• Redmilk

    Hur kan vi förändra köttindustrin och människors inställning?

    Hej! Vänder mig enbart till vegetarianer/veganer som inte äter kött pga hänsyn till alla de djur som lider för att människan ska få kött på sin tallrik. Köttätare behöver icke göra sig besvär. Jag undrar hur vi ska kunna få fler människor att börja engagera sig i djuretiska frågor och ifrågasätta den äckliga köttindustrin. Någon med bra tips? Varje gång man försöker diskutera saken ombeds man hålla käft och äta en morot...är så trött på dessa reaktioner, jag antar att jag provocerar människor. Hur får man fram sitt budskap bäst, utan att reta gallan på köttätare? Ju fler som ställer krav på köttindustrin desto bättre levnadsstandard kan vi ordna för djuren.

  • Svar på tråden Hur kan vi förändra köttindustrin och människors inställning?
  • Redmilk

    Men i alla tidningar kan man läsa artiklar som påstår att köttindustrin är den största miljöboven! Det är bara att googla så finner man det snabbt! Ljuger tidningarna eller?

    Sojan som odlas i hyvlade regnskogar går främst till foder åt boskap! Boskap, som borde äta hö och gräs matas istället med soja...
    Den sojan kunde ha gått DIREKT in i VÅRA munnar istället! Det är inte bra! Vilket slöseri på mat!

    Tänk om hälften av jordens befolkning blev vegetarianer! Skulle det bli någon större förändring egentligen? Nej!
    Den sojan som djuren skulle ätit skulle vi äta upp. MYCKET bättre för miljön.

    Djuruppfödning i småskalighet, som kaniner hemma är inte så aktuellt i frågan eftersom det är den storskaliga köttindustrin vi måste fokusera på att göra något åt!
    Människors inställning kan bara ändras genom kunskap. Alla känner inte till hur vidrigt vissa djur har det. Även i Sverige ja! Det är inte bara utomlands som djur lider.

    Mindre kött
    Mer ekologiska gårdar
    Mindre gårdar
    Mer kontroller av gårdar
    Mer näringslära i skolan som lär eleverna att kött INTE är den enda proteinkällan och att man lugnt kan leva som vegetarian utan att få brister
    Mer mediatid i rutan och radio som informerar om köttätandets direkta effekter på miljön, djurens lidande och vegetariska matprogram!

  • Regnig måndag
    VNmamma skrev 2013-04-08 21:02:05 följande:
    Men Dr Mupp har ju fel!

    37 245 000 000 människor är inte någon "subkultur"

    37 245 000 000 människor som är vegetarianer motbevisar er envisa tes om att människan ÄR blandätare.  
    Hur kom du fram till den siffran?
    Jag har inte betalt för att vara snäll!
  • VNmamma
    Regnig måndag skrev 2013-04-08 21:12:08 följande:
    Hur kom du fram till den siffran?
    Läs inlägg 88.
  • lennartsdotter
    VNmamma skrev 2013-04-08 20:58:42 följande:
    Jag skrev att betesdjur inte är invändningsfritt:

    1. Fisarna från kor och får ger ifrån sig metan som bidrar växthuseffekten. Inte bra.

    2. Många betesdjur betar på områden där det tidigare vuxit regnskog eller på marker där det faktiskt går att odla men där köttdjur ger större avkastning än grödor. Inte bra. 

    3. När djuren ska slaktas går det åt mycket vatten, betydligt mer än vid framställning av vegetabilisk mat. Inte bra. Rent vatten är en bristvara i stora delar av världen. 

     
    1. Får och kor bidrar till att marken kan hålla vatten och koldioxid. De kan återställa öknar till fertil mark. Detta motverkar växthuseffekten och ökar tillgången på livsmedelsproducerande mark.
    2. Det kan vi sluta med.
    3. Kött ger mer näring per g än vegetabilier så vi behöver inte äta lika mycket för att bli tillräckligt närda. Och som sagt, boskap på ökenområden kan göra så att vatten (regnvatten) binds till marken vilket ökar tillgången på sötvatten i dessa områden. Förutom att ge oss mer livsmedelsproducerande mark... 
  • lennartsdotter
    Redmilk skrev 2013-04-08 21:03:06 följande:
    Men i alla tidningar kan man läsa artiklar som påstår att köttindustrin är den största miljöboven! Det är bara att googla så finner man det snabbt! Ljuger tidningarna eller?

