Hallon i fryset......
Har en massa hallon i fryset som jag plockade förra sommaren. Dom ligger bara där och tar en massa plats. Vad kan jag göra med dom?? Nån som har nåt förslag??
Har en massa hallon i fryset som jag plockade förra sommaren. Dom ligger bara där och tar en massa plats. Vad kan jag göra med dom?? Nån som har nåt förslag??
Hallonmousse? Hallonsaft, sylt, rårörda hallon o glass...
smoothies
Eller en simpel smulpaj med vaniljsås?
paj
Gott att blanda ut hallon med lite blåbär och så göra smulpaj.
Paj lät ju gott, och även rårörda hallon och glass. Sylt lät ju inte heller fel, men det kan jag nog inte göra.
smoothies har jag gjort nångång med dom, blandat med banan och mjölk.
baka kladdkaka eller nån form av chokladkaka och ät med massor av mosade hallon
Ät dom Dom är massa goa när dom är frysta. Jag brukar alltid få frysta hallon hos mamma
Hallonsufflé.
Testa att göra smoothisen på vaniljyoghurt i stället. Jättegott!
Hallon- och marängglass
Buffé nr 3 1996, sid 6
Ingredienser
Portioner: 6-8
1 pkt hallon (frysta osockrade, ca 200 g)
5 dl vispgrädde
½ dl florsocker
2 äggulor
50 g små maränger
GARNERING:
1 pkt hallon (frysta osockrade, ca 200 g)
Gör så här
Tina 1 paket hallon.
Vispa grädden hårt. Vispa i hallon, florsocker och äggulor.
Varva glassmeten och marängerna i en avlång form. Täck med plast och låt glassen stå i frysen i minst 5 timmar.
Doppa formen i varmt vatten, stjälp upp glassen på ett fat. Garnera med halvtinade hallon.
Hallon- och limedrink
Buffé nr 7 2002, sid 16
Ingredienser
Portioner: 2
Ingredienser
1 dl färska hallon
2 st limefrukter
1/2 dl vodka
3 msk hallonlikör
smaka av med lite sockerdricka eller cider
krossad is
Gör så här
Mortla färska hallon och väl sköljda limefrukter i skurna i bitar. Häll över i en shaker och tillsätt vodka, hallonlikör och krossad is. Skaka. Häll över i två glas utan att sila. Smaka av med lite sockerdricka eller cider så att det inte blir för syrligt.
Toscapaj med hallon och blåbär Smaskens till efterrätt
Tid: 1 timme
ca 10 bitar
Du behöver:
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker
Fyllning:
2 dl bär, färska eller frysta, t.ex. hallon och blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
Toscasmet:
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel
Gör så här:
Gör först pajdegen: Smält matfettet och låt det svlana.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget.
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200 grader.
Gör fyllningen: Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
Gör toscasmeten: Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Smeten ska tjockna något. OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.
När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och klicka ut smeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
Marängrulltårta med hallon och vitchoklad ( 6-8 port )
Ingredienser:
1 msk smör
4 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
100g vitchoklad
150g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
125g hallon, helst färska
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en bakform. 25x30 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och pensla pappret noga, detta för att marängsmeten inte ska fastna i pappret.
Vispa äggvitorna till mjukt skum, tillsätt sockret i omgångar under tiden du vispar.
Fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank.
Bred ut smeten i formen och grädda 10 min eller tills marängen fått fin färg och är fast.
Stjälp upp den på sockrat smörpapper.
Låt svalna.
Om djupfrysta hallon används, låt dem tina och låt vätskan rinna av.
Smält chokladen i vattenbad. Vispa färskost och crème fraiche till en slät smet, tillsätt den avsvalnade
chokladen.
Bred ut smeten över marängbotten, men inte ända ut till kanterna.
Strö över hallon, rulla ihop rulltårtan hårt.
Svep in den i det sockrade pappret och plastfilm.Låt rulltårtan ligga kallt en stund.
Servera gärna med extra hallon.
