Går LCHF-dieten och miljömedvetenhet ihop?
Jag visste inte riktigt var jag skulle lägga den här frågan, men chansar på att det här är ett bra ställe. Jag lägger den kanske i kropp och hälsa också, beroende på vad jag får för svar här. Jag funderar på att testa LCHF-dieten, men jag har två problem med den: 1) Jag äter normalt (sedan 30 år tillbaka) ytterst litet kött och ganska litet animalisk föda överhuvud taget (fast jag har börjat äta mer fisk/skaldjur/ägg), 2) Jag är relativt miljömedveten och äter helst ekologiskt och KRAV-märkt.
1) När det gäller det första problemet är det så att jag helst skulle vilja slippa äta mycket kött, eftersom jag inte brukar må så bra av det (matsmältningen tar mycket lång tid. Kyckling är ok, men ekologisk kyckling är så dyrt att jag inte kan äta det mer än ett par gånger i veckan. Att äta väldigt mycket ägg varje dag, vilket kanske skulle kunna vara ett alternativ, känns inte riktigt nyttigt. Men jag måste ju äta mycket fett och proteiner enligt LCHF för att inte bli hungrig och för att jag låter bli kolhydraterna. Hur ska jag få till det, så att säga? Är det fet fisk som makrill (mycket miljögifter?) och lax som gäller? Eller ska jag bara försöka tvinga mig själv att äta mer kött ett tag?
2) Det är ju allmänt kännt att det inte är bra för miljön med all köttproduktion som pågår i världen. Kan man verkligen äta en "äkta" LCHF-diet med gott samvete? När det gäller kött (de få gånger jag köper det) så handlar jag ekologiskt - men de ekologiska böndernas kor pruttar väl lika mycket som andra, om man säger så.
Eller ska jag bara strunta i mitt miljöansvar ett tag och testa dieten och se om den känns bra för mig, rent fysiskt?
Jag är ganska ordentligt kolhydratberoende och skulle tycka att det vore intressant att se hur min kropp reagerade på LCHF. Jag tränar relativt mycket.
Tacksam för tips och tankar!