• hosianna

    Hur väljer man organisation att köa hos när man inte är insatt i alla detajler!?

    Jag och min man har börjat prata om att ställa oss i kö för adoption, just nu håller vi på med IVF men med tanke på kötiderna för att få adoptera så verkar det ju bara dumt att vänta med att köa iaf, man vet ju aldrig hur det går med allt. Men hur i hela friden väljer man vilken/vilka organisationer man ska köa hos utan att behöva spendera flera veckor framför datorn o läsa på om allt. Känns otroligt överväldigande samtidigt som man inte vill "slösa" mer tid. Vill stå i kö nu! Men det verkar ju dyrt så man kan ju inte stå i kö hos alla,så man vill ju verkligen välja rätt osv.

    Är inte heller heöt redo att börja ta ställning till vilka länder osv man kan tänka sig att adoptera från och vad jag lyckats klura ut hittills så avgör ju sånt med vilken organisation man väljer. Suck att det ska vara så svårt med allt!

    Skulle iaf vara ytters tacksam om nån kunde hjälpa =)

     

  • Svar på tråden Hur väljer man organisation att köa hos när man inte är insatt i alla detajler!?
  • ekke

    och nu har jag läst ännu mer, Kenya är tyvärr ingen möjlighet för oss då vi inte är med i svenska kyrkan. 

  • Hjärtat längtar

    Våra utredare frågade om vi inte kunde få barn och om vi gjort några behandlingar. Mitt tips: VAR ÄRLIG!
    Men frågar de inte så är det ju inte säkert att ni behöver berätta det.

  • villsågärna38

    Alla utredare frågar om man har haft problem att få barn och om man gjort behandlingar. Det ingår ju i utredningen och är ju inget konstigt att tala om, klart ni ska vara ärliga där. Men när ni talat om det och om utredningen drar ut på tiden så bestämmer ni ju själva om ni gör ytterligare något försök eller ej. Vi skrev om alla våra behandlingar i våra levnadsberättelser som ligger till grund för utredningen och talade även en hel del om detta med vår utredare i början på vår utredning. Sedan drog vår utredning ut rejält på tiden, det tog totalt 8 månader för oss från start till medgivande, och vi fick även vänta 2 månader efter föräldrautbildningen var klar innan vi satte igång osv. Det gjorde att vi hann med ytterligare ett par frysförsök. Detta var inget vi berättade och inget som utredaren frågade om heller. Nu är jag gravid men med vår tidigare historik är oddsen hur dåliga som helst, men kanske går det vägen den här gången. Vi skickar naturligtvis inte in några papper till föreningarna nu men får jag missfall igen så gör vi det med en gång och har redan bestämt oss för land osv också. Kram och lycka till!

  • hosianna
    Emeli skrev 2011-09-30 15:37:49 följande:
    Hej igen! Vi tar dina frågor i tur och ordning.

    "Jo men det jag menar är att kan man stå på köplats nr 1 typ och behålla den tills man själv väljer att använda den så att säga? Jag menar om många tänkte så så skulle det ju liksom "putta ner" andra som står i kö... jaja antar att sånt reder ut sig när den dan väl kommer så det är inget stort problem just nu, var bara lite nyfiken."

    Det datum du betalar in sökandeavgiften första gången blir ditt könummer. Om du fortsätter att betala varje år behåller du detta nummer. Adoptionsorganisationen kan inte börja arbeta med ditt ärende förrän du har fått medgivande från kommunen. Då placeras du in på kölistor för det eller de länder som du är intresserad av att adoptera från. Givetvis kan man halka bakåt i kön om det dyker upp någon som har ett tidigare könummer, Det har nog hänt de flesta av oss att vi har glidit både upp och ner på kölistorna, men till slut kommer man ju fram och får en förfrågan.

    Medgivande får man (förhoppningsvis) av kommunen efter utredning. Medgivandeålder: den ålder på barn medgivandet gäller för. Idag får många ålderslösa medgivanden. Många länder kräver att man är öppen för barn 0-3 år. Det är väldigt sällan det handlar om att adoptera så stora barn som 8-åringar eller äldre.

    Kontakta din kommun och be att få tala med någon som har hand om adoptioner, Kommunerna kan ha lagt upp arbetet lite olika, men om du frågar så i växeln bör de kunna koppla dig rätt. De allra flesta kommuner kräver att man ska ha gått den obligatoriska kursen innan de startar utredningen. De är skyldiga att hänvisa till en kurs de godkänner. OBS att det kan vara väntetider innan kurserna startar. Under tiden som ni väntar på detta kan ni mycket väl göra klart ivf.

