• M2003

    Flyktingbarn

    Idag kan vi läsa att ca 500 flyktingbarn försvinner varje år från migrationsverkets försorg, kanske ut till barnsexhandel och annan kriminell verksamhet utan att man lägger så mycket energi i att klara upp försvinnandena. Dessutom fortsätter man skicka ensamkommande flyktingbarn till länder inom EU som har gravt ifrågasatts av organ inom FN. Hur anser ni att man skall gå vidare med detta. Bör inte barnen skyddas bättre och i så fall hur vill ni göra?

  • Svar på tråden Flyktingbarn
  • Vänsterpartiet

    Hej!

    Vänsterpartiet arbetar för en starkare asylrätt. Att asylsökande barn lämnar Migrationsverkets boenden hänger samman med att så många inte får uppehållstillstånd i Sverige trots att de verkligen behöver det. En starkare asylrätt är därför central för att lösa problemet. Sverige måste också ta barnkonventionen på större allvar, oavsett om det gäller barn som är födda i Sverige eller nyss har kommit hit.


    Att Sverige idag skickar tillbaka ensamkommande barn till det EU-land där de först sökte asyl är ett stort problem när dessa länder inte följer asylrätten och har usla förhållanden för barn. Det gäller till exempel Malta. Istället bör vi låta dessa barn söka asyl i Sverige där de kan få en mer rättssäker asylprocess och slipper bo i tältläger medan de väntar på beslutet. Migrationsminister Tobias Billström säger att man måste följa Dublinkonventionen om att skicka dessa barn till Malta, men det är redan idag fullt möjligt att göra undantag när ett land har så stora brister som Malta har.


Svar på tråden Flyktingbarn