    Sojan som odlas i hyvlade regnskogar går främst till foder åt boskap! Boskap, som borde äta hö och gräs matas istället med soja...
    Den sojan kunde ha gått DIREKT in i VÅRA munnar istället! Det är inte bra! Vilket slöseri på mat!

    Tänk om hälften av jordens befolkning blev vegetarianer! Skulle det bli någon större förändring egentligen? Nej!
    Den sojan som djuren skulle ätit skulle vi äta upp. MYCKET bättre för miljön.

    Djuruppfödning i småskalighet, som kaniner hemma är inte så aktuellt i frågan eftersom det är den storskaliga köttindustrin vi måste fokusera på att göra något åt!
    Människors inställning kan bara ändras genom kunskap. Alla känner inte till hur vidrigt vissa djur har det. Även i Sverige ja! Det är inte bara utomlands som djur lider.

    Mindre kött
    Mer ekologiska gårdar
    Mindre gårdar
    Mer kontroller av gårdar
    Mer näringslära i skolan som lär eleverna att kött INTE är den enda proteinkällan och att man lugnt kan leva som vegetarian utan att få brister
    Mer mediatid i rutan och radio som informerar om köttätandets direkta effekter på miljön, djurens lidande och vegetariska matprogram!
    Köttindustrin idag OCH sojaindustrin OCH majsindustrin OCH veteindustrin osv. är miljöbovar som kommer leda oss in i förintelse. Det är dagens jordbruk som är problemet, inte att producera kött (eller mat öht) per se.

    Sojaindustrin är miljövidrig även om vi stoppar sojan direkt in i våra munnar. De stora monokulturerna dödar vilda djur och växter. De utarmar jordarna och leder till död och förstörelse.

    Vi kommer inte rädda världen genom att bli vegetarianer. Vi kommer rädda världen genom att övergå till en hållbar livsföring och den innefattar tex. att vi överger fossila bränslen, konstgödsel, monokulturer, jordbruksbidrag som leder bönder till överproduktion mm. Vi behöver använda marken smart. Mark som inte går att odla kan ofta betas. Öknar kan göras fertila mha boskap. Vi behöver äta det som finns i vår närhet, inte sojabönor från andra sidan jorden. 
  • msmurphy
    lennartsdotter skrev 2013-04-08 22:24:17 följande:
    1. Får och kor bidrar till att marken kan hålla vatten och koldioxid. De kan återställa öknar till fertil mark. Detta motverkar växthuseffekten och ökar tillgången på livsmedelsproducerande mark.
    2. Det kan vi sluta med.
    3. Kött ger mer näring per g än vegetabilier så vi behöver inte äta lika mycket för att bli tillräckligt närda. Och som sagt, boskap på ökenområden kan göra så att vatten (regnvatten) binds till marken vilket ökar tillgången på sötvatten i dessa områden. Förutom att ge oss mer livsmedelsproducerande mark... 
    Men sluta. Det går ju åt minst tio gånger så mycket mark för att föda upp djur jämfört med vegetabilier. Det vet väl alla osm gått ur lågstadiet? Därför skulle vi inte behöva använda lika mycket areal och eventuell obrukbar mark skulle inte behöva användas. Man brukar väl snarare prata om att det vore ett problem att hålla öppna landskap om det inte vore för köttindustrin.
  • Regnig måndag
    VNmamma skrev 2013-04-08 21:46:32 följande:
    Läs inlägg 88.
    Tack, ag hade missat det. {#emotions_dlg.flower} En petitess i sammanhangeet, är det inte tre nollor för mycket eller är jag alldeles febersnurrig?
    Jag förstår dock din poäng, köttätarna har oftast det som ursäkt för att slippa att ens reflektera över sin egen köttkonsumtion.

