• Emma118

    Vecka 32 - smärta i höger sida/rygg

    Hej alla,

    Jag är gravid i vecka 32 och har sedan några veckor börjat få rejäla smärtattacker på höger sida. Undrar om någon annan upplevt detta och om/hur ni fick någon diagnos?

    Smärtan börjar på en punkt fram under högra bröstet (där BHn slutar) och känns som ett knivhugg igenom kroppen som känns i övre högra delen ryggen också. Vaknar alltid smärtfri och har inte ont alla dagar men det bli tätare och tätare (5 av 7 dagar ont). Smärt attacken börjar under dagen, helst om sitter ner och det gör så ont att jag t.om blir svettig.

    Sökte läkare två veckor sedan som misstänkte gallbesvär, fick Papaverin utskrivet men detta har inte hjälpt.

    Tog upp problemet med barnmorskan förra veckan och hon trodde möjligen att bebis fötter trycker mot min lever och andra organ på högersidan och orsakar smärtan.

    Smärtan är verkligen olidlig och jag vet inte hur ska orkar 2 månader till...

    Har haft oproblematisk graviditet fram tills nu, hade SF mått på 33 i vecka 31, så livmodern växer väl och jag har en stor mage.

    Vet inte vart jag ska vända mig för hjälp?

  • Svar på tråden Vecka 32 - smärta i höger sida/rygg
  • Alrik

    Låter ju som gallsten.

    Jag blev kvitt mina gallbesvär genom att drika en halv liter äppeljuice (ej från koncentrat) om dagen. Morgon och kväll. Ett par matskedar äppelcidervinäger några ggr i veckan också om du klarar av det.

  • Koz85

    Hej! Exakt så har jag oxå! Men jag är rätt säker på att det är bebisen som trycker på. Detta är som värst när jag kör/åker bil och då sätter jag en hand där för att trycka ner bebisen så slutar det på samma sekund. Prova det. Lycka till!!

  • Miilsan

    Jag är medicinsk massageterapeut och skulle säga att det är en aktiverad triggerpunkt i diafragmamuskeln, jag har själv exakt samma besvär på höger sida och är gravid i v 31. Smärtan avtar om du trycker på punkten, det ska inte göra ont och tryck hårdare allt eftersom det lättar av. Och försök att andas djupt (även att det är svärt med gravidmagen) med hjälp utav diafragman för att undvika att besväret kommer tillbaka :)

  • Lotten93

    Fick samma som dig i samma vecka. Hade ont allt ifrån några minuter till flera timmar. De misstänkte gallsten även för mig, men jag fick inget utskrivet alls. Däremot fick jag remiss till röntgen för att göra ett ultraljud över gallan och levern. För att i så fall få det bekräftat eftersom alla prover såg bra ut. Jag var dock även öm i sidan men tänkte inte mer på det. Smärtan satt ju främst högt uppe på höger sida precis som det "ska" vid gallsten.

    På ultraljudet igår (v. 33 nu) så visade det sig att min högra njure blivit lite förstorad så att urinen inte kan passera genom ledaren till blåsan. Detta kallas för njurstas och är ofarligt eftersom det tydligen inte var helt stopp på mig, däremot så är smärtan densamma som vid NJURsten. Fick inget direkt råd annat än att vänta ut det men får se vad min ordinarie läkare säger när hon får beskedet.

  • Emma118

    Tack för alla förslag/tips!

    Som det ser ut nu så kan det vara vilken av förslagen, håller på att bli galen, svårt koncentrera på jobb etc p.ga smärtan.

    Har fått en kallelse till Specialistmödravården nästa vecka (vet inte om är till läkare eller ultraljud eller vad kan vara), men hoppas på få någon hjälp där i allafall.....

    Sex veckor till av detta är olidligt ohållbart...

  • Lotten93

    Inatt hade jag så sjukt ont av min njurstas! Den har aldrig gjort så ont tidigare, hade ont i två timmar och ingenting hjälpte. Hade ont i hela ryggen och i hela magen istället för bara på sidorna :( Det kom som krampattacker som varade några minuter med någon minuts mellanrum. Jag var nära med att ringa förlossningen, men eftersom ingenting var regelbundet och jag hade inga sammandragningar så lät jag bli.
    Smärtan var inte helt olik värkar faktiskt. (har ett barn sedan tidigare) Många beskriver värkar som kraftig mensvärk, men mina värkar var aldrig ens i närheten av att likna mensvärk på något vis. 
    Idag har jag fortfarande ont, särskilt när jag rör mig, men är inte samma attacker som inatt. 

    Jag fick aldrig något råd på vad jag skulle göra om jag fick kraftiga attacker, annat än att prova byta ställning (vilket inte hjälpte) Så se till att du får veta det av din läkare om det skulle vara samma som jag har. Jag gjorde dock min undersökning på röntgnavdelningen och inte på mödravården, men det kan ju ha varit för att jag sökte via vårdcentralen och inte via min barnmorska.

    Sorry om det här blev långt, men ville bara dela med mig av min upplevelse lite. Kommer det tillbaka idag så kommer jag ringa direkt till förlossningen iaf, men var inte så sugen på det mitt i natten då man var som tröttast ;)

    Lycka till och hoppas du får veta vad som orsakar din smärta! :)

  • Malimari

    Är i vecka 28 och upplever något liknande, men inte lika skarpt. Till mig har BM sagt att det kan vara ligamenten som gör ont, de går ändå upp längs med sidan av livmodern. Min bebis föredrar att ligga på högersidan och trycka också.

    Men dina smärtor låter lite väl intensiva för att vara ligamenten tänker jag..

Svar på tråden Vecka 32 - smärta i höger sida/rygg