Kardemummamuffins med hallon
Ingredienser
2 1/2 dl sammalt dinkelmjöl
2 dl sojamjöl
1 dl finmalda mandlar
1/2 dl havrekli
4 msk fruktsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
1 dl vatten
2 msk smält smör
3 dl filmjölk
150 g hallon, gärna halvfrusna
Beredning
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg, vatten, smält smör och filmjölk. Gör en grop i den torra mjölblandningen och häll ner äggsmeten. Arbeta samman till en jämn smet. Vänd försiktigt ner bären så att de inte mosas sönder för mycket. Fördela smeten i smorda muffinsformar och grädda i 175 grader varm ugn i cirka 25 minuter eller tills de fått fin färg och är färdiggräddade
Mjölkchokladtårta med varma hallon
Ingredienser
8-10 bitar
400 g mandelmassa
1 st ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin
Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor
Garnering:
hallon
hyvlad mörk choklad
Varm hallonsås:
600 g hallon
2 msk florsocker Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden. Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim. Hit kan man förbereda. Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering. Garnera tårtan med hallon och choklad. Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan. Värm hallonen och blanda i florsocker.
Hallon-yoghurtglass
Ingredienser 4 port.:
2 äggulor
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mixade färska eller frysta bär
1 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt
Så här gör du:
Vispa samman äggulor och florsocker samt vaniljsocker. Vänd ner de mixade hallonen och rör om. Vispa grädden hårt. Vänd ner den och rör om. Blanda ner yoghurten i smeten. Häll upp i en form eller gör som vi, glasspinnar. Vi använde snapsglas som form och små grillpinnar som glasspinne.
Frys in i minst fyra timmar. Låt glassen tina lite innan den serveras.
Rårörd hallon- och vinbärssylt
I Meny vecka 30
500 g röda vinbär
250 g svarta vinbär
500 g hallon
1,2 kg strösocker
skal från 2 vältvättade limefrukter
Tvätta vinbären och repa av bären. Plocka hallonen och sortera bort de skadade, tvätta dem inte. Lägg alla frukter i en absolut fettfri bunke, mosa dem med en potatisstöt, strö sockret och limeskalet över. Rör med en elvisp ca 10 minuter tills det skummar och det hela börjar likna en sylt. Skumma då väl. Låt sylten stå och rör i den lite då och då, när sockret har smält helt är sylten klar. Häll upp i väl rengjorda burkar, ev. kan lite konservering behövas. Förvara i kylskåp eller frys ner.
Hallon- och ingefärsdryck
Antal portioner
8 port
Ingredienser
1 bit ingefära, färsk (ungefär så stor som ett hönsägg)
750 g hallon, frysta
1 liter vatten
6 dl socker
2 dl vitt vin, eller saften av 2 citroner
8 dl hallonsoda
Gör så här:
Skala och tärna ingefäran. Låt en tredjedel av hallonen ligga kvar i frysen och lägg de övriga i en stor kastrull.
Tillsätt vatten, socker och ingefära. Låt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter.
Tillsätt vin eller citronsaft och låt sedan svalna.
Tillsätt hallonsoda efter smak precis före serveringen.
Använd den sista tredjedelen hallon som isbitar, gärna tillsammans med krossad is.
Cheesecake med hallon och passionsfrukt
Ett recept ur Guldkorn
Kvantitet:
ca 16 bitar
Beskrivning:
Cheesecake är en mäktig dessert så den här räcker till många. Skär den gärna i tunna skivor.
Ingredienser:
100 g Svenskt Smör
12 digestivekex
400 g philadelphiaost
2 dl Gräddfil
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron
2 msk maizenamjöl
5 dl Crème Fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
1/2 liter färska eller frysta hallon
4 passionsfrukter
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200°. Smält smör i en liten kastrull. Mixa digestivekexen i en matberedare och blanda med smöret. Lägg smulblandningen i en pajform med löstagbar botten och pressa ut den med handen, så att den bildar en tunn botten.
Grädda botten i ca 10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175°. Kör osten i en mixer och blanda ner gräddfil, ägg, socker, citronskal och maizenamjöl. Häll blandningen över den förgräddade botten. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Hallon och blåbär i kaffecréme
4-6 personer
Ingredienser
3 tsk nescafé
1 msk vatten
6 dl hallon och blåbär (alt. körsbär eller björnbär)
2 ägg
1/2 krm salt
3 msk Florsocker
2 dl vispgrädde
1. Lös upp kaffepulvret i 1 msk kokande vatten. Låt svalna.
2. Rensa och skölj bären. Fördela dem i fyra dessertskålar.
3. Dela äggen och vispa vitorna och saltet till ett fast skum. Vispa gulorna och florsockret pösigt i en annan skål.
4. Vispa grädden till ett fast skum. Blanda i det avsvalnade kaffet. Vänd ner grädden och äggviteskummt i äggulesmeten. Fördela kaffecrémen över bären och servera genast.
