• TessanW

    Nån med nåt festligt recept på en paj?

    Jag fyller år på tisdag och tänkte att jag skulle göra en paj! Jag vill inte gärna ha en tårta, då jag själv inte är så förtjust i det! Någon som vet nåt annorlunda, gott eller festligt recept på en smarrig paj?

    Jag vet ju tjejer att ni är duktiga i köket!!

  • Svar på tråden Nån med nåt festligt recept på en paj?
  • Lola Jämtland

    Ananaspaj o vaniljvisp kanske?

  • TessanW

    Det är väldigt gott, det har jag ett recept på!

    Tusen tack för tipset!

  • AnnaK

    Jordgubbspaj med vaniljfyllning
    Ugn 200°
    Midsommartårta

    Mördegsskal:
    150 g smör
    2 dl florsocker
    1 krm salt
    1 ägg
    4 dl vetemjöl

    Vaniljfyllning:
    4 dl kaffegrädde
    2 ägg
    ½ dl socker
    1 ½ msk potatismjöl
    2 msk vaniljsocker

    Mördegen:
    Hacka snabbt samman alla ingredienserna till degen.
    Tryck ut ca: 2/3 av degen i en pajform ca: 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar botten. Ställ formen och den sparade degen i kylskåp ca: 30 min.

    Vaniljfyllning:
    Mät upp alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull.
    Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar.
    Ta då genast kastrullen från värmen och ställ åt sidan att svalna.
    Smaksätt därefter med vaniljsockret.
    Sätt ugnen på 200°.
    Bred ut vaniljkrämen jämnt i mördegsskalet, kavla ut den sparade degen till ett lock som läggs så att krämen täcks. Nyp samman runt kanten, pricka deglocket på några ställen med en gaffel.
    Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca: 30 minuter.
    Låt den därefter kallna i formen.Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den runt kanten på pajen.
    Garnera med färska jordgubbar.

  • AnnaK

    Jordgubbspajer med kokos & lime
    1 dl riven kokos
    ca 3 dl vetemjöl
    1/2 dl strösocker
    rivet skal av 1/2 - 1 tvättad lime
    75 g smör eller margarin
    1/2 dl kesella
    1-2 msk kallt vatten

    Fyllning:
    ca 3 dl vispgrädde
    1 1/2-2 msk vaniljsåspulver (Marsán, kallrörd från Ekströms)

    Garnering:
    ca 1/2 liter jordgubbar

    10 - 12 pers

    Börja med att rosta kokosen i en het torr stekpanna under omrörning. Låt den svalna.
    Lägg kokos, mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt rivet limeskal. Skär matfettet i små tärningar och tillsätt dem. Starta maskinen och kör alltsammans till en smulig massa.
    Tillsätt kesella och droppa i vattnet under gång, så att en jämn fin deg bildas. Degen kan även hackas samman för hand med en kniv.
    Tryck ut degen i portionsformar. Nagga och låt dem stå svalt en stund.
    Grädda pajskalen helt klara i 225 graders ugnsvärme, 10-12 minuter. Lossa pajskalen ur portionsformarna när de svalnat något.
    Vispa samman grädde och vaniljsåspulver tills blandningen tjocknar. Det gäller att vispa försiktigt så att inte gräddkrämen blir grynig.
    Fördela omedelbart gräddkrämen i pajskalen. Garnera med skivade och hela jordgubbar. Tänk på att pajskalen mjuknar om man fyller dem alltför långt i förväg.

  • AnnaK

    Sommarpaj
    Ugn: 175º

    100 g sötmandel
    3 dl vetemjöl
    ¾ dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    150 g smör eller margarin
    1 litet ägg

    Fyllning 1
    200 g mandelmassa
    2 msk mjölk

    Fyllning 2
    3 dl gräddmjölk
    1 ägg½ dl strösocker
    2 msk potatismjöl
    2 tsk vaniljsocker
    ½ dl rom

    Fyllning 3
    1-1 ½ liter färska bör, gärna blandade + frukt

    Mal mandeln. Blanda samman den med mjöl, socker och vaniljsocker.
    Tillsätt matfettet och arbeta samman till en smulig massa.
    Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt c a30 minuter.
    Tryck ut degen i en stor pajform ca 28 cm i diameter. Picka bottnen med en gaffel.
    Vik en aluminiumfolieremsa över kanten. Låt den stå kallt ca 10 minuter.
    Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 minuter.
    Ta bort folien och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt pajskalet kallna.
    Riv mandelmassan och rör den krämig med mjölken.
    Fördela massan i bottnen på pajskalet.
    Blanda alla ingredienserna till fyllning 2 utom vaniljsocker och rom i en kastrull.
    Låt det sjuda under omrörning till krämen är tjock. Låt krämen kallna.
    Smaka av krämen med vaniljsocker och rom.
    Fördela krämen över mandelmassan.
    Lägg de färska bären ovanpå.

