• Helgapelga

    Köttfärssås utan kött - hjälp!

    Jag skulle så gärna vilja börja äta mindre kött, men vet inte hur jag skall göra. Nu har jag fått för mig att jag vill testa att göra en köttfärssås, fast med linser eller bönor istället för kött, men hur går jag tillväga? 

    Om det i mitt recept står 400 gram nötfärs, skall jag då ta 400 gram linser istället? I så fall, skall det vara 400 gram torra eller 400 gram blötlagda? Jag fattar inte. Eller hur skall man omvandla köttinnehållet? Och hur skall jag veta vilken av alla sorters linser och bönor som lämpar sig bäst till en "köttfärssås", när det gäller smak och konsistens? 

    Jag hatar kikärtor, det är som att tugga mjöl, det bara växer i munnen. Jag vill ersätta köttet med något som har ett trevligt tuggmotstånd och som har en så neutral smak som möjligt. Vad skall jag välja? Snälla, hjälp mig!

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Köttfärssås utan kött - hjälp!
  • modsey
    Gryntroll skrev 2018-04-30 10:37:34 följande:

    Så gör vi också ibland, kör på köttfärs men bara 1/3 av vad vi i vanliga fall skulle haft och sedan mer av allt annat.

    Vi var helt lakto-ovo en period och jag tycker att det blev trist och svårt i längden. Så nu kör vi på mindre kött och mer grönt. Köttet blir som ett tillbehör eller "smaksättare" till det gröna och det blev genast mycket lättare och roligare att laga mat igen


    Men precis. Att vi äter för mycket kött i västvärlden är jag helt på de Klara med, så vi har helt enkelt minskat på det rejält. Äter vegetariskt 2-3 ggr i veckan ( men jo mjölk o ägg kan ingå ändå) fisk 2 ggr, kyckling 1 ggr oxå kött 1-2 ggr i veckan. Och när det är köttdag är det mindre mängd kött och mer grönsaker o rotsaker. Alltid ekologiskt och närproducerat !
  • Iarwain

    Jag gillar både sojafärs och quornfärs, som fullgott alternativ till köttfärs.

    Däremot har jag aldrig lyckats få linser och bönor att komma till samma konsistens och smak som köttfärs, i "köttfärssås" eller annats.

  • tusenordförsnö

    Anammas "köttfärs" är den godaste tycker jag, och jättelätt att anv i "köttfärssås" :)

    Bara gör som vanligt. Ibland har  jag i lite belugalinser (svarta) också som jag blandar i i slutet, nästan färdigkokta, så får de koka med en liten stund. Kanske 1/3 linser.

    Variant utan sojakött: Röda linser kan man koka sönder (ca 8-9 min) och sen anv jag dem som kött i köttfärssås, men steker liksom inte upp dem. Anv lika stor mängd som om det var kött. Utan steker lök, sen i med tomatkross, kryddor och kokar i ca 30-40 min under lock (man kan göra det bara nån minut om man vill, men blir sååå mkt godare om du kokar längre), sen i med linserna så det får koka upp igen. Klart :)

  • tusenordförsnö

    Bönor i "köttfärssås" tycker jag personligen inte blir nån höjdare, bättre m linser, men det är ju en smakfråga.

  • zdudmwml
    Anonym (E) skrev 2018-04-30 09:28:49 följande:
    Quorn är gjort på svamp som fermenterats för att sedan producera Mycoprotein. Det är inte mer kemiskt än något annat, t.ex. hur man gör jäst av det bröd som inte blir köpt i affärerna. 

    Tips är att testa antingen soja eller quorn, själv föredrar jag quorn då jag är känslig för soja. Tillsätter vatten tills färsen inte vill ha mer. Tillsätter morot som jag hackat i mindre bitar, det ger lite mer tuggmotstånd. 
    Fakta om quorn
    www.faltbiologerna.se/faltbiologen/slemmogel-som-livsmedel
    sv.wikipedia.org/wiki/Quorn
  • Helgapelga

    Oj, tack så jättemycket för alla svar! Jag kommer inte att hinna svara alla personligen, så jag skall försöka sammanfatta lite här.

    Jag inser att jag inte var helt tydlig med mina matlagningskunskaper... Först skall jag säga att jag inte tycker om att laga mat, och att jag är väldigt kinkig dessutom. Trots att jag är vuxen är jag som en femåring, jag vill inte ens smaka på sånt jag tror att jag inte gillar. Jag har gett upp hoppet om mig själv, både när det gäller att börja uppskatta matlagning och att börja våga testa nya smaker, så det är nog inte lönt att försöka ändra på mig. Det är svårt att lära gamla hundar sitta.

