• MammaiJuli

    Mjölkfria recept

    Hej på er.

    jag letar efter recept som jag kan laga till min son .
    det får inte innehålal mjölk då han är allergisk.

    någon som har bra recept att dela med sig av? gärna med fisk ,men allt annat tar jag tacksamt emot.

    tack på förhand.

  • Svar på tråden Mjölkfria recept
  • luuuuv

    nu är jag vegan så har endast sådana recept att dela med mig av om du är intresserad? de är ju definitivt mjölkfria i alla fall.. hur gammal är din son (tänkte om det bara är vanliga recept du är ute efter eller om det är barnmat..)?

  • Fjärilslarv

    är det laktoset han är intollerant mot? i så fall finns ju laktosfria produkter.
    är det mjölkproteinet? då finns det havre- och soya-substitut =).
    Det brukar stå där det laktosfria står (är själv laktosintollerant).

  • MammaiJuli

    det är mjölkproteinet han inte tål.

    min son är 1½ . så jag vill ha recept som passar hela familjen

  • Fjärilslarv
    MammaiJuli skrev 2014-01-06 11:37:44 följande:
    det är mjölkproteinet han inte tål.

    min son är 1½ . så jag vill ha recept som passar hela familjen
    aha men då kan du ju använda substitut som sagt, det finns för det mesta, så som matlagningsgrädde, yoghurt, glass, vispgrädde, creme cheese.
    kolla i din affär nästa gång.

    så kan du ta ett vanligt recept, men ersätta det som innehåller mjölkprotein med substitut.
  • luuuuv

    potatis & svampsoppa för 4 personer


    ingredienser: 350 g färsk svamp(brukar ta champinjoner/kantareller eller blanda olika svampar), 8 medelstora potatisar, 1 liten gul lök, 2-4 vitlöksklyftor, 1/2 matsked olja (går bra med vilken matolja som helst, jag brukar använda jordnötsolja), 1/2 liter svampbuljong, 1/2 liter mandelmjölk eller annan nötmjölk, kryddor efter smak


    skala & skiva potatisen, koka i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka & ställ åt sidan. finhacka löken & skär svampen i mindre bitar. lägg i löken, svampen samt pressa ner vitlöken i en soppkastrull & fräs i oljan. fyll på med svampbuljongen samt mandelmjölken & låt sjuda ett par minuter, lägg i potatisen & smaka av med kryddor efter smak, servera med bröd.

  • Shibby 78

    Våra barn äter komjölksproteinfritt.
    Bytt ut margarinet mot mjölkfritt margarin, finns havre och sojasubstitut för det mesta. Var vaksam på halvfabrikat.
    Kan tipsa om sidan mjolkfritt.com
    Vi fick en genomgång med dietist inför att vi skulle börja med mjölkfritt. Kolla om inte du kan få det oxå?


    X vänster äl 2007, X höger äl 2010 ~ IVF1: Loppan, BF 6/10 -11 ~
  • Fjärilslarv
    Shibby 78 skrev 2014-01-06 12:24:05 följande:
    Våra barn äter komjölksproteinfritt.
    Bytt ut margarinet mot mjölkfritt margarin, finns havre och sojasubstitut för det mesta. Var vaksam på halvfabrikat.
    Kan tipsa om sidan mjolkfritt.com
    Vi fick en genomgång med dietist inför att vi skulle börja med mjölkfritt. Kolla om inte du kan få det oxå?
    margarin är väl inte så bra?
  • Shibby 78
    Fjärilslarv skrev 2014-01-06 13:29:24 följande:
    margarin är väl inte så bra?
    Vad menar du? Som det står så skrev jag att man byter ut det till mjölkfritt. Vi steker vår mat i det.
    Finns även mjölkfritt från carlshamn som man kan baka med
    X vänster äl 2007, X höger äl 2010 ~ IVF1: Loppan, BF 6/10 -11 ~
  • Fjärilslarv
    Shibby 78 skrev 2014-01-06 13:31:35 följande:
    Vad menar du? Som det står så skrev jag att man byter ut det till mjölkfritt. Vi steker vår mat i det.
    Finns även mjölkfritt från carlshamn som man kan baka med
    margarin är ju väldigt omskrivet och verkar inte vara bra, man ska ju äta riktigt smör istället.
  • Shibby 78
    Fjärilslarv skrev 2014-01-06 13:32:40 följande:
    margarin är ju väldigt omskrivet och verkar inte vara bra, man ska ju äta riktigt smör istället.
    Ok, men tyvärr finns det ingen mjölkfri variant av smör som vi hittat.
    Våra barn äter detta, och dom tycker det är gott. Tror inte dom tar någon skada av det
    Finns ju mycket som inte är bra...