    Själv är jag inte villig att sluta med kött, avskyr proteinrika grönsaker för mycket, men försöker i alla fall kompromissa i den mån det är uthärdligt. Det handlar för min del inte så himla mycket om djuren utan om den totala konsumtionen,  eller belastningen kanske man ska kalla det för.
    Jag har inte betalt för att vara snäll!
  • lennartsdotter
    msmurphy skrev 2013-04-08 22:31:11 följande:
    Men sluta. Det går ju åt minst tio gånger så mycket mark för att föda upp djur jämfört med vegetabilier. Det vet väl alla osm gått ur lågstadiet? Därför skulle vi inte behöva använda lika mycket areal och eventuell obrukbar mark skulle inte behöva användas. Man brukar väl snarare prata om att det vore ett problem att hålla öppna landskap om det inte vore för köttindustrin.
    Det är beräknat på spannmålsuppfödd boskap. BOSKAP ÄR INTE GJORD FÖR ATT LEVA PÅ SPANNMÅL ELLER SOJA! Boskap ska hållas på betesmarker dvs. på icke-odlingsbar mark och de ska äta gräs och örter. Det är ju ni som totalt saknar förmåga att skilja på saker och ting.

    Den bästa näringen till jorden kommer från djur. Urin ger kväve och ben ger fosfor och kalcium (som exempel). Berövar du marken från den naturliga näringen måste du tillföra den på något annat sätt. Konstgödsel? Det är ju väldigt miljövänligt och hållbart... 

    Vad ska du göra med marken som inte går att odla? Varifrån ska du få gödsel? Hur ska du bekämpa skadedjur utan att skada skadedjuren och marken? Vad har ni för lösningar på dessa frågor? Det vegetariska eller veganska jordbruket är inte per automatik hållbart.
  • lennartsdotter

    Hur ska ni föda 7 miljarder människor på ett hållbart vegetariskt sätt?

    Hur ska människor i ökenområden kunna leva på vegetabilier som de inte kan odla? Ska ni fortsätta med dumpningen av västerländskt spannmål och fortsätta döda deras eget jordbruk?

    Hur ska ni återställa ökenmarken (eller bryr ni er bara inte om ökenspridningen och alla de konsekvenser den leder till)? 

  • msmurphy
    lennartsdotter skrev 2013-04-08 22:46:44 följande:
    Det är beräknat på spannmålsuppfödd boskap. BOSKAP ÄR INTE GJORD FÖR ATT LEVA PÅ SPANNMÅL ELLER SOJA! Boskap ska hållas på betesmarker dvs. på icke-odlingsbar mark och de ska äta gräs och örter. Det är ju ni som totalt saknar förmåga att skilja på saker och ting.

    Den bästa näringen till jorden kommer från djur. Urin ger kväve och ben ger fosfor och kalcium (som exempel). Berövar du marken från den naturliga näringen måste du tillföra den på något annat sätt. Konstgödsel? Det är ju väldigt miljövänligt och hållbart... 

    Vad ska du göra med marken som inte går att odla? Varifrån ska du få gödsel? Hur ska du bekämpa skadedjur utan att skada skadedjuren och marken? Vad har ni för lösningar på dessa frågor? Det vegetariska eller veganska jordbruket är inte per automatik hållbart.
    Det säger sig självt att det går åt mer betesmark för att föda en ko, som sen ska föda människor också. Men personligen skulle jag vara mycket nöjd med en utveckling där boskap får beta gräs, har fri tillgång till mjölkningsrobot och slaktas lokalt.
    Rätta mig om jag har fel, men vallodlingar kan väl användas som betesmark? Eller använder man sig inte av skiftesbruk längre? Alltså, jag kan inte svara på dina frågor på rak arm. Pratar vi om Sverige är det en sak, pratar vi hela världen är det en annan eftesom förutsättningarna är så olika.

    1. Det beror lite på var någonstans du menar.
    2. Rötslam är ett exempel.
    3. Är inte riktigt säker på att jag förstår vad det har med köttindustrin att göra? 

    Angående ökenspridning anses köttproduktionen vara en bov i det dramat också.

    Varför får man inte problematisera köttindustrin? Varför ska veganer alltid behöva svara på hur man ska kunna föra ett hållbart veganskt jordbruk? Det är ingen som tror att hela världen ska bli veganer imorgon bara för att de är veganer. 

