• Beatrice 026

    Barn leka bäst?

    Hej!

    Jag och min sambo är så fundersam på hur vi ska göra för att få barnen att leka. 
    Det är två pojkar, 8 & 4 år. 
    Här hemma har de varsitt rum på övervåningen, samt en leklåda på nedervåningen för att kunna leka var de själva vill.
    De är dock aldrig uppe på övervåningen. Leksakerna ligger orörda trots att vi då och då leker med barnen. De kan inte leka utan oss. Julklapparna (som de önskat de mesta av) ligger orörda. Även nere. 

    Hemma hos deras mamma leker de via datorer, iPad, mobiler samt tittar på tv oavbrutet. 8 åringen fick dessutom en mobil i julklapp av mamman (trots pappans motstånd). De har varsina tv-apparater/iPads. Samt att 8 åringen har en dator och 4 åringen använder datorn som står nere. Vilket gör att de aldrig leker där heller. 
    Vi har dem udda veckor, mamman jämna veckor. 


    Hemma hos oss har de nästan ingen alls teknik. En tv har vi, med en barnkanal - som de nästan inte får se på (eftersom vi tycker de får nog av det under mammas veckor.) 

    Vi har övervägt att flytta ner deras rum till nedervåningen, men vi tror inte att det skulle bli något bättre eftersom de inte heller rör leklådan nere. 
    Vad ska vi göra för att få dem att leka????

  • Svar på tråden Barn leka bäst?
  • Beatrice 026
    Tilja skrev 2015-01-02 21:24:07 följande:

    Vad gör de istället för att leka när de är hos er?


    De ligger på köksstolarna, matbordet, golvet, soffan, tittar på en svart tv-skärm, suckar eller berättar saker de sett på film/tv hemma hos mamma för oss. 
  • scanmia

    Sätt igång lekarna för dem. Hjälp dem att ta sådant som är roligt, viktigt och relevant för dem (förmodligen deras favoritspel och program) och kör igång lekar på de temat. Bygg minecraft-världar i lego, gå på Pokemonuppdrag eller ställ till med Barbiebröllopp. I början, när det ni som lär ut hur man leker, så sätt scenen så att alla får en roll (två bröder, måste arbeta tillsammans för att övervinna någon fara/hjälpa någon i nöd/hitta hem).

    Fantasilekar är helt klart att föredra här, men alla typer av lekar hjälper dem att bryta ovanan att vänta på något som underhåller dem istället för att skapa det själv. Familjespel, kurragömme, ta-fatt, hoppa rep...

    Se till att de har fräscha och fina målargrjejor, kritor, saxar och klister mm så att de kan pyssla. Var inte orolig för att dra nytta av deras spel- och tv-programfavoriter. Låt dem göra pokemonkort eller transformerteckningar. Vad som än funkar för att få igång deras skaparglädje.

    Se till att de är rätt så övertygade om att de inte missar något roligare genom att ägna sig åt lek; tex När du byggt färdigt med legot kan du väl komma och hjälpa mig med sopsorteringen (eller något annat rätt så trist)?

    Lek med dem i vardagssysslor för att lära dem hur man fantiserar och leker: laga en måltid för häxornas stora bal (när ni lagar kvällsmat tillsammans), ha OS i strumpmatchning när ni sorterar tvätt... Både 4- och 8-åringar brukar vara rätt så lätta att få att skratta med lite kiss- och bajshumor - det krävs liksom inte så mycket mer.

Svar på tråden Barn leka bäst?