• PerG

    Vad källsorterar ni?

    Hur mycket källsorterar ni i ert hushåll? Och hur noggranna är ni?


    Och varför gör ni det/gör ni det inte? Miljöskäl? Eller av praktiska skäl? Ekonomiska (vid vikttaxa på sopor)? Lathet?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vad källsorterar ni?
  • Mandel

    Bor på landet så jag har gjort en egen kompost. Slänger dock inga köttrester där då jag inte vill ha mer råttor häromkring än vad som redan finns.
    Sorterar ut allt som går att köra till återvinningsstationen, större saker sparas och körs direkt till soptippen en gång om året och sorteras där, färgburkar och lysrör samlar Håll Sverige rent in åt oss.
    Avlagda kläder och skor ges bort eller skänks till Myrorna.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Skarpa

    Det mesta av det som finns på återvinningsstationen (papper, metall, glas, etc) inkl. kompost.

    Med varierande noggrannhet, kan jag tillägga, även om vi är ganska duktiga på att sköta oss

    Vi har kärl för brännbara och organiska sopor, och kan på samhällets livsmedelsbutiker hämta gratis papperspåsar till det organiska avfallet.

    Sedan sorterar vi returpapper, metall, glas, glödlampor, batterier och liknande.

  • MrBlueSky

    "Allt som överhuvudtaget går att sortera, noggrannt genomgånget och uppdelat (t.ex. ta isär förpackningar och dela upp plast och papper)" Fast NÅN enstaka gång händer väl att lite plats åker i soporna ändå, oftast mjukplast.

  • Primrose

    Vi källsorterar, i princip, allt vi kan - vid återvinningsstationen. VI har ingen kompost (vi bor i en liten 2:a på 44kvm). Om en förpackning är av olika material så delar jag den så att rätt sak hamnar i rätt "tunna".
    Eftersom vi inte har bil (miljövänliga som vi är) kan det ibland var litet krångligt med elektriska saker och farliga ämnen etc., men det brukar gå det med. Gamla mediciner etc. lämnar vi, förstås, in till Apoteket i deras små påsar.

    Ibland blir vi dock tokiga på allt skräp som ska återvinnas! Vi bor, som sagt, litet (mijlövänligt det med) och stora kassar med återvinning är inget vi gillar.

    Till plussidan eller minussidan på det egna miljökontot ska man ju inte bara räkna återvinning utan även bl a:
    -Hur stort man bor (dvs. elförbrukning etc.)
    -Om man har bil eller inte (en STOR miljöbov)
    -Om man reser till Thailand eller liknande (dvs flyger långt)
    -Om man tar flyget, bilen eller tåget dit man ska
    -Om man köper litet eller mycket ekologiska och mijlövänliga dagligvaror
    -Om man köper mycket nytt eller second hand
    -Om man donerar/säljer i stället för att slänga
    -Om man köper eko-kläder och prylar
    -Hur ofta man byter ut sin mobil/TV/dator

    Ibland ser jag folk som tar bilen till den vanliga återvinningen (nu talar vi Stockholms innerstad) och även om de bara gör en avstickare(och ska vidare med bilen) tycker jag att det känns helt galet. Bilen är en betydligt större miljöbov än några mjölkpaket.

  • Liinnda1

    brukar oftast (inte alltid) sortera papper/kartong, glas och metall och även plast. Ibland är jag mer noggrann. gör det mest för att annars blir de så fullt i soporna  och så ska de ju vara bra för miljön.

  • Tant Green

    Det mesta utom kompost. Men vi har ingen låda för papper, bara en för tidningar och en för wellpapp. Men mjölkkartonger och sånt åker i vanliga soporna, antar att allt ändå bränns så det spelar kanske ingen roll.

    Vi bor i nybyggd lägenhet och det är ju trevligt med källsorteringsrum i huset, då har man liksom ingen ursäkt att inte var ordentlig... där vi bodde förut skulle man ju forsla iväg allt en bit (med bil) och då var jag mindre noggrann.

  • Fru U

    Vi sorterar det mesta men jag står inte och tar isönder tex fönsterkuvert.

    Vi kommer att kompostera matavfall när avfallskvarnen är installerad.


    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Denebola
    Miss Lau skrev 2010-11-07 17:00:50 följande:
    Det är ni som har det bra
    Det var ju synd
  • Kazeer

    Vi sorterar nog det mesta ... och numera slipper vi åka till återvinningsstationen. Vi behöver i varje fall inte åka så ofta som förut.

    Våra nya soptunnor (2 st) är uppdelade i fyra fack vardera.
    I tunna nr 1 finns ett stort fack för matavfall (till matavfallet får vi bruna papperspåsar från Renhållningsverket), ett stort fack för restavfall, ett litet fack för plastförpackningar och ett litet fack för färgat glas.
    I tunna nr 2 finns ett stort fack för returpapper, ett stort fack för kartong, ett litet fack för metallförpackningar och ett litet fck för ofärgat glas.


    Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and just be my friend.
  • potentilla fruticosa

    Vi sorterar allt och komposterar.Det matavfall som inte hönsen äter upp åker i komposten.
    Vi har nära till en återvinningsstation.Glödlampor, sprayburkar och andra sopor som man inte kan lämna på återvinningsstationen åker vi till "tippen" med.
    Här får vi betala efter vikt på soporna.Så är man duktig på att återvinna så lönar det sig. 

  • Mrs Andie

    Hos oss sorterar vi: matrester/kompost, papper/kartong, glas (färgat/ofärgat), brännbart, konserver/metall, lampor/energilampor, batterier, elgrejjer, plastförpackningar. Vår hyresvärd har en ganska bra syn på just källsortering så vårt soprum är ganska bra utrustat med de olika kärlen som behövs för effektiv sortering.

Svar på tråden Vad källsorterar ni?