• Tessy

    Recept med quinoa-gryn önskas!

    Har köpt hem en påse och tänkte göra något tillbehör till kyckling alt quinoasallad med kyckling. Någon som har något bra och gott recept?

  • Svar på tråden Recept med quinoa-gryn önskas!
  • AnnaK

    Tonfisksallad med quinoa
    400 g tonfisk i olja (godare än i vatten)
    4 dl kokt quinoa
    4 hårdkokta ägg
    1 rödlök
    pepperoni efter smak
    3-4 tomater
    200 g haricots verts
    salt, peppar, olivolja, citronsaft eller vinäger

    Koka eller mikra quinoan.
    Blanda tonfisk med kokt quinoa och fördela på fat eller tallrikar.
    Skala och dela äggen, skiva löken. Lägg ut alltsammans ovanpå tonfisken och vänd försiktigt ned det i salladen.
    Lägg pepperoni, tomatklyftor och bönor runt om.
    Krydda med flingsalt, nymald svartpeppar, droppar av olja och citron/vinäger.

    QUINOASALLAD MED RUCCOLA OCH SVARTA BÖNOR
    Quinoa kokt 3 dl
    Ruccolasallad 1 knippe
    Svarta bönor, kokta 1 dl
    Avocado 1 styck
    Rödlök 1 liten
    Olivolja 3 msk
    Vinäger 1 msk
    Salt, peppar och färska örter efter behag
    Blanda olja, vinäger, hackad lök, salt och peppar. Häll det över bönorna, rör om och låt gärna dra enstund. Skär avocadon i bitar och blanda ner bönor, ruccola och kokt quinoa. Servera med örtkvarg ochseranoskinka

    Kalkonfilégryta med svamp

    För 4 personer
    Du behöver:
    500 g kalkonfilé
    1 finhackad gul lök
    2 finhackade vitlöksklyftor
    200 g champinjoner i klyftor
    2,5 dl Kelda tomatsås med crème fraiche
    Olja
    Flingsalt
    Nymalen svartpeppar
    2 dl quinoa
    Valfria grönsaker

    Gör så här:
    1. Finhacka lök och vitlök. Fräs detta tillsammans med champinjoner utan att det tar färg.
    2. Tärna köttet och låt det fräsa med i grytan. Häll på såsen och låt det hela puttra ihop i 10 minuter.
    3. Skölj och koka quinoa enligt anvisning på paketet. Fräs en näve valfria grönsaker (på bilden broccoli) i lite olja och vitlök. Quinoa och broccoli kan också kokas tillsammans.
    4. Vänd ihop och servera med flingsalt och svartpeppar på toppen.

    Tips: Detta recept går naturligtvis utmärkt att göra även med kycklingfilé. Champinjonerna kan uteslutas eller bytas mot exempelvis tärnad paprika eller morot.

    Sallad med gryn och rostade rotfrukter
    Buffé nr 1 2001, sid 29

    Ingredienser
    Portioner: 4

    3 dl couscous (bulgur eller quina)
    2 sötpotatis (ca 900 g)
    2 palsternackor (ca 400 g)
    2 morötter (ca 300 g)
    1 bit rotselleri (ca 250 g)
    1 tsk salt
    2 salladslökar
    1 granatäpple
    1 dl bär (blåbär, körsbär)
    2 msk färskpressad citronjuice
    2 msk olivolja
    salt
    peppar

    Gör så här
    Koka couscous, bulgur eller quinoa enligt anvisningen på förpackningen.

    Sätt ugnen på 200°C.

    Skala potatis och rotfrukter, skär i grova bitar, potatisbitarna något större än rotfrukterna. Lägg i en långpanna och ringla olivolja över.
    Salta.

    Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Rör om då och då. Sötpotatis bränner
    lätt fast.

    Skär salladslöken i strimlor. Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna.
    Blanda de kokta grynen med bärmix, granatäpple, lök, citronsaft, olivolja
    och krydda med salt och peppar.

    Lägg de rostade rotfrukterna på en tallrik och lägg på grynsalladen.
    Rotfrukterna ska vara varma och salladen kall/ljummen.