  • Dr Mupp
    VNmamma skrev 2013-04-08 20:50:50 följande:
    Återigen: Man kan inte prata på det sättet om vad människan ÄR, inte heller fysiologiskt/biologiskt. Människan har utvecklats och anpassat sig till olika förhållanden. Skulle vi av olika skäl välja eller tvingas äta vegetarisk kost skulle vi överleva det också, troligen också du. 

    Har du förresten tänkt på att ditt resonemang om vad människan är/vad som är naturligt innebär att du är  degenererad? De 600 gr kött per vecka du anser att du måste äta är betydligt mer kött än vad de ursprungliga människorna åt (då kött förekom sparsamt och oregelbundet).
    Jag skulle inte överleva, inte heller min dotter. Jag skulle bli anemisk eftersom jag knappt kan ta upp järn och icke-hemjärn är ännu svårare för kroppen att ta upp. Järnbrist är extremt vanligt bland vegetarianer. Så vanligt att läkare måste fråga om patienten är vegetarian när hen upptäcker att patienten är anemisk. 

    Dottern är allergisk mot baljväxter. Om man inte kan äta nån form av baljväxter så kommer man aldrig att kunna få i sig tillräckligt med fullvärdigt protein på en vegetarisk kost.

    Och du kan påstå hur mycket du vill om att människan utvecklats, men bara för att du säger det så blir det inte sant. Vi har en hjärna som kan bygga flygplan, men den hjärnan kan inte påverka hur matspjälkningen fungerar. Vi har en matspjälkning som är specialiserad på blandkost. 

    Tändernas uppbyggnad av korta huggtänder och malande molarer visar att vi ska kunna slita kött i stycken med tänderna och samtidigt kunna mala växtdelar med molarena. Salivens innehålls är anpassad för att bryta ner både vegetabiliska och animaliska cellstrukturer. Samma sak med magsyran, gallan osv. Hela matspjälkningen visar att vi är blandkostare och det spelar ingen roll att vi kan sätta en man på månen, vi kan inte ändra hur vår kropp är byggd.
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • VNmamma
    Dr Mupp skrev 2013-04-09 05:47:22 följande:
    Jag skulle inte överleva, inte heller min dotter. Jag skulle bli anemisk eftersom jag knappt kan ta upp järn och icke-hemjärn är ännu svårare för kroppen att ta upp.
    Hade du levt bland de tidiga människorna hade du gått under eftersom kött förekom sparsamt och oregelbundet, ibland inte alls. Eller så hade du anpassat dig. Människan som art har en fantastisk förmåga tillanpassning. Därför är det så larvigt att prata om vad som är "naturligt". 
    Järnbrist är extremt vanligt bland vegetarianer. Så vanligt att läkare måste fråga om patienten är vegetarian när hen upptäcker att patienten är anemisk.
    "Extremt vanligt"?. Belägg? 
    Att läkare ställer frågan är väl ganska självklart? En del vegetarianer har - precis som du - svårt att ta upp järn. En del vegetarianer kan dessutom ha dålig koll på vad de äter. Jag har märkt att många vegetarianer har stort fokus på proteiner och hur de ska få i sig proteiner . Det är järnet är man behöver vara observant på. 
    Dottern är allergisk mot baljväxter. Om man inte kan äta nån form av baljväxter så kommer man aldrig att kunna få i sig tillräckligt med fullvärdigt protein på en vegetarisk kost.
    Beklagar din dotters allergi.

    Och du kan påstå hur mycket du vill om att människan utvecklats, men bara för att du säger det så blir det inte sant. Vi har en hjärna som kan bygga flygplan, men den hjärnan kan inte påverka hur matspjälkningen fungerar. Vi har en matspjälkning som är specialiserad på blandkost. 