Hallonpannacotta
4 port
Ingredienser
1/4 l hallon
1/2 dl hallonsaft
1/2 dl vatten
1/2 dl Gelésocker Multi
100 g vit choklad
3 dl grädde
1 dl Gelésocker Multi
Lägg hallon i botten på 4 glas. Koka upp saft, vatten och Gelésocker Multi. Fördela saften över hallonen. Ställ i kylskåp för att stelna.
Lägg choklad, grädde och Gelésocker Multi i en kastrull och smält på svag värme. Låt därefter koka i 1/2 minut. Ställ åt sidan för att svalna.
Fördela därefter blandningen på hallongelén. Ställ i kylskåp till serveringen.
Hallonglasspaj
8-10 personer
Ingredienser
Pajskalet
15 smulade digestivekex
125 g smält smör eller margarin
1/2 dl Vit Baksirap
Fyllningen
1/2 l hallon
1 dl outspädd hallonsaft
1 dl Florsocker
3 äggulor
1 burk kesella
2 dl vispgrädde
Garnering
1/2 l hallon
citronmeliss
1. Blanda kexsmulorna, sirapen och det smälta matfettet. Tryck ut degen i en pajform.
2. Vispa äggulorna med florsockret tills det är vitt och pösigt.
3. Mosa hallonen. Blanda med hallonsaften och kesellan och blanda ner i äggsmeten.
4. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd ner grädden i bärsmeten. Häll upp i pajskalet och ställ i frysen i minst 5 timmar.
5. Ta ut pajen ca 30 minuter före serveringen. Garnera med hallon och citronmelissblad.
Frostnypta hallon med vitchokladsås
1 dl grädde
200 g vit choklad
4 dl frusna hallon Frysta bär som piffas upp med en varm sås är en enkel och snabb dessert. Bären skall inte tinas i förväg utan tas ur frysen strax före servering och så häller man bara såsen på. Michael bjöd på hallon med sås av vit choklad; prova också på t.ex. blåbär med vaniljsås eller tranbär med kinuskisås.
Sommarsemlor med hallon och blåbär
12 medelstora
1 dl sötmandel
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
420 g vetemjöl (7 dl)
ägg till pensling
Fyllning: 1 1/2 dl hallonsylt
200 g mandelmassa
Blåbärsgrädde:
3 dl vispgrädde 2 dl blåbär, frysta och tinade
florsocker till pudring
Skåla, skala och hacka mandlarna ganska fint. Smula ner jästen i en bunke och smält smöret. Ljumma mjölken tillsammans med smöret till fingervärme. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löser sig. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i degspadet. Arbeta ihop degen ordentligt och blanda till sist i mandelhacket. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Dela degen i tolv bitar och rulla till bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 40 minuter. Pensla äggen med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna.
Skär av ett litet lock på bullarna och gröp ur lite av innankråmet med en gaffel. Blanda det med hallonsylt och riven mandelmassa. Fyll bullarna. Vispa grädden med blåbären och lägg på en klick på varje bulle. På med locken och pudra med florsocker. Ät och njut. Så småningom när det finns färska blåbär kan de behöva mosas med lite socker innan de blandas med vispgrädden. Spara några blåbär till dekoration.
paj
glass med hallonsås
hallonglass
ovanstående förslag
fruktsallad
Cheesecake med hallon
125 g digestivekex
125 g mandel, malen
125 g smör, smält
250 g philadelphiaost
250 g ricottaost
3 st ägg
2,5 dl socker
2,5 dl crème fraîche
1 msk citronskal, rivet
3 msk pressad citron
1 msk majsmjöl
1 msk vatten
250 g hallon
Tillagning:
Blanda smulade kex, mandel och smör och täck botten i en smord 20 cm pajform med löstagbar kant med blandningen. Ställ i kylskåp.
Gör i ordning fyllningen genom att lägga Philadelphiaost, ricotta (eller kesella), ägg, socker, créme fraiche, citronskal, pressad citron och majsmjöl (majsena) i en matberedare och kör till en jämn smet. (Det går också bra att vispa med en elvisp tills smeten är slät.)
Fördela fyllningen i pajskalet och strö över hallon. Grädda i 175 grader ca 40 minuter eller tills kakan har stelnat. Ställ den svalt tills den är fast i konsistensen. Skär upp i tårtbitar.
Vispgrädde passar bra till.
AnnaK: Jisses, du kan detta med mat och bak. Helt klart!! Måste fråga om du är kock eller nåt liknande. Du kommer alltid med en massa smarriga och bra recept. Du måste ha ett GIGANTISKT receptförråd . Jag är bara glad och tackar så mycket