• linn74

    Knytfråga samt fråga om sele

    Hej,
    Vi har just nu elastisk sjal till bebisen. När man sen ska byta till sjal som inte är elastisk,vilken knytning använder man då? Om man vill ha bebis på mage... Och kan man förknyta den o sätta i bebis? Så gör jag ju nu...
    Har oxå en Beco Butterfly II. 
    När är den lämplig att börja med,om jag inte har nyföddhetsinsats.
    Bebis är nu 3 månader.

    mvh L

  • Svar på tråden Knytfråga samt fråga om sele
  • Pedalen

    Jag har använt samma knytning med trikåsjal och vävd. Oftast omslutet kryss. Titta på sjalbarn.se eller sök på youtube för instruktioner. Det finns ju oftast ett instruktionshäfte till sjalen när man köper den också!

  • häxjakt

    När man byter från trikå till vävd beror helt på bebisens vikt, hur man upplever det, vad man använder sjalen till och vilken trikåsjal man har.

    Rekommenderar varmt en youtube kanal som heter "Wrap you in love", hon har även en hemsida med alltifrån tester till tips.

    Vi har ingen barnvagn utan använder bara sjal och sele och har gjort i 20 månader nu och vi bytte till vävd när pyret var 2 månader men han var en stor och tung bebis och vi hade en lätt och tunn trikå till att börja med. Vi hade även en hybridsjal (mellanting mellan vävd och trikå) och den använde vi lite då och då ända fram till att pyret var dryga året. Men den var för "stunsig" och ostabil för att gå på snabba hundpromenader med då pyret var cirka 8-9 månader.

    Vad gäller selen så kan du använda den utan inlägg då barnet är stabilt i nacken, sitter hyfsat bra själv eller i stol och sittytan går från knäveck till knäveck men benen kan hänga fritt och dingla. 

    Vävd sjal kan inte förknytas på exakt samma sätt som trikån men man lär sig snabbt och man kan göra många många fler knyt, det gäller att öva, inte ge upp och försöka flera olika så att man hittar något som passar en själv och barnet. Kan vara bra att testa några olika sorters vävda sjalar innan man ger upp också, de är olika lätta/svåra att knyta.

    Lycka till!

  • linn74

    Hej, tack för svar. Googlade omslutet kryss o det är alltid den knytningen vi använder... Tycker det då är praktiskt att knyta på hemma vid tex lämning o hämtning på skolan, en liten bit att gå från parkering på skolan o har en 2 åring oxå. Sätter i bebis när vi är framme o använder fortfarande elastiska sjalen. Men tänker att sen blir det den andra, men knyta på när vi parkerat med risk att släpa den i marken... vilket hänt med denna om vi inte knytit på hemma o skall ngnstans...känns inte så fräscht.. Undrade därför om någon form av förknytning gick med en icke elastisk sjal...Nu har vi bara en av varje o den icke elastiska är ett tygstycke som svärmor mätt ut o sytt till oss.Har du tips på knytning med den som du tycker är lätt o bra? Ang selen finns den då ju som alternativ. Han är stadig i nacken, fast han sitter ju inte än...Menar du att han oxå bör kunna sitta innan? 
    /L

  • Flickan och kråkan

    Man kan faktiskt "fuska" och förknyta vävd sjal precis som med elastisk. Har tre helburna barn som inte åkt vagn och jag har förknutit vävd sjal när de varit enklast av praktiska skäl. Går fint.

Svar på tråden Knytfråga samt fråga om sele