    Det är väldigt olika hur utredarna ställer sig till att man fortfarande är i ivf-svängen när man söker medgivande för adoption. För många är det bäst att vara klara med den biten för att helhjärtat kunna gå in för adoptionen, men vi är alla olika och upplever saker olika. Jag tycker inte att man ska ljuga för utredarna. Man behöver så klart inte berätta att man håller på med ivf om de inte frågar specifikt om det, men OM ni får frågan tycker jag inte att ni ska försöka slingra er. Det kommer de sannolikt att märka, och då kommer de att pressa er på den punkten.

    Det är sällan bråttom med utredningen. Medgivandet är bara giltigt i två år. Har man då inte hunnit får hem något barn får man göra om hela utredningen. Det man ska göra så snabbt som möjligt är att ställa sig i minst en organsiations kö. Adoptionskursen kan man också gå i god tid.
    Ang att medgivandet bara är giltigt i 2 år så måste det ju betyda att man ofta måste göra om det? Tänker eftersom man i många fall har en väntetid på över två år från att man skickar ansökan till att man får hem barn. Det låter ju omständigt att då behöva göra om den mitt i processen?

    Jag pratade med hon som har hand om detta här i kommunen imorse och hon frågade redan då om vi gjort IVF och om vi va klara med det osv. Jag sa helt enkelt som det var just nu och sen får vi se hur de blir framöver. Men självklart skulle vi aldrig  skicka iväg en ansökan om vi planerade att göra fler behandlingar eller var gravida osv. Däremot ser jag inga problem med att man försöker undertiden man väntar, om ork o möjligheter finns. Det är ju som nån skrev likvärdiga sätt på nåt vis det här med IVF o adoption, i slutändan vill man ju bara ha en familj.

    Det som jag reagerade på när jag pratade med kommun var att när jag frågade om min endometrios så började hon prata om att jag behövde ett läkarintyg bara för att ens få starta en utredning, som om det skulle kunna vara nåt som hindrade oss från att ens bli godkända här i sverige. Jag förstår att andra länder kan se olika på sånt där men här borde man väll ha sån kunskap så att man vet att det inte behöver vara ett hinder.

    JUst nu lutar vi nog åt att ställa oss i kö hos AC och antingen BFA eller FFIA, när jag prata med FFIA så sa hon direkt att hon skulle rekommendera colombia som land till oss men eftersom dom har så få andra länder och som vi inte ens verka vara kompatibla med i dagsläget (ålder) så vet jag inte... Hade jag råd skulle jag nog slå till på allihop iaf till en början, men vi får väll se då.
    ekke skrev 2011-10-01 18:19:33 följande:
    och nu har jag läst ännu mer, Kenya är tyvärr ingen möjlighet för oss då vi inte är med i svenska kyrkan. 
    Jag tror inte att man måste vara medlem i just svenska kyrkan iaf har inte alla org specificerat det, men däremot i nåt trossamfund.
    Oh vad jag skulle vilja adoptera från Kenya, största hindret är ju dom där 9 månaderna, det känns inte så görbart i nuläget, men kankse man kan ändra sig...
     
  • villsågärna38

    Låter jättekonstigt med läkarintyg ang endometrios för att starta utredning. Känner flera som adopterat med endo och det har inte varit några problem alls.

  • hosianna
    villsågärna38 skrev 2011-10-03 12:38:20 följande:
    Låter jättekonstigt med läkarintyg ang endometrios för att starta utredning. Känner flera som adopterat med endo och det har inte varit några problem alls.
    Kanske var hon som inte hade så stor koll men hon börja prata om allt arbete som krävs för en utredning och att man inte vill göra allt det i "onödan" typ. Men jag tror som du att den biten inte borde ska bli nåt problem, Hon skulle kolla upp det o lite annat o återkomma, hoppas på bättre svar då =)
    Men det låter ju hoppfullt det du säger =) 
  • villsågärna38

    Ang Kenya så funkar annat trossamfund också. Varför inte gå med i Svenska kyrkan om ni funderar på Kenya? Finns ju inget krav på aktivt kristen där som för en del andra länder, t ex Sydafrika.

  • Nystart

    Ang att medgivandet gäller i två år. 
    Alla länder har inte två års väntan när man väl skickat ansökan, däremot har många länder en total tid över två år med köande i Sverige+ väntetid i landet. Du kan köa i Sverige utan att ha medgivande klart. Om ni inte är helt klara med IVF eller siktar in er på ett land med lång kötid i  SVerige (tyvärr en hel del länder), så är det bra att inte ha för bråttom att bli klar med utredningen som Indras dotter skrev. Om ni kan tajma in så att utredningen blir klar när ni närmar er startdatum för att få skicka ansökan är risken mindre att ni måste göra om när väl ansökan är skickad.

