lyft kastrullen från värmen och låt den stå och dra i 10 minuter, ta upp kryddorna, ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det försiktigt koka upp. Servera i muggar med vispad grädde, chokladspån eller med några droppar konjak eller Amaretto

    Tarte Tatin - fransk äppelkaka
    degen
    2,5 dl mjöl, plus extra till pudring
    100 g smör, skuret i små bitar
    2 msk råsocker
    2 st äggula(or)
    fyllning
    1,25 dl råsocker
    40 g smör
    5 st äpple(n), skalade, urkärnade och skurna i 4 klyftor

    Till degen smular du med fingertopparna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll. Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.

    Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.

    Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter: det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.

    Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

    Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.

    Kaka på färska fikon
    4 dl vetemjöl
    1 st ägg
    2 msk vaniljsocker
    125 g smör
    3 msk aprikosmarmelad
    4 msk apelsinlikör
    0,5 kg fikon
    Skölj och torka fikonen. Skär bort skalen om de är grova. Dela fikonen och lägg dem på ett fat. Häll över apelsinlikören och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet och marinera i flera timmar.

    Gör mördegen. Rör ihop smör och socker, tillsätt ägg och salt. När allt är väl blandat, tillsätt mjölet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet eller på annan sval plats i 30 minuter.

    Kavla ut degen och klä en 20 cm vid kakform. Förgrädda i 175°C varm ugn i 20 minuter tills det är helt genomgräddat och har fått lite färg.

    Hetta upp aprikosmarmeladen försiktigt och sila den i en skål. Blanda i vätskan från fikonen. Lägg fikonhalvorna i pajskalet. Skeda över aprikos- och apelsinblandningen. Ställ att svalna i kylskåpet.

    Fransk banan tarte tartin med vaniljkräm
    8 st banan (er)
    2,5 dl socker
    150 g smör
    2,5 dl vispgrädde
    1 tsk vaniljsocker
    200 g smördeg
    mjöl
    1. Mjöla ett bakbord och kavla ut smördegen till en rund platta (20 cm i diameter).

    2. Häll socker och smör i en kastrull och värm på låg värme. Rör om när sockret har smält.

    3. Häll sockret i en rund ugnsfast form (minst 20 cm bred).

    4. Skär i bananerna i 3 cm skivor och lägg ovanpå sockerkaramellen. Lägg smördegen ovanpå och vik in kanterna försiktigt (kakan ska sedan vändas och då är det bra om fyllningen stannar kvar!)

    5. Ugnsbaka i 20 minuter i 200 grader.

    6. Vispa grädden, tillsatt socker efter smak och vaniljsocker.

    7. Vänd kakan upp och ner på en tallrik. Använd en handduk eftersom det kommer mycket "sås" utrinnande. Servera med grädden.

    Kaka från Savoyen
    4 st ägg
    1,75 dl strösocker
    1 st limeskal
    1,75 dl vetemjöl
    2 msk potatismjöl
    25 g smör
    salt
    ättika
    1. Separera äggulor och vitor. Vispa de fyra äggulorna och 1.25 dl socker vitt och pösigt.

    2. Rör ner det rivna limeskalet, 0.25 dl vetemjöl i ägguleblandningen. Smöra en kakform och strö i lite extra socker.

    3. Skölj en rostfri skål med salt och ättika och spola av med rent vatten, vispa sedan de fyra äggvitorna till styvt skum i skålen och rör ned 0.25 dl socker.

    4. Tillsätt hälften av äggviteskummet till äggule-mjölmassan och arbeta sedan in resterande mjöl och potatismjöl. Vänd till sist ned återstoden av äggviteskummet. Fyll smeten i formen och grädda i 175 grader i 45 minuter. För att kakan ska bli jämnt gräddad är det bra att vrida den några gånger medan den står i ugnen.

    5. Stjälp försiktigt upp kakan på ett bakgaller efter gräddningen. Låt den helst vila ett par timmar innan den skärs upp.

    Äppelbakelse med kanelgrädde
    2 platta(or) frysta smördegsplattor
    1 st ägg
    6 st äpplen, syrliga
    0,5 dl hasselnötskärnor
    3 msk smör
    0,5 dl strösocker
    1 msk Ljust muscovadoråsocker
    Kanelgrädde:
    1 tsk kanel, malen
    2 dl vispgrädde
    1. Se till att smödegsplattorna är tinade. Sätt ugnen på ca 200 grader.

    2. Skala äpplena och dela dem i halvor. Kärna ur. Skiva halvorna i tunna skivor.

    3. Mixa hasselnötterna fint i en matmixer och blanda med smör, socker och muscovadoråsocker. Smaksätt gärna med några droppar mörk rom efter tycke och smak.

    4. Kavla ut plattorna lätt med lite mjöl

    5. Dela en av plattorna i fyra rektanglar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med vispat ägg. Skär ut långa remsor av den andra plattan och lägg som kanter på de avlånga rektanglarna.

    6. Stryk på en klick med hasselnötsblandningen och fördela skivade äppelhalvor på varje smördegsbotten.

    7. Pensla kanterna med vispat ägg och ställ in i ugnen. Grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen. Servera med vispad grädde smaksatt med kanel.

    Chokladkolapaj med vaniljglass och jordgubbar
    1 st kakformar, pajform ca 24 cm i diameter
    Botten:
    3,5 dl vetemjöl
    100 g smör
    2 st äggula(or)
    3 msk vatten, kallt
    1 msk socker
    Kolafyllning:
    1,5 dl farinsocker, brunt
    1,5 dl grädde
    3 tsk kakao
    1,5 dl ljus sirap
    100 g smör
    1 tsk vaniljsocker
    1 paj ca 8-10 port

    1. Blanda mjöl, smör, äggulor och socker i en matberedare med kniven monterad. Blanda samman degen i korta intervaller. Tillsätt iskallt vatten mot slutet, blanda färdigt.

