Recept med quinoa-gryn önskas!
Har köpt hem en påse och tänkte göra något tillbehör till kyckling alt quinoasallad med kyckling. Någon som har något bra och gott recept?
Har köpt hem en påse och tänkte göra något tillbehör till kyckling alt quinoasallad med kyckling. Någon som har något bra och gott recept?
Tonfisksallad med quinoa
400 g tonfisk i olja (godare än i vatten)
4 dl kokt quinoa
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
pepperoni efter smak
3-4 tomater
200 g haricots verts
salt, peppar, olivolja, citronsaft eller vinäger
Koka eller mikra quinoan.
Blanda tonfisk med kokt quinoa och fördela på fat eller tallrikar.
Skala och dela äggen, skiva löken. Lägg ut alltsammans ovanpå tonfisken och vänd försiktigt ned det i salladen.
Lägg pepperoni, tomatklyftor och bönor runt om.
Krydda med flingsalt, nymald svartpeppar, droppar av olja och citron/vinäger.
QUINOASALLAD MED RUCCOLA OCH SVARTA BÖNOR
Quinoa kokt 3 dl
Ruccolasallad 1 knippe
Svarta bönor, kokta 1 dl
Avocado 1 styck
Rödlök 1 liten
Olivolja 3 msk
Vinäger 1 msk
Salt, peppar och färska örter efter behag
Blanda olja, vinäger, hackad lök, salt och peppar. Häll det över bönorna, rör om och låt gärna dra enstund. Skär avocadon i bitar och blanda ner bönor, ruccola och kokt quinoa. Servera med örtkvarg ochseranoskinka
Kalkonfilégryta med svamp
För 4 personer
Du behöver:
500 g kalkonfilé
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
200 g champinjoner i klyftor
2,5 dl Kelda tomatsås med crème fraiche
Olja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
2 dl quinoa
Valfria grönsaker
Gör så här:
1. Finhacka lök och vitlök. Fräs detta tillsammans med champinjoner utan att det tar färg.
2. Tärna köttet och låt det fräsa med i grytan. Häll på såsen och låt det hela puttra ihop i 10 minuter.
3. Skölj och koka quinoa enligt anvisning på paketet. Fräs en näve valfria grönsaker (på bilden broccoli) i lite olja och vitlök. Quinoa och broccoli kan också kokas tillsammans.
4. Vänd ihop och servera med flingsalt och svartpeppar på toppen.
Tips: Detta recept går naturligtvis utmärkt att göra även med kycklingfilé. Champinjonerna kan uteslutas eller bytas mot exempelvis tärnad paprika eller morot.
Sallad med gryn och rostade rotfrukter
Buffé nr 1 2001, sid 29
Ingredienser
Portioner: 4
3 dl couscous (bulgur eller quina)
2 sötpotatis (ca 900 g)
2 palsternackor (ca 400 g)
2 morötter (ca 300 g)
1 bit rotselleri (ca 250 g)
1 tsk salt
2 salladslökar
1 granatäpple
1 dl bär (blåbär, körsbär)
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
salt
peppar
Gör så här
Koka couscous, bulgur eller quinoa enligt anvisningen på förpackningen.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala potatis och rotfrukter, skär i grova bitar, potatisbitarna något större än rotfrukterna. Lägg i en långpanna och ringla olivolja över.
Salta.
Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Rör om då och då. Sötpotatis bränner
lätt fast.
Skär salladslöken i strimlor. Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna.
Blanda de kokta grynen med bärmix, granatäpple, lök, citronsaft, olivolja
och krydda med salt och peppar.
Lägg de rostade rotfrukterna på en tallrik och lägg på grynsalladen.
Rotfrukterna ska vara varma och salladen kall/ljummen.
Äppelgröt på quinoa
Recept för 2 portioner.
2 äpplen
1 1/2 dl quinoa
3 dl äppeljuice
2 msk russin
1 tsk malen kanel
Skala och skär äpplena i klyftor. Skölj quinoan i vatten i en sil och låt rinna av.
Koka upp quinoagrynen i äppeljuice och tillsätt äpplen, russin och kanel.
Koka på ganska stark värme i cirka en kvart eller tills konsistensen blir lagom grötig.
Gott med mjölk, men funkar även utan.
Fylld fläskfilé med Quinoasallad
ca 600 g fläskfilé
125 g mozzarella
2 msk grön pesto
1/2 dl färska basilikablad
salt och peppar
smör
6 dl kokt quinoa
En påse färsk bladspenat
1 blodgrape
1 granatäpple
Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt och koka enligt anvisningen på paketet (ca: 15 minuter). Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mozzarella grovt. Skär ett snitt i fläskfilén och vik över filén. Bred ett lager pesto över och lägg på ost och basilikablad. Strö salt och svartpeppar över och vik tillbaka filén. Fäst med tandpetare.
Bryn fläskfilén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över på en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca: 25 minuter.