    Nu kan man ju inte styra och ställa över kommunens tid hur som helst, men det är ingen mening att stressa på om ni är intresserad av t ex Sydkorea som har 3,5 års kötid i Sverige.  Då är det bra om utredningen är klar om tre år...
     

  • en glad
    villsågärna38 skrev 2011-10-03 12:38:20 följande:
    Låter jättekonstigt med läkarintyg ang endometrios för att starta utredning. Känner flera som adopterat med endo och det har inte varit några problem alls.

    Läkarintyget handlade nog inte bara om endo utan jag tror att utredaren arbetar i en kommun där man startar med läkarintyg före utredningen .... så är det på många håll ...läkarintyg krävs ju i alla utredningar
  • Emeli
    en glad skrev 2011-10-03 13:57:59 följande:
    Läkarintyget handlade nog inte bara om endo utan jag tror att utredaren arbetar i en kommun där man startar med läkarintyg före utredningen .... så är det på många håll ...läkarintyg krävs ju i alla utredningar
    Ja, så tror jag också hon menade. Alla som söker medgivande måste lämna läkarintyg. Om det finns några frågetecken i detta kan utredaren begära in specialistläkarintyg. Det finns speciella blanketter till det. Inget märkvärdigt alls - det är som en hälsoundersökning plus några prover, syn- och hörseltest osv. Som sagt, alla måste lämna detta. Däremot skiljer det sig mellan kommunerna i vilket skede av utredningen de vill ha intyget. Vissa vill ha det redan vid utredningens start, andra innan ärendet går upp i nämnden. Ett litet tips: även om er utredare vill ha läkarintyget i ett tidigt skede i utredningen kan ni gott avvakta att göra denna undersökning tills det verkligen är dags för er att påbörja er utredning. Dess läkarintyg kan vara dyra om man inte råkar bo i ett landsting där man får dem gratis. Det vore väldigt tråkigt om intyget anses vara för gammalt, och det kan det mycket väl bli redan efter tre månader. I ett sådant läge kanske ni har slängt flera tusenlappar i sjön.

    Ytterligare ett litet tips: prata inte (= babbla inte!) om detaljer som endometrios, ivf osv med utredaren redan nu, i detta tidiga skede, på telefon. Svara bara kortfattat på direkta frågor. Fråga vad ni ska göra, be om att bli hänvisade till en kurs och att få ansökningsblanketter hemskickade eller en hänvisning till var ni kan finna dem på nätet. Fråga också om ni kan förbereda er på något mer sätt, t.ex. genom att läsa litteratur.

    När ni har genomgått den obligatoriska föräldrautbildningen och har fått intyg på det kan ni lämna in er skriftliga ansökan om att bli utredda. Kommunen kommer då att ta kontakt med er när de kan erbjuda er en tid. I det läget kommer de också att tala om vilka eventuella intyg ni ska ha med er till första träffen.

    Eftersom ett medgivande bara är giltigt i två år kan det vara taktiskt att försöka tajma utredningen så att man får medgivandet när man närmar sig toppen på kölistorna. Som sökande i AC kan ni hålla stenkoll på dessa. Alla inloggade medlemmar har tillgång till dessa listor.

    Om ni funderar på Colombia ska ni veta att AC både förmedlar barn från 7 privata barnhem och myndigheten ICBF. FFiA förmedlar bara från ICBF. Om man vill skicka ansökan till ICBF är det ingen kö i Sverige med låååånga väntetider i Colombia (flera år). Till de privata barnhemmen är det kö i Sverige, men betydligt kortare väntetid när ansökan väl är i landet.
  • hosianna
    Emeli skrev 2011-10-03 15:16:47 följande:
    Ja, så tror jag också hon menade. Alla som söker medgivande måste lämna läkarintyg. Om det finns några frågetecken i detta kan utredaren begära in specialistläkarintyg. Det finns speciella blanketter till det. Inget märkvärdigt alls - det är som en hälsoundersökning plus några prover, syn- och hörseltest osv. Som sagt, alla måste lämna detta. Däremot skiljer det sig mellan kommunerna i vilket skede av utredningen de vill ha intyget. Vissa vill ha det redan vid utredningens start, andra innan ärendet går upp i nämnden. Ett litet tips: även om er utredare vill ha läkarintyget i ett tidigt skede i utredningen kan ni gott avvakta att göra denna undersökning tills det verkligen är dags för er att påbörja er utredning. Dess läkarintyg kan vara dyra om man inte råkar bo i ett landsting där man får dem gratis. Det vore väldigt tråkigt om intyget anses vara för gammalt, och det kan det mycket väl bli redan efter tre månader. I ett sådant läge kanske ni har slängt flera tusenlappar i sjön.

