• Alisa

    Sonen har vätska i buken - även kallad asc..???

    Fick idag reda på att sonen har vätska i buken och blev remitterade till specialister. Han hade vätska i buken som även hade ett annat medicinskt namn. Det började troligen på asc.... och sen blir det tomt.

    Någon som känner till vad jag menar, kanske även har erfarenhet?

  • Svar på tråden Sonen har vätska i buken - även kallad asc..???
  • Ickan

    Hej Är det bebisen i magen som har ascites eller är det sonen du har sedan innan? Har bara erfarenhet av vuxna med ascites, men det man gör då är en så kallad buktappning, att man sätter ett drän som tömmer ut vätskan. Det brukar inte vara något som är besvärligt eller speciellt smärtsamt, men det är klart att det är annorlunda när det handlar om barn...
    Hoppas att allt ordnar sig för er!

  • Ickan

    Aj då Vilket hemskt besked att få...Vad kommer dom att göra åt det? Han kommer väl att bli bra igen? *håller tummarna*

  • Alisa

    Tack, det var snällt :)
    De säger att de kommer inte att göra något utan vi får vänta tills han föds, tömma buken och hoppas på det bästa. Tömmer man nu så bildas ny igen.. :(
    Men vi håller tummarna att allt går som vi hoppas.

  • Ickan

    Men vet man inte varför det har blivit så då? Hur lång tid har du kvar av graviditeten? Måste vara jobbigt för er att bara gå och vänta...

  • Alisa

    Vi fick massa tänkbara orsaker till vätskan från början, kromosomavvikelser, virus, hål i tarmen, dåligt blodvärde...
    Nu vet vi att han även har downs syndrom, en del av de barnen har även vätska i buken men inte majoriteten. Det finns möjlighet att tömma honom på vätska, men det är riskabelt och risken är stor att det bara fylls på igen (om jag inte fattat fel, jag känner mig tom i huvudet så fort vi är på sjukhuset).
    Dåligt blodvärde är dock uteslutet, då han inte har några hjärtproblem.
    Han är beräknad till 4 feb så det är lååååååååång tid kvar...

  • Ickan

    Det måste vara tufft för er, det är ju inget man förväntar sig att höra när man e där för att få se sin bebis på UL. Man tror ju att allt ska vara ok. Sen alla sjukhusbesök och så...antar att du går på tätare kontroller. Det blir väl att man sitter och nickar och tycker att man har koll medan man är hos läkaren och sen när man kommit ut inser man att man inte fattat eller kommer ihåg nånting. Hoppas att tiden går fort för er i alla fall och att allt ordnar sig när han väl kommer ut

  • Alisa

    Tack!
    Ja det lugnar ju ner sig eftersom det inte finns så mycket att göra åt saken.
    Jag känne rigen det där med nickandet :D
    Jag frågar ibland sambon "vad var det de sa om ...." haha
    Som tur är har han koll, för han antecknar! :D
    Vi ska gå på massa extrakontroller, träffar läkare som bedömer om vätskan har förändrats i mängd, träffar kurator för att bearbeta allt, går på specMVC och ska även kolla hans hjärta en gång till (fast det såg bra ut första gången).
    Vi hoppas också att tiden ska gå fort.
    Ha det fint!

  • Lm71

    Ska hålla tummarna för er. Känner igen frustrationen över att inget kunna göra, utan bara vänta & se... Vi gick också på en massa x-tra kontroller/Ul innan min yngste son föddes, pga en stor gastroshisis. Fördelen är ju dock att man hinner bearbeta en del redan innan barnet kommer, nackdelen är väl att graviditeten blir mer orolig. Dock tror jag att fördelarna med att få veta innan barnet kommer, väger tyngre, man hinner ställa in sig till viss del på sjukhus-vistelse mm, även om man aldrig kan förbereda sig fullt ut...


    I vårt fall fick vi ett prel datum för snitt ganska tidigt i grav, som planerades in en månad innan BF, vilket jag tyckte var ganska skönt, för jag visste åtminstone när det senast skulle ske.  Hur blir det med din kille, kommer ni få gå tiden ut eller blir det planerat för er också (snitt eller igångsättning) ?
    Jag är sådan att jag vill veta allt, därav frågade jag en massa, samt sökte själv information, & det är jag glad för idag, då vi råkade ut för det mesta efter hans ankomst, men det är ju lite olika hur man är. Min man var tvärtom, försökte nog slå det ifrån sig istället. Skriv upp frågorna du har, för oftast är det ju så att de dyker upp när man kommer hem från sjukhuset.


    Önskar er all lycka & berätta gärna hur det går för er... Som sagt, håller tummar & tår för att allt går bra...


    Det viktigaste är inte att aldrig falla, utan att kunna resa sig efter varje fall....
  • Alisa

    Lillamamma71:
    Ja vi tycker också att det är skönt att vi vet vad det är som kommer att hända, även om det är två möjliga utgångar. Eller såhär: vi vet att det inte kommer att bli så som vi tänkte oss, och det känns jättebra att kunna bearbeta innan han kommer.
    När det gäller hans födsel så vet vi inte om det blir kejsarsnitt eller vaginalt, även om kejsarsnitt låter "säkrare" av någon anledning i mina öron. Det känns som om de kan ha mer koll på honom och det går snabbare ifall de måste hjälpa honom akut. Men enligt våran läkare så beslutas det längre fram utifrån hans behov och det känns tryggt. Det är bra: i allt som har hänt så har vi haft bra, kompetenta kontakter och det gör väldigt mycket för våran upplevelse. De har sett sådant här förut och tar inga förhastade beslut, utan som det kommer.
    Jag och min sambo är nog också lite som er, jag läser allt jag kommer åt och han pysslar gärna med lägenheten (okej, det kansle är lite överdrivet...). Han menar att vi vet ju inte, dessutom känner han inte de dagliga sparkarna i revbenen som gör det hela så verkligt för mig.

    Tack för tum-, och tå-hållandet ;)

  • Värphönan

    Hej!
    Vet att denna tråden här väldigt många år på nacken och att ts kanske inte ens är här inne längre. Men jag undrar så hur det gick? 

    Var själv på ultraljud i veckan och fick veta att min bebis hade vädligt mycket vätska i buken. mer än så kunde hon inte säga utan lämnade en läkartid senare i veckan. Känns som en evighet att inte veta hur eller varför eller vad det innebär.


     

Svar på tråden Sonen har vätska i buken - även kallad asc..???