Skär grapefrukten i filéer. Häll lite olivolja i en stekpanna tillsätt kokt quinoa, bladspenat och grapefruktfiléer.
Blanda om och smaka av med salt och peppar. Gröp ur ett granatäpple och strö kärnorna över salladen. Lägg upp på ett serveringsfat.
Skiva upp den helstekta filén i lagom stora skivor och lägg över salladen.
Korvspett på quinoabädd
4 portioner
cirka 40 minuter
Ingredienser
3 dl quinoa
1 liter vatten + 1 tsk salt
1/2 gurka, i små tärningar
1 röd paprika, i strimlor
ca 2 dl bladpersilja, hackad
1 burk svarta bönor (410 g), sköljda
2-3 msk oliv- eller valnötsolja
1 citron, pressad saft
3-5 krm salt
ca 0,5 liter blandade salladsblad, t ex rucola, roman eller
späda maskrosblad
Korvspett:
ca 400 g tjocka grillkorvar, i bitar
8 cocktailtomater
8 lagerblad
2 tsk rapsolja
Tillagning
Skölj quinoan i rikligt med varmt vatten och låt den rinna av. Koka upp vatten och salt i en gryta. Lägg i grynen och låt koka 12 - 15 minuter. Spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt i en sil, pressa ur vattnet.
Blanda quinoan med grönsaker, persilja, avrunna bönor och olja. Smaka av med pressad citron och salt. Blanda i salladen.
Varva korvbitar, tomater och lagerblad på 4 spett. Pensla med olja. Grilla tills korven är genomvarm.
Servera korvspetten på quinoabädden.
Quinoa-dinkelsallad
4 portioner
2 dl quinoa (kornsort)
1 dl hel dinkel
1/2 schalottenlök
1 dl finhackade örtkryddor:
persilja, dill, basilika
1/2 dl grovhackade valnötter
olivolja + vitvinsvinäger
1/2 dl rostade pumpakärnor
ca 10 soltorkade (osvavlade) aprikoser
salt och peppar
Så här gör du
? Sätt ugnen på 175 grader. Rosta quinoakornen på het plåt 10-15 minuter.
? Koka upp saltat vatten och koka kornen cirka 10 minuter eller tills fröna öppnar sig.
? Koka dinkelkärnorna i lättsaltat vatten cirka 30 minuter tills de mjuknar.
? Häll dinkel och quinoa i ett durkslag och spola igenom med kallt vatten. Låt dem rinna av. Blanda quinoa och dinkel med hackade örtkryddor, olivolja, vinäger och valnötter.
? Rosta pumpakärnorna i torr panna och blanda ner i salladen tillsammans med strimlade soltorkade aprikoser.
? Krydda med salt och peppar och garnera eventuellt med granatäppelkärnor.
Nudlar och grönsaker
4 portioner
2 dl quinoa (kornsort)
1 dl hel dinkel
1/2 schalottenlök
1 dl finhackade örtkryddor:
persilja, dill, basilika
1/2 dl grovhackade valnötter
olivolja + vitvinsvinäger
1/2 dl rostade pumpakärnor
ca 10 soltorkade (osvavlade) aprikoser
salt och peppar
Så här gör du
? Sätt ugnen på 175 grader. Rosta quinoakornen på het plåt 10-15 minuter.
? Koka upp saltat vatten och koka kornen cirka 10 minuter eller tills fröna öppnar sig.
? Koka dinkelkärnorna i lättsaltat vatten cirka 30 minuter tills de mjuknar.
? Häll dinkel och quinoa i ett durkslag och spola igenom med kallt vatten. Låt dem rinna av. Blanda quinoa och dinkel med hackade örtkryddor, olivolja, vinäger och valnötter.
? Rosta pumpakärnorna i torr panna och blanda ner i salladen tillsammans med strimlade soltorkade aprikoser.
? Krydda med salt och peppar och garnera eventuellt med granatäppelkärnor.
Paella på quinoa med musslor och chorizo
4 personer
4 dl quinoa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör (till stekning)
2 påsar saffran (à 0,5 g)
8 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 starka korvar, typ chorizo (skivade)
1 röd paprika (strimlad)
500 g färska blåmusslor
en skvätt vitt vin/fiskbuljong (till kokning)
200 g skalade räkor
lime eller citron (till garnering)
flingsalt
nymalen svartpeppar
Skölj quinoan i hett vatten, låt rinna av.
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en kastrull, fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Rör ned saffran och quinoa. Häll på buljongen, sänk värmen och låt småkoka i ca 15?20 minuter.
Stek under tiden korven i slantar och paprikan i strimlor i en panna vid sidan om.
Skrubba musslorna, släng bort ev musslor som inte är ordentligt slutna.
Koka dem i en skvätt vitt vin eller fiskbuljong i 3?4 minuter eller tills de öppnat sig. Häll av överbliven buljong från quinoan. Rör ned korv, paprika och räkor. Avsluta med musslor och klyftor av lime/citron, samt lite flingsalt och nymald svartpeppar.
