• Belda

    Ingen hjälp...

    Jag och min sambo har under de senaste 14 månaderna försökt att skaffa ett syskon till vår underbara dotter. Eftersom det tog 10 månader innan hon blev till valde vi att köra med ägglossningstester från dag 1. Trots det har ingenting hänt. Vi vände oss då till barnmorskemottagningen som tyckte att vi omedelbart skulle kontakta kvinnokliniken på sjukhuset för att "inte förlora någon tid". Sagt och gjort, jag ringde upp kvinnokliniken och berättade om vår situation. Kvinnan som svarade var väldigt trevlig och berättade att de skulle skicka ut ett informationsbrev och att vi skulle kallas till tester. Men när hon blev medveten om att vi redan hade ett barn ändrade hon sig och bad mig vänta för att prata med en kollega för att hon inte skulle ge mig "fel information". När hon kom tillbaka till mig bad hon om ursäkt och sa att eftersom vi redan hade ett barn kunde de inte hjälpa oss! Alternativet var att kontakta en privatklinik 12 mil från vårt hem och vad den hette kunde jag ju googla... Jag blev så oerhört besviken! Visst, jag är fullt medveten om att om man ska genomgå ivf och redan har barn så får man bekosta det själv. Men vi vill ju först och främst veta om allting står rätt till eller om där är något "fel" på någon av oss. Nu ska vi alltså behöva stå för både kostnad för prover och att ta sig till kliniken, bara för att vi råkar ha ett barn sedan tidigare. Jag trodde att man åtminstone hade "rätt" till att bli utredd via landstinget... Att inte lyckas bli gravid är oerhört tufft, särskilt märks omgivningen börjar påpeka att det är dags för syskon. Ännu värre är att dottern har börjat prata om att andra har syskon men inte hon och att hon vill ha en lillebror :( Eftersom vår ekonomi är rätt tight så är det inget alternativ att kontakta en privatklinik, vi har helt enkelt inte råd att betala för resor och prover. Så enda alternativet är att köra på som tidigare och hoppas på det bästa samt att inse att dottern troligtvis kommer att bli ett ensambarn :(

  • Svar på tråden Ingen hjälp...
  • Det vackraste

    Det har alltid varit så att landstingen endast subventionerar utredning och behandling (begränsat antal) för par som inte har något gemensamt barn. Har man det men önskar syskon får man betala det själv... Det är lika för alla.

    Men tror ju att ni kommer att bli gravida av er själva. Det tog 10 mån med första, eftersom det är en slump när det blir så är det inget konstigt att det dröjt 14 mån nu hitills. Ni har antagligen lite mindre chans än de flesta, kanske 5- 10% per försök, och då kan det såklart ta 1,5 -2 år om man har otur, men det kommer.

    Hade jag varit er hade vi bokat tid för en utredning på privat klinik efter 18 mån försök och om svaret på den var oförklarlig eller något få spermier betalat för insemination direkt in i livmodern vid ägglossning tillsammans med äggstimulerande medel för att lossa två ägg samtidigt. Det ökar chansen till graviditet. Men ni blir säkert snart gravida själva!

  • Anonym (gå privat)

    Men så mycket behöver det ju inte kosta att gå privat. Jag har två barn och kämpar för ett tredje. Jag fick kontakt med en privatmottagning här i Stockholm när jag ville ha koll efter mitt första missfall. När jag sen hade så svårt att bli gravid igen kontaktade jag dem igen och har fått lämna blodprover för att kolla vissa världen och sen fått pergotime för att stimulera ägglossning mm. Och jag har bara betalat för själva läkarbesöken vilket är vanlig specialisttaxa, inget mer.

  • Belda

    Grejen är att sköterskan jag pratade med sa att det var nytt för i år, att de inte tar emot par som redan har barn :( Och även om kostnaderna för provtagning på en privatklinik inte är så höga så blir det ändå dyrt i och med att vi behöver åka 24 mil per tillfälle. Hade det funnits en privatklinik på närmare håll hade det inte känts så frustrerande...

  • Anonym (J)
    Belda skrev 2015-04-20 21:20:09 följande:

    Grejen är att sköterskan jag pratade med sa att det var nytt för i år, att de inte tar emot par som redan har barn :( Och även om kostnaderna för provtagning på en privatklinik inte är så höga så blir det ändå dyrt i och med att vi behöver åka 24 mil per tillfälle. Hade det funnits en privatklinik på närmare håll hade det inte känts så frustrerande...


    Tråkigt... men vad ska ni göra? Nu är reglerna så (antagligen pga begränsade resurser så de prioriterar barnlösa par) och då får ni fortsätta på egen hand eller välja att resa för utredning och ev behandling. Lycka till!
  • Belda

    Jo, det är ju det. Var bara inte beredd på det eftersom min barnmorska hänvisade mig till det sjukhuset. Så det blev lite av en chock som spädde på känslan att "vi kommer nog bara få ett barn". Jag behövde bara kräka ur mig lite frustration :)

  • moii

    Jag vet ju inte vAr du bor, men jag gjorde min utredning hos en privat gynekolog kopplad till landstinget, vilket innebär att det gick ganska snabbt, och efter 1100(?) var det högkostnadsskydd. Kanske kan du ringa runt till privata gynekologer och kolla det, eller betala privat på stort sjukhus, det behöver inte bli så dyrt. Jag har gjort det också.

Svar på tråden Ingen hjälp...