• Anonym (cmp)

    Försäkrad 240

    Hej! I en tråd svarar olika experter, som jag uppfattar det, olika saker. Förmodligen behöver jag hjälp med att reda ut begreppen. Vad gäller? Olika svar gällande 240-dagarsregeln: - Försäkrad för en sjukpenning 240 dgr innan bf? "under minst 240 dagar i följd före barnets födelse, eller den beräknade tidpunkten för födelsen, har varit försäkrad för en sjukpenning och under hela tiden skulle haft rätt till sjukpenning som överstiger lägstanivån för föräldrapenning (240-dagarsvillkoret)." /Allan - Ska ha arbetat 240dgr innan bf? "Vi tittar inte på inkomsten åtta månader bakåt utan bara på att den försäkrade har arbetat i 240 dagar. "/Bea - Ska ha skyddat tidigare inkomst 240 dagar före bf, dvs t ex fått studiemedel eller varit arbetslös? Eller.. Ska ha varit anställd 240 dgr före bf? "Handlar det inte om att man har fått inkomst under perioden, utan att man "varit försäkrad för arbete" under den tiden. Alltså antingen arbetat och fått inkomst eller på annat sätt skyddat tidigare inkomst. Och inkomsten ska vara minst 82 100 kr."/Bushra Ngn har fått expertsvaret i andra trådar att man prompt måste ha arbetat 240dgr. Är det så? Eller räcker det att man varit försäkrad (inte varit utförsäkrad) 240dagar innan bf? Och vad betyder i s f att man ska ha varit försäkrad? Räknas t ex tid med studiemedel eller arbetslös tid som att man är försäkrad? MVH

  • Svar på tråden Försäkrad 240
  • Försäkringskassan

    Hej!


     


    Så här är det formulerat i Försäkringskassans vägledning för föräldrapenning (Vägledning 2002:1 version 7):


    ”Det finns ett särskilt kvalifikationskrav för de första 180 dagarna med föräldrapenning. Kravet är att föräldern under minst 240 dagar i följd, före barnets födelse, eller den beräknade tidpunkten för födelsen, har varit


    försäkrad för en sjukpenning och under hela tiden skulle haft rätt till sjukpenning som överstiger lägstanivån för föräldrapenning (240-dagarsvillkoret).


    Om kravet inte är uppfyllt eller hel föräldrapenning på sjukpenningnivån i annat fall inte överstiger 225 kronor om dagen, lämnas föräldrapenning på grundnivå (12 kap. 35 § p.1 SFB). SFB = socialförsäkringsbalken


     När Försäkringskassan bedömer om 240-dagarsvillkoret är uppfyllt ska Försäkringskassan utgå från den tidpunkt som är mest fördelaktigt för föräldern – den beräknade tidpunkten för födelsen eller faktiskt datum för


    födelsen.” (s. 44-45)


    http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/732a830b-b6be-490c-96fc-a5fb9cc22bb7/vagledning-2002-01.pdf?MOD=AJPERES


    När det gäller tidpunkten är det alltså beräknad förlossning eller tidpunkten för födelse (den tidpunkt som är mest fördelaktig). 


    När det gäller att ”vara försäkrad för en sjukpenning” innebär att man skulle ha rätt till sjukpenning. I det här fallet rätt till en sjukpenning som överstiger lägstanivån för föräldrapenning, som är 180 kr per dag, vilket innebär 82 100 kr per år. Man har rätt till sjukpenning om man har inkomst av arbete. Det finns också andra situationer som gör att man skyddar en tidigare inkomst av arbete om man inte längre arbetar. Exempel på sådana skydd är att man är inskriven på arbetsförmedlingen eller att studera med studiemedel från CSN. Vi tittar då på vad man gjort före studier och det arbete man haft innan man anmälde sig till arbetsförmedlingen


    Hoppas att det här svaret kan vara klargörande och till hjälp. Det finns många regler att ta hänsyn till och de är alla i sig själva komplexa och svåra att kortfattat redogöra för i detalj. När vi får in ett intyg om graviditet skapas en utredning av s.k. sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och en bedömning görs om det s.k. 240-dagarsvillkoret är uppfyllt. 


    Exempel finns att läsa via länken som är medskickad i detta svar.


    Hälsningar


    Carl, handläggare

  • Anonym (cmp)

    Tack så jättemycket för ditt svar! Det klargjorde en del. Ja, det är krångligt. Är det alltså så att man prompt måste vara anställd 240 dagar i följd för att uppfylla 240-dagarsvillkoret?

  • Försäkringskassan

    Hej!


     


    Nej, man måste inte ha varit anställd under de 240 dagarna. Däremot behöver man under hela den tiden ”haft rätt till en sjukpenning som överstiger lägstanivån för föräldrapenning”. Och vad innebär det? Jo, något förenklat kan man säga att man behöver ha rätt till en sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det har man normalt om man har för avsikt att arbeta under minst sex månader.


     


    Här kommer ett exempel:


     


    Sara har en tillsvidareanställning som påbörjas den 1 juni 2013. Beräknad födelse är den 15 december. 240 dagar innan beräknad födelse är den 19 april. Innan Sara påbörjade sin anställning arbetade hon på ett annat företag. Där arbetade hon mellan januari 2012 – mars 2013. Mellan mars – juni 2013 var hon inskriven på Arbetsförmedlingen och sökte arbete.


     


    När Saras barn föds har hon hunnit arbeta i sex månader. Hon har därför rätt till en SGI utifrån sin nuvarande anställning. Anställningen är däremot för kort för att uppfylla 240-dagarsvillkoret. Men eftersom Saras första anställning också pågick under längre tid än sex månader, ger den rätt till en SGI. Hon får därför räkna med den vid bedömningen av 240-dagarsvillkoret.


     


    Saras gamla SGI var även skyddad under tiden som hon var inskriven på Arbetsförmedlingen. (Det innebär att hon fick behålla den trots att hon inte längre arbetade kvar.) Sara har alltså på ett eller annat sätt haft rätt till en SGI sedan januari 2012 och uppfyller därför villkoret. Detta trots att hon haft två olika anställningar och ett uppehåll mellan dem.


     


    Om Saras första anställning däremot hade varit en tillfällig anställning skulle den inte gett rätt till en SGI. Då skulle hon inte kunna använda sig av den vid bedömningen av 240-dagarsvillkoret och skulle förmodligen heller inte uppfylla det.


     


    Tänk på att det här är generell information. Situationen kan påverkas av vad det är för sorts anställning, om man har varit arbetssökande, studerande eller liknande. Därför kan vi aldrig ge några svar på förhand.


     


    På vår hemsida finns en personlig checklista där man bland annat kan göra en egen bedömning av 240-dagarsvillkoret:


    http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/vanta_barn/checklistan


     


    Hälsningar


    Harry, handläggare

Svar på tråden Försäkrad 240