• Rednaw

    Öko-tex vs Ekologiska barnkläder

    Hör du också till dem som blivit lurad och trott att Öko-tex är ekologiskt? Min syster var helt inställd på att hitta ekologiska barnkläder till min dotter i julklapp och letade bland plaggen som var märkta Öko-tex.


    Det är inte lätt att veta som konsument, när butiker framställer det som att det är samma sak. Kräv av butikerna att de är tydliga med märkning och kräv också att de tar reda på fakta. Vad ekologiskt innebär kan du läsa mer om på denna bloggsidan http://bra-ekologiska-barnkläder.se/traditionell-eller-ekologisk-bomull/ . Öko-tex går jättefort att förklara vad det är. Det enda det betyder är att slutproduktens gifthalter ligger under gränsvärden. Det säger alltså ingenting om hur mycket gift som använts för att producera kläderna, bara hur mycket som finns kvar.


    Barnkläder borde vara giftfria, eller hur? Så är det absolut inte, de innehåller lika mycket, om inte mer, gifter än vuxnas kläder. Färger, tryck och plast är inte bra för kroppen och miljön. Det finns GOTS-märkta kläder som är lite bättre. Välj dem istället. Rata allt som inte är ekologiskt.

  • Svar på tråden Öko-tex vs Ekologiska barnkläder
  • Ticke

    Bälla-Boo är helt ekologiska från frö till färdigt plagg + transporten till sverige som sker med fraktfartyg. Dessutom fair-trade märkta :) det tycker jag är bra iallafall. Superkvalité som håller för flera barn och unisex färger så det passar till både tjej o kille. De har jättefina babyfiltar också i fina färger.

  • Knosan

    Det du skriver ts stämmer inte riktigt. Att öko-tex inte är det samma som ekologiskt är helt rätt. Det har inte att göra med råvan, och att det handlar om det slutliga plaggets giftfrihet stämmer också, men det är inte bara det.
    Om en fabrik är ökotexmärkt- för det handlar om fabriken och inte om enskilda produkter- så är vatten från färgbad etc som släpps ut från fabriken renat från kemikalier. (under ett gränsvärde)
    De kan alltså inte bara tvätta ur kemikalier ur plaggen och släppa ut skiten i naturen.
    Att bomull är ekologisk innebär att den inte är uppdriven med konstgödsel, men är fö odlad på samma sätt. Den ekologiska bomullen växer ungefär hälften så fort som traditionellt odlad bomull och är därför dyrare. Det har också blivit en bristvara, då vissa länder tex Indien dragit ner på sin export, vilket också får priset att öka.
    Att butiker skulle gå ut med att ökotexmärkningen är jämförbar med ekologiskt låter ju helt sjukt! De kan verkligen inte haft någon koll. Vare sig ekologisk el ökotexmärkning är knappast till för att lura, snarare upplysa och medvetliggöra konsumenten.

    Fortsätt gärna lista!

Svar på tråden Öko-tex vs Ekologiska barnkläder