    Ytterligare ett litet tips: prata inte (= babbla inte!) om detaljer som endometrios, ivf osv med utredaren redan nu, i detta tidiga skede, på telefon. Svara bara kortfattat på direkta frågor. Fråga vad ni ska göra, be om att bli hänvisade till en kurs och att få ansökningsblanketter hemskickade eller en hänvisning till var ni kan finna dem på nätet. Fråga också om ni kan förbereda er på något mer sätt, t.ex. genom att läsa litteratur.

    När ni har genomgått den obligatoriska föräldrautbildningen och har fått intyg på det kan ni lämna in er skriftliga ansökan om att bli utredda. Kommunen kommer då att ta kontakt med er när de kan erbjuda er en tid. I det läget kommer de också att tala om vilka eventuella intyg ni ska ha med er till första träffen.

    Eftersom ett medgivande bara är giltigt i två år kan det vara taktiskt att försöka tajma utredningen så att man får medgivandet när man närmar sig toppen på kölistorna. Som sökande i AC kan ni hålla stenkoll på dessa. Alla inloggade medlemmar har tillgång till dessa listor.

    Om ni funderar på Colombia ska ni veta att AC både förmedlar barn från 7 privata barnhem och myndigheten ICBF. FFiA förmedlar bara från ICBF. Om man vill skicka ansökan till ICBF är det ingen kö i Sverige med låååånga väntetider i Colombia (flera år). Till de privata barnhemmen är det kö i Sverige, men betydligt kortare väntetid när ansökan väl är i landet.
    Tack! Superbra tips, och ja, vi har ju funderat på colombia, dels för att det spontant blivit rekommenderat när jag pratat med organisationer och dels för att det ligger på en kontinent som i dagsläget intresserar oss =)
    Nu känns det ju också lite dumt att jag ens har frågat om endometriosen, kanske man hade kunnat slippa hela den karusellen med spec.läkar utlåtanden om det och bara tatt med infertilitetsintyg och så va de bra med det... Men jag ska deffenitivt inta hållningen att inte säga mer än nödvändigt i frågan.

    Vi har nog redan skickat in ansökan om att få bli utredda, nu känns ju det kanske lite dumt då i ljuset av vad du skrev. I samband med att jag fråga om föräldrautbildningen så skicka hon hem massa papper bla den ansökan och sa att hon ville ha in den iaf (läkarintygen fick komma senare). Är det så nu då att när vi gått utbildningen och dom ger oss en tid att vi måste påbörja utredningen på en gång då eller kan man säga att man vill vänta?
  • Emeli
    hosianna skrev 2011-10-15 15:34:24 följande:
    Tack! Superbra tips, och ja, vi har ju funderat på colombia, dels för att det spontant blivit rekommenderat när jag pratat med organisationer och dels för att det ligger på en kontinent som i dagsläget intresserar oss =)
    Nu känns det ju också lite dumt att jag ens har frågat om endometriosen, kanske man hade kunnat slippa hela den karusellen med spec.läkar utlåtanden om det och bara tatt med infertilitetsintyg och så va de bra med det... Men jag ska deffenitivt inta hållningen att inte säga mer än nödvändigt i frågan.

    Vi har nog redan skickat in ansökan om att få bli utredda, nu känns ju det kanske lite dumt då i ljuset av vad du skrev. I samband med att jag fråga om föräldrautbildningen så skicka hon hem massa papper bla den ansökan och sa att hon ville ha in den iaf (läkarintygen fick komma senare). Är det så nu då att när vi gått utbildningen och dom ger oss en tid att vi måste påbörja utredningen på en gång då eller kan man säga att man vill vänta?
    Om ni redan har skickat in ansökan om utredning och nu känner att ni vill avvakta kan ni bara säga att ni vill vänta om de erbjuder er en tid. Ni behöver inte motivera varför om ni inte vill. Det kan tänkas att utredaren vill att ni kommer in med en ny ansökan om ni vill skjuta på det hela, men det är ju inget stort besvär.

    Om ni inte har skickat tillbaka papperen ifyllda ännu behåller ni bara blanketterna hemma tills ni känner att det är dags att skicka in dem.

