• Bevabus

    Vad har du fluff till? - del 3

    Välkommen till del 3 i Fluff-tråden!
    Allt började med att kära TS (Indiansommar 71) var nyfiken på vad fluff var för något och sen ville fler och fler veta det också Kul!
    Vi är flera i tråden som har gjort fluff flera gånger, däribland jag, och som mer än gärna svarar på frågor om det. Men för att det inte ska ställas samma frågor om och om igen så kommer här en sammanfattning på den förra trådens vanligaste frågor

    Vad är fluff?
    En slags fyllning till tårtor och andra bakverk. Det går även att ha OVANPÅ bakverket. Det är en blandning mellan 3 dl grädde och vilket godis man än vill ha!
    Om man ska göra fluff med någon form av choklad så tar man 180g av godiset. Tex. Dumle. Jag brukar personligen inte se nå problem i att ta dumle mini-bites som innehåller 140g. Det smakar likadant, blir bara en ljusare färg.

    3dl vispgrädde
    180g dumlekolor (eller annan sorts choklad..polly, geisha?var fantasifull!)
    Om ni ska ha gelatingodis av något slag (ahlgrens bilar tex.) så tar ni en tredjedel av påsen! Dessutom så tar gelatin godis aningens längre tid att smälta.
    Häll i allt i en kastrull och sätt plattan på 2 till 4. Om det börjar koka så har ni ner värmen! Rör om så inget fastnar i bottnen och övervaka hela tiden. När ?soppan? är helt och hållet slät och inte har några klumpar i sig så är den klar.
    Ställ in ?soppan? i kylskåpet MINST 6 timmar. Jag brukar låta det stå över natten.
    Sen så vispar ni ihop det. Fluffet med choklad brukar bli konsistensen av vanlig grädde och gelatingodis brukar bli konsistensen av en tjock kräm (så ta det lugnt med vispen).

    Smälter verkligen gelégodiset?
    Ja! Men det tar lite längre tid att smälta än choklad.

    Hur mycket godis ska man ta när det är gelé?
    När det gäller Ahlgrens bilar så tar ni 1/3 av påsen. Dock så vet vi inte hur mycket av andra gelégodisar det är man ska ha. Man får pröva sig fram Men säg 100 g ungefär.

    Går det att smälta godis med kex i? Som kexchoklad?
    Nej, tyvärr.

    Går det att göra fluff av salt godis och lakrits?
    Jajamen, en del personer i tråden som har prövat det och de tyckte det var gott!

    Kan man frysa in fluff?
    Nej, det blir som att frysa in grädde, alltså inte bra. Gör hellre bakverket först och fyll med fluff och SEN frys in.

    Tråd 1 - www.familjeliv.se/Forum-5-72/m35784468-26.html
    Tråd 2 - www.familjeliv.se/Forum-5-72/m38684740.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-11 20:15
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43021305.html

    I den här tråden skriver vi alla fluffkombinationer vi har gjort som har lyckats!

  • Svar på tråden Vad har du fluff till? - del 3
  • Sokkerkakan

    Jag behöver tips från fluffexperterna! Jag har fått en önskan om att en tårta ska innehålla geishafluff. Vad kan man då rimligen ha på andra lagret? Jag tänkte först geisha på första lagret, geléhallonfluff på andra lagret, sen spackla tårtan med chokladkräm och dekorera med färska hallon.. vad tror ni, blir det för sliskigt?

  • Bevabus

    vi har en ny tråd nu

    kolla inlägg # 845


    Sokkerkakan skrev 2009-05-25 20:40:33 följande:
    Jag behöver tips från fluffexperterna! Jag har fått en önskan om att en tårta ska innehålla geishafluff. Vad kan man då rimligen ha på andra lagret? Jag tänkte först geisha på första lagret, geléhallonfluff på andra lagret, sen spackla tårtan med chokladkräm och dekorera med färska hallon.. vad tror ni, blir det för sliskigt?
  • black sun

    Kan man ha nougatfluff i ett lager och toblerone eller dumlefluff i andra lagret, eller blir det för sliskigt? Jag kan nämna att jag älskar choklad! :D
    Jag ska täcka tårtan med MMF, ska jag spackla med nåt eller lägger jag bara MMF-täcket direkt på tårtan? Jag läste nånstans att man ska ta på smält smör, men det låter ju fett och äckligt.
    Hur skulle ni gjort?

  • Bevabus

    Återigen, vi har en ny tråd nu
    black sun skrev 2009-05-26 09:59:14 följande:


    Kan man ha nougatfluff i ett lager och toblerone eller dumlefluff i andra lagret, eller blir det för sliskigt? Jag kan nämna att jag älskar choklad! :DJag ska täcka tårtan med MMF, ska jag spackla med nåt eller lägger jag bara MMF-täcket direkt på tårtan? Jag läste nånstans att man ska ta på smält smör, men det låter ju fett och äckligt.Hur skulle ni gjort?
  • Thean

    Ska göra en marsipantårta men de gillar inte den vanliga princessfyllningen. Tips på vad man kan göra? Har läst om dumlefluff och hallonfyllning, passar det till marsipanlock? eller har någon tips på godare?

  • Shaun the sheep
    Thean skrev 2011-10-04 21:34:36 följande:
    Ska göra en marsipantårta men de gillar inte den vanliga princessfyllningen. Tips på vad man kan göra? Har läst om dumlefluff och hallonfyllning, passar det till marsipanlock? eller har någon tips på godare?

    Det har jag gjort, och det blev en otroligt uppskattad tårta! :D
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • mammainorr89

    I kylen har jag en skål med 50/50 vit choklad och grädde, efter ett recept jag hittade. Har förstått nu att jag borde ha haft mer grädde i.

    Förra gången när jag skulle vispa upp den skar det sig TOTALT. Är nu sjukt nervös att samma sak kommer hända imorgon då jag ska vispa upp det till en bröllopstårta.

    Så, min fråga är, kan jag blanda ner mer grädde nu?

Svar på tråden Vad har du fluff till? - del 3