    Tändernas uppbyggnad av korta huggtänder och malande molarer visar att vi ska kunna slita kött i stycken med tänderna och samtidigt kunna mala växtdelar med molarena. Salivens innehålls är anpassad för att bryta ner både vegetabiliska och animaliska cellstrukturer. Samma sak med magsyran, gallan osv. Hela matspjälkningen visar att vi är blandkostare och det spelar ingen roll att vi kan sätta en man på månen, vi kan inte ändra hur vår kropp är byggd.
    Inget av det du räknar upp säger något om hur människan ÄR. Människor anpassar sig. Av tvång eller av fri vilja. Och som du nu känner till finns - och har länge funnits - stora grupper som levt ett välmående liv som vegetarianer.
  • lennartsdotter
    msmurphy skrev 2013-04-08 23:17:29 följande:
    Det säger sig självt att det går åt mer betesmark för att föda en ko, som sen ska föda människor också. Men personligen skulle jag vara mycket nöjd med en utveckling där boskap får beta gräs, har fri tillgång till mjölkningsrobot och slaktas lokalt.
    Rätta mig om jag har fel, men vallodlingar kan väl användas som betesmark? Eller använder man sig inte av skiftesbruk längre? Alltså, jag kan inte svara på dina frågor på rak arm. Pratar vi om Sverige är det en sak, pratar vi hela världen är det en annan eftesom förutsättningarna är så olika.

    1. Det beror lite på var någonstans du menar.
    2. Rötslam är ett exempel.
    3. Är inte riktigt säker på att jag förstår vad det har med köttindustrin att göra? 

    Angående ökenspridning anses köttproduktionen vara en bov i det dramat också.

    Varför får man inte problematisera köttindustrin? Varför ska veganer alltid behöva svara på hur man ska kunna föra ett hållbart veganskt jordbruk? Det är ingen som tror att hela världen ska bli veganer imorgon bara för att de är veganer. 

    Vallodlingar kan användas som betesmark. Mycket mark kan användas som betesmark, det är inte detsamma som att den bör användas så. Mark ska brukas på bästa möjliga sätt och för mark som inte är odlingsbar men som kan bära betesdjur är det klokt att använda marken som betesmark.

    Rötslam kan användas som gödsel men det är inte fullständigt. Det kommer inte tillgodose markens behov av tex. fosfor och kalcium. Dessutom sprider vi med rötslam ett flertal av de läkemedel vi människor intar (antibiotika, hormoner från p-piller osv.) vilket är ett problem.

    Överbetning av mark kan leda till ökenspridning. Det är alltid viktigt att inte överbelasta marken.

    Och man får jättegärna problematisera kring köttproduktion. Problemet är att ni inte problematiserar så mycket. Ni har redan bestämt er för att kött=dåligt oavsett i vilken form det produceras. 

    Och varför ska veganer svara på hur ett veganskt hållbart jordbruk ska drivas? Ja, kanske för att det är veganer som förespråkar det och rimligtvis bör ha ett hum om hur de tänker gå tillväga? Annars finns ju risken att man bara avfärdar ett dåligt jordbruk till fördel för ett annat dåligt jordbruk.
  • Dr Mupp
    msmurphy skrev 2013-04-08 23:17:29 följande:
    Varför får man inte problematisera köttindustrin? Varför ska veganer alltid behöva svara på hur man ska kunna föra ett hållbart veganskt jordbruk? Det är ingen som tror att hela världen ska bli veganer imorgon bara för att de är veganer. 

    Klart man får prolematisera och många av oss blandkostare har ju faktiskt kommit med saker som kan lösa en del av problemen. Bara för att vi äter kött så betyder inte det att vi per automatik tycker att dagens djurhållning eller för den delen matproduktion i stort är ett fungerande system. 

    De stora monojordbruken måste brytas sönder i mindre kretsloppstänkande jordbruk. Djuren som betar på ickeodlingsbar mark ger kött, mjölk och gödsel. Samt håller de icke odlingsbara markerna öppna. Gödslet används till att gödsla den odlingsbara marken. Sen är det viktigt att även byta vad man odlar för att inte utarma jorden.

    Får tex är perfekta på karga växtfattiga marker, de är experter på att få föda ur nästan inget alls.
    Grisar på lösdrift kan släppas ut och gå ett par år på mark som ska odlas på. De bökar upp jorden och gödslar den. När de gjort sitt så är marken utmärkt att odla på. 

    Höns, kaniner och vaktlar är utmärka att ha hemma på villatomten. De ger kött, ägg och gödsel. Gödsel som kan lägga på den lilla odlinmgsplätten där man driver upp grönsaker. 

    Vilt är ett miljövänligt kött, så länge man inte överjagar såklart.

     
     
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
Svar på tråden Hur kan vi förändra köttindustrin och människors inställning?