  • AnnaK

    Toscapaj med svarta vinbär
    10 bitar

    2 ½ dl vetemjöl
    2 msk socker
    100 g margarin eller smör
    1 äggula

    Fyllning:
    5 dl svarta vinbär
    100 g nötkärnor
    1 påse flagad mandel (35 g)
    75 g margarin eller smör
    ½ dl socker
    1 msk vetemjöl
    1 msk mjölk

    Blanda ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänken.

    Låt degen vila svalt ca 30 min.
    Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    Fäst en aluminiumfolie-remsa runt kanten.
    Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, 10-15 min.
    Ta bort folieremsan och låt bottnen kallna.
    Fyll den med rensade svarta vinbär.
    Hacka nötterna grovt. Blanda dem och övriga ingredienser i en
    kastrull. Smält och sjud blandningen på svag värme (den får inte koka, för

    då sockrar sig glasyren lätt).
    Bred glasyren över bären.
    Grädda pajen i 225°C, ca 10 min.
    Lossa kanten och servera pajen ljummen med glass till.

    Tips!

    Samma efterrätt kan göras där man byter vinbären mot krusbär.

  • AnnaK

    Ugnsfri nötpaj med jordgubbar
    4-6 pers

    2 dl havregryn
    1 dl färskpressad apelsinjuice
    1 dl skållade sötmandlar
    1 dl hasselnötter
    1 1/2 dl russin
    1/2 vaniljstång
    2 dl vispgrädde
    1/2 tsk fruktsocker (eller vanligt socker)
    1 knivsudd rivet apelsinskal
    1 liter färska jordgubbar

    Rosta havregrynen i en stekpann, tillsätt apelsinjuiven. Mixa mandlar, hasselnötter, russin och havregryn. Tryck ut en 2 cm tjock botten på en tallrik.
    Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur de svarta kornen Vispa grädden med vaniljkornen, sockret och apelsinrasp.
    Bred grädden över nötbottnen och garnera med halverade jordgubbar.

  • AnnaK

    Jordgubbs- & chokladpaj
    Kakbotten:
    100 g mandelmassa
    2 bittermandlar
    2 ägg
    1 dl crème fraiche
    1/2 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver

    Fyllning:
    1 1/2 dl vispgrädde
    200 g mörk choklad

    Garnering:
    2 liter jordgubbar
    4 dl röda vinbär

    8-10 bitar

    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform, cirka 20 cm i diameter. Riv mandelmassa och bittermandel fint. Rör ner ägg och crème fraiche. Blanda
    vetemjöl och bakpulver och rör ner det. Bred ut smeten i formen.
    Grädda i 30 minuter eller tills den fått fin färg. Låt den svalna.
    Värm grädden till kokpunkten. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills den smält. Låt krämen svalna. Ställ den sedan i kylen tills den börjar stelna.
    Bred ut chokladkrämen över den gräddade, avsvalnade kakbotten. Bred ut chokladkrämen över den gräddade, avsvalnade kakbotten.
    Rensa bären och garnera med dem

  • AnnaK

    Limepaj
    Ingredienser
    10 bitar
    Pajskal:
    1/2 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    2 1/2 dl vetemjöl
    100 g smör
    1 äggula

    Fyllning:
    3 ägg
    2 dl socker
    1/2 dl vetemjöl
    1 tsk rivet limeskal
    ca 3 msk pressad limesaft
    florsocker Gör så här
    Mät upp socker, vaniljsocker och mjöl i en skål. Lägg i smör och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl, limeskal och limesaft. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Pajen ska vara lite lös i mitten, men stelnar när den kallnat. Låt vila i kyl över natten. Pudra på florsocker, garnera ev med rivet limeskal. Servera med lättvispad grädde och hallon.

