• Anonym (Barnlängtan)

    Tillåt ägg- och spermiedonation på de privata fertilitetsklinikerna!

    Idag är det endast tillåtet att få hjälp med ägg- och spermiedonation via landstingen. Men köerna är långa till landstingen på grund av att det finns för få donatorer i Sverige. Detta tvingar många par utomlands för att få denna hjälp. Om du dessutom redan har använt dina landstingsfinansierade försök kan man inte som vanligt gå vidare till en privat klinik i Sverige och betala ur egen ficka utan man tvingas åka utomlands för att få hjälp. Vi i Barnlängtan anser att genom att inte tillåta de privata klinikerna att utföra ägg- och spermiedonation tvingas många svenska par att bli ”fertilitetsflyktingar”.


    K-G Nygren docent och fertilitetsläkare vid Sophiahemmet är också kritisk till att ägg- och spermiedonation bara får utföras på universitetssjukhusen. I en artikel i Corren fredagen den 6 augusti uttalar han sig ang. en artikel om ett par som tvingats åka utomlands för att få hjälp med äggdonation. Citat från artikeln: ”IVF-behandling utan donator får göras på privata kliniker, men ägg- och spermiedonation har undantagits med hänvisning till att journalerna måste bevara i 70 år. – Det är en ologisk bestämmelse. Konsekvensen blir att kapaciteten att utföra behandlingen minskar. Hälften av alla IVFbehandlingar görs i dag på privata kliniker, säger K-G Nygren. – Man menar att det kan bli osäkert eftersom privata kliniker kan försvinna, men man skulle kunna införa ett system där journalerna i dessa fall överförs.”

    När ska det bli tillåtet för de privata klinikerna att utföra ägg- och spermiedonation som fungerar precis på samma sätt som ”vanlig” insemination och IVF-behandling?


    Barnlängtan - patientföreningen för ofrivilligt barnlösa

  • Svar på tråden Tillåt ägg- och spermiedonation på de privata fertilitetsklinikerna!
  • Socialdemokraterna

    Hej!

    Jag kan tycka att det kanske finns anledning att se över de här reglerna för att se om det går att hitta en bättre lösning.

Svar på tråden Tillåt ägg- och spermiedonation på de privata fertilitetsklinikerna!