    Det "receptet" jag har, alltså hur jag lagar min köttfärssås, är med tioprocentig finmalen nötfärs, två hackade gula lökar, 2 1/2 dl crème fraiche (34%), 4 msk tomatpuré, salt, svartpeppar och ganska mycket ketchup... Det är alltså ingen hälsosam rätt vi pratar om. Men den är enkel och jättejättegod, så jag har kört på den under alla år. 

    Anledningen till att jag inte vill äta kött längre är för djurens skull. Det känns inte moraliskt bra när man vet hur illa djuren behandlas och slaktas. Jag KAN inte stå bakom det längre, det går inte. 

    Jag vill behålla den lena, krämiga, barnvänliga smaken som crème fraiche och ketchup ger, för jag är som sagt inte positivt inställd till vuxna smaker... Men stort tack igen för alla svar!

  • snedtak
    Helgapelga skrev 2018-04-30 19:31:59 följande:
    Oj, tack så jättemycket för alla svar! Jag kommer inte att hinna svara alla personligen, så jag skall försöka sammanfatta lite här.

    Jag inser att jag inte var helt tydlig med mina matlagningskunskaper... Först skall jag säga att jag inte tycker om att laga mat, och att jag är väldigt kinkig dessutom. Trots att jag är vuxen är jag som en femåring, jag vill inte ens smaka på sånt jag tror att jag inte gillar. Jag har gett upp hoppet om mig själv, både när det gäller att börja uppskatta matlagning och att börja våga testa nya smaker, så det är nog inte lönt att försöka ändra på mig. Det är svårt att lära gamla hundar sitta.

    Det "receptet" jag har, alltså hur jag lagar min köttfärssås, är med tioprocentig finmalen nötfärs, två hackade gula lökar, 2 1/2 dl crème fraiche (34%), 4 msk tomatpuré, salt, svartpeppar och ganska mycket ketchup... Det är alltså ingen hälsosam rätt vi pratar om. Men den är enkel och jättejättegod, så jag har kört på den under alla år. 

    Anledningen till att jag inte vill äta kött längre är för djurens skull. Det känns inte moraliskt bra när man vet hur illa djuren behandlas och slaktas. Jag KAN inte stå bakom det längre, det går inte. 

    Jag vill behålla den lena, krämiga, barnvänliga smaken som crème fraiche och ketchup ger, för jag är som sagt inte positivt inställd till vuxna smaker... Men stort tack igen för alla svar!
    Isåfall kan jag rekommendera ICA:s recept med beluga-linser ovan.
  • Anonym (B)
    Helgapelga skrev 2018-04-30 19:31:59 följande:

    Oj, tack så jättemycket för alla svar! Jag kommer inte att hinna svara alla personligen, så jag skall försöka sammanfatta lite här.

    Jag inser att jag inte var helt tydlig med mina matlagningskunskaper... Först skall jag säga att jag inte tycker om att laga mat, och att jag är väldigt kinkig dessutom. Trots att jag är vuxen är jag som en femåring, jag vill inte ens smaka på sånt jag tror att jag inte gillar. Jag har gett upp hoppet om mig själv, både när det gäller att börja uppskatta matlagning och att börja våga testa nya smaker, så det är nog inte lönt att försöka ändra på mig. Det är svårt att lära gamla hundar sitta.

    Det "receptet" jag har, alltså hur jag lagar min köttfärssås, är med tioprocentig finmalen nötfärs, två hackade gula lökar, 2 1/2 dl crème fraiche (34%), 4 msk tomatpuré, salt, svartpeppar och ganska mycket ketchup... Det är alltså ingen hälsosam rätt vi pratar om. Men den är enkel och jättejättegod, så jag har kört på den under alla år. 

    Anledningen till att jag inte vill äta kött längre är för djurens skull. Det känns inte moraliskt bra när man vet hur illa djuren behandlas och slaktas. Jag KAN inte stå bakom det längre, det går inte. 

    Jag vill behålla den lena, krämiga, barnvänliga smaken som crème fraiche och ketchup ger, för jag är som sagt inte positivt inställd till vuxna smaker... Men stort tack igen för alla svar!


    Hej!

