plusplus82 skrev 2016-05-04 10:58:07 följande:
är de bara jag som e trött på hur man blir bemött när man frågar om maten ex e mjölkfri o äggfri pga av allergi eller andra allergier om man nu har ??? mjölkfria frågan brukar man få svar med ja visst laktos ...
man bara näää mjölkfri o så får man förklara va skillnaderna är .. ganska uttjatat enl mig så nu undrar jag man får då gå till botten o de e utb inom restaurang / konditori /servitör etc va LÄR DE SIG UNDER UTBILDNINGNEN om allergi under skoltiden gymn som vuxenutb ?? för uppenbarligen verkar de inte kunna alls ngt inte ens kan man byta el ändra menyn för de e jobbigt - med den nya lagen verkar de ju inte ha särsilt koll på direkt
sjklart finns de ju dem som har koll men vad är de som gör att man inte vill lära sig alls skall inte alla få möjlighet till o äta samma mat som andra den enda skillnaden e att maten e gjort på andra råvaror än den vanliga maten, de finns dem som jobbar iex skolkök som jobbat många år som inte ens visst att kontaminering fanns ????? öööhhh ex15 år o inte ens ha koll på detta . va e de för folk man anställt
morsan försökte best tårta ägg o mjölkfri tårta fick nej på samtliga ngn sa nej vi bakar bara laktosfritt , vågar inte , tar för lång tid etc listan blev lång en sa faktiskt ja men blev ändå nej pga av en leverantör sluta leverera så de kunde göra tårtan mjölkfri trist som sagt .
varför ???
Även om mat allergier är ganska så vanliga så kan det faktiskt ändå bli ekonomiskt ohållbart för en restaurang/café/etc att hålla i ordning på "alla" Det finns faktiskt mattställen som har visst utbud av mat för allergiker. Dock så kan man ju inte begära att alla dessa olika matallergivarianter måste ingå i utbildningen.
Lagen om
allergimärkning (<--länk inbäddad i ordet) som du glömde länka till säger mycket riktigt att resturanger skall kunna informera om allergener i maten, dock så står det inget om att restauranger skall ha som krav att laga alternativ mat och/eller att det skall ingå i utbildningen om att de nya kockarna/kallskänkor måste lära sig att laga på alternativa ingredienser på sina restauranger.
Så nej det finns ingen lag på att det skall ingå i utbildningen om att man skall lära ut i skolorna till blivande kockar/kallskänkor om att laga med alternativa ingredienser, eller att du som gäst på en matställe skall ta för givet att det "ska finnas allergi" alternativ. Däremot så är det fortfarande fritt fram att lägga fram ÖNSKEMÅL om restaurangen kan laga mat som är glutenfri eller fri från laktos. Eller göra som jag gör när jag är på pizzeria och äter ihop med min kompis. Vi beställer samtidigt, jag pizza med räkor och kompisen någon pizza med kött på. Så säger jag till bagaren: "Gör hans pizza först för han är skaldjursallergiker. Det går hur bra att be om man ber snällt och vänligt med kort förklaring på varför.
Så det är inget du finner lagstöd i att hävda att restauranger måste laga eller ha inne alternativ. Utan lagen säger bara att _informera_ om allergener. Den lagen kom december 2014 så den är relativt färsk faktiskt.
Det jag dock anser (personlig notering) är att det borde ingå en grundutbildning i att använder man exempelvis bestick på en tårta som innehåller nötter så skall man ju inte skära med samma kniv i tårtan utan nötter. Eller om man skär i mat med skaldjur så skall man inte använda samma bestick till att skära i skaldjursfri mat direkt efter. Har man inte många så skall man givetvis diska den emellan.
Så lite grundläggande "tänka på detta"-hantering, tycker ju jag gott att det kan ingå i utbildningar.
P.S
Är ditt inlägg skriven på en surfplatta, och skrivet på s.k "talspråk" i stället för skriftspråk?
Dock oavsett så skadar det inte att i.alf använda "shift" tangenten, den finns även på surfplattor/fablets/smartphone med, och börja meningarna med versal.