Lax! Gärna grillad så här på sommaren, annars går det bra i ugnen. 225*, 12 minuter för portionsbitar, längre för hel sida. Krydda med salt, peppar och ev dill innan tillagning.
Citronsås:
2 dl creme fraich
1 dl grädde
1 citron skal + 1 msk saft
1 fiskbuljongtärning
(Koka allt - mums!)
Eller fyll laxen med fetaost:
100 g feta
0,5 dl grädde
0,25 dl hackad rödlök
(skär skåror i laxen och fyll med röran)
Kall sås:
creme fraich
hackad rödlök
röd rom
Gott med pressad potatis till lax. Eller grillad (koka potatisen nästan klar, låt svalna, blanda en marinad av olivolja, vitlök, mycket basilika, salt. Låt potatisen bada en stund).
Eller "gröna ormar":
8-10 potatisar kokas
1 dl spenat
2 msk smör
2 äggulor
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm muskotnöt
Blanda allt och stitsa moset till ormar/ stora "maränger" på en plåt. 10 minuter 225*.
Det är också gott med ugnsstekta tomater till. Dela tomaterna i halvor, krydda med salt, basilika och oregano. 225* ca 6 minuter.