• MEMFS

    Hur snabbt anpassar sig ett marsvin?

    Vi har haft vår lilla skatt nu i 2 veckor och hon är fortfarande mer eller mindre livrädd för oss =/ Kan man göra något för att få dom att anpassa sig fortare?


    ♥ Isabell 090304 och Felize 100921 ♥
  • Svar på tråden Hur snabbt anpassar sig ett marsvin?
  • tinis77

    Man ska väl inte ha ett ensamt marsvin? Är det inte lag på att man ska ha minst två stycken?
    Men för att få henne tam så är det bara att sitta med henne mycket, ge massa gott ur handen och visa att ni inte är farliga.

  • MEMFS
    tinis77 skrev 2012-03-15 22:06:26 följande:
    Man ska väl inte ha ett ensamt marsvin? Är det inte lag på att man ska ha minst två stycken?
    Men för att få henne tam så är det bara att sitta med henne mycket, ge massa gott ur handen och visa att ni inte är farliga.
    Där vi köpte henne så sa dom att ett marsvin går jätte bra så länge man håller på mycket med dom och här hemma håller vi på med djuren vi har mest hela tiden. Har världens lyckligaste lilla kanin nämligen ;) t.ex. Nåja. Vi håller på med henne mycket, ger gott osv. Men ännu är hon jätte rädd =/
    ♥ Isabell 090304 och Felize 100921 ♥
  • MEMFS
    Run to the hills skrev 2012-03-15 22:13:02 följande:
    Man ska helst inte ha varken kaniner eller gnagare själva. Det står i djurskyddslagen eller vad den heter.
    Nu var det inte detta jag efterfrågade!!
    ♥ Isabell 090304 och Felize 100921 ♥
  • JessicaochMarkus

    Hej!

    Först vill jag säga, kul att du skaffat marsvin.. MEN... Marsvin är flockdjur och ska Alltid hållas minst 2 och 2, oavsett vad den du köpte det av sa.

    Ditt marsvin kommer sannolikt bli mycket tryggare och tamare om den får en artsfränd, och en kanin ersätter inte detta alls.

    Jag har sett många exempel genom åren där ägarna bara haft ett ensamt marsvin, som jag sedan tagit över och tagit hand om, de har då blivit mycket tamarec och mycket gladare.

    Oavsett hur mycket du/ni håller på och sysslar med marsvinet så talar ni inte samma språk och marsvin blir betydligt mycket gladare om de får vara tillsammans med andra.

    Locka med mycket godsaker och låt tiden ha sin gång, kan också vara bra att tänka på att inte hålla på för mycket med marsvinen de första veckorna, dels för att allt är nytt och de ska vänja sig med både omgivning och människor, är de dessutom själva som ditt marsvin, har de ingen trygghet i varandra heller.

    Hoppas innerligt att du skaffar en kompis och Lycka till!

    / en FD Marsvinsuppfödare / SMF 363 Corona´s Marsvin                   

  • fallen star

    Vi har 2 marsvin. De kom från olika familjer hem till oss, så de var inte "vänner". Nu var det över ett år sedan vi fick dem. Men jag minns att jag också efter ca 2 veckor funderade på varför de var livrädda för oss. men det tog tid! Jag trodde att det skulle gå fortare. Men håll på så som ni gör, sitt bredvid o prata, ge en massa gott. Så vänder det när ni minst anar det. Det dröjer nog inte alls länge till nu!

    Lycka till 

  • fallen star

    Jessicachmarkus hade en bra poäng där! Det kom jag på nu. Vi var extra tysta, höll inte på att smälla hårt i saker, hade hög musik på. Vi lät dem vara ifred. MEn sen så var vi mycket med dem också. En fin balansgång där

  • Granada
    MEMFS skrev 2012-03-15 22:13:32 följande:
    Nu var det inte detta jag efterfrågade!!

    Marsvin ska bo med andra marsvin annars mâr de inte bra. Att de dessutom finns en lag som talar om det, ja, jag vet inte varför man som ägare inte sätter sitt husdjurs bästa främst(vänlig undran)? Djuraffären har informerat er helt fel. Man ska aldrig ha ett marsvin utan en artfränd. Satt hon ensam? Kanske hon är dräktig? Det händer alldeles för ofta vid köp frân djuraffärer tyvärr.
     
    Marsvin är flockdjur och bytesdjur. Att dâ sitta ensam ökar bara hennes rädsla. dessutom ligger det i deras natur att försöka "fly" när man försöker ta upp dem. Det behöver inte betyda att de är livrädda, det är deras instinkt. Att ta upp dem en stund varje dag är bra för socialiseringen. Men försök att inte jaga efetr dem för länge för att ta upp dem. dâ kan ev. rädsla bli värre i stället. Jag brukar sätta mig med dem med en "inhägnad" runt sâ de inte kan gömma sig, men själva bestämma om de vill komma fram till mig eller inte. En liten godbit att locka med är bra och gott.

    Det finns massor av bra marsvins sidor att läsa pâ nätet. Agria, föräkringbolaget, har en marsvinsblogg, http://blogg.agria.se/marsvinsbloggen/ , med en massa informativa länkar vad gäller marsvin och deras behov. 
  • Plupp73

    Jag har haft marsvin både ensamt och i grupp. Ensamt då jag var barn (och bestämmelsen om 2 djur inte fanns). Har haft mycket tama ensamma marsvin, MEN upplever nu när jag ha marsvin igen som vuxen att det fungerar mycket bättre att ha flera ihop. Vi har tre marsvin i samma bur (med mycket utevistelse och rumsvistelse) och de verkar vara mycket lyckliga. Vi fick dem till skänks, och de var vuxna när de kom till oss. Barnen tar upp olika marsvin varje gång, och de är tama till husbehov (inte rädda för oss). Vi brukar ha med dem i knät framför TV´n och så...och handmatar dem mycket med gurka, sallad osv. Det fungerar bra, tycker jag.

  • buffybus

    Du får nog ge det mer än 2 veckor. :)
    Dem älskar ju godsaker så ge det i handen och kela med den länge.

    Jag hade 1 marsvin och 1 kanin. Jag vet egentligen inte hur dem trivdes med varann. Min kanin va överlycklig verka det som och ha en kompis.. Men han va ganska social alltid ändå. Marsvinet va lite blyg men hur go som helst när man klappa och mata och gav vitamin droppar ja o klippte klor. Allt gick bra.

    Har dock bytt marsvinet mot en kanin istället och det vann dem på bägge två. Dem fick kompis av samma art

  • enmänniska
    Run to the hills skrev 2012-03-15 22:13:02 följande:
    Man ska helst inte ha varken kaniner eller gnagare själva. Det står i djurskyddslagen eller vad den heter.
    Va? Har jag aldrig hört. Fy vad jag får dåligt samvete! 
Svar på tråden Hur snabbt anpassar sig ett marsvin?