    http://www.carlshamnbageri.se/produkt/mjolkfritt-70-400g
    X vänster äl 2007, X höger äl 2010 ~ IVF1: Loppan, BF 6/10 -11 ~
  • Fjärilslarv
    Shibby 78 skrev 2014-01-06 13:39:05 följande:
    Ok, men tyvärr finns det ingen mjölkfri variant av smör som vi hittat.
    Våra barn äter detta, och dom tycker det är gott. Tror inte dom tar någon skada av det
    Finns ju mycket som inte är bra...

    www.carlshamnbageri.se/produkt/mjolkfritt-70-...
    då kan man ju steka i olja.

    jag skrev tidigare att jag är laktosintollerant, och jag tipsade ts om mjölkfria produkter som brukar stå vid de laktosfria produkterna....då kan man kanske ana att jag känner till mjölkfritt margarin också?
  • Shibby 78

    Flora brukar oxå uppskattas av barnen


    X vänster äl 2007, X höger äl 2010 ~ IVF1: Loppan, BF 6/10 -11 ~
  • Shibby 78
    Fjärilslarv skrev 2014-01-06 13:40:24 följande:
    då kan man ju steka i olja.

    jag skrev tidigare att jag är laktosintollerant, och jag tipsade ts om mjölkfria produkter som brukar stå vid de laktosfria produkterna....då kan man kanske ana att jag känner till mjölkfritt margarin också?
    Fast nu är det så att våra barn vill ha smör på sina smörgåsar, och allt som bakas går inte att byta ut margarinet till olja Vi har levt med detta i flera år och våra barn mår bara fint.
    Tror det finns värre saker att oroa sig för
    X vänster äl 2007, X höger äl 2010 ~ IVF1: Loppan, BF 6/10 -11 ~
  • Tygtiiger

    Om du har ett mjölkproteinallergiskt barn så ska du försöka använda så lite sojaprodukter som möjligt för det finns en förhöjd risk att utveckla sojaallergi istället (man behöver inte utesluta det helt men man ska välja annat i första hand! En del saker går bara att ersätta med soja). Likaså ska du inte använda rismjölk till barn under sex år eftersom det innehåller för mycket arsenik (det här ska du såklart redan ha fått höra av en barndietist). 

    Vi använder mildas mjölk- och laktosfria margarin, det i silverpapper, för att baka, laga mat, och steka i. Funkar utmärkt. Carlshamns funkar också men är inte lika gott tycker jag. 

    På mackorna har vi Becel. Läs på alla pålägg! De flesta skinkor funkar, en del korvar, scans ugnsbakade leverpastej är mjölkfri, men om man vill ha ost är det enda som är ens måttligt vettigt Astrid och Apornas Jeezly som är gjord på kokosolja. Den smakar som en halvtaskig hushållsost vilket är ett stort fall framåt om man jämför med Cheezly som är gjord på soja och har en sur bismak.

    Jeezlys Perfect Pizza är jättebra på pizza, på gratänger och varma mackor. 

    Vi använder Oatlys svarta havregrädde istället för flytande grädde i mat. Den är lite söt och smakar lite havre och är inte lika fet som vanlig grädde, så du får jobba mer med såser och grytor - mer kryddor, lite soja, lite buljong, lite lingonsylt i osv. Asiatisk fisksås är bra att ha att droppa i, det ger mycket "glutamatsmak". 

    Vispad grädde går inte att ersätta. All ersättning smakar annorlunda. Det bästa vi hittat är Alpros Airy and Creamy, den smakar som glassbas (och är jättebra att göra glass på). Vi har den som tårtfyllning, smaksätt med kakao, vanilj, citron, mixade hallon etc så får man mousse. Ovanpå tårtor kan man ha marsipanlock eller sugarpastelock, eller glasyr/smörkräm gjord på mjölkfritt margarin och florsocker. 

    Till bakning och matlagning (i potatismos etc) kör vi på havremjölk. Det är SUVERÄNT att baka på. Mycket bättre än mjölk. Potatismoset kan bli lite torrt i smaken men om du har i en äggula så blir det MYCKET bättre. Det funkar att göra pannkakor på havremjölk men även här blir det bättre med ett extra ägg. 

    Kalla såser baserar vi på majonnäs, antingen findus helfeta eller ica basics lättmajonnäs. De flesta andra lättmajonnäser innehåller mjölk. 

    Tänk på att asiatisk mat ofta är naturligt mjölkfri, så de recepten är lätta att laga. Likaså viss italiensk mat, den som baseras på grönsaker och olivolja. 

    Om du vill ha snabbfix till barnkalas så är singoallakex och findus frysta kanelbullar mjölkfria och goda och om du vill baka egna kanelbullar blir de superbra på havremjölk och mjölkfritt margarin. 


