• Svar på tråden Hemmagjord kolasås!
  • Mamma9600

    Brukar du göra knäck kan du helt enkelt göra det utan nötter och inte låta det koka så länge, utan bara koka ihop det.

    Har du frysta hallon hemma så servera det till. Kanon gott!

  • lata kocken Johanna

    jag brukar gör som mamma9600
    2delar av vardera socker sirap och grädde och en liten nypa salt

    bara koka tills det smakar knäck och är lite halvsegt när man gör kulprov

  • villverkligen

    1 dl socker
    1 dl grädde
    1 dl sirap
    100 g smör

    Koka ihop tills det är fin konsistens. Sååå gott.

    Eller smalvarianten:
    En burk kondenserad mjölk lägges oöppnad i en kastrull och kokas i två timmar. Underbart god och lite syrlig kolasås. Öppna dock ej burken förrän såsen svalnat. Annars kan det skjuta iväg kokhet kolasås på dig (har en gång fått brännmärke mellan ögonbrynen...)

  • lata kocken Johanna

    så smal är inte den varianten heller
    men gooood

    smalvariant - byt ut grädden mot minimat det går inte att koka knäck på men kolasås går utmärkt

  • villverkligen

    Nej, inte smal. Men kolasås är ju inte det per definition. Men definitivt smalare än smörkolasåsen. Kondenserad mjölk är väl inte mer än 10-15 procent fett?

  • Champagne

    Var ni verkligen tvungna att starta den här tråden, precis när jag varit duktig och promenerat jättelångt och kände mig nyttig . Nu står jag vid spisen och passar kolasås . Usch... fy på mig!

    *varför blir den aldrig färdig*

  • Champagne
    tomma kalorier...säg det högt en gång för dig själv..

    det säger ju sig självt!!! Tomma kalorier innehåller ju ingenting!!! Alltså är det inte onyttigt!
  • lata kocken Johanna

    villverkligen

    jag tror det beror på märke

    jag har sett allt mellan 8 och 35 procent

Svar på tråden Hemmagjord kolasås!