    Äppelgröt på quinoa
    Recept för 2 portioner.

    2 äpplen
    1 1/2 dl quinoa
    3 dl äppeljuice
    2 msk russin
    1 tsk malen kanel
    Skala och skär äpplena i klyftor. Skölj quinoan i vatten i en sil och låt rinna av.
    Koka upp quinoagrynen i äppeljuice och tillsätt äpplen, russin och kanel.
    Koka på ganska stark värme i cirka en kvart eller tills konsistensen blir lagom grötig.
    Gott med mjölk, men funkar även utan.

    Fylld fläskfilé med Quinoasallad
    ca 600 g fläskfilé
    125 g mozzarella
    2 msk grön pesto
    1/2 dl färska basilikablad
    salt och peppar
    smör
    6 dl kokt quinoa
    En påse färsk bladspenat
    1 blodgrape
    1 granatäpple
    Gör så här:
    Skölj quinoan ordentligt och koka enligt anvisningen på paketet (ca: 15 minuter). Sätt ugnen på 175 grader.
    Riv mozzarella grovt. Skär ett snitt i fläskfilén och vik över filén. Bred ett lager pesto över och lägg på ost och basilikablad. Strö salt och svartpeppar över och vik tillbaka filén. Fäst med tandpetare.
    Bryn fläskfilén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över på en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca: 25 minuter.
    Skär grapefrukten i filéer. Häll lite olivolja i en stekpanna tillsätt kokt quinoa, bladspenat och grapefruktfiléer.
    Blanda om och smaka av med salt och peppar. Gröp ur ett granatäpple och strö kärnorna över salladen. Lägg upp på ett serveringsfat.
    Skiva upp den helstekta filén i lagom stora skivor och lägg över salladen.

    Korvspett på quinoabädd
    4 portioner

    cirka 40 minuter

    Ingredienser
    3 dl quinoa
    1 liter vatten + 1 tsk salt
    1/2 gurka, i små tärningar
    1 röd paprika, i strimlor
    ca 2 dl bladpersilja, hackad
    1 burk svarta bönor (410 g), sköljda
    2-3 msk oliv- eller valnötsolja
    1 citron, pressad saft
    3-5 krm salt
    ca 0,5 liter blandade salladsblad, t ex rucola, roman eller
    späda maskrosblad

    Korvspett:
    ca 400 g tjocka grillkorvar, i bitar
    8 cocktailtomater
    8 lagerblad
    2 tsk rapsolja

    Tillagning
    Skölj quinoan i rikligt med varmt vatten och låt den rinna av. Koka upp vatten och salt i en gryta. Lägg i grynen och låt koka 12 - 15 minuter. Spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt i en sil, pressa ur vattnet.

    Blanda quinoan med grönsaker, persilja, avrunna bönor och olja. Smaka av med pressad citron och salt. Blanda i salladen.

    Varva korvbitar, tomater och lagerblad på 4 spett. Pensla med olja. Grilla tills korven är genomvarm.

    Servera korvspetten på quinoabädden.

    Quinoa-dinkelsallad

    4 portioner
    2 dl quinoa (kornsort)
    1 dl hel dinkel
    1/2 schalottenlök
    1 dl finhackade örtkryddor:
    persilja, dill, basilika
    1/2 dl grovhackade valnötter
    olivolja + vitvinsvinäger
    1/2 dl rostade pumpakärnor
    ca 10 soltorkade (osvavlade) aprikoser
    salt och peppar

    Så här gör du
    ? Sätt ugnen på 175 grader. Rosta quinoakornen på het plåt 10-15 minuter.
    ? Koka upp saltat vatten och koka kornen cirka 10 minuter eller tills fröna öppnar sig.
    ? Koka dinkelkärnorna i lättsaltat vatten cirka 30 minuter tills de mjuknar.
    ? Häll dinkel och quinoa i ett durkslag och spola igenom med kallt vatten. Låt dem rinna av. Blanda quinoa och dinkel med hackade örtkryddor, olivolja, vinäger och valnötter.
    ? Rosta pumpakärnorna i torr panna och blanda ner i salladen tillsammans med strimlade soltorkade aprikoser.
    ? Krydda med salt och peppar och garnera eventuellt med granatäppelkärnor.

