Problemet med fransk grädde (crème liquide) är att den inte är tillräckligt fet. Svensk vispgrädde har en fetthalt på 40%, medan fransk brukar ligga på max 30%. Ofta står det dessutom inte på förpackningen hur mycket fett den innehåller. Vad gäller smaken skall du se upp med UHT-grädde, eftersom den inte smakar som man vill att grädde skall göra. Godast grädde hittar du på ett crémerie, eller hos osthandlaren.
Enligt franska recept på chantilly, som är sötad vispad grädde, skall man ställa in grädden, men även skål och vispar i kylen en halvtimme innan den skall vispas.
Själv har jag gett upp de flesta recept som kräver vispad grädde, eftersom jag inte tycker att det blir lika bra som i Sverige. Även om jag lyckas vispa den tillräckligt tjock, så blir den rinnig efter ett tag. Det gäller att servera snabbt.
Nödlösningen är att köpa svensk grädde i svenska Affären, www.affarenparis.com/, eller på Svenska kyrkans julbasar. Är inte helt säker på att de har, men det är inte otänkbart.