    Jag har samma smak som du :)

    Jag vet att du sa att du inte vill prova soja/quorn men en gång kanske du kan prova iaf? Det är inte mer kemiskt än ketchup :) prova att göra samma köttfärssås du brukar fast med kryddan umami som finns på burk från santa maria. Om du inte använder köttbuljong alltså :) linser kan man absolut använda och det blir supergott men det blir inte alls samma sak. Bara så att du är medveten om det :)
  • Pope Joan II
    Helgapelga skrev 2018-04-30 19:31:59 följande:

    Oj, tack så jättemycket för alla svar! Jag kommer inte att hinna svara alla personligen, så jag skall försöka sammanfatta lite här.

    Jag inser att jag inte var helt tydlig med mina matlagningskunskaper... Först skall jag säga att jag inte tycker om att laga mat, och att jag är väldigt kinkig dessutom. Trots att jag är vuxen är jag som en femåring, jag vill inte ens smaka på sånt jag tror att jag inte gillar. Jag har gett upp hoppet om mig själv, både när det gäller att börja uppskatta matlagning och att börja våga testa nya smaker, så det är nog inte lönt att försöka ändra på mig. Det är svårt att lära gamla hundar sitta.

    Det "receptet" jag har, alltså hur jag lagar min köttfärssås, är med tioprocentig finmalen nötfärs, två hackade gula lökar, 2 1/2 dl crème fraiche (34%), 4 msk tomatpuré, salt, svartpeppar och ganska mycket ketchup... Det är alltså ingen hälsosam rätt vi pratar om. Men den är enkel och jättejättegod, så jag har kört på den under alla år. 

    Anledningen till att jag inte vill äta kött längre är för djurens skull. Det känns inte moraliskt bra när man vet hur illa djuren behandlas och slaktas. Jag KAN inte stå bakom det längre, det går inte. 

    Jag vill behålla den lena, krämiga, barnvänliga smaken som crème fraiche och ketchup ger, för jag är som sagt inte positivt inställd till vuxna smaker... Men stort tack igen för alla svar!


    Oatleys iMat Fraiche som är havrebaserad är lika god, används på samma sätt som vanlig creme fraiche och ger samma effekt som den "vanliga". 
  • Helgapelga
    snedtak skrev 2018-05-01 00:01:01 följande:
    Isåfall kan jag rekommendera ICA:s recept med beluga-linser ovan.
    Skall absolut testa det!
  • Helgapelga
    Anonym (B) skrev 2018-05-01 00:04:53 följande:
    Hej!

    Jag har samma smak som du :)

    Jag vet att du sa att du inte vill prova soja/quorn men en gång kanske du kan prova iaf? Det är inte mer kemiskt än ketchup :) prova att göra samma köttfärssås du brukar fast med kryddan umami som finns på burk från santa maria. Om du inte använder köttbuljong alltså :) linser kan man absolut använda och det blir supergott men det blir inte alls samma sak. Bara så att du är medveten om det :)
    Skall försöka våga :) Umami har jag aldrig hört talas om... Känns läskigt, men skall kolla upp det i alla fall. Tack för ditt svar!
  • Helgapelga
    Pope Joan II skrev 2018-05-01 10:03:50 följande:
    Oatleys iMat Fraiche som är havrebaserad är lika god, används på samma sätt som vanlig creme fraiche och ger samma effekt som den "vanliga". 
    Jag testade faktiskt ett havrealternativ istället för vanlig grädde när jag gjorde korv stroganoff för några månader sedan. Det var verkligen jättestor skillnad på smaken (tyckte jag)! Så det har jag inte gett mig på igen... Men kanske att det bara är en vanesak? Att man måste vänja om smaklökarna :)
  • Vik945

    Någon i tråden som gör eget nötsmör?
    Tänkte prova detta fast med solrosfrön, men har en vek handmixer så vet inte om den klarar av det. Någon som gjort detta? De måste ju vara lättare att krossa än nötter men går det med en fjollig stavmixer?

  • Vik945
    Helgapelga skrev 2018-05-01 23:09:11 följande:
    Jag testade faktiskt ett havrealternativ istället för vanlig grädde när jag gjorde korv stroganoff för några månader sedan. Det var verkligen jättestor skillnad på smaken (tyckte jag)! Så det har jag inte gett mig på igen... Men kanske att det bara är en vanesak? Att man måste vänja om smaklökarna :)

    Det är väl att de blir lite söt smak från havre produkter?
    Du kan ju testa med en soja baserad istället men de har väl också speciell smak?
    Kanske dock passar bättre.

Svar på tråden Köttfärssås utan kött - hjälp!