    Krupke, we've got problems of our own!
  • Tygtiiger

    Ja just det: drickmjölk - om man inte ska ta sojamjölk så är det enda som är acceptabelt mandelmjölk, tycker jag. Sött och gott. Men läs på innehållet så det inte är en smaksatt rismjölk (med tanke på arseniken). 


    Krupke, we've got problems of our own!
  • LillaJag06

    Jag tål inte heller mjölkproteinet och lagar allt mjölkfritt.

    Vad är du sugen på?

    Använder oatly i mat och soya"mjölk" till vissa bakverk.

    Olivolja till mat och mjölkfritt margarin till annat där det behövs.

    Margarinet blir som olja när det smälter.

  • minerva123
    Tygtiiger skrev 2014-01-06 14:23:10 följande:
    Om du har ett mjölkproteinallergiskt barn så ska du försöka använda så lite sojaprodukter som möjligt för det finns en förhöjd risk att utveckla sojaallergi istället (man behöver inte utesluta det helt men man ska välja annat i första hand! En del saker går bara att ersätta med soja). Likaså ska du inte använda rismjölk till barn under sex år eftersom det innehåller för mycket arsenik (det här ska du såklart redan ha fått höra av en barndietist). 

    Vi använder mildas mjölk- och laktosfria margarin, det i silverpapper, för att baka, laga mat, och steka i. Funkar utmärkt. Carlshamns funkar också men är inte lika gott tycker jag. 

    På mackorna har vi Becel. Läs på alla pålägg! De flesta skinkor funkar, en del korvar, scans ugnsbakade leverpastej är mjölkfri, men om man vill ha ost är det enda som är ens måttligt vettigt Astrid och Apornas Jeezly som är gjord på kokosolja. Den smakar som en halvtaskig hushållsost vilket är ett stort fall framåt om man jämför med Cheezly som är gjord på soja och har en sur bismak.

    Jeezlys Perfect Pizza är jättebra på pizza, på gratänger och varma mackor. 

    Vi använder Oatlys svarta havregrädde istället för flytande grädde i mat. Den är lite söt och smakar lite havre och är inte lika fet som vanlig grädde, så du får jobba mer med såser och grytor - mer kryddor, lite soja, lite buljong, lite lingonsylt i osv. Asiatisk fisksås är bra att ha att droppa i, det ger mycket "glutamatsmak". 

    Vispad grädde går inte att ersätta. All ersättning smakar annorlunda. Det bästa vi hittat är Alpros Airy and Creamy, den smakar som glassbas (och är jättebra att göra glass på). Vi har den som tårtfyllning, smaksätt med kakao, vanilj, citron, mixade hallon etc så får man mousse. Ovanpå tårtor kan man ha marsipanlock eller sugarpastelock, eller glasyr/smörkräm gjord på mjölkfritt margarin och florsocker. 

    Till bakning och matlagning (i potatismos etc) kör vi på havremjölk. Det är SUVERÄNT att baka på. Mycket bättre än mjölk. Potatismoset kan bli lite torrt i smaken men om du har i en äggula så blir det MYCKET bättre. Det funkar att göra pannkakor på havremjölk men även här blir det bättre med ett extra ägg. 

    Kalla såser baserar vi på majonnäs, antingen findus helfeta eller ica basics lättmajonnäs. De flesta andra lättmajonnäser innehåller mjölk.  Ta

    Tänk på att asiatisk mat ofta är naturligt mjölkfri, så de recepten är lätta att laga. Likaså viss italiensk mat, den som baseras på grönsaker och olivolja. 

    Om du vill ha snabbfix till barnkalas så är singoallakex och findus frysta kanelbullar mjölkfria och goda och om du vill baka egna kanelbullar blir de superbra på havremjölk och mjölkfritt margarin. 



    Tusen tack! Vilka superbra tips!
  • fluu

    Alltså du kan ju laga i princip vad som helst utom knäck och det blir likadant när du använder ersättning på havre, soja, ris eller mandel. Var försiktig med soja till pojkar och småungar dock.

    Istället för ost på gratänger funkar det lika bra att göra bechamelsås eller äggstanning.


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Cogito ergo sum
    MammaiJuli skrev 2014-01-06 11:37:44 följande:
    det är mjölkproteinet han inte tål.

    min son är 1½ . så jag vill ha recept som passar hela familjen
    Enligt vår diestist så rek ej havre och soja produkter innan två år nu för de kan utveckla allergier för just dessa ämnen. Som min äldsta son som fick båda soja och havre allergi. Jag använde kokosmjölk istället. Ger även det till den yngsta som är mjölkallergiker. Ris ska  heller ej ges till barn under 5 pga  höga halter arsenik. Be din diestist hjälpa dig.
Svar på tråden Mjölkfria recept