    Kul att ni funderar på Colombia. Det är ett underbart land att adoptera från. Välordnad verksamhet, vackert land, underbara människor och barnen Hjärta är helt underbara. Det är ett av de (få) länder som tycks ha hyfsat flyt i verksamheten i dagsläget. Om ni passar in på Colombias krav är det ett fantastiskt val. Genom AC har det kommit 40 barn i år. Lägg till La Casa fem barn och FFiA tre, och Colombia visar sig vara ett av de största adoptionsländerna vid sidan av Kina och Sydkorea.

    Tänk på att tala om för er utredare att ni funderar på Colombia. Colombia ställer speciella krav på utredningen. Läs mer om detta på AC:s hemsida. Det bästa är om utredaren gör rätt från början. I värsta fall kan det vara så att ni inte kan ansöka därifrån för att utredningen inte håller måttet och utredaren vägrar hjälpa till att justera det som inte är bra. Det har hänt att sökande har fått välja annat land på grund av detta.

    Lycka till!
  • hosianna
    Emeli skrev 2011-10-15 16:55:00 följande:
    Om ni redan har skickat in ansökan om utredning och nu känner att ni vill avvakta kan ni bara säga att ni vill vänta om de erbjuder er en tid. Ni behöver inte motivera varför om ni inte vill. Det kan tänkas att utredaren vill att ni kommer in med en ny ansökan om ni vill skjuta på det hela, men det är ju inget stort besvär.

    Om ni inte har skickat tillbaka papperen ifyllda ännu behåller ni bara blanketterna hemma tills ni känner att det är dags att skicka in dem.

    Kul att ni funderar på Colombia. Det är ett underbart land att adoptera från. Välordnad verksamhet, vackert land, underbara människor och barnen Hjärta är helt underbara. Det är ett av de (få) länder som tycks ha hyfsat flyt i verksamheten i dagsläget. Om ni passar in på Colombias krav är det ett fantastiskt val. Genom AC har det kommit 40 barn i år. Lägg till La Casa fem barn och FFiA tre, och Colombia visar sig vara ett av de största adoptionsländerna vid sidan av Kina och Sydkorea.

    Tänk på att tala om för er utredare att ni funderar på Colombia. Colombia ställer speciella krav på utredningen. Läs mer om detta på AC:s hemsida. Det bästa är om utredaren gör rätt från början. I värsta fall kan det vara så att ni inte kan ansöka därifrån för att utredningen inte håller måttet och utredaren vägrar hjälpa till att justera det som inte är bra. Det har hänt att sökande har fått välja annat land på grund av detta.

    Lycka till!
    Tack!! De va ju skönt, då behöver ja inte fundera på det iaf =)
  • hosianna
    ekke skrev 2011-12-26 18:47:06 följande:
    ics: hur går det för er?
    Signaturändring så är numer hosianna, men vad det skulle va bra för förstår jag inte då mitt gamla namn står kvar på flera ställen, främst i citatform. Jaja

    Vi har gjort föräldrautbildningen och ställt oss i adoptionskö hos AC, men nu ska vi göra ett nytt iVF försök så adoptionen ligger lite på is för tillfället. Hur går de för er?? 
  • ekke

    Vi står i kö hos BFA, går föräldrautbildningen just nu. Ska göra ett FET nästa månad, och ev ett ICSI till innan vi påbörjar medgivandeutredningen. så det är lika processer vi har pågående

    Jag bloggar här om vår väg mot en familj:
    Enfamilj.blogg.se

  • Jegs

    Hejsan,
    Jag råkade se denna tråd..
    Vi gick adoptionsutbildningen i höstas och inför den så gick jag igenom alla adoptionsförmedlingar, deras länder, krav som länderna ställer på oss som adoptivföräldrar, väntetider mm. Jag har sammanställt det i ett Excelark och utifrån det kan jag välja hur länderna ska sorteras och utifrån det kunde jag utesluta vissa länder där vi inte uppfyller kraven eller av andra skäl... Och utifrån det kunde vi se vilken adoptionsförmedlng som kändes mest passande för oss... 

    Är det någon som är intresserad av min sammanställning så skicka mig er e-post!

    Jag reserverar mig förstås för ev. felaktigheter och jag har inte uppdaterat sedan i höstas, gjorde även informationen så kortfattad som möjligt osv... Men det kan ju vara en start om någon vill jobba vidare på innehållet... Själv tycker jag att det är skönt att ha det samlat i ett dokument..

    // Jegs

     

Svar på tråden Hur väljer man organisation att köa hos när man inte är insatt i alla detajler!?