• en grönsak

    Går det att vispa röd mjölk till grädde?

    Det är min fråga. Går det att visa röd mjölk så det blir gräddaktigt?
    Jag steker pankakor men har ingen grädde hemma.

  • Svar på tråden Går det att vispa röd mjölk till grädde?
  • Philipsson

    All mjölk som säls i affärerna är ju separerad, d.v.s. att grädden är separerad från mjölken.

    F.ö., den man som uppfann den moderna separatorn var svensk och hette Gustaf de Laval.


    Ja, det är jag på bilden.
  • Lowika

    Dessutom är mjölken homogeniserad, dvs alla resterande fettpartiklar efter separeringen är "sönderslagna" och kan inte längre flyta upp. Så det går inte att utvinna grädde ur röd mjölk heller.

  • Regnig måndag
    yoyo90 skrev 2013-04-09 03:56:07 följande:
    För att du ska kunna vispa något så det blir gräddigt behöver det innehålla drygt 28% fett minst, det är tex. det fettinnehållet på keldagrädden som går att vispa. Annars är vanlig standard grädde 36% eller 40% så tyvärr det blir väldigt svårt att vispa mjölk gräddig 
    Då borde det väl gå att smälta smör, blanda i mjölk och vispa det till grädde. Eller?
    Jag har inte betalt för att vara snäll!
  • tina03

    Däremot borde det rimligtvis kunna utvinnas grädde från åsens gammeldags mjölk, eftersom den inte är behandlad på det viset, och grädden ligger som ett lager uppe och måste omskakas för att fördelas. Har dock aldrig testat själv.. men vanlig mjölk, nej :)

  • JohnSword

    ..det behövs bara 30-40 liter åsens mjölk för att få ihop till motsvarande mängd som i en 3dl grädde

  • tina03

    De må så vara att det krävs en större mängd men rent teoretisk bör det gå :) Du kanske tagit dig tid och ork att testa? ;)

  • Baginbox

    Går t o m att vispa minimjölk till hårt skum. Inte samma konsistens som vispad grädde såklart men det går.

  • Dixie

    Det är ju lättmjölk, så det tvivlar jag på att det går.....

  • tina03
    Dixie skrev 2013-04-09 16:27:40 följande:
    Det är ju lättmjölk, så det tvivlar jag på att det går.....

    beror på vilket bolag, arlas standard är röd, skånemejeriers röda är lättmjölk, icas är standards, åsens är gammeldags=extra fett, vapnö vet jag inte om de har någon röd, sen finns det säkert 10 sorter till men säljs inte härikring.
  • matglad70

    Hade man en centrifug skulle det säkert gå att få ut lite grädde ur röd mjölk! Skrattande

  • Voluptuous Shalimar

    Svar på ts: nej, bara för att Jesus förvandlade vatten till vin (hey, coolt partytrick!) så kan inte röd mjölk förvandlas till grädde om du visar den för någon. Inte ens om du visar den för Arla-kon, skulle jag tro.

  • Ymer59

    Jo det går att göra grädde av vanlig mjölk, blanda 0,5 dl vatten med 10 g gelatin pulver koka upp vispa i det så det blir jämt , häll 1 dl mjölk i en skål och smaksätt om du vill tex vanilj rör i hop häll därefter i gelatin blandningen och vispa, sen har du grädde på mjölk

Svar på tråden Går det att vispa röd mjölk till grädde?