incahe skrev 2010-01-04 12:18:51 följande:
Varsågod kaffeälskare så här gör man riktigt gott kaffe:
Fyll kaffepannan med riktigt kallt vatten (helst källvatten, men det kan bli ett problem förstår jag). Hur mycket är valfritt men jag ger här exempel på 6 koppar.
Sådärja, nu börjar jag:
Måtta upp 6 kaffekoppar vatten i kannan.
Häll i 1 mått kaffe för varje kopp vatten + 1 mått för kannan.
Låt det koka upp, vicka lite på kaffepannan under kokningen annars kokar det över.
Låt sjuda ca ½ minut.
Ta kannan av plattan och häll lite kallt vatten i pipen.
Låt stå ett tag för att sumpen ska sjunka till botten.
Häll upp i kopp, drick, akta tungan så du inte bränner dig.
Allra godast smakar kaffet utomhus. Kokat på äkta tjärved, men det kanske är att gå till överdrift tycker en del.
Kokkaffe ska väl inte koka upp, utan det ska tas av innan. Ska tillagas vid ~92-96 grader
har jag för mig. Så lite mer åt det här hållet så får du riktigt gott kaffe. Funkar prima
hemmavid.
En tradition på utdöende?
Mät upp kallt vatten och grovmalet kaffe i en kaffekanna och sätter på högsta värme på plattan eller allra helst över öppen eld i skogen. När vattnet börjar koka upp måste man vara med och ta av kaffepannan av värmen när skummet börjar lägga sig lite. Kokar vattnet för länge, eller det tar för lång tid innan vattent kokar så blir smaken ganska frän av garvsyran. Låt kaffe klarna ,sumpen falla till botten, och njut av det direkt. Men pass upp! Det är hett.
En del tycker kaffe klarnar bättre om man häller i en skvätt kallt vatten.
/SirMixALot