• Saka

    Mat och mellan mål till en 2-åring

    Hej

    Behöver tips på vad man kan laga för mat och ge som mellanmål till en 2-åring Hur ser era dagar ut? Tycker det är så svårt att komma på vad man ska laga och ge som mellanmål. Tyvärr händer det att mellanmålet helt hoppas över då jag inte vet vad hon ska äta :( och vill helst inte laga mat mer än en gång om dan, orkar inte mer. Hon har problem med hård mage så försöker undvika banan och smörgås. Päron tror jag hon har förätit sig på, hon har tröttnat på päron ????..

  • Svar på tråden Mat och mellan mål till en 2-åring
  • Voodoodoll

    Vår (nästan) 2-åring äter samma mat (middag) som vi gör. Frukt/smoothie till mellanmål. Till lunch någon lättare mat som soppa, omelett, pannkaka etc.

  • Lena

    Vi äter rester till lunch. Mellis blir smörgås, yoghurt, plättar osv. Middag sammasom övriga familjen

    Hård mage motverkade vi genom att ge mer vatten och mindre mjölk att dricka

  • Amanda84

    Jag vill heller inte laga mat mer än en gång om dagen, så hemma hos oss så äter vi gårdagens kvällsmat till lunch. Ganska ofta gör jag också några fler portioner än så och fryser in det i portionsförpackningar, så om jag inte är sugen på gårdagens mat så plockar jag fram en låda med något annat och värmer på spisen eller stoppar in i mikron och lägger in gårdagens mat i frysen istället. (Jag är till och med så lat att jag blandar exempelvis köttfärsåsen med pastan och fryser in hela rubbet så är det bara att slänga in i mikron om jag inte orkar koka nya makaroner)


    Eftersom jag tycker att det är så jäkla tråkigt att laga mat så gör jag alltid för mycket av allt så att jag har till senare. Om jag ändå skall göra sallad så skivar jag lite extra grönsaker och lägger det i burkar, så slipper jag stå och hacka grönsaker ytterligare en gång samma dag eller dagen efter för att sonen skall ha det till mellanmål.

    Till mellanmål äter sonen oftast macka och fil eller naturell youghurt. Ibland med müssli till och alltid med någon form av grönsaker som han tar i handen: en skiva tomat, morot i stavar eller paprika. 1-2 gånger i veckan försöker jag göra något annat än macka/fil/youghurt. Exempelvis gör jag då:


    - potatisbullar/potatisplättar (frysta alltså. Jag gör dem inte själv utan steker bara)
    - blodkorv/blodpudding

    - mosad avokado

    - fruktsallad med fil eller grädde

    - "pizzamacka" (brödskiva med ketchup, skinka, ost och pizzakrydda och så in i tio sekunder i mikron eller i mackjärnet om jag har mer tid och orkar diska det)

    - gröt (havre, risgryn eller mannagryn. Risgrynsgröt köper jag färdig, men det andra lagar jag själv)

    - äppelgojs  som jag gör av två rivna äpplen, en halv dl havregryn, smör och lite vatten som får koka ihop och kanel på det. Det tar några minuter att tillaga och sonen älskar det eftersom det är mer äpple än gröt. Funkar även helt okej att äta kallt om det blir över.

    - grönsaker med dippa då jag skivar grukstavar, morot och paprika och så får sonen doppa i guacamole och ett par knäckebröd till det. (det har även hänt ett par gånger att han får dippa grönsakerna i vanlig chipsdippa men det har bara berott på att vi har haft över från vår "vuxentid" kvällen tidigare)

    - bönor, ärtor och majs. Sonen ääälskar det, så det händer någon gång varannan vecka att han får en skål med det, så äter han med fingrarna. Det tar ju ingen tid att göra i ordning heller. När de frysta ärtorna har tinat i två minuter i kokt vatten så kör jag ner alltihop i ett durkslag och spolar ordentligt under kranen. Bönorna blir avsköljda, majsen blir av med en del av sockret och lagen, och ärtorna svalnar.

    Hade inte sonen varit äggallergiker så hade han säkert ätit omelett som mellanmål ett par dagar i veckan också, eftersom jag älskar det och det går så jäkla fort. Jag knäcker bara ett par ägg i stekpannan och slänger i vad som helst som har blivit över från lunchen: korvbitar, riven ost, grönsaker, köttbullar, köttfärs, skinka, räkor...

    Ofta äter han samma mellanmål två dagar i rad eftersom jag gör lite extra och sparar.


     


     

  • Amanda84

    Kan tillägga att en del av de lite matigare mellanmålen också används som lunch. Gör jag potatisbullar till lunch så är det med bacon och grönsaker till. Dagen efter får han en överbliven potatisbulle med lingonsylt till mellanmål.