  • AnnaK

    Nötkolapaj 25 bitar
    Ingredienser
    ca 25 bitar
    Baka 2 pajer enligt recept
    5 dl vetemjöl
    200 g smör
    4 msk socker
    2 tsk vaniljsocker
    2 äggula
    Fyllning:
    4 ägg
    3 dl farinsocker
    2 dl sirap
    2 tsk vaniljsocker
    6 krm salt
    200 smält smör
    6 dl blandade nötter, t ex hassel, valnöt eller pinje Gör så här
    Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggulan. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnen i ca 10 min. Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker och salt pösigt. Vispa i smöret. Grovhacka nötterna och lägg dem i pajformen. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Servera pajen kall med vispad grädde till.

  • AnnaK

    Kokosäppelkaka med yoghurtsås
    Ingredienser
    8 port
    100 g smör
    2 1/2 dl vetemjöl
    2 msk socker
    1 msk vatten

    Fyllning:
    3 äpplen
    2 ägg
    1 dl socker
    1 krm salt
    1 dl kokos
    2 dl matyoghurt
    2 msk vetemjöl

    Sås:
    2 1/2 dl Kelda mellangrädde
    2 dl matyoghurt
    1/2 dl farinsocker
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör, mjöl och socker. Häll i vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Låt formen stå i kylen ca 30 min. Nagga med gaffel. Förgrädda pajen ca 10 min. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i salt, kokos, matyoghurt och mjöl. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i pajskalet och häll över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min. Låt pajen kallna. Strö ev över lite kokos. Vispa grädden. Rör ner matlagningsyoghurt och farinsocker. Servera såsen till äppelkakan.

  • AnnaK

    Kolapaj med röda vinbär
    Ingredienser
    8-10 port
    100 g smör
    2 1/2 dl vetemjöl
    1 msk vatten

    Fyllning:
    2 dl vispgrädde
    1 dl sirap
    1 dl socker
    1 krm salt
    3-4 dl röda vinbär
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl. Häll i vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajen i ca 10 min. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pajen kallna. Garnera med några vinbärsklasar och servera med vispad grädde eller glass. Tips: Vinbären kan bytas ut mot lingon

  • AnnaK

    Chokladkolapaj med lingon
    Ingredienser
    12-15 bitar
    100 g smör
    1/2 dl strösocker
    2 dl havregryn
    1 1/2 dl vetemjöl

    Fyllning:
    1 1/2 dl vispgrädde
    50 g smör
    1 1/2 dl ljus sirap
    200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
    1 1/2 dl lingon

    Servera med:
    vispgrädde
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 ? 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

  • AnnaK

    Karibisk ananaspaj
    Ingredienser
    8 port
    3 dl vetemjöl
    100 g smör
    2?3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 stor färsk ananas, ca 1 kg eller
    1 burk ananas i skivor, ca 840 g
    1 msk smör
    1/2 dl råströsocker
    2 msk mörk rom
    eller saft av en pressad apelsin
    1/2 tsk mald kryddnejlika
    1/2 tsk riven muskot

    Kräm
    1 dl Arlaköket vispgrädde
    Ca 250 g Kesella
    1/2 dl råströsocker
    rivet skal av1 apelsin
    Gör så här
    Hacka samman mjöl och smör skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåpet ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst gärna en remsa aluminiumfolie runt kanten så den inte glider ner under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kallna. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar. Eller låt ananasskivorna rinna av och skär dem i små bitar. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull. Fräs ananasen ca 3 minuter. Tillsätt socker, rom och kryddor. Vispa grädden och rör ner Kesella, socker och apelsinskal. Lägg krämen i pajskalet. Fördela ananasfräset över och garnera gärna med myntablad.

  • AnnaK

    Aladdins drömkaka
    Ingredienser
    16 st
    3 dl vetemjöl
    2 msk strösocker
    125 g smör
    1 äggula

    Fyllning:
    2 ägg
    500 g Kesella
    1 dl strösocker
    1 dl crème fraiche
    1/2 dl vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    rivet skal och pressad saft av 1 citron
    Gör så här
    Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop äggen och rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i mitten av ugnen 30 ? 35 min. Låt kakan kallna och servera den i bitar eller rutor.

  • Baronessan

    Den här tråden hamnade genast bland favvisarna - tack för det AnnaK! 


    Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig segla...
  • Elfan

    Gå in på arla.se och sök på chokladcheesecake - inte magert men sååå gott...

  • TessanW

    Ååå, tusen tack AnnaK! Jag tror att du precis har räddat min födelsedag!!

  • AnnaK

    hoppas du hittar nått som du gillar..



    lycka till

Svar på tråden Nån med nåt festligt recept på en paj?