Kyckling gremolata med melon, quinoa och tzatsiki
Ingredienser
GREMOLATA
1 msk finstrimlat tunt citronskal
1 finhackad vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
500 gram kycklingfilé (eller andra kycklingdelar utan skinn)
matfett till stekning
2 dl quinoa (alt. ris)
4 dl vatten
1 nypa salt
1 kg vattenmelon + nätmelon (el. andra sorter)
sallat (isbergs- eller annan sort)
TZATSIKI
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt yoghurt
2-4 vitlöksklyftor
1/3 färsk gurka
Instruktioner
1. Blanda samman ingredienserna till gremolatan.
2. Riv gurkan på grova sidan av rivjärnet.
3. Blanda gurka, yoghurt och pressad vitlök.
4. Skär kycklingköttet i skivor.
5. "Panera" skivorna med en del av gremolatan.
6. Lägg quinoan i varmt vatten och sila bort vattnet igen (så försvinner beska ämnen).
7. Häll på nytt vatten, salta ev. och koka quinoan 15 minuter.
8. Skär bort skal och kärnor från melonen. Skär den i bitar och blanda med riven sallat.
9. Stek kycklingen i lite matfett. Pressa citron över kycklingen under stekningen. Strö över resten av gremolatan när kycklingen är färdigstekt. Kycklingen behöver bara ett par minuter per sida (beroende på tjocklek).
Quinoasallad
Inlagd av: Per Inlagd: 2006-04-26
Ingredienser
5 dl kokt quinoa
1 gul lök
1 squash
ca 8 marinerade soltorkade tomater
10-15 svarta oliver
ca 100 g färskriven parmesan
olivolja
persilja
salt och ev. svartpeppar
Tillagning
Skölj quinoan och och koka i ca 15 min. (se anvisningar på paketet).
Finhacka löken, skiva squashen och strimla de soltorkade tomaterna.
Stek löken försiktigt i olivolja, tillsätt squashen och fortsätt steka en stund,
Hur länge beror på hur mjuk du vill ha squashen.
Tillsätt kokt quinoa, tomaterna + lite av marinaden och blanda. Hacka persilja,
riv parmesanosten och blanda ner. Tillsätt oliver och smaka av med salt och ev. peppar.
Örtsoppa med kyckling och quinoa
4 portioner.
En soppa med hög proteinhalt.
Du behöver
2 msk olivolja
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot eller två små
200 g quinoa
100 g kycklingbitar
1,5 liter vatten
1 tsk mineralsalt
3 dl färska örtkryddor eller 1,5 paket djupfrysta örtkryddor.
Så här gör du
Hacka rödlök och vitlök. Fräs tillsammans med kycklingbitarna i oljan.
Skär moroten i tunna strimlor eller använd en osthyvel.
Blanda all lök, moroten och quinoa tillsammans och tillsätt vatten och salt.
Koka på svag värme cirka 15 minuter.
Tillsätt örtkryddorna och koka på svag värme ytterligare 10 minuter.
Smaka av.
Grönsallad med quinoa
Portioner: 4 - 8
Du behöver
2 dl quinoa
150 g grönkål
2 röda lökar
1/2 gurka
1 hackad röd paprika
1 dl hackad dill eller ett paket djupfryst
Dressing
1/4 dl oliv- eller hampaolja
1/2 pressad citron
1 krm cajennpeppar
1 tsk mineralsalt
Så här gör du
Koka quinoan.
Rensa grönkålen och hacka bladen.
Tärna rödlöken, gurkan och paprikan.
Blanda allt i en salladsskål.
Blanda dressingen och häll den över salladen. Blanda noga.
Låt salladen ligga till sig 20 minuter.
Inspirerande dryck med quinoa
1 apelsin
2 nävar blåbär
2 dl mager yoghurt med nyttiga tarmbakterier
5 msk quinoa
2 msk olivolja eller hampaolja
1 msk flytande honung
1/2 msk ingefära
Skala apelsinen. Skölj quinoan.
Tillsätt sedan allt i en mixer. Drick i ett stort glas.
Bra halt av antioxidantia och protein. Räcker till ett glas före och efter träningen.
Quinoasallad med nötter och frön
2 dl quinoa
1 tsk himalaya salt
1/2 dl hackade torkade aprikoser
1/2 dl russin
1/2 dl mandel
1/2 dl valnötter
1/2 dl hasselnötter
1 dl valfri grönsallad
4 tomater
1/2 dl strimlad purjolök
Vinägrett
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl olivolja
Himalaya salt
svartpeppar
Koka quinoan. Häll vinägretten över quinoan.
Rosta nötterna lätt i en stekpanna eller köp dem rostade.
Rör ner aprikosen, russina, purjolöken och nötterna tillsammans med quinoan.
Låt det hela svalna och tillsätt sedan de skivade tomaterna och grönsalladen.