    Nudlar och grönsaker

    4 portioner
    2 dl quinoa (kornsort)
    1 dl hel dinkel
    1/2 schalottenlök
    1 dl finhackade örtkryddor:
    persilja, dill, basilika
    1/2 dl grovhackade valnötter
    olivolja + vitvinsvinäger
    1/2 dl rostade pumpakärnor
    ca 10 soltorkade (osvavlade) aprikoser
    salt och peppar

    Så här gör du
    ? Sätt ugnen på 175 grader. Rosta quinoakornen på het plåt 10-15 minuter.
    ? Koka upp saltat vatten och koka kornen cirka 10 minuter eller tills fröna öppnar sig.
    ? Koka dinkelkärnorna i lättsaltat vatten cirka 30 minuter tills de mjuknar.
    ? Häll dinkel och quinoa i ett durkslag och spola igenom med kallt vatten. Låt dem rinna av. Blanda quinoa och dinkel med hackade örtkryddor, olivolja, vinäger och valnötter.
    ? Rosta pumpakärnorna i torr panna och blanda ner i salladen tillsammans med strimlade soltorkade aprikoser.
    ? Krydda med salt och peppar och garnera eventuellt med granatäppelkärnor.

    Paella på quinoa med musslor och chorizo
    4 personer
    4 dl quinoa
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    smör (till stekning)
    2 påsar saffran (à 0,5 g)
    8 dl grönsaks- eller hönsbuljong
    2 starka korvar, typ chorizo (skivade)
    1 röd paprika (strimlad)
    500 g färska blåmusslor
    en skvätt vitt vin/fiskbuljong (till kokning)
    200 g skalade räkor

    lime eller citron (till garnering)
    flingsalt
    nymalen svartpeppar

    Skölj quinoan i hett vatten, låt rinna av.
    Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en kastrull, fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Rör ned saffran och quinoa. Häll på buljongen, sänk värmen och låt småkoka i ca 15?20 minuter.
    Stek under tiden korven i slantar och paprikan i strimlor i en panna vid sidan om.
    Skrubba musslorna, släng bort ev musslor som inte är ordentligt slutna.
    Koka dem i en skvätt vitt vin eller fiskbuljong i 3?4 minuter eller tills de öppnat sig. Häll av överbliven buljong från quinoan. Rör ned korv, paprika och räkor. Avsluta med musslor och klyftor av lime/citron, samt lite flingsalt och nymald svartpeppar.

  • AnnaK

    Kyckling gremolata med melon, quinoa och tzatsiki

    Ingredienser

    GREMOLATA
    1 msk finstrimlat tunt citronskal
    1 finhackad vitlöksklyfta
    ½ dl hackad persilja

    500 gram kycklingfilé (eller andra kycklingdelar utan skinn)
    matfett till stekning

    2 dl quinoa (alt. ris)
    4 dl vatten
    1 nypa salt

    1 kg vattenmelon + nätmelon (el. andra sorter)
    sallat (isbergs- eller annan sort)

    TZATSIKI
    2 dl turkisk eller grekisk yoghurt yoghurt
    2-4 vitlöksklyftor
    1/3 färsk gurka

    Instruktioner

    1. Blanda samman ingredienserna till gremolatan.
    2. Riv gurkan på grova sidan av rivjärnet.
    3. Blanda gurka, yoghurt och pressad vitlök.
    4. Skär kycklingköttet i skivor.
    5. "Panera" skivorna med en del av gremolatan.
    6. Lägg quinoan i varmt vatten och sila bort vattnet igen (så försvinner beska ämnen).
    7. Häll på nytt vatten, salta ev. och koka quinoan 15 minuter.
    8. Skär bort skal och kärnor från melonen. Skär den i bitar och blanda med riven sallat.
    9. Stek kycklingen i lite matfett. Pressa citron över kycklingen under stekningen. Strö över resten av gremolatan när kycklingen är färdigstekt. Kycklingen behöver bara ett par minuter per sida (beroende på tjocklek).