    Korv med bröd är också något vi kör ofta med. Ibland till lunch och ibland till mellanmål. Jag har alltid ett paket wienerkorvar i frysen. Det tar ju typ fem minuter att koka det och blir ju inte gammalt i frysen så det använder vi som "nödmat" om det inte blev några rester över från dagen tidigare. Om sonen äter korven till mellanmål så brukar det bli utan bröd och så doppar han den bara i ketchup.

  • Saka

    Banan i mat blir man inte hård i magen av? Sugen på att testa bananplättar :) tack för alla tips. Vi brukar äta samma mat men det slarvas alldeles för mkt. Hon får alltid mat till lunch men sen eftermiddan ngn frukt, sen får hon oftast bara kvällsgröt pga att vi inte orkar laga mat igen..sen när hon gått och lagt sig äter jag och G kvällsmackor..känns inte så bra..som om vi hoppar över ett mål till henne..

  • Voodoodoll

    Jag har förresten fått tipset av en läkare, om du vill ge banan, att man blir hårdare i magen av väldigt mogna bananer men lösare i magen av bananer som är lite lite gröna ännu. Vet dock inte om det stämmer :)

  • Jonna 81

    Har alltid naturell youghurt och frysta blandade bär hemma. Superlätt, tina bara lite bär i mikron och blanda i youghurten så har du ett nyttigt, billigt mellanmål. Varierar med mosad banan.

    Det är gröna bananer som göra att dom blir hårda i magen. Övermogna däremot har motsatt effekt och är lösgörande.

  • Saka

    Ja, det har jag oxå hört att väldigt mogna/övermbananer blir man lös i magen av och

  • Saka

    Oj hann inte skriva klart men ni förstår väl vad det ska stå :) :) Vet ni hur det är med banan i mat, hur det påverkar magen?

  • En blå giraff

    Om alternativet är att måltider hoppas över så ge henne hellre industrilagad barnmat till kvällsmat tycker jag. Inget fel i det, mycket bättre än att bara äta mackor.

    Vi lagar heller inte mat två gånger per dag utan bara middag. Lagar dubbel sats så har vi till lunch dagen efter.

  • Sous

    Lunch blir ngt lätt: rester, gröt m smörgås, köttbullar från frysen m makaroner och grönsaker, fiskpinnar med potatis och grönsaker, pannkakor, tortilla med smält ost och grönsaker, korv med bröd eller makaroner, potatisbullar, blodpudding, falafel i pitabröd, pastasallad osv. Mellanmål består i princip av frukt och ev en macka/yoghurt om det önskas. Middag lagas ordentlig varje dag.
    Egentligen är det ju ingen skillnad på om ni äter det rejälare målet som lunch eller middag, tror att de flesta äter lite lättare antingen det ena eller andra målet.

  • pigglet

    Vi lagar också mycket mat till middag, resterna fryser vi in och används som lunchlådor på jobbet eller större burkar som används som lunch/middag hemma. Då är det bara att koka pasta/ris/potatis och värma maten.

    Samma gör jag med grönsaker - fixar alltid minst dubbelt så mycket som vi äter upp. Så fyller jag på med något nytt varje dag, så har vi flera olika sallader att ställa fram fast jag bara gjort i ordning en till just det målet.

    Ibland sparar jag bara middagen i kylen och äter den närmsta dagarna.

    Mellanmål äter vi inte så noga. En frukt eller smörgås. Ibland kokar jag kräm eller gör fruktsallad. Vi har inte så långt mellan lunch och middag, så det behöver inte vara så värst mycket till mellanmål.

  • mammalovis

    Om barnet blir hård i magen, så ska ni undvika bananer, majs och morötter och ge ungefär en gång per vecka. Kokta grönsaker är bra, liksom mycket vätska. När vi hade det som värst med förstoppningsdiarré fick vi även minska ner kraftigt på ris och pasta och äta mer potatis. Nu äter vi mer som vanligt igen, men då har vi haft laxerande läkemedel i 3/4 år också, som vi nu håller på att fasa ut. Ge mycket lösande frukt som mogna päron, kiwi, vindruvor mm. Fiberrika produkter är ju också att rekommendera i bröd eller t ex havrefras. Det är råden vi fått av läkare och dietist.

    Vi ger 2-åring samma mat som oss. Vi försöker ha fisk minst en dag i veckan, sedan går vi runt på kött, kyckling, korv, köttfärs, paj/pizza och försöker variera med ris, pasta och potatis. Nu när vi är mer lediga, så äter jag och barnen kvällens rester till lunch.

    Mellanmål äter hon sällan då hon kan sova middag uppåt 2-3 timmar ibland och då blir det så nära kvällsmaten. Sedan somnar hon ändå gott vid 20. Hemma är det mörkt och hyfsat tyst där hon sover, på förskolan väcks hon till mellanmålet. Å andra sidan ökar hennes ordförråd enormt just nu, så jag tror hon behöver mer sömn för att bearbeta alla intryck. (Hon har passerat 160 ord, vilket syrran hade halvåret senare.) Resten av dagen är det full fart.

Svar på tråden Mat och mellan mål till en 2-åring