• Dasha

    Bebis vill ha total lugn och ro vid amning

    Jag har en 4,5 månaders bebis och en 5årig dotter. Innan jag fick sonen trodde jag alltid att jag skulle amma honom och samtidigt läsa böcker för min flicka, spela bordspel med henne osv.

    Så blev det inte. Jag inte kan göra nåt när jag ammar bebisen. jag kan inte prata, kan inte kasta tärning, det ska vara tyst omkring mig. annars blir han orolig, vägrar ammas, vaknar trots att han hänger på tutten.

    så var det inte med min dotter. jag kunde sitta vid middagsbordet hos svärföräldrarna, alla vi pratade högt och skrattade, och hon bara tuttade och var nöjd och sov eller halvsov eller tittade på andra.

    i alla bocker och artiklar om syskon tipsar de om att läsa böcker för äldre syskon medans man ammar så att de inte känner sig åsidosatta.

    så dottern är tvingad till att leka tyst i ett  annat rum och inte störa när jag ammar och tills han somnar riktigt tungt.

    han HATAR bärsjal.

    trodde först att det går att vänja honom. det gick inte. trodde sen att det blir bättre när han blir större. det blev inte.
    finns det nåt att göra? är det ovanligt med såna bebisar?

  • Svar på tråden Bebis vill ha total lugn och ro vid amning
  • Bellsen

    Pumpa i lugn och ro tex när barnen sover och se om han är lika känslig när han får flaska? Prova att lägga en tunn sjal över er/honom under amningen? Lägg nåt ljuddämpande över hans öra under tiden? Klappa, smek honom? Några spontana tankar bara, lycka till :)

  • I969

    Å, jag har haft två bebisar som inte kunnat koncentrera sig på tutten när det hände annat runtomkring efter de var typ 3 månader. Med förste, som inte tog flaska, gav jag upp att han skulle amma koncentrerat utan det fick bli småsnutt hit å dit och tutten i vädret jämt... Minste tog flaska så där brukade jag pumpa och ha med mig flaska om vi gick ut. Jag kunde ge honom den koncentrerat om jag tog bebis i vaggställning i sjalen och gick runt samtidigt som jag gav flaskan. Hemma fick vi typ ligga i sovrummet och amma för att det skulle bli något mer ordentligt mål. Vår store gick dock redan i skolan så jag hade inget syskon att underhålla. Det är förresten inget konstigt att de inte gillar sjalen, många bebisar gillar inte att sitta inåtvända, som i grodställning. Då brukar det gå bättre med BB eller genom att man sätter dem i ganska upprätt vaggställning. När de blivit större har jag kunnat ha dem invända i ergonomisk sele, ungefär från 5-6 månader. Då har de kunnat komma högre och se sig runt bättre.

  • maribel

    Har tre barn varav en bebis , denna bebis har varit jättelätt störd av ljud. Har ju två barn till men det har inte funkat att amma, söva honom med ljud. Hela första tiden fick vi släcka ned och viska när han skulle sova, äta. Var som att bebis bestämmerFlört. Men nu är han 8 mån och tål ljud mer när han ska äta, sova. Tyvärr får du följa bebisen för det är för tidigt att få in rutiner men samtidigt vänja honom vid ljud är viktigt så så fort han ätit,  är det ok med ljud igen.

  • ellisellinor

    Hej Dasha


    Du beskriver att dina barn är olika och har helt olika behov. Alla är vi unika redan som små är det tydligt vad vi gillar. Du har en föreställning om hur livet som tvåbarnsmamma skulle bli, att amningen skulle fungerar och att du samtidigt hade möjlighet att sysselsätta din dotter.


    Din dotter verkar väldigt duktigt och accepterar att leka tyst i ett annat rum medan du ammar. Det är en bra lösning. När lillen har somnat kan du ta till vara att leka med henne eller göra något mysigt så att ni får lite egentid, då blir hon inte åsidosatt och hon får belöning för att vara så duktig med att leka tyst medan du ammar.


    Du får det att fungerar i din vardag, alla bebisar är olika och har olika behov =) i slutändan handlar det alltid om att tillgodose barnens behov.  

  • Pyyyyret

    Har samma här, svårt att amma vid ljud och rycker till och släpper bröstet om jag börjar prata. Bebis är lite mer än 4 månader. Blev det bättre med åldern?

Svar på tråden Bebis vill ha total lugn och ro vid amning