  • AnnaK

    Quinoasallad
    Inlagd av: Per Inlagd: 2006-04-26
    Ingredienser
    5 dl kokt quinoa
    1 gul lök
    1 squash
    ca 8 marinerade soltorkade tomater
    10-15 svarta oliver
    ca 100 g färskriven parmesan
    olivolja
    persilja
    salt och ev. svartpeppar

    Tillagning
    Skölj quinoan och och koka i ca 15 min. (se anvisningar på paketet).
    Finhacka löken, skiva squashen och strimla de soltorkade tomaterna.
    Stek löken försiktigt i olivolja, tillsätt squashen och fortsätt steka en stund,
    Hur länge beror på hur mjuk du vill ha squashen.
    Tillsätt kokt quinoa, tomaterna + lite av marinaden och blanda. Hacka persilja,
    riv parmesanosten och blanda ner. Tillsätt oliver och smaka av med salt och ev. peppar.

  • AnnaK

    Örtsoppa med kyckling och quinoa
    4 portioner.

    En soppa med hög proteinhalt.

    Du behöver
    2 msk olivolja
    1 röd lök
    2 vitlöksklyftor
    1 stor morot eller två små
    200 g quinoa
    100 g kycklingbitar
    1,5 liter vatten
    1 tsk mineralsalt
    3 dl färska örtkryddor eller 1,5 paket djupfrysta örtkryddor.

    Så här gör du

    Hacka rödlök och vitlök. Fräs tillsammans med kycklingbitarna i oljan.

    Skär moroten i tunna strimlor eller använd en osthyvel.

    Blanda all lök, moroten och quinoa tillsammans och tillsätt vatten och salt.

    Koka på svag värme cirka 15 minuter.

    Tillsätt örtkryddorna och koka på svag värme ytterligare 10 minuter.

    Smaka av.

    Grönsallad med quinoa
    Portioner: 4 - 8

    Du behöver
    2 dl quinoa
    150 g grönkål
    2 röda lökar
    1/2 gurka
    1 hackad röd paprika
    1 dl hackad dill eller ett paket djupfryst

    Dressing
    1/4 dl oliv- eller hampaolja
    1/2 pressad citron
    1 krm cajennpeppar
    1 tsk mineralsalt

    Så här gör du
    Koka quinoan.

    Rensa grönkålen och hacka bladen.

    Tärna rödlöken, gurkan och paprikan.

    Blanda allt i en salladsskål.

    Blanda dressingen och häll den över salladen. Blanda noga.

    Låt salladen ligga till sig 20 minuter.

    Inspirerande dryck med quinoa
    1 apelsin
    2 nävar blåbär
    2 dl mager yoghurt med nyttiga tarmbakterier
    5 msk quinoa
    2 msk olivolja eller hampaolja
    1 msk flytande honung
    1/2 msk ingefära

    Skala apelsinen. Skölj quinoan.

    Tillsätt sedan allt i en mixer. Drick i ett stort glas.

    Bra halt av antioxidantia och protein. Räcker till ett glas före och efter träningen.

    Quinoasallad med nötter och frön
    2 dl quinoa
    1 tsk himalaya salt
    1/2 dl hackade torkade aprikoser
    1/2 dl russin
    1/2 dl mandel
    1/2 dl valnötter
    1/2 dl hasselnötter
    1 dl valfri grönsallad
    4 tomater
    1/2 dl strimlad purjolök

    Vinägrett
    1 msk äppelcidervinäger
    1/2 dl olivolja
    Himalaya salt
    svartpeppar

    Koka quinoan. Häll vinägretten över quinoan.

    Rosta nötterna lätt i en stekpanna eller köp dem rostade.

    Rör ner aprikosen, russina, purjolöken och nötterna tillsammans med quinoan.

    Låt det hela svalna och tillsätt sedan de skivade tomaterna och grönsalladen.

Svar på tråden Recept med quinoa-gryn önskas!