    2. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och täck pajformen med degen. Skär bort överflödig deg. Grädda pajskalet i ugn 225 grader 15-20 minuter. För att undvika att pajdegen ramlar ned från kanterna kan man täcka pajen med folie och fylla på med råa gula ärtor och därefter baka pajskalet. Beräkna i så fall ytterligare 5 minuter gräddningstid. Låt pajskalet svalna.

    3. Koka ihop alla ingredienserna utom smör till kolan. Koka ca 30 minuter tills temperaturen är 118 grader (använd en stektermometer). Ta kolan från värmen, klicka i smöret och blanda väl.

    4. När pajskalet är svalt och kolan svalnat något: slå kolan i pajskalet och ställ i kylskåp för att stelna. Servera med vaniljglas och gärna färska jordgubbar.

    Mörk chokladkaka (kladdig)
    250 g mörk choklad, av bra kvalitet
    250 g osaltat smör
    200 g florsocker
    4 st äggula(or)
    125 g vetemjöl
    4 st äggvita(or)
    Garnering:
    florsocker
    1. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål som placerats i ett vattenbad. Smält smöret i mikrovågsugnen eller i en kastrull.

    2. Rör ihop smält choklad, smör och florsocker i en vid bunke. Rör tills smeten har svalnat.

    3. Rör ner äggulorna ett i taget och sikta därefter i mjölet under försiktig omrörning.

    4. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.

    5. Häll upp smeten i en smord form (ca 20 cm i diameter).

    6. Grädda i 175 grader, ca 18-20 minuter i mitten av ugnen. Kakan kommer att vara kladdig i mitten när den är klar.

    Skär kakan i bitar och sikta lite florsocker över innan servering. Det passar också bra med vaniljglass eller en klick grädde till.

  • AnnaK

    Fransk chokladtårta
    Buffé nr 11 1996, sid 26

    Ingredienser
    320 g mörk blockchoklad
    160 g osaltat smör
    2 dl strösocker
    5 hela ägg
    3/4 dl vetemjöl
    florsocker (att sikta över)
    vaniljsås (eller lättvispad grädde)

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel

    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°C.

    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°C.

    Bryt chokladen i bitar och smält den. Klicka ner smöret efter hand och blanda. Ta kastrullen av värmen. Rör ner sockret och låt smeten svalna.

    Smöra och brödströ en rund kakform väl, gärna en springform med löstagbar kant.

    Rör ner äggen i kastrullen, ett i sänder, och arbeta smeten kraftigt. Sikta sist ner mjölet, blanda och slå smeten i formen.

    Grädda kakan i nedre halvan av ugnen 45-50 minuter. Låt den svalna i formen. Slå in den i folie om den bakas en dag i förväg. Sikta florsocker över när kakan kallnat.

    Servera kakan med vaniljsås eller lättvispad vaniljgrädde.

    Makron "småkaka"
    Buffé nr 6 2003, sid 18

    Ingredienser
    Portioner: 100 st.

    ca 2 1/2 dl sötmandel (150 g)
    300 g smaksatt florsocker (jorgubbs-, citron- eller chokladsmak)
    4 medelstora äggvitor

    Gör så här
    En makron är en trendig »småkaka« ? perfekt till espresson; frasig utanpå och seg inuti.
    Sätt ugnen på 175°C. Skålla och skala sötmandel . Mixa mandlarna med smaksatt florsocker (jordgubbs-, citron- eller chokladsmak) i en matberedare
    till ett fint mjöl. Vispa äggvitorna fast. Rör försiktigt ner mandelmjölet i äggvi-tan.
    Klicka/spritsa ut i små bollar på bakpappersklädda plåtar, ca 100 stycken. Ställ in i
    ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara dem gärna i tättslutande burk i kylskåp.Små »biskvier« blir det med lite philadelphiaost, lemon curd eller nutella emellan. Man kan också använda dem i marängsviss.

    Chokladmoussetårta
    Ingredienser
    Portioner: 8-10

    BOTTEN:
    200 g mandelmassa
    1 ägg + 1 äggvita
    1 msk kakao

    MÖRK MOUSSE:
    150 g mörk choklad (typ block)
    3 ägg
    1 dl vispgrädde

    VIT MOUSSE:
    150 g vit choklad (typ block)
    2 msk rom eller punch
    1 äggula
    1 dl vispgrädde

    GARNERING:
    chokladkaffebönor

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Avancerat

    Gör så här
    Blanda alla ingredienserna till botten i en matberedare. Kör till en slät smet. Eller riv mandelmassan på rivjärn och blanda med ägg, äggvita och kakao.

    Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Lägg ev ett tillklippt smort bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 20 min.

    Låt botten svalna i formen. Ta bort papperet och lägg tillbaka kakan i formen.

    Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda chokladen med äggulorna, en i taget.

    Vispa vitorna till hårt skum med rena och torra vispar. Vispa även grädden. Vänd ner grädde och äggvitor i den mörka chokladen. Fördela moussen på bottnen i formen.
    Smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör i rom eller punsch och äggula. Vispa grädden och blanda ner i den vita chokladen.

    Ringla ner den vita chokladmoussen i formen och dra lite med en gaffel i den så att den blir marmorerad. Ställ formen i kylskåp att stelna ca 2 tim.

    Lossa försiktigt formens kant från tårtan och ställ den på ett fat. Garnera ev med chokladkaffebönor

Svar på tråden Kaka på franska tema???!!!