• Anonym (uslakocken)

    Hjälp med det ultimata receptet på lussekatter snälla!

    Hej!

    Jag vill verkligen lyckas göra goda lussekatter till lucia i år. Jag har provbakat två gånger hittills och det blev bara jättedåligt. Bullarna blev torra, grådassiga och tråkiga. Snälla posta erat bästa lussekattsrecept!

  • Svar på tråden Hjälp med det ultimata receptet på lussekatter snälla!
  • fluu

    Jag har några trix:

    * Jag tar för det första mer saffran än vad som står i receptet. Jag låter också saffranen och en nypa socker dra i apelsinjuice en timma innan bakning.
    * Jäs länge!
    * Jag har i creme fraische.
    * Innan första jäsningen så lämnar jag degen lite kladdig så det inte blir för mycket mjöl=torr bulle.
    * Knådar degen första omgången i tio minuter för att under utbakningen arbeta så lite som möjligt med den.
    * Öppnar inte ugnsluckan fören minimitiden gått.

    Lycka till!


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Anonym (uslakocken)
    fluu skrev 2014-12-01 09:18:39 följande:
    Jag har några trix:

    * Jag tar för det första mer saffran än vad som står i receptet. Jag låter också saffranen och en nypa socker dra i apelsinjuice en timma innan bakning.
    * Jäs länge!
    * Jag har i creme fraische.
    * Innan första jäsningen så lämnar jag degen lite kladdig så det inte blir för mycket mjöl=torr bulle.
    * Knådar degen första omgången i tio minuter för att under utbakningen arbeta så lite som möjligt med den.
    * Öppnar inte ugnsluckan fören minimitiden gått.

    Lycka till!
    Tack! Vad menas med att jäsa länge? Jag jäste 30 +30.
  • Anonym (beata)

    har ett jättebra recept som jag testat mig fram på. Kan lägga upp det när jag är hemma igen.

    Lite tips:

    - som ovan, ta mer saffran än vad som sägs

    - smält inte smöret utan ha det rumsvarmt och klicka i

    - rumsvarma ingredienser (mjölk, jäst, ägg)

    - häll ner ett ägg

    - blötlägg russinen

    - pensla med uppvispat ägg EFTER de har varit i ugnen

    - undvik kesella (det behövs inte)

    - har man rumsvarma ingredienser --> längre jästid

  • fluu
    Anonym (uslakocken) skrev 2014-12-01 09:33:13 följande:
    Tack! Vad menas med att jäsa länge? Jag jäste 30 +30.
    Jag brukar jäsa typ 50+30. Brukar sätta bunken/plåten på spisen och sätta på ugnen på typ 100 grader så blir det lagom varmt för jäsningen.
    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Anonym (uslakocken)
    Anonym (beata) skrev 2014-12-01 09:41:43 följande:
    har ett jättebra recept som jag testat mig fram på. Kan lägga upp det när jag är hemma igen.

    Lite tips:
    - som ovan, ta mer saffran än vad som sägs
    - smält inte smöret utan ha det rumsvarmt och klicka i
    - rumsvarma ingredienser (mjölk, jäst, ägg)
    - häll ner ett ägg
    - blötlägg russinen
    - pensla med uppvispat ägg EFTER de har varit i ugnen
    - undvik kesella (det behövs inte)
    - har man rumsvarma ingredienser --> längre jästid
    Tack! Pensla med ägg kan jag tyvärr inte göra eftersom jag är allergisk mot ägg. Kanske är det därför de blir torra?
  • fluu
    Anonym (uslakocken) skrev 2014-12-01 09:46:31 följande:
    Tack! Pensla med ägg kan jag tyvärr inte göra eftersom jag är allergisk mot ägg. Kanske är det därför de blir torra?
    Jag har ett äggallergiskt barn så vi penslar med sojamjölk. Använd just soja, av någon användning blir havremjölk inte bra.
    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Anonym (uslakocken)
    fluu skrev 2014-12-01 09:49:43 följande:
    Jag har ett äggallergiskt barn så vi penslar med sojamjölk. Använd just soja, av någon användning blir havremjölk inte bra.
    Tack, det ska jag prova! Funkar vanlig mjölk med?
  • fluu
    Anonym (uslakocken) skrev 2014-12-01 09:58:50 följande:
    Tack, det ska jag prova! Funkar vanlig mjölk med?
    Jag vet inte eftersom vi är mjölkallergiker här.
    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Anonym (beata)

    Man kan pensla med sockerlag efter att de varit i ugnen också. Lika delar socker och vatten, och värm på plattan.

    Man penslar för att hålla kvar fukten i bullen så testa med sockerlagen istället :)

    Och istället för ägg i degen tar du bara lite mer smör.


    Anonym (uslakocken) skrev 2014-12-01 09:46:31 följande:

    Tack! Pensla med ägg kan jag tyvärr inte göra eftersom jag är allergisk mot ägg. Kanske är det därför de blir torra?


  • Anonym (beata)

    Här är receptet jag använder. Jag har dock köksmaskin men går lika bra utan :)

    Till fördegen kan man använda degvisparna till elvispen. Fördegen skall vara ganska kladdig och rinnig.

    Fördeg:

    500 g vetemjöl

    500 g mjölk

    50 g jäst

    210 g vit sirap

    1,5 g saffran

    Alla ingredienser rumsvarma. Blanda jästen med lite av mjölken. Tillsätt övriga ingredienser.

    Låg effekt i köksmaskin ca 15 min. Låt jäsa ca 30 min

    Tillsätt efter jäsning:

    1 tsk salt

    ca 550 g vetemjöl

    200 g rumsvarmt smör

    (1 ägg)

    Kör i köksmaskin. Låt jäsa 1-2 timmar beroende på hur varma/kalla ingredienserna är.

    Baka ut.

    Ugn 225-250 grader i 5-8 min.

    Blötlägg russinen innan. Pensla efter ugnen med antingen ägg eller sockerlag.

Svar på tråden Hjälp med det